Δευτέρα, Ιανουαρίου 26, 2009

Προσέγγιση μέσω... Γάζας




Κι αν, αντί για το πανίσχυρο ισραηλινό ή εβραϊκό λόμπι, η Τουρκία επέλεγε για την εκπροσώπηση των συμφερόντων της στις Ηνωμένες Πολιτείες το... ελληνικό λόμπι;

Τη ριζοσπαστική αυτή πρόταση διατυπώνουν σε δύο άρθρα τους που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην τουρκική εφημερίδα Τodays Ζaman ένας Έλληνας καθηγητής και μια Τουρκάλα δημοσιογράφος: ο Χριστόφορος Βασιλόπουλος, που διδάσκει διεθνείς σχέσεις στο Εaster Connecticut State University, και η Σεμά Εμίρογλου, διπλωματική ανταποκρίτρια με έδρα τη Νέα Υόρκη. Αν την προηγούμενη φορά που άρχισε μια συζήτηση για την αναθέρμανση των ελληνοτουρκικών σχέσεων η αφορμή ήταν οι καταστροφικοί σεισμοί που σημειώθηκαν στις δύο χώρες, αυτή τη φορά η αφετηρία είναι μάλλον απροσδόκητη: η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα και η έντονη καταδίκη της, τόσο σε ηθικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, από την ελληνική και την τουρκική κοινή γνώμη.

Όταν η κυβέρνηση Ερντογάν αρνήθηκε να επιτρέψει στις αμερικανικές δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν την Τουρκία ως βάση για την εισβολή στο Ιράκ- σημειώνουν οι δύο αρθρογράφοι- το ισραηλινό και το εβραϊκό λόμπι στην Ουάσιγκτον επιτέθηκαν στην Τουρκία, χαρακτηρίζοντάς την κακό σύμμαχο και εργαλείο του Ιράν. Η Άγκυρα συνειδητοποίησε τότε ότι για να έχει την υποστήριξη αυτών των λόμπι, πρέπει να υιοθετεί κάθε αμερικανική ή ισραηλινή πρωτοβουλία στην περιοχή. Γιατί λοιπόν να μη στραφεί προς τους Έλληνες και τους Ελληνοαμερικανούς, που μπορεί να μην είναι τόσο ισχυροί, αλλά πάντως έχουν καλές διασυνδέσεις στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Κογκρέσο; Στο κάτω- κάτω οι Έλληνες δεν διαπράττουν εγκλήματα πολέμου. Δεν καταπιέζουν κανέναν. Δεν εμπλέκονται σε οικονομικές απάτες δισεκατομμυρίων δολαρίων (χμμμ). Είναι και μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χώρια που μια τέτοια συνεργασία θα στείλει κι ένα θετικό μήνυμα για τη σταθερότητα των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής.

Κάποιοι θα αντιδράσουν βέβαια σε μια τέτοια εξέλιξη, συνεχίζουν ο Βασιλόπουλος και η Εμίρογλου. Στην τουρκική πλευρά, ορισμένα μέλη της ελίτ της εξωτερικής πολιτικής διαφώνησαν ανοιχτά με την κριτική που άσκησε ο Ερντογάν στις ισραηλινές επιχειρήσεις, καθώς θεωρούν ότι η Τουρκία έχει ανάγκη το Ισραήλ για να αποτρέπει τυχόν υπονόμευση των συμφερόντων της. Στην ελληνική πλευρά πολλοί πιστεύουν ότι η Τουρκία παραμένει η σοβαρότερη απειλή. Εμπόδιο αποτελούν και οι κοινότητες της διασποράς, που θυμούνται τις χώρες τους όπως ήταν όταν τις άφησαν οι ίδιοι ή οι παππούδες τους και δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι μπορούν να συνεργαστούν.

