Σάββατο, Ιουλίου 26, 2008

Με όπλο το πορτοκαλί



Μπορούν να απαγορεύσουν οργανώσεις, συνθήματα, πανό, διαδηλώσεις, στολές, φανέλες, παπούτσια, καπέλα. Μπορούν να προγράψουν, και το έχουν κάνει ήδη, οτιδήποτε περιλαμβάνει αναφορές στη θρησκεία, στην πολιτική, στον στρατό ή στα ανθρώπινα δικαιώματα. Αλλά θα μπορούσαν άραγε οι οργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου να απαγορεύσουν ένα χρώμα; Αυτό είναι το στοίχημα που έβαλε μια οργάνωση που γεννήθηκε το περασμένο φθινόπωρο στη Δανία με το όνομα «Χρώμα Πορτοκαλί». Ο στόχος της, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα thecolororange. net, είναι απλός:
«Να χρησιμοποιούμε το πορτοκαλί για να υποδεικνύουμε κάτι που δεν πηγαίνει καλά. Ακόμα και το να ξεφλουδίζουμε ένα πορτοκάλι σε μια συγκεκριμένη στιγμή μπορεί να συνιστά πολιτική δράση».

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται αυτό το χρώμα για να υποδηλώσει διαμαρτυρία: το είδαμε στα τέλη του 2004 στις διαδηλώσεις της Ουκρανίας, τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Βιρμανία, στην τελετή για την αφή της φλόγας που έγινε τον περασμένο Μάρτιο στην Ολυμπία. Πάντα συνοδευόταν από πείσμα, πάθος και φυσικά βία.
Πίσω από το κίνημα της Δανίας βρίσκεται ένας άνθρωπος τον οποίον οι κινεζικές αρχές γνωρίζουν καλά: ο γλύπτης Γενς Γκάλσιοτ, δημιουργός της «Στήλης της ντροπής» που εκτέθηκε για πρώτη φορά το 1997 στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ για την όγδοη επέτειο από τη σφαγή στην πλατεία Τιεν Ανμέν. Από τότε, ο Γκάλσιοτ δεν μπορεί να πατήσει στην Κίνα.

«Δεν πρόκειται για μια εκστρατεία με την παραδοσιακή έννοια», γράφει στην ίδια ιστοσελίδα. «Το σχέδιο αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για ένα είδος κύματος ή συναισθήματος που επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά και διαδίδεται σε όλο τον κόσμο. Συνδέεται περισσότερο με την ποίηση και την τέχνη, παρά με τον πολιτικό ακτιβισμό. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι εγκαινιάζουμε τη μάχη εναντίον ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος που διεκδικεί το μονοπώλιο στην ερμηνεία της πραγματικότητας».

Η μάχη μπορεί να γίνει με καταφατικό τρόπο ή με το αντίθετό του. Με άλλα λόγια, αν θέλει κάποιος να λάβει μέρος στην εκστρατεία μπορεί να αρχίσει να φορά πορτοκαλί ρούχα ή, αν φορούσε ήδη, να το γυρίσει σε άλλα χρώματα. Ό,τι κι αν κάνει, η επιλογή του θα γίνει σαφής. Ο άγνωστος παράγων είναι η αντίδραση των κινεζικών αρχών. Η απαγόρευση που έχει ήδη εκδοθεί αφορά «ομάδες ανθρώπων που φορούν στολές με σχέδια, χρωματικούς συνδυασμούς ή εμπορικές ονομασίες που είναι πανομοιότυπα ή παρεμφερή μεταξύ τους». Μπορεί αυτή η περιγραφή να επεκταθεί και στο πορτοκαλί χρώμα, τη στιγμή που το χρησιμοποιούν ακόμη και σπόνσορες όπως η Reebok ή η Αdidas; Μπορούν οι Κινέζοι αστυνομικοί να αρχίσουν να συλλαμβάνουν όποιον ξεφλουδίζει ένα πορτοκάλι;

2 Comments:

At 26/7/08 1:46 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

befri Grønland!!!!

 
At 27/7/08 11:18 π.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Μαυροπρόβατε, δεν τα κάνεις λιανά και για μας τους επαρχιώτες;

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home