Σάββατο, Ιανουαρίου 24, 2009

Οι «ηθικές» τράπεζες βγαίνουν κερδισμένες




Η ολλανδική τράπεζα ΑSΝ εξαρτά το αν θα επενδύσει σε επιχειρήσεις εισηγμένες στο χρηματιστήριο από συγκεκριμένα κριτήρια. Από πού προέρχονται οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν; Έχουν σχέση με τη βιομηχανία όπλων; Απασχολούν μικρά παιδιά; Δίνουν αξιοπρεπείς μισθούς; Σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον; Όπως εξηγεί ο διευθυντής της Γέρουν Γιάνσεν, η τράπεζα δεν αρκείται στις απαντήσεις των επιχειρήσεων. Ελέγχει η ίδια κατά πόσον λειτουργούν με «υπεύθυνο» τρόπο.

Η ΑSΝ ανήκει στις λεγόμενες «ηθικές» τράπεζες. Σαν κι αυτήν υπάρχουν αρκετές στην Ευρώπη: η γερμανική GLS, η ιταλική Βanca Εtica, η ελβετική Βanque Αlternative, η δανική Μerkur, η βρετανική Charity Βank, η νορβηγική Cultura Βank, η σουηδική Εkobanken, η γαλλική Νef. Δύο είναι τα κοινά τους χαρακτηριστικά. Πρώτον, ότι ανταμείβουν το κεφάλαιο σε συνάρτηση με το γενικό συμφέρον και τη διαφάνεια. Δεύτερον, ότι δεν τις έπληξε η οικονομική κρίση. Τον τελευταίο χρόνο, προσείλκυσαν δεκάδες χιλιάδες νέους πελάτες. Τα περισσότερα προϊόντα τους δεν έχουν έτσι κι αλλιώς σχέση με το χρηματιστήριο, άρα βρίσκονται έξω από τη ζώνη κινδύνου. Ακόμη κι όταν είναι ενεργές στις χρηματιστηριακές αγορές, όμως, οι βραχυπρόθεσμες ζημιές τους είναι σχετικά μικρές και τα μακροπρόθεσμα κέρδη τους παραμένουν ικανοποιητικά.

Όπως σημειώνει η ολλανδική εφημερίδα Τrouw, μέχρι τώρα οι «ηθικοί» και οι «κλασικοί» τραπεζίτες ζούσαν σε δύο διαφορετικούς πλανήτες. Η επιτυχία των πρώτων, όμως, αλλάζει το τραπεζικό τοπίο και αναγκάζει ομίλους όπως ο ΙΝG και ο ΑΒΝ Αmro να προωθήσουν επενδυτικά ταμεία νέου τύπου. «Παρ΄ όλο που οι τράπεζες αυτές εξακολουθούν να χορηγούν στα στελέχη τους πολύ υψηλά πριμ, είναι αναγκασμένες να δίνουν στους πελάτες τους περισσότερες εξηγήσεις γι΄ αυτό που κάνουν», εξηγεί ο Μάτις Μπίρμαν, από την ολλανδική «ηθική» τράπεζα Τriodos. «Είναι πλέον σαφές σε όλους ότι πίσω από τη χρηματοπιστωτική κρίση κρύβονται πληθώρα προβλημάτων, από την παγκόσμια διατροφική κρίση μέχρι την υπερθέρμανση του πλανήτη, που η αιτία τους είναι κοινή: η αναζήτηση του άμεσου κέρδους εις βάρος μιας μακροπρόθεσμης ισορροπημένης ανάπτυξης».

Οι «ηθικές» τράπεζες κατάλαβαν από νωρίς ότι πρέπει να αλλάξουν ρότα. Η καταστροφή του Τσερνόμπιλ, για παράδειγμα, έπεισε την Τriodos να επενδύσει στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Σύμφωνα με τον Μπίρμαν, αυτοί που παίρνουν τις αναγκαίες πρωτοβουλίες είναι πάντα οι ιδιώτες. «Μου ΄ρχεται σχεδόν να φωνάξω: Υes we can! Όπως ο Ομπάμα έδειξε ότι μέσω της ψήφου μπορεί να επέλθει μια θεμελιώδης αλλαγή, έτσι και οι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι μπορούν να επιφέρουν θετικές αλλαγές χρησιμοποιώντας τα χρήματά τους. Περνάμε από ένα αίσθημα αδυναμίας σε ένα αίσθημα δύναμης».