Υπάρχει ακόμη ένα εμπόδιο, που δεν αναφέρεται στα άρθρα: η βιομηχανία των όπλων. Η σατανική σύμπτωση της πρόσφατης ελληνοτουρκικής έντασης με το «ξεπάγωμα» των εξοπλιστικών δαπανών από το ελληνικό Υπουργείο Άμυνας δεν πέρασε απαρατήρητη. Κι αν ληφθεί υπόψη ότι από τον νέο χορό των εξοπλισμών ευνοούνται χώρες όπως η Γαλλία, η Ρωσία και φυσικά οι Ηνωμένες Πολιτείες, μάλλον η πρόταση των δύο αρθρογράφων θα παραμείνει στη σφαίρα της ουτοπίας.

9 Comments:

At 26/1/09 6:29 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Τρία πουλάκια κάθονται. Μου κάνει εντύπωση που πίστεψες ότι θα με εξόργιζε αυτό το άρθρο. Μάλλον δεν έχεις καταλάβει τη δική μου θέση και μπορεί βέβαια να ευθύνομαι κι εγώ γιαυτό. Όταν δω εκπρόσωπο του πολιτικού σκέλους της Χαμάς να εξηγεί τις θέσεις τους σε ανεκτά αγγλικά στο CNN ή στο HardTalk του BBC, όταν δω ισραηλινούς στρατηγούς να δικάζονται στο διεθνές ποινικό, όταν δω τους ευρωπαϊους να περιθωριοποιούν το δεύτερο, φρικαλέο κύμα αντισημιτισμού που έχει ως πρόφαση και μόνο το Ισραήλ, τότε θα νιώσω ευτυχής.

Αυτό που λέω εγώ είναι ότι όλα αυτά ποτέ δεν θα τα δούμε όσο γράφονται άρθρα σαν τα απαράδεκτα που έγραφες εσύ όλο τον καιρό που μπορεί να εκτονώνουν το αίσθημα της κοινής γνώμης αλλά συμβάλλουν ελάχιστα στη δημιουργία συνείδησης σταθερά προσανατολισμένης προς την ειρήνη. Κι όταν φτάνουμε στο σημείο να διαβάζουμε αντισημιτικά σχόλια από σένα (ΑΠΟ ΣΕΝΑ) τότε μόνο απελπισία μπορούμε να νιώσουμε και καμία αισιοδοξία.

 
At 26/1/09 6:40 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Και επίσης, κάνεις λάθος όταν λες ότι με ενδιαφέρει το Ισραήλ. Λάθος. Με ενδιαφέρουν οι Εβραίοι ειδικά αυτοί που ζουν στη βαθειά αντισημιτική Ευρώπη. Φοβάμαι ότι θα ζήσουμε ένα δεύτερο πογκρόμ, ένα δεύτερο Ολοκαύτωμα και δεν υπάρχει πάλι ούτε ένας για να σηκώσει ανάστημα.

 
At 26/1/09 6:54 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Το αρχικό και βασικότερο κύμα Ομογενών προέρχεται απο περιοχές της Οθωμανικής αυτοκρατορίας ήτοι Πατριαρχικό του Ορθόδοξου Βιλαετίου, χωρίς πολλές Ορλωφικές ψευδαισθήσεις.
Σημασία στο τίτλο σου έχει η "Προσέγγιση" έπεται η ειρήνη και η ανακωχή "στη Γάζα".
Διότι αν κι' ο καθηγητής Ροζάκης και άλλοι πολλοί λένε ότι ανήκουμε στην Ευρώπη, σε αυτήν δεν είμαστε τόσο χρήσιμοι ως χώρα μα ως Περιφερειακή δύναμη σταθερότητος ασφάλειας και ειρήνης.

Υ.Γ.
Οσο για το Ιράκ, ήταν η ενδεδειγμένη στάση αυτή που τηρήθηκε δι' ευνοήτους λόγους ευνοϊκούς και ειρηνικούς για όλους.

