Πέμπτη, Νοεμβρίου 30, 2006

Το έπιασαν το υπονοούμενο



Κι έτσι, επισημοποιείται ουσιαστικά η αποτυχία των μετριοπαθών ισλαμιστών να οδηγήσουν την Τουρκία στην Ευρώπη. Σύγκρουση τρένων δεν θα υπάρξει. Απλώς το ένα θα τραβήξει στην Ανατολή και το άλλο στη Δύση.

«Επιτέλους, οι πολιτικοί κατάλαβαν την αντίθεση των λαών προς την Τουρκία. Θα ήταν αφελές να πιστέψει κανείς ότι η Τουρκία μπορεί να αποτελέσει μια γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη και στις μουσουλμανικές χώρες». Αυτά έγραφε πρόσφατα η χριστιανοδημοκρατική εφημερίδα της Δανίας Kristeligt Dagblad. Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί άργησαν λίγο, αλλά το έπιασαν το υπονοούμενο. Και ανέλαβαν να το εξηγήσουν με τον γνωστό κομψό τους τρόπο στους Τούρκους Καραμήτρους που κλήθηκαν στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο «για να γνωρίσουν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς». Ο ένας τούς είπε πως πρέπει να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους απέναντι στην Κύπρο, ο άλλος πως πρέπει να αλλάξουν το άρθρο 301, ο τρίτος ζήτησε σεβασμό των μειονοτήτων, ο τέταρτος επικαλέστηκε «πολιτιστικές διαφορές» και ο πέμπτος θυμήθηκε πως μόνο το 10% του τουρκικού εδάφους βρίσκεται στην Ευρώπη. Όλα αυτά τα επιχειρήματα ήταν βέβαια διανθισμένα με ωραία λόγια για τον νεανικό πληθυσμό της Τουρκίας που θα βοηθήσει την Ευρώπη να αντιμετωπίσει τις απειλές από την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες...

«Ταξίδι στα βάθη της νύχτας των Βρυξελλών»: έτσι τιτλοφόρησε το σχετικό της ρεπορτάζ η εφημερίδα Ραντικάλ. Αλλά το βελούδινο διαζύγιο της Τουρκίας με την Ευρώπη απειλεί να βυθίσει την πρώτη σε μια νύχτα που θα αργήσει πολύ να ξημερώσει. Ο ήχος από τις μπότες των στρατιωτικών ακούγεται ήδη, καθώς πλησιάζει η άνοιξη του 2007 και οι προεδρικές εκλογές. Αν τελικά διεκδικήσει την προεδρία ο σημερινός πρωθυπουργός ή έστω κάποιο ηγετικό στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος, ο στρατός μπορεί να εκλάβει αυτή την κίνηση ως το τελευταίο στάδιο της περικύκλωσης του τουρκικού κράτους από τους φονταμενταλιστές. Και για να εμποδίσει την «άλωση της Κανκάγια» (όπως λέγεται το προεδρικό μέγαρο), θα λάβει μέτρα.

Σύμφωνα με τη Μιλιέτ, εξετάζονται δύο εναλλακτικές λύσεις. Η μία παραπέμπει στο «μεταμοντέρνο πραξικόπημα» του Φεβρουαρίου του 1997, όταν ο στρατός είχε πιέσει την τότε κυβέρνηση Ερμπακάν τόσο πολύ, ώστε την ανάγκασε να παραιτηθεί. Όμως τότε υπήρχε κυβέρνηση συνασπισμού και για να πέσει ήταν αρκετό να αποχωρήσει ένα κόμμα, τώρα η κυβέρνηση είναι συμπαγής, ισχυρή και δημοφιλής, οι δε κορώνες περί ισλαμικού κινδύνου το μόνο που κάνουν είναι να οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερη συσπείρωση των στελεχών της. Η άλλη λύση είναι πιο κλασική, πιο «καθαρή», χωρίς προσχήματα: απλώς ο κόσμος θα ξυπνήσει ένα ωραίο πρωί και θα δει στους δρόμους τα τανκς. Η Ευρώπη θα διαρρήξει ασφαλώς τα ιμάτιά της. Αλλά με τι θα απειλήσει τους στρατηγούς; Με ακόμη μεγαλύτερη «επιβράδυνση» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων;

9 Comments:

At 30/11/06 12:17 μ.μ., Blogger Αθ. Αναγνωστoπουλος said...

