Τρίτη, Νοεμβρίου 28, 2006

Και ο Πάπας χαμογέλασε ανακουφισμένος



«Επιτρέψτε μου να προσπαθήσω να απαντήσω σε ορισμένες από τις ερωτήσεις που η Αγιότητά σας θα μπορούσε να κάνει σε σχέση με το Ισλάμ».

Έτσι ξεκίνησε ο Μουστάφα Σερίφ την ιδιωτική ακρόαση που είχε στις 11 Νοεμβρίου με τον Πάπα στο Βατικανό, εν όψει της επίσκεψης που ξεκινά σήμερα ο τελευταίος στην Τουρκία. «Με μεγάλη χαρά θα σας ακούσω», απάντησε ο Ποντίφικας στον 50χρονο Αλγερινό φιλόσοφο, που δεν είναι ούτε θεολόγος ούτε ιμάμης, αλλά έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της ζωής του στη μελέτη του Ισλάμ. Κι εκείνος ξεκίνησε με την περίφημη ομιλία στο Πανεπιστήμιο του Ρέγκενσμπουγκ, όπου ο Πάπας είχε επικαλεστεί τον βυζαντινό αυτοκράτορα Μανουήλ Β' Παλαιολόγο για να υποστηρίξει ότι η συμβολή του Μωάμεθ στη θρησκεία ήταν ολέθρια. «Το Ισλάμ είναι ορθός λόγος, γι' αυτό απορρίπτει και τις ειδωλολατρίες, το Ισλάμ είναι ελευθερία, το Ισλάμ είναι τζιχάντ», είπε ο Σερίφ στον Πάπα, σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου του φιλοσόφου στην Ελ Παΐς. «Το τζιχάντ αυτό, όμως, δεν είναι ένας ιερός πόλεμος για την επιβολή της θρησκείας, παρά ένας δίκαιος αμυντικός πόλεμος. Δεν πρέπει ποτέ να επιτίθεσαι. Κι όταν αμύνεσαι, πρέπει να προστατεύεις τους αμάχους - κυρίως τους χριστιανούς μοναχούς, τους αδύνατους και το περιβάλλον - και να είσαι πάντα δίκαιος. Άλλωστε αυτό έκανε και ο Άγιος Αυγουστίνος».

Πώς αντέδρασε ο Πάπας σε αυτή τη διάλεξη; «Χαμογέλασε ανακουφισμένος», απαντά ο Σερίφ, που διδάσκει φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Αλγερίου. Ενθαρρυμένος από αυτή την αντίδραση, συνέχισε με ακόμη μεγαλύτερο πάθος: «Του είπα πως δεν πρέπει να αφήσουμε δεκαπέντε χρόνια δράσης μιας φανατικής μειοψηφίας να καλύψουν δεκαπέντε αιώνες γόνιμης συνεργασίας των δύο θρησκειών. Μην υποστηρίζετε ότι η τυφλή βία είναι γραμμένη στο Κοράνι, όπως κι εμείς δεν υποστηρίζουμε ότι η Ιερά Εξέταση δικαιολογείται από τα Ευαγγέλια. Πρέπει να καταδικάσουμε από κοινού το αμάλγαμα του Ισλάμ με τον εξτρεμισμό».

Και για να μη μείνει στα λόγια, ο Αλγερινός φιλόσοφος διατύπωσε στον συνομιλητή του τρεις συγκεκριμένες προτάσεις. Πρώτον, να πραγματοποιηθεί είτε στη Ρώμη είτε στη Γενεύη ένα διεθνές, διαθρησκευτικό συνέδριο με θέμα την καταπολέμηση του θρησκευτικού μίσους. Δεύτερον, να στηριχθούν οι ομάδες που προωθούν τον διάλογο μεταξύ του Ισλάμ και του χριστιανισμού. Τρίτον, να καταδικάζονται στο εξής οι επιθέσεις εναντίον των θρησκευτικών συμβόλων με τον ίδιο κατηγορηματικό τρόπο που καταδικάζονται οι ρατσιστικές και αντισημιτικές εκδηλώσεις. Ο Πάπας είπε «ναι» σε όλα. Και τον συγκίνησε ιδιαίτερα το δώρο του καλεσμένου του: το αντίγραφο μιας επιστολής που έστειλε στα τέλη του 19ου αιώνα από τη Δαμασκό ο εμίρης Αμπντέλ Κάντερ στον αρχιεπίσκοπο του Αλγερίου. Ο τελευταίος τον είχε ευχαριστήσει για τις προσπάθειές του να σώσει από τον θάνατο μερικές δεκάδες επισκόπους. Και ο εμίρης απαντούσε ότι έκανε απλώς αυτό που υπαγορεύει το Ισλάμ.