 
At 26/1/09 6:55 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Υπερβολές. Δεύτερο Ολοκαύτωμα - ε, μην τρελαθούμε κιόλας.
Τα περί αντισημιτικών σχολίων "από μένα" με αφήνουν έκπληκτο. Ποτέ δεν θα μπορούσα να γράψω ένα αντισημιτικό σχόλιο, ίσα-ίσα έχω καταγγείλει οποιοδήποτε τέτοιο σχόλιο έχει δημοσιευτεί, δεν έχω κάνει ποτέ σύγκριση του Ολοκαυτώματος με άλλα γεγονότα και δεν έχω επιτρέψει (όσο περνάει από το χέρι μου) να δημοσιευτεί στην εφημερίδα σχετικό σκίτσο.
Γι'αυτό άλλωστε και η ισραηλινή πρεσβεία, που είναι ιδιαίτερα δραστήρια στο να καταγγέλλει διάφορους αντισημίτες (με ή χωρίς εισαγωγικά), δεν έχει ποτέ ασχοληθεί με το πρόσωπό μου.
Αν καταλαβαίνω καλά, αυτό που προκάλεσε τη μήνι σου είναι μια φράση μου για το ότι το Ισράηλ δεν θα πρέπει να εκπλαγεί με την επόμενη επίθεση σε συναγωγή. Μια τέτοια επίθεση ασφαλώς θα αποτελεί αντισημιτική πράξη, αυτό είναι προφανές. Οπως είναι επίσης προφανές ότι πρέπει να καταδικαστεί από κάθε δημοκράτη. Αυτό που έγραψα - και επιμένω, άλλωστε δεν το έγραψα μόνο εγώ - είναι ότι μια παράλογη και παράνομη επιχείρηση σαν κι αυτή που έγινε στη Γάζα οδηγεί μοιραία στο ξέσπασμα αντισημιτισμού σε όλο τον κόσμο. Αυτό άλλωστε και συνέβη (φαντάζομαι όχι επειδή το έγραψα εγώ!) Το Ισραήλ θα έπρεπε να το γνωρίζει αυτό, είναι μια παράμετρος του προβλήματος.
Κατά τα άλλα, σε παραπέμπω σε σημείωμα στο τελευταίο Νιούζουικ. Ο τίτλος του είναι: "Israel has fewer friends than ever, even in America".

 
At 26/1/09 6:57 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Αίργκουντ, μη θυμώσεις πάλι, την ώρα που έκανα αποστολή της απάντησής μου στον Αθήναιο έβλεπα το δικό σου σχόλιο.
Αλλά μπερδεμένα τα γράφεις, βρε παιδάκι μου, δεν συμφωνείς;

 
At 26/1/09 8:07 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Λιγότερο μπερδεμένα απο σέ, αγαπητέ.
Per aspera ad astra, κατά το ελληνικότερο "τ' αγαθά κόποις κτώνται"

 
At 27/1/09 9:01 π.μ., Blogger Αθήναιος said...

Και πριν πενήντα χρόνια, κανείς δεν πίστευε ότι θα γινόταν Ολοκαύτωμα και πρώτοι απ'όλους οι ίδιοι οι Εβραίοι που ζούσαν στη Γερμανία και είχαν συμβάλλει καθοριστικά στην οικοδόμηση του Γερμανικκού κράτους. "Εμείς είμαστε Γερμανοί", έλεγαν "τί θα μας κάνουν στην ίδια μας την πατρίδα".

Σήμερα στην κοιτίδα του ευρωπαϊκού αντισημιτισμού, τη Γαλλία, πολλά σχολεία δεν γράφουν εβραίους μαθητές για να μην προσβάλλουν τους μουσουλμάνους. Εδώ κολλάει το "ε,μην τρελλαθούμε τώρα".

Είναι ρατσιστικό το να μπερδεύεις τους εβραίους με τους ισραηλινούς, είναι ρατσιστικό να αναπαράγεις την άποψη ότι αφού ο Ομπάμα ανέφερε πρώτα τους Μουσουλμάνους και μετά τους Εβραίους αυτό ίσως να δείχνει τη στάση του απέναντι στο Ισραήλ και πόσα ακόμα.

