Τρίτη, Ιανουαρίου 20, 2009

Ολοκληρωτικός ενθουσιασμός




Την πρώτη φορά που πήρε το μικρόφωνο, ανοίγοντας τη συναυλία, ο Μπρους ήταν αμήχανος. Με πόσο πάθος, όμως, θα ερμήνευε αργότερα το Τhis Land is your Land μαζί με τον αγέραστο Πιτ Σίγκερ...

Αφελείς θα ΄ναι και οι δύο με τόσες ελπίδες που επενδύουν στον Μπαράκ Ομπάμα. Ανόητοι ρομαντικοί θα ΄ναι όλοι εκείνοι οι αγαπημένοι Αμερικανοί διανοούμενοι που, αντί να γκρινιάζουν όπως πολλοί Ευρωπαίοι συνάδελφοί τους για τους συντηρητικούς συνεργάτες του νέου προέδρου, αντί να καταγγέλλουν τη «σιγήν ιχθύος» του για την Παλαιστίνη, εκφράζουν την πεποίθηση ότι αρχίζει μια καινούργια ημέρα για την Αμερική και τον κόσμο. «Ο ενθουσιασμός μου για τον Ομπάμα είναι ολοκληρωτικός» λέει ο Πολ Όστερ σε συνέντευξή του στη Λιμπερασιόν. «Είμαι έτοιμος να στοιχηματίσω ότι θα σεβαστεί όλες τις υποσχέσεις που είναι στο χέρι του». Τι ανωριμότητα κρίσης, Θεέ μου!

Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο Ομπάμα παρέμεινε συνεπής σε δύο βασικά του χαρακτηριστικά: την αταραξία, παρά τη συναισθηματικά φορτισμένη ατμόσφαιρα, και το ενωτικό του πνεύμα. Ακούγοντάς τον, αισθανόσουν ότι οι ιδεολογικές διαμάχες μπορούν να ξεπεραστούν, πως μπορεί να εφαρμοστεί μια τίμια πολιτική για όλους τους ανθρώπους, όλων των φύλων και φυλών, και μάλιστα ότι αυτή η πολιτική είναι προφανής. Με το ίδιο πνεύμα είχε μιλήσει και τον Ιούλιο του 2004, σ΄ εκείνο τον συνταρακτικό λόγο με τον οποίο έδειξε στους συμπατριώτες του ότι ένας πολιτικός δεν είναι κατ΄ ανάγκη κατασκεύασμα κάποιων μηχανισμών ή κάποιων μέσων ενημέρωσης, αλλά μπορεί να είναι ένας σκεπτόμενος άνθρωπος με ιδέες και συναισθήματα. «Είμαι πολύ χαρούμενος που ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δεν είναι απλώς ένας συγγραφέας, αλλά ένας καλός συγγραφέας» λέει ο Όστερ.

Είναι αλήθεια ότι η κρίση σε όλα τα επίπεδα (πολιτική, οικονομική, ηθική) είναι τόσο βαθιά, ώστε πολλοί υποδέχονται τον νέο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών ως Μεσσία. Το φορτίο στους ώμους του είναι βαρύ. Βαριά, και με μεγάλη συμβολική και ουσιαστική σημασία, θα είναι όμως και η υπογραφή του σε ένα διάταγμα με το οποίο θα αποφασίζεται το κλείσιμο του Γκουαντάναμο και η απαγόρευση των βασανιστηρίων. Κι όσο πιο γρήγορα τη βάλει τόσο το καλύτερο. Κατά τα άλλα, όπως λέει πάλι στη Λιμπερασιόν ένας άλλος Αμερικανός συγγραφέας, ο Ντάγκλας Κένεντι, η εκλογή του Ομπάμα δείχνει ότι πέρα από τον ατομισμό και τον καταναλωτισμό, υπάρχουν στην Αμερική εκατομμύρια καλλιεργημένοι άνθρωποι, ευαίσθητοι, πλουραλιστές, λαϊκοί, που απορρίπτουν τον απλουστευτικό μανιχαϊσμό των Ρεπουμπλικανών και αντιλαμβάνονται ότι η εποικοδομητική αμφιβολία και η αναγνώριση των εγγενών αντιφάσεων της ανθρώπινης φύσης αποτελούν τα βασικά συστατικά στοιχεία ενός σκεπτόμενου όντος. Ένας από τους ανθρώπους αυτούς αναλαμβάνει σήμερα τα ηνία της Αμερικής. Οι έμποροι της μιζέριας θα μας επιτρέψουν να το γιορτάσουμε.