5 Comments:

At 28/11/06 9:06 μ.μ., Blogger nkalomiris said...

Εμείς οι χριστιανοί, εννοώ οι ευρωπαίοι, είμαστε οι υπερόπτες ττου ζητήματος. Πάντα γινόντουσαν και πάντα θα γίνονται εγκλήματα στο όνομα των θρησκιών, είται λέγεται χριστιανισμός, μουσουλμανισμός ακόμα και κουμουνιστικός αθεισμός (βλ. Θιβέτ). Δεν πρόκειται να αλλάξει αυτό γιατί οι ηγεσίες αυτών των κρατών-εκκλήσιών, και όχι θρησκιών, θέλουν πάντα να ελέγχουν την κοινωνία των ανθρώπων.

 
At 28/11/06 9:40 μ.μ., Blogger Caesar said...

*Ο Πάπας Βενέδικτος μελετά την πιθανότητα να επιτρέψει στους πιστούς Καθολικούς τη χρήση του προφυλακτικού, για να προστατευθούν απ' το AIDS. Μην το καθυστερεί, όμως, γιατί στο τέλος ή θα μείνει χωρίς πιστούς ή θα μείνει χωρίς καθόλου Καθολικούς!

Κασσάνδρα.
[Για την αντιγραφή Ceasar]

 
At 28/11/06 9:58 μ.μ., Blogger Μαύρος Γάτος said...

Α, έκτακτα. Τν επόμενη φορά λοιπόν που κάποιος θα τολμήσει να θίξει τον Χριστό ή την Παναγία, θα επικηρύξουμε το κεφάλι του (όπως τού Ρουσντί), και την επόμενη φορά που κάποιος θα τολμήσει να δημοσιεύσει σκίτσο με τον Σταυρό, θα κάψουμε τις πρεσβείες της χώρας του.

Δεν θά μαστε καλα΄λέω εγώ....

"Εμπρός ολοταχώς προς τα πίσω", indeed....

Σ:α((((((((

 
At 29/11/06 3:03 π.μ., Blogger Jason said...

Πολύ ενδιαφέρον.
Πολύ ενδιαφέρον το ότι υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που βλέπουν πίσω από πράξεις και πολύ ενδιαφέρον το ότι ο Πάπας είναι ένας ευγενικός άνθρωπος κατά βάθος, ή τέλος πάντων αυτό δείχνει μερικές φορές.
Φυσικά ο κύκλος της βίας και ο φανατισμός είναι κάτι το απαραίτητο για το ανθρώπινο γένος - ακόμα και αν ποτέ καταλήξουν οι δύο θρησκείες να θεωρούνται αδελφές (κάτι που μάλλον πολιτικά δε συμφέρει και κανέναν), οι αμόρφωτες μάζες θα βρουν άλλα "ιδανικά" να τις συσπειρώνουν, άλλους λόγους να σκοτώνονται.
Αλλά δεν παύει να είναι πολύ ενδιαφέρον το συμβάν αυτό.

 
At 29/11/06 6:01 μ.μ., Blogger gb said...

Ομολογουμένως ο Μουσταφά Σερίφ έκανε καλή δουλειά. Ο Πάπας φαίνεται αλλαγμένος και θετικός να συμβάλλει μαζί με πολλούς άλλους στην ειρήνευση της Μέσης Ανατολής.
Φαινόταν, ο Βενέδικτος, έτοιμος να πειστεί, αλλά και η επιλογή του Σερίφ είναι η καταλληλότερη, όποιος τον διάλεξε είναι μεγάλος μάνατζερ.
Απορία μου προκαλούν οι προλαλήσαντες που απoφεύγουν να αξιολόγήσουν τον Σερίφ και την αποτελεσματικότητα της συνάντησης με τον Πάπα
υ.γ εξαιρείται ο jason

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home