Παρασκευή, Αυγούστου 01, 2008

So long, Leonard



Αγαπητέ Λέοναρντ,

Τα κατάφερες ξανά. Κατάφερες να μας συγκινήσεις, να μας χαλαρώσεις, να μας παρασύρεις και να μας μαγέψεις. Έκανες 5.000 ανθρώπους όλων των ηλικιών- από νέα παιδιά που δεν έχουν προλάβει να νιώσουν όσα περιγράφεις μέχρι ανθρώπους προχωρημένης ηλικίας που έχουν ζήσει σίγουρα πολλά- να κλάψουν, να γελάσουν, να τραγουδήσουν, να αγκαλιαστούν, να χειροκροτήσουν, να χορέψουν. Μας εξημέρωσες και μας ένωσες. Μας θύμισες ότι ο έρωτας, η προδοσία, η μελαγχολία, η φιλία, ο σεβασμός, η γενναιοδωρία, ο πόνος, είναι πράγματα οικουμενικά και διαχρονικά, δεν αποτελούν αποκλειστικότητα καμιάς θρησκείας, έθνους, φύλου ή φυλής, δεν επιδέχονται έπαινο ούτε καταδίκη, είναι δίπλα μας, μέσα μας, κι όποιος δεν καταλαβαίνει δεν ξέρει πού πατά και πού πηγαίνει.

Δεν θα μπορούσε να σε χαρακτηρίσει κανείς «αιώνιο έφηβο», παρά τον χαριτωμένο τρόπο με τον οποίο έβγαινες από τη σκηνή, για να σε φέρουν αμέσως πίσω τα επιφωνήματα των «φίλων» και ο αυστηρός προγραμματισμός της συναυλίας σου. Δεν φαινόσουν ιδιαίτερα συγκινημένος που τραγουδούσες στην Αθήνα- εκτός αν το έκρυβες καλά. Η φωνή σου όμως παραμένει αξεπέραστη. Ο τρόπος που τραγούδησες το Like a Βird on the Wire ήταν σπαρακτικός. Στο Τower of Love μιλούσες για σένα, για μένα, και για όλους μας. Στο Ηallelujah μας έστειλες, που λένε και οι νεώτεροι. Κάποτε είχες πει ότι βρισκόσουν στο Royalton Ηotel της Νέας Υόρκης, καθόσουν στο χαλί φορώντας τα εσώρουχά σου, κοπανούσες το κεφάλι σου στο πάτωμα κι έλεγες: «Δεν μπορώ να τελειώσω αυτό το τραγούδι». Χρειάστηκες πέντε χρόνια, αλλά το τέλειωσες. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά από τότε έγραψες ίσαμε 80 διαφορετικές εκδοχές. Η χθεσινή ήταν η καλύτερη. Όποια και να είχες πει θα ήταν η καλύτερη.

Απ΄ όλες τις θλίψεις, η πιο χαρούμενη είναι του Λέοναρντ Κοέν, έγραψε ο απεσταλμένος της Φιγκαρό μετά τη συναυλία στο Μόντρεαλ με την οποία ξεκίνησες αυτή την περιοδεία. Κάπως έτσι είναι. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί ότι προχθές το βράδυ κλαίγαμε και χαμογελούσαμε μαζί; Δεν μας πρόδωσες ποτέ, Λέοναρντ, όλες αυτές τις δεκαετίες.
Μονάχα μια λεπτομέρεια θα ήθελα να μου διευκρινίσεις, σε σχέση με το Famous Βlue Raincoat, το μοναδικό τραγούδι που είπες εδώ εκτός προγράμματος επειδή τόσο πολύ στο ζητήσαμε. Εκεί που απευθύνεσαι στον φίλο και αντίζηλό σου και τον διαβεβαιώνεις πως αν μια μέρα περάσει από το σπίτι, είτε για την Τζέην είτε για σένα, ο εχθρός του θα κοιμάται κι εκείνη θα είναι ελεύθερη, είπες «his woman», και όχι «your woman», όπως έλεγες παλιά. Πρόσεξα πως έχεις αλλάξει τη λέξη και στην επίσημη ιστοσελίδα σου. Πότε ακριβώς το έκανες; Υπήρχε κάποιος λόγος; Είναι το απαύγασμα της σοφίας που έχεις μαζέψει; Ή όλο αυτό δεν είχε ποτέ σημασία;

Έτσι κι αλλιώς, σου είμαι ευγνώμων. So long, Leonard.