Κύριε Μητσέ, όλοι όσοι επί χρόνια στήριξαν την ελληνική εξωτερική πολιτική στο στοίχημα της "ευρωπαϊκής πορείας", ανεξαρτήτως του αν είχαν δίκιο ή όχι, δεν μας χρωστάνε τώρα μια απάντηση για την απουσία εναλλακτικής στρατηγικής, την παραμέληση της Κύπρου, την χαλάρωση της αμυντικής πολιτικής;

 
At 30/11/06 1:42 μ.μ., Blogger S G said...

μην πανικοβαλλεστε. το θεμα της Τουρκιας δεν λυνεται σε μια μερα. Υπαρχουν παροδικες συγκυριες (ας πουμε η Μερκελ στην καγκελαρια, ή η γενικη ισλαμοφοβια των ημερων μας) αλλα μακροπροθεσμα η Τουρκια και η ΕΕ θα πρεπει να βρουν εναν τροπο να συζουν. Για τα επομενα 50 χρονια η Τουρκια νομιζω απλα δεν μπορει να γινει πληρες μελος της ΕΕ, γιατι ουτε εμεις το θελουμε (πως ειναι δυνατον το με διαφορα φτωχοτερο μελος να εχει 20% των ψηφων?! μαντεψτε που θα παει ολος ο προϋπολογισμος της ΕΕ τοτε! πως ειναι δυνατον να μπει η Τουρκια στην ευρωζωνη, που ειναι υποχρεωση ολων των μελων της ΕΕ?), ουτε οι Τουρκοι (δεν θελουν ρε παιδι μου ευρωπαϊκο κρατος δικαιου, πληρη ατομικα δικαιωματα κτλ και αυτα δεν επιβαλλονται με το ζορι, πρεπει να βγαινουν απο μεσα απο την κοινωνια).

Αλλα ουτε και μπορει να ειναι εντελως απεξω για 50 χρονια. Στρατηγικα και οικονομικα εχουμε συμφεροντα να προσδεσουμε την Τουρκια στο ευρωπαϊκο αρμα, και η Τουρκια εχει πολλα να ωφεληθει.

Αυτο που χρειαζεται ειναι να καταλαβουν Ευρωπαιοι και Τουρκοι οτι μια ειδικη σχεση ειναι η λυση.

 
At 30/11/06 1:59 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Θα θυμάστε βέβαια οτι πέρυσι ακόμα, τέτοιον καιρό περίπου, περισσεύαν οι "αισιόδοξες" δηλώσεις ηγετών της ΕΕ για ταχεία, πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ένωση.
Σημειώναμε τότε:

το ευρωπαϊκό κεφάλαιο αλλά και τους αμερικανούς, τους συμφέρει η (σε διαφορετική μορφή για τους μεν και τους δε) προσχώρηση της Τουρκίας στην ΕΕ. Οι ευρωπαίοι ηγέτες, πιέζονται από την κοινή γνώμη των χωρών τους, που αδυνατεί να καταλάβει γιατί στην "ευρώπη" πρέπει να μπει μια μεγάλη, μη ευρωπαϊκή, χώρα. Οι Τούρκοι ηγέτες ξέρουν οτι μόνο που πρέπει να κάνουν είναι να διαπραγματευθούν σκληρά: ούτως ή άλλως, η καθαυτό ένταξη δεν τους ενδιαφέρει και πάρα πολύ, η πορεία τους νοιάζει περισσότερο, και για τα όποια προσκόμματα σε αυτήν μπορούν να κατηγορήσουν τους "ευρωπαίους".


Τα νέα δεδομένα από τότε, συνοψίζονται πολύ καλά στο σημερινό κείμενο του Μιχάλη. Όντως, εδώ και κάποιον καιρό, οι μπότες των στρατιωτικών βροντάνε στη γείτονα. Όσο για την υπόθεση του (καπιταλιστικού) εκσυγχρονισμού της Τουρκίας, αυτή θα προχωρήσει - αν όχι "έτσι", "αλλιώς"!
Ένα είναι βέβαιο: όσοι πίστεψαν οτι το να τεθεί η Τουρκία σε τροχιά ένταξης στην ΕΕ, θα έλυνε αυτόματα το Κυπριακό και θα οδηγούσε στην εγκατάλειψη των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο, πρέπει να "ξαναδούν το γραπτό τους" - αυτή τη φορά, ενώπιον του κυπριακού και του ελληνικού λαού αντίστοιχα.