9 Comments:

At 20/1/09 2:22 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Τhis Land is anybody Land ...
απεριόριστη πλέον η Γή διότι ο Ομπάμα υπόσχεται Βλαστοκύτταρα αντί Γεωπολιτικών σχεδίων και εδαφικών συγκρούσεων.
Οι έμποροι της μιζέριας, ή καλύτερα οι φεουδάρχες του πεπερασμένου, έτσι όπως μάθανε, άς παρακολουθούνε τη γιορτή.

 
At 20/1/09 2:31 μ.μ., Blogger Greek Sites said...

Change is awesome..dude!

 
At 20/1/09 3:00 μ.μ., Blogger nik-athenian said...

Δεν ήξερα ότι θα το έκανες ξεχωριστό ποστ και άφησα σχόλιο για την αμετροέπεια των εορταστών στο προηγούμενο ποστ. Την καλησπέρα μου.

 
At 20/1/09 8:11 μ.μ., Blogger Polymenis Stories said...

Είναι αλήθεια ότι ο Ομπάμα έτυχε φοβερης υποδοχής από τον Αμερικανικό Λαό. Για όλους εμάς εκτός ΗΠΑ, φυσικά, βλέπουμε τον Ομπάμα μα κάθε επιφύλαξη! Το ότι είναι ο πρώτος Αφροαμερικανός, είναι σίγουρα ένα ιστορικό γεγονός για όλους μας. Αυτο δεν μπορούμε να το παραβλέψουμε. Ερωτηματικά μου προκάλεσε όταν διάβασα ότι δεν κάλεσε στην Ουάσιγκτον τον αδερφό του που ζει στην Κένυα! Μπορεί να είναι ...μαλωμένοι σκέφτομαι! Όμως, ο πρώτος πολίτης των ΗΠΑ και ο άνθρωπος για τα επόμενα 4 τουλάχιστον χρόνια θα κρατά τις τύχεςμ όχι της Αμερικής αλλά και τους πλανήτη σε μεγάλο βαθμό, έχει έναν αδελφό που έχει έσοδα 1 δολάριο την ημέρα! (Τουλάχιστον αυτά βγαίνουν στη δημοσιότητα)!!!
Οι Αμερικανοί έχουν ελπίδες! Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία βέβαια. Εμείς, μπορούμε άραγε να έχουμε ελπίδες;

 
At 20/1/09 10:35 μ.μ., Blogger Γιάννης Χάρης said...

ωχ, φίλε Μητσέ, βγες και καθάρισε: σαν να μην πήραν είδηση τί έγραφες, με τη λεπτή αλλά σαφέστατη ειρωνεία σου, οι φίλοι παραπάνω

οδοστρωτήρας η μιζέρια τελικά...

 
At 21/1/09 3:00 π.μ., Blogger dohant said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

 
At 21/1/09 3:09 π.μ., Blogger dohant said...

"Με το ίδιο πνεύμα είχε μιλήσει και τον Ιούλιο του 2004, σ΄ εκείνο τον συνταρακτικό λόγο .."

το παραπάνω αναφερεται στο "Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών" στη Βοστώνη; - Τότε που ως γερουσιαστής του Ιλινόι με εκείνη την αξιοπρόσεκτη ομιλία του έγινε ευρύτερα γνωστός. Επίσης από εκείνο το βήμα είχε στηρίξει την υποψηφιότητα του John Kerry

21/1/09 3:00 πμ

 
At 21/1/09 3:13 π.μ., Blogger dohant said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

 
At 21/1/09 1:24 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Δεν νομίζω πως δεν κατάλαβαν, Γιάννη μου. Απλώς δεν συμμερίζονται τον - δικό μου τουλάχιστον - ενθουσιασμό. Πάντως, αν είναι να παρεμβαίνεις όταν γίνονται (ή νομίζεις πως γίνονται)παρεξηγήσεις, να φροντίσω να τις καλλιεργώ συχνότερα...
Να διευκρινίσουμε κάτι, με την ευκαιρία, ως προς το ποσό των 150 εκατομμυρίων δολαρίων που διατέθηκε για την οργάνωση της τελετής της ορκωμοσίας: πάνω από τα μισά ήταν για λόγους ασφαλείας, κάτι που δεν περνούσε από το χέρι του Ομπάμα. Το μεγαλύτερο μέρος των υπολοίπων προερχόταν από ιδιωτικές δωρεές. Και για πρώτη φορά, ύστερα από απαίτηση του ίδιου του Ομπάμα, η λίστα των δωρητών δημοσιεύτηκε στο Internet (pic2009.org/donors)

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home