Πέμπτη, Νοεμβρίου 23, 2006

Παρθένες και για τους ιερωμένους;



Όσο πολιτικά, ιδεολογικά και ηθικά αποκρουστική ήταν η πρακτική των επιθέσεων αυτοκτονίας, άλλο τόσο έξυπνη, συγκινητική και αποτελεσματική είναι η πολιτική της ανθρώπινης ασπίδας. Οι Παλαιστίνιοι διδάσκονται από τα λάθη τους.

Τη λένε Τζαμίλα αλ-Σάντι, είναι 49 ετών και είναι ενεργό μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς. Το σπίτι της, ανάμεσα στην Τζαμπαλίγια και το Μπέιτ Χανούν, γκρεμίστηκε την περασμένη εβδομάδα από ισραηλινά πυρά που είχαν στόχο μια ομάδα Παλαιστινίων οι οποίοι έριχναν ρουκέτες στη γειτονική πόλη Σντερότ. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν δύο μέλη της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς και η κουνιάδα της Τζαμίλα, η Νάχλα. Από την ώρα εκείνη, η Τζαμίλα έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία υπεράσπισης των σπιτιών άλλων Παλαιστινίων που βρίσκονται στο στόχαστρο της ισραηλινής αεροπορίας. Την Κυριακή, εκατό γείτονες του Μοχάμεντ Μπαρούντ, ενός μέλους των Επιτροπών λαϊκής αντίστασης που έχει ειδικευτεί στη ρίψη πυραύλων, σχημάτισαν ανθρώπινη ασπίδα και εμπόδισαν τον βομβαρδισμό του σπιτιού του στην Τζαμπαλίγια. Δύο εβδομάδες νωρίτερα, μια ομάδα γυναικών είχαν αψηφήσει τα ισραηλινά άρματα μάχης στο Μπέιτ Χανούν επιτρέποντας σε δεκάδες μαχητές που είχαν παγιδευτεί σε ένα τζαμί να διαφύγουν.

Η εκτόξευση πυραύλων εναντίον αμάχων είναι βέβαια απαράδεκτη: χιλιάδες κάτοικοι του Σντερότ έχουν εγκαταλείψει την πόλη και οι υπόλοιποι έχουν λάβει εντολή να μην κυκλοφορούν άσκοπα στους δρόμους. Σε μια ευνομούμενη δημοκρατία, οι δράστες τέτοιων πράξεων θα έπρεπε να συλληφθούν, να δικαστούν και να καταδικαστούν. Αλλά η Παλαιστίνη δεν περιλαμβάνεται στην κατηγορία των ευνομούμενων δημοκρατιών και το Ισραήλ φέρει μεγάλη ευθύνη γι' αυτό. Με τη σαρωτική επίθεσή του το περασμένο καλοκαίρι εναντίον του Λιβάνου έχασε το επιχείρημα της αυτοάμυνας απέναντι στους τρομοκράτες. Κατεδαφίζοντας σπίτια, που συχνά βρίσκονται σε πυκνοκατοικημένα οικιστικά συγκροτήματα, δημιουργεί κάθε φορά δεκάδες αστέγους. Έτσι, στο προσκήνιο δεν βρίσκεται σήμερα ο τυχοδιωκτισμός του Μοχάμεντ, αλλά η μαχητικότητα της Τζαμίλα.

Απόδειξη, ότι η πρακτική της ανθρώπινης ασπίδας βρίσκει μιμητές και έξω από τα παλαιστινιακά εδάφη. Ένας 65χρονος Αμερικανός ιερέας και μια 55χρονη Αμερικανίδα καλόγρια άρχισαν από χθες να επισκέπτονται τα σπίτια των πέντε Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας που το Ισραήλ έχει προειδοποιήσει ότι θα καταστρέψει. Χθες, έμειναν επί αρκετές ώρες στο οικογενειακό σπίτι του Μπαρούντ. «Είναι λάθος να καταστρέφει το Ισραήλ τα σπίτια των ανθρώπων», δήλωσε ο Πήτερ Ντόχερτυ. «Βρισκόμαστε εδώ σε ένδειξη αλληλεγγύης και θέλουμε να ενημερώσουμε τον υπόλοιπο κόσμο για το τι πραγματικά συμβαίνει». Όπως αναμενόταν, ο ισραηλινός στρατός κατηγόρησε τους εξτρεμιστές ότι χρησιμοποιούν αμάχους για την εξυπηρέτηση των στόχων τους. Αν όμως το επιχείρημα αυτό μπορούσε να σταθεί στην περίπτωση αφελών ή απελπισμένων Παλαιστινίων που πείθονταν ότι αν γίνουν καμικάζι θα συναντήσουν παρθένες στον Παράδεισο, δύσκολα θα κινητοποιούνταν για τον ίδιο λόγο δύο ηλικιωμένοι Αμερικανοί ιερωμένοι...

5 Comments:

At 23/11/06 7:03 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

...

 
At 23/11/06 7:10 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Παρακαλώ;

 
At 23/11/06 8:46 μ.μ., Blogger Κ. said...

http://en.wikipedia.org/wiki/Rachel_Corrie

αυτό μάλλον ήθελε να πεί ο Μ.Π.

 
At 23/11/06 10:14 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Ναι - θέλω να πω, κάπως αμφιβάλλω για το αν οι ανθρώπινες ασπίδες στα κατεχόμενα είναι λιγότερο επικίνδυνες και πιό αποτελεσματικές για τους παλαιστίνιους, απ'ο,τι η εκτόξευση αυτοσχέδιων πυραύλων προς το Ισραήλ...

Ας το δοκιμάσουν κι αυτό όμως - αν έχει νόημα να δοκιμάσουν το ο,τιδήποτε...

 
At 23/11/06 10:14 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home