 
At 30/11/06 2:00 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

 
At 30/11/06 2:18 μ.μ., Blogger gb said...

και εσείς οι φίλοι "φιλελεύθεροι" Βρούτοι με το μαύρο πρόβατο; ανεφώνησε ο καίσαρας της προπαγάνδας.
Εξηγείστε μας τότε για ποιούς λόγους ο εκπρόσωπος της Κυπριακής κυβέρνησης εκφράζει τη δυσαρέσκεια τους για την απόφαση της Ε.Επιτροπής;

 
At 30/11/06 6:08 μ.μ., Blogger JustAnotherGoneOff said...

Η όλη υπόθεση μοιάζει με πολιτική του καρότου (είσοδος στην ΕΕ) και του μαστίγιου (δημοκρατία/ανθρ. δικαιώματα). Δεν υπάρχει ιστορική συγκυρία που να μην προήλθε από μακροχρόνιες ζυμώσεις και η περίπτωση της Τουρκίας θα τραβήξει περισσότερο από κάθε άλλη χώρα που θέλει να μπει στην ΕΕ. Είναι προφανές ότι αυτή η επιθυμία για συμμαχία είναι συγκαιρινή και υπαγορεύεται από τις πολιτικοστρατιωτικές καταστάσεις στις γειτονικές χώρες της Μέσης Ανατολής, αλλά οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις λογαριάζουν πολλές φορές χωρίς τους πολίτες τους. Η Τουρκία είναι από κείνες τις σπάνιες περιπτώσεις που η συντριπτική ομονόηση των πολιτών της ΕΕ, κυρίως εξαιτίας της πολιτικής κατάστασης και κατά δεύτερο λόγο στη ξενοφοβία, εξαναγκάζει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να επανεφευρίσκουν συνεχώς φόρμουλες για να προσεγγίσουν μια τεράστια αγορά συν την κρίσιμη θέση της στης Ασία.

Αν δεν μπει η Τουρκία στην ΕΕ, υπάρχει πάντα ο αποικιοκρατικός τρόπος εκφρασμένος με σύγχρονα μέσα. Όχι με όπλα, αλλά με το χρήμα. Κι αυτό το έχουν συνειδητοποιήσει πολύ καλά οι τούρκοι στρατηγοί σε αντίθεση με τις κυβερνήσεις που υπερεκτιμούν τη "δύναμη" των ψηφοφόρων τους.

Διότι, αν ο Ερντογάν θέλει να επιβιώσει πολιτικά, θα συντηρηθεί από την δεξαμενή των ισλασμιστών που τον ανέδειξαν. Κι όσο επιμείνει σε αυτό, ένα καινούριο πραξικόπημα θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

Άρα, οι απαντήσεις στις τελευταίες φράσεις Μιχάλη Μητσό: Η Ευρώπη θα διαρρήξει ασφαλώς τα ιμάτιά της. Αλλά με τι θα απειλήσει τους στρατηγούς; Με ακόμη μεγαλύτερη «επιβράδυνση» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων; μάλλον πρέπει να αναζητηθούν στις σχέσεις των πολυεθνικών με το βαθύ τουρκικό κράτος κι όχι στις πολιτικές αμφότερων των κυβερνήσεων. Διότι ουσιαστικά, οι αποφάσεις για το μέλλον της Τουρκίας θα παρθούν από κει.

 
At 30/11/06 8:14 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Λέει το Μαύρο Πρόβατο: "Ένα είναι βέβαιο: όσοι πίστεψαν οτι το να τεθεί η Τουρκία σε τροχιά ένταξης στην ΕΕ, θα έλυνε αυτόματα το Κυπριακό και θα οδηγούσε στην εγκατάλειψη των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο, πρέπει να "ξαναδούν το γραπτό τους" - αυτή τη φορά, ενώπιον του κυπριακού και του ελληνικού λαού αντίστοιχα".