9 Comments:

At 24/1/09 2:05 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Τα σέβη μου Μητσέ. Αν και απαξιείς επανειλημένα να συνομιλήσεις ισότιμα με το πρόσωπο μου, ταπεινά σού υποβάλω τα σέβη μου, ομοίως διαβίβασε τα και στον αυθέντη Αθήναιο μαζί με ένα σχόλιο ή καλύτερα μία ρήση σχετικής των αναρτήσεων σου,
"Η ηθικότητα είναι μακιαβελικότερη της ανηθικότητας"

 
At 25/1/09 3:02 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Ελα τώρα, Αίργκουντ, πολύ παρεξηγιάρης είσαι. Εχουμε μια βεντέτα με τον Αθήναιο, πειράζει;
Τα σέβη μου, παρομοίως.

 
At 25/1/09 6:21 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Διαβάζουμε τίποτα ή σαχλαμαρίζουμε αενάως μεταξύ Holmes και κάθε χολυγουντιανής σαχλαμάρας που προβαλλεται στους κινηματογράφους; Πόσο λάϊφστάϊλ πια αντέχει κάποιος χωρίς να πάθει κατάθλιψη;

http://www.spiked-online.com/index.php?/site/article/6117/

Υ.Γ. Τουλάχιστον έφτιαξες 6 packs?

 
At 25/1/09 6:39 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Αθήναιε, δεν θα σου απαντήσω για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί θα θυμώσει ο Αίργκουντ. Δεύτερον, γιατί τρέμω την οργή σου για το αυριανό μου κείμενο :-)

 
At 25/1/09 6:54 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

O Στρίντμπεργκ όταν έγραφε είχε μπροστά του μια φωτογραφία του Ίψεν που αντιπαθούσε, για να ανεβάζει σφυγμούς και να καταλαμβάνεται από τον συγγραφικό οίστρο. Εσύ, έχεις μπροστά σου μια φωτό του καραφλού ζαχαροπλάστη. Pas mal.

Εντάξει, Μισέλ μου, δεν θα το διαβάσω. Η αυριανή, θα είναι μια Δευτέρα γραμμική, χωρίς διαστάσεις... Εξάλλου δεν μπορείς να με τσαντίσεις (με τον δημόσιο λόγο σου, εννοώ), μόνο να με καταθλίψεις αλλά αν δεν είσαι εσύ θα είναι κάποιος άλλος, δεν βαριέσαι.

 
At 25/1/09 7:12 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Nα το δεχτώ σα παρεξήγηση ή όχι;
Η τεκμηρίωση εν τούτοις λέει άλλα, ότι μοιάζει με ροκάνισμα επί προσωπικού, μου λείπει και η αυτοπεποίθηση τελευταίως.
Ο άλλος που βλέπει το χασάπη για ζαχαροπλάστη μούκοψε στην ιστοσελίδα του 3 σχόλια! μαγκιά του ο ψευδοφιλελεύθερος!

 
At 25/1/09 10:12 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Εδω, στην εν λόγω εν λόγω ιστοσελίδα, σ'αλλους έχω κόψει το κεφάλι (το κάτω εννοώ) στα τρία σχόλια κολάτε; Τί να πω. Εγώ πάντως δεν συζητάω μαζί σας γιατί δεν καταλαβαίνω γρυ από αυτά που γράφετε, σας βρίσκω πολύ "προχώ"! (--->κοπλιμέντο)

 
At 26/1/09 9:09 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ξέρεις βέβαια ότι τα κοπλιμέντα ξεγυμνώνουν όπως η ζέστη, όμως εγώ αντίθετα κουμπώνομαι σε αυτά.
Τέλος πάντων για τη Κρυπτογραφία του καθενός καθόλου δε φταίω

 
At 30/7/09 3:52 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

免費視訊聊天,美女寫真,小遊戲區,情色網,h漫,性感影片,成人電影,情色,a片免費看,成人光碟,手機遊戲,視訊聊天,色情遊戲,玩美女人,成人影片,性感影片,美女交友,微風論壇,色色網,正妹,aio交友愛情館,色情遊戲,色情漫畫,聊天室,成人電影,色情,視訊聊天室,好玩遊戲,情趣用品,成人電影,成人小說,成人電影,後宮電影院,成人圖片,視訊做愛,a383,好玩遊戲,色色網,伊莉論壇,plus論壇,色情,伊莉,愛情公寓,嘟嘟情人色網,色情影片,成人圖片區,麗的色遊戲,伊莉,色色網,微風論壇,成人圖片區,免費小遊戲,成人電影,哈啦聊天室,成人圖片,plus,視訊美女,SEX,美女寫真

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home