11 Comments:

At 1/8/08 12:26 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Υπέροχο κείμενο.
Καλό μήνα!

 
At 1/8/08 1:36 μ.μ., Blogger nik-athenian said...

Μιχάλη, ήταν πράγματι πολύ καλός. Αυτό που είπες για την τωρινή φωνή του στα 73 του είναι σωστό. Η σκηνική φωνή συγκινεί παραπάνω από την ηχογραφημένη. Και στηρίζεται μόνο στη φωνή,στους μουσικούς του και στις 2 φωνές που τον συνοδεύουν. Η υπόλοιπη παρουσία του εντελώς λιτή. Σε πολλούς άλλους καλλιτέχνες το CD έχει δύναμη ενώ η σκηνική φωνή μοιάζει αδύναμη και χωρίς φορτίο.
Ακόμα και η κόρη μου στα 19 της τον βρήκε πολύ καλό.
Όμως βρε παιδί μου, όρθιος επί τετράωρο και βάλε στην ηλικία μου είναι πολύ για να παρακολουθήσω μια συναυλία.

Η αλλαγή στο στίχο που λες έχει γίνει προ πολλών ετών. Αυτό που σου είχα στείλει το έχει ήδη αλλαγμένο.
Μην ξεχνάς ότι πιο πάνω λέει:... And when she came back she was nobody's wife...
Ίσως εν τω μεταξύ να επέλεξε το his όταν εγκατέλειψε πια τη βουδιστική ταπεινοσύνη.

 
At 1/8/08 1:56 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Καλό μήνα, Μαυροπρόβατε. Είδες τι χάνεις; Αλλά να μου πεις, κάτι άλλοι, ονόματα δεν λέμε, δήθεν φανατικοί με τον Κοέν, δεν πήγαν στη συναυλία για να δουν τους Βάζελους! Κι εγώ Βάζελος είμαι, αλλά ο Κοέν είναι uber alles.

Nik-athenian, δεν μ'αρέσει που το λέω, αλλά είχα πάρει τα ακριβά εισιτήρια και μέχρι να αρχίσει η συναυλία καθόμουν στα ωραία παγκάκια και έπινα μπύρες. Το ίδιο και στο διάλειμμα. Στη διάρκεια της συναυλίας, βέβαια, κατέβηκα κάτω. Μερικά πράγματα με ενόχλησαν, όπως το γεγονός ότι έπαιζε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο σε όλες τις πόλεις. Προφανώς, αυτό σημαίνει επαγγελματισμός. Ευτυχώς είπε στο τέλος το Famous Blue Raincoat (δεν το περίμενα, στο Λυκαβηττό δεν το είχε πει), και αισθάνθηκα κάπως προνομιούχος.
Το ξέρω ότι έχει αλλάξει το στίχο εδώ και χρόνια (αντίθετα με την Τζένιφερ Ουορνς που κρατάει τον παλιό). Δεν ξέρω το γιατί. Προφανώς είναι αυτό που λες. Πάντως, όταν ρωτούσα χθες διάφορους φανατικούς πώς θυμούνται το τραγούδι, όλοι μου έλεγαν "your wife". Αυτό κάτι λέει.
Χθες πήγα και στον Πάολο Κόντε. Δύο χρόνια μικρότερος, αλλά τελείως διαφορετικός. Ούτε ένα δάκρυ δεν έριξα...
Παρεπιμπτόντως, απόψε θα φύγω για δύο εβδομάδες. Θα μου λείψετε.

 
At 1/8/08 2:29 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Δεν πάνε με το ταγάρι γεμάτο χαρτομάντηλα στο Ηρώδειο, cheri με σκοπό να κλάψουν σώνει και καλά.

Μπορεί τα επόμενα χρόνια να αξιωθούμε να διοργανώσουμε εμείς (η εταιρεία μου) κάποια συναυλία που απευθύνεται σε αστούς με ανοιχτές πληγές και όχι σε συναισθηματικά αδιάβροχους τύπους με έφεση στο τρέντυ.