Καταρχάς ο ελληνικός λαός το μόνο που απαιτεί με σθένος από κάθε ελληνική κυβέρνηση είναι η μονιμοποίηση των συμβάσεων εργασίας στο δημόσιο. Κατα δεύτερον, η Τουρκία δεν έχει λόγο να κάνει την οποιαδήποτε υποχώρηση στο Κυπριακό για να ενταχθεί στην ΕΕ. Εδώ έχει να υπερπηδήσει πόσα εμπόδια, το Κυπριακό τη μάρανε...

Έπειτα, δεν νομίζω η ΕΕ να απαιτήσει λύση του προβλήματος στη βάση της εθνότητας αλλά μη λέμε τέτοια και μας πουν και νεοτάξ.

 
At 30/11/06 10:17 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Καταρχάς ο ελληνικός λαός το μόνο που απαιτεί με σθένος από κάθε ελληνική κυβέρνηση είναι η μονιμοποίηση των συμβάσεων εργασίας στο δημόσιο
Αγαπητέ, δεν είμαι σίγουρος, αλλά ίσως υπερβάλλετε (ίσως πάλι δεν υπερβάλλετε υπερβολικά);-)

Στο η Τουρκία (...) έχει να υπερπηδήσει πόσα εμπόδια, το Κυπριακό τη μάρανε δε διαφωνούμε εμείς - αλλά, θυμηθείτε, αντιπαράθετε κανείς αυτό το επιχείρημα σε όσους υποστήριζαν το σχέδιο Ανάν, ώστε να "τραβηχτεί το χαλί κάτω απ'τα πόδια" όσων στην Τουρκία φρέναραν τη μεγάλη πορεία ένταξής της χώρας τους στην "ευρωπαϊκή οικογένεια" και (τελικά) να επιτευχθεί η διαρκής γαλήνη στην περιοχή μας;;

δεν νομίζω η ΕΕ να απαιτήσει λύση του(κυπριακού) προβλήματος στη βάση της εθνότητας και μάλλον ούτε σε οποιαδήποτε άλλη βάση, ελπίζω να συμφωνούμε - εκτός αν πιστεύετε οτι οι λεγ'ομενες "ευρωπαϊκές αξίες" δεσμεύουν την ΕΕ στην αναζήτηση κάποιας δίκαιας λύσης στο πρόβλημα της κατοχής...

 
At 30/11/06 11:04 μ.μ., Blogger gb said...

"«Επιτέλους, οι πολιτικοί κατάλαβαν την αντίθεση των λαών προς την Τουρκία. Θα ήταν αφελές να πιστέψει κανείς ότι η Τουρκία μπορεί να αποτελέσει μια γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη και στις μουσουλμανικές χώρες». Αυτά έγραφε πρόσφατα η χριστιανοδημοκρατική εφημερίδα της Δανίας Kristeligt Dagblad."

Aυτά που γράφει η εφημερίδα των γελοιογραφιών που ρίχνει λάδι στη φωτιά της Μ.Ανατολής για να περνάνε καλά αυτοί και να εκμεταλεύονται αποικιοκρατικά τη περιοχή, για τους έλληνες μεταφράζονται σαν λόγια όμοια με την απαξιωτική ρήση για την Ανατολή, συμπεριλαμβανομένων και των ελλήνων, bon pour l' Orient
Δεν χρειάζεται η Τουρκία για καμμία θρησκοληπτική γέφυρα που χρειάζεται η προσποιητή αμάθεια τους, διότι όλοι γνωρίζουν τα γκέτο των 25 εκατμ. μουσουλμάνων εντός της Ε.Ε.
Η επίκληση της εφημερίδας θυμίζει,
το "έλα παππού να σου δείξω τ'αμπελοχώραφα".
Το αυγό του Κολόμβου αγαπητοί είναι πράγματι δύσκολο όσο και απλό,
η ιστορία και η φωνή του Οικουμενικού Πατριαρχίου άς διαβαστεί και απο τους Δανούς για να γνωρίζουν που πατάνε και που βαδίζουν. Εύχομαι, άν μάθουν αυτοί στις μακρυνές δανίες να μας ξαναστείλουν ένα πρίγκηπα να τα μάθουν και σε εμάς τούς ιθαγενείς.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home