Τετάρτη, Απριλίου 27, 2005

Η στήλη (όχι όμως και το blog) θα κάνει για λίγες μέρες διακοπές. Θα είμαστε πάλι μαζί τη Δευτέρα 9 Μαϊου. Καλό Πάσχα!

H συγγνώμη του Bιμ

Απ' όλους εκείνους τους Ολλανδούς κυανόκρανους που άφησαν τους Μουσουλμάνους της Σρεμπρένιτσα στην τύχη τους, μονάχα ένας έχει επιστρέψει για να ζητήσει συγγνώμη. Τον λένε Βιμ και ήταν ο φωτογράφος της αποστολής.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

Τρίτη, Απριλίου 26, 2005

Kυνηγοί, όπως οι άνδρες

Είναι αλήθεια ότι ο σύγχρονος Καζανόβα δεν είχε προειδοποιήσει τις γυναίκες του ότι θα τις «βγάλει» στο blog του. Φρόντισε όμως να αλλάξει ονόματα και καταστάσεις. Οι περιπέτειές του αποκτούν έτσι αυστηρά ψυχαγωγικό χαρακτήρα.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

Δευτέρα, Απριλίου 25, 2005

Tο τέλος του 20ού αιώνα

Αν για πολύ κόσμο ο 21ος αιώνας ξεκίνησε την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, για ακόμη περισσότερους ο 20ός αιώνας τελειώνει αυτές τις ημέρες, με τον χαμό τόσων αγαπημένων προσώπων.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

Σάββατο, Απριλίου 23, 2005

H μοναξιά της Σουηδίας

H γκρίνια ξεκίνησε από το τσουνάμι. H καθυστέρηση με την οποία η σουηδική κυβέρνηση ενημέρωσε τους πολίτες ότι μεταξύ των θυμάτων της τραγωδίας υπήρχαν εκατοντάδες συμπατριώτες τους, συγγενείς τους, φίλοι τους, κλόνισε την εικόνα μιας ανοιχτής και σίγουρης για τον εαυτό της χώρας. Ακολούθησαν μερικές κακές ειδήσεις από το εσωτερικό μέτωπο.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

Παρασκευή, Απριλίου 22, 2005

Tο σύγχρονο Μundaneum

Ώς τώρα ξέραμε να κάνουμε αναζήτηση πληροφοριών στον Παγκόσμιο Ιστό. Στο εξής, θα μπορούμε και να βλέπουμε τα αποτελέσματα προηγούμενων αναζητήσεών μας. Εντυπωσιακή εξέλιξη, σχεδόν εφιαλτική.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

Πέμπτη, Απριλίου 21, 2005

H θύελλα του σχετικισμού

Ή με εμάς ή εναντίον μας. Ή με τις απόλυτες αλήθειες της Εκκλησίας ή με τη «δικτατορία του σχετικισμού που δεν αναγνωρίζει τίποτα ως οριστικό και έχει ως ύψιστη αξία της το εγώ και τις επιθυμίες του». Τάδε έφη Γιόζεφ Ράτσινγκερ, ένας νεο-συντηρητικός κουλτουριάρης.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

Τετάρτη, Απριλίου 20, 2005

H εξόντωση των μαύρων

Για την εξόντωση των Εβραίων γνωρίζουμε πολλά, αν και ποτέ δεν θα είναι αρκετά. Για τους κομμουνιστές και τους ομοφυλόφιλους γνωρίζουμε λιγότερα. Για τους Τσιγγάνους, ακόμη λιγότερα. Και για τους μαύρους δεν γνωρίζαμε ώς τώρα τίποτα.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

Τρίτη, Απριλίου 19, 2005

Tο σύμβολο της νεοσυντηρητικής Δεξιάς

Το κείμενο του περιοδικού δεν την πείραξε, άλλωστε ήταν μάλλον θετικό. Αυτό που την πλήγωσε ήταν η φωτογραφία. Ακόμη και για τον δικτάτορα της Βόρειας Κορέας, είπε, το TIME είχε διαλέξει κάτι πιο κολακευτικό.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

Δευτέρα, Απριλίου 18, 2005

Mια θάλασσα δυνατοτήτων

Η διαπίστωση είναι κοινή: μετά τα σαράντα, ανοίγεται μπροστά μας μια «θάλασσα δυνατοτήτων». Αλλοι όμως φοβούνται μην πνιγούν κι άλλοι ξανοίγονται στα βαθιά.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

Σάββατο, Απριλίου 16, 2005

Mάχη για την αξιοπρέπεια

Ο ποταμός Τίγρης έχει πολλά ονόματα. H βιβλική του ονομασία ήταν Χίντεκελ, στην ακκαδική γλώσσα λεγόταν Ίντικλατ στα τουρκικά ονομάζεται Ντικλέ, στα αραβικά Ντέγκλα. Αυτό το τελευταίο όνομα διάλεξε να δώσει ο Άχμεντ αλ Ρικάμπι στον πρώτο εμπορικό και ανεξάρτητο ραδιοφωνικό σταθμό της Βαγδάτης, και ίσως του αραβικού κόσμου.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

Παρασκευή, Απριλίου 15, 2005

Για μια Eυρώπη της τεμπελιάς

Υπάρχουν πολλών ειδών ΟΧΙ στο Ευρωσύνταγμα. Το όχι των εθνικιστών, το όχι των ακροδεξιών, το όχι των κομμουνιστών. Το όχι αυτών που ανησυχούν για την εθνική τους κυριαρχία και το όχι εκείνων που ανησυχούν για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Το όχι των χαβαλέδων και το όχι των καπνιστών.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

Πέμπτη, Απριλίου 14, 2005

Nα γιατί η γιαγιά τρώει κάνναβη

Την περασμένη Παρασκευή, η Πατρίτσια Τάμπραμ καταδικάστηκε σε εξάμηνη φυλάκιση με αναστολή επειδή μαγειρεύει φαγητά βασισμένα στην κάνναβη. Αλλά δεν μετανιώνει για τίποτα. H κάνναβη, λέει, θεραπεύει την κατάθλιψη.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

Τετάρτη, Απριλίου 13, 2005

H καλλιέργεια του φόβου

«Το αντίθετο της πίστης δεν είναι ούτε η άρνηση του Θεού ούτε ο αθεϊσμός. Από βιβλική άποψη, το αντίθετο της πίστης είναι ο φόβος».
Κάτι τέτοιες απόψεις είχε ο Λεονάρντο Μποφ και ο μακαρίτης ο Πάπας αναγκάστηκε να τον φιμώσει.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

Τρίτη, Απριλίου 12, 2005

Θύματα των θυμάτων

Κριστόφ Μορά, 31 ετών, ταξιτζής, φορέας του AIDS. Κοιμόταν με γυναίκες χωρίς να τις ενημερώνει για την κατάστασή του. Μετέδωσε τον ιό σε δύο από αυτές. H μία αυτοκτόνησε. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση έξι ετών.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

Δευτέρα, Απριλίου 11, 2005

Ήθελε να πολεμήσει τα τέρατά της

«Ξέρω ότι σε τρομάζω. Αλλά θέλω να γράψω και θέλω να δω. Και για τι πράγμα θα έγραφα αν έμενα κλεισμένη στο κουκλίστικο σπίτι, στον λουλουδένιο κόσμο όπου μεγάλωσα; Άφησέ με να πολεμήσω τα τέρατά μου. Σ' αγαπάω. Με διαμόρφωσες. Με διαμόρφωσες».

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

Σάββατο, Απριλίου 09, 2005

H φύση είναι πιο έξυπνη από μας

Ο κόσμος χωρίζεται ανάμεσα σε πράγματα που μοιάζουν σχεδιασμένα, όπως τα πουλιά και τα αεροπλάνα, και σε πράγματα που δεν μοιάζουν σχεδιασμένα, όπως οι βράχοι και τα βουνά.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

Παρασκευή, Απριλίου 08, 2005

H θυσία των ελεφάντων

Μη βιαστείτε να το φορτώσετε κι αυτό στον Γούλφοβιτς: η απόφαση για τη χρηματοδότηση του φράγματος στο Νότιο Λάος ελήφθη από τον προηγούμενο πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ο διάδοχός του θα κληθεί όμως να διαχειριστεί τις επιπτώσεις.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

Πέμπτη, Απριλίου 07, 2005

Ένα χωριό προκαλεί τον Mπους

Στις 19 του περασμένου Μαρτίου, τρία άτομα σκοτώθηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε σε ένα εργοστάσιο της Πεϊόνια. Ο σερίφης απέκλεισε κάθε σχέση με την τρομοκρατία. Πολλοί θυμήθηκαν όμως μια ψηφοφορία που είχε γίνει ένα μήνα νωρίτερα.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

Τετάρτη, Απριλίου 06, 2005

Εκρηξη παπολατρίας

Είκοσι τέσσερις ώρες μετά το θάνατο του Πάπα, είχαν γραφτεί ή μεταδοθεί από τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης 35.000 άρθρα γύρω από το γεγονός και τον άνθρωπο - δέκα φορές περισσότερα απ΄όσα γράφτηκαν το πρώτο 24ωρο μετά την επανεκλογή του Τζωρτζ Μπους.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

Τρίτη, Απριλίου 05, 2005

«Tο μόνο που μετράει είναι η φιλία»

Δεν έγινε διάσημη όπως η Τέρι Σκιάβο, παρ' όλο που ήταν κι αυτή σε κώμα για χρόνια. Δεν τη θρήνησαν σαν τον Πάπα, παρ' όλο που έδωσε κι εκείνη τη δική της ηρωική μάχη. Αν όμως υπάρχει Παράδεισος, η Έλενα Σάσα κατέχει εκεί μια περίοπτη θέση.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

Δευτέρα, Απριλίου 04, 2005

Προϊούσα παρακμή

Τα ανθρώπινα δράματα έχουν καμιά φορά και τη θετική τους πλευρά. Ο θάνατος του Πάπα, ας πούμε, στρέφει για λίγο τους παγκόσμιους προβολείς σε μια χώρα που τους έχει απόλυτη ανάγκη.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

Σάββατο, Απριλίου 02, 2005

Επίσημα ψέματα

Οι Γάλλοι ιστορικοί είναι έξαλλοι. Μα είναι δυνατόν - αναρωτιούνται - να διαστρεβλώνεται διά νόμου η ιστορία της χώρας; Είναι δυνατόν στην εποχή μας να δίνει εντολή το κράτος στους εκπαιδευτικούς να δίνουν έμφαση «στον θετικό ρόλο της γαλλικής παρουσίας στο εξωτερικό, και ιδίως στη Βόρεια Αφρική»;

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

Παρασκευή, Απριλίου 01, 2005

H ελπίδα του Σουάν

Εντάξει, μπορούμε να παρηγορηθούμε. Δεν αποδοκιμάζουν μόνο οι υπερήφανοι Έλληνες φίλαθλοι τους εθνικούς ύμνους και τις εθνικές ομάδες των εχθρών. Το ίδιο έκαναν και οι Ισραηλινοί φίλαθλοι με τον Αμπάς Σουάν.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