Για να επιτρέψω την αγορά εισιτηρίων, σκέφτομαι την υποχρεωτική συμπλήρωση ερωτηματολογίου με ερωτήσεις του στυλ:

Έχετε κλάψει ποτέ με τον εαυτό σας; Έχετε γελάσει σε βάρος του; Έχετε σκεφτεί να πηδήξετε ποτέ από το παράθυρο; Έχετε αισθανθεί ποτέ ψυχική οδύνη σε βαθμό που να νιώθετε τη σάρκα να γλυστράει από τα κόκκαλά σας από τον πόνο;

Αν οι απαντήσεις είναι αρνητικές θα κερδίζουν εισιτήρια για άλλες συναυλίες, με αναμενόμενο και επαγγελματικό αίσθημα.

Η χθεσινή συναυλία του Κόντε ηταν υπέροχη αλλά απευθυνόταν σε υποψιασμένους σνομπ και ρέκτες του αυτοσαρκασμού, όλους όσους αντιπαθείς δλδ γιατί στη δίνει η αυτοπεποίθησή τους :-)

Οι άνθρωποι με τις τακτοποιημένες και ευτυχείς ζωές, πώς να συγκινηθούν; Εξάλλου δεν συμβουλεύει κάθε σχετικό το Αθηνόραμα και η Athens Voice.

Παρ'όλα αυτά το κείμενο αυτό είναι από τα πολύ καλά σου!

Καλές διακοπές Μισέλ.

 
At 1/8/08 2:48 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Οπως είπα, Μαυροπρόβατε και nik-athenian, θα μου λείψετε.
Για τον Αθήναιο, πάλι, δεν θα μπορούσα να πω το ίδιο :-)

 
At 1/8/08 3:02 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Μην προσπαθείς να με καλοπιάσεις. Δεν έχει εισιτήριο για την υπέροχη συναυλία του μέλλοντος, ΛΕΜΕ.

Έχεις κοπεί ήδη και συγκεκριμένα, από τότε που δήλωσες ότι έχεις κλάψει και σε συναυλία του Κώστα Χατζή. Γάμα τα, δηλαδή.

Εμένα θα μου λείψουν αυτές οι απόλυτα κάλτ δηλώσεις σου πάντως και σε δεύτερο επίπεδο η μόνη ενδιαφέρουσα στήλη του ελληνικού Τύπου αλλά μην τα λέμε αυτά και συγκινηθεί πάλι. :-Ρ

 
At 1/8/08 6:08 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Από τα καλύτερα κείμενά σας. Συγχαρητήρια. Καλές διακοπές.

 
At 2/8/08 1:29 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Καλές διακοπές!

 
At 12/8/08 2:38 μ.μ., Blogger neoinileias said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

 
At 19/8/08 5:29 μ.μ., Blogger Dem said...

Ενα σχολιο με καθυστερηση
λογω διακοπων:

Aν δεν κανω λαθος ο Leonard
αλλαξε τον στιχο απο "his woman" σε "your woman" οταν διασκευασε ελαφρα το τραγουδι για να το πει η Jennifer Warnes στον ομωνυμο δισκο της.

Κατα τα αλλα οι "φιλοι"
του Leonard Cohen ετοιμαζουν την επομενη συναντηση τους στην Υδρα τον Ιουνιο του 2009.
Ειστε ολοι ευπροσδεκτοι!

Για περισσοτερες πληροφοριες:
www.leonardcohenfiles.com

 
At 30/7/09 3:53 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

plus論壇,a片,微風成人區,我的遊戲口袋,色情影片,貼圖,維克斯論壇,好玩遊戲區,成人漫畫,SEX,色情遊戲,免費小遊戲,本土自拍,a片,美女遊戲,做愛,免費成人影片,成人影片,A片下載,a片,尋夢園聊天室,aio,貼圖,視訊聊天室,免費遊戲,正妹,性感影片,成人影片,小遊戲區,hi5,plus,sogo論壇,成人貼圖,遊戲,微風,成人電影,小遊戲,成人網站,成人影片,plus論壇,遊戲,遊戲口袋,視訊美女,a片免費看,正妹,A片下載,色情網站,線上遊戲,成人影片,色情遊戲,校園正妹牆,台灣論壇,尋夢園聊天室,性感影片,色情網站,成人小說,成人論壇,走光,視訊美女

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home