Όσο για την παράνομη εισβολή, επί ένα μήνα η Χαμάς έριχνε Κουασάμ στους ισραηλινούς οικισμούς και κανείς σας δεν επέκρινε τη μονομερή παραβίαση της εκεχειρίας. Κανείς δεν επέκρινε τη Χαμάς για αυτό. Επίσης δεν είδα ούτε ένα σχόλιό σου για τις ανθρώπινες ασπίδες που χρησιμοποιεί η Χαμάς. Για το αίσχος της ομηρίας των αμάχων από τους ίδιους τους συμπατριώτες τους. Σε έχω ξαναρωτήσει: αφού οι ίδιοι οι Παλαιστίνοι δεν δίνουν δεκάρα για τις ζωές των δικών τους αμάχων, γιατί έχετε την απαίτηση να δίνουν οι Ισραηλινοί;

Για να ανακεφαλαιώσω. Δικαιοσύνη δεν θα αποδοθεί ποτέ, ειρήνη δεν θα έρθει ποτέ όσοι η τρίτη πλευρά δεν κρατάει ίσες αποστάσεις, όσο δεν αναγνωρίζει παράνοια και στις δύο πλευρές. Εκτός αν δεν λέτε κουβέντα για να κάνετε πλάτη στους αντισημίτες ανα τον κόσμο. Πού να ξέρω.

Και για να το ελαφρύνουμε λίγο, δηλώνω πολύ χαρούμενη γιατί βρήκα τί θα σου πάρω στα γενέθλιά σου, σε λίγους μήνες που κλείνεις τα 40. Βουαλά.

http://folkefiende.blogspot.com/2009/01/blog-post_24.html

 
At 27/1/09 10:26 π.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

"Σήμερα στην κοιτίδα του ευρωπαϊκού αντισημιτισμού, τη Γαλλία, πολλά σχολεία δεν γράφουν εβραίους μαθητές για να μην προσβάλλουν τους μουσουλμάνους." Πρώτη φορά το ακούω. Ούτε το έχω διαβάσει πουθενά. Εχεις κάποια πηγή;

"Είναι ρατσιστικό το να μπερδεύεις τους εβραίους με τους ισραηλινούς". Δεν είναι ρατσιστικό, είναι βλακώδες. Και βλάκα, (ακόμα), δεν με έχεις χαρακτηρίσει.

"Είναι ρατσιστικό να αναπαράγεις την άποψη ότι αφού ο Ομπάμα ανέφερε πρώτα τους Μουσουλμάνους και μετά τους Εβραίους αυτό ίσως να δείχνει τη στάση του απέναντι στο Ισραήλ". Οχι, δεν είναι ρατσιστικό, είναι πολιτικό, είναι μια πολιτική εκτίμηση.

"Όσο για την παράνομη εισβολή, επί ένα μήνα η Χαμάς έριχνε Κουασάμ στους ισραηλινούς οικισμούς και κανείς σας δεν επέκρινε τη μονομερή παραβίαση της εκεχειρίας." Οχι, το Ισραήλ παραβίασε την εκεχειρία από την πρώτη στιγμή, αφού δεν ήρε τον αποκλεισμό της Γάζας όπως είχε υποχρέωση.

"Αφού οι ίδιοι οι Παλαιστίνοι δεν δίνουν δεκάρα για τις ζωές των δικών τους αμάχων, γιατί έχετε την απαίτηση να δίνουν οι Ισραηλινοί;" Γιατί το Ισραήλ είναι μια δημοκρατία, ενώ οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν τίποτα.

"Εκτός αν δεν λέτε κουβέντα για να κάνετε πλάτη στους αντισημίτες ανα τον κόσμο." Οι χυδαιότητες επιστρέφονται.

 
At 27/1/09 1:42 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Εδώ

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home