Τετάρτη, Μαΐου 30, 2007

Η θάλασσα της αδιαφορίαςΗ εκπρόσωπος της Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες στη Λαμπεντούζα ήταν σαφής: «Οι άνθρωποι αυτοί επέζησαν απλώς και μόνο επειδή είναι νέοι και δυνατοί».

Η φωτογραφία αυτή θα είναι ασφαλώς ανάμεσα στις φωτογραφίες της χρονιάς: είκοσι επτά Αφρικανοί λαθρομετανάστες γαντζωμένοι για τρία μερόνυχτα από τα δίχτυα ενός μαλτέζικου αλιευτικού επειδή καμιά χώρα δεν δέχεται να τους φιλοξενήσει. Την πρώτη μέρα τρώνε μήλα και πορτοκάλια που τους πετούν από το αλιευτικό, τις άλλες δύο τίποτα. Ο καπετάνιος δηλώνει ότι δεν μπορεί να τους επιβιβάσει στο αλιευτικό ούτε να τους μεταφέρει στη Μάλτα, επειδή υπάρχει κίνδυνος να καταστραφεί μια ψαριά αξίας ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Επικοινωνεί με τη χώρα του, που ζητά από τη Λιβύη να τους πάρει πίσω αφού είναι πιο κοντά στις ακτές της. Η Λιβύη αδιαφορεί, η Μάλτα αδιαφορεί, ένα άλλο πλοίο που περνά από την περιοχή αδιαφορεί, όλοι πιστεύουν ότι αργά ή γρήγορα αυτοί οι δυστυχείς θα πεθάνουν, όπως έχουν πεθάνει χιλιάδες άνθρωποι σ ΄αυτά τα νερά. Οι λαθρομετανάστες, που βολόδερναν ήδη έξι μέρες στη θάλασσα όταν εντοπίστηκαν, θα διασωθούν τελικά από ένα σκάφος του ιταλικού ναυτικού, που θα τους μεταφέρει στη Λαμπεντούζα.

Γιατί αυτή η φωτογραφία με τους ανθρώπους-τόνους δεν ήταν χθες στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων όλου του κόσμου; Γιατί η ανατριχιαστική δήλωση του καπετάνιου δεν μεταδόθηκε από όλες τις τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα; Με ποιο τρόπο, και μέσα από ποιες ακριβώς διαδικασίες, μετατράπηκε η Μεσόγειος από θάλασσα φιλίας σε στρατόπεδο συγκέντρωσης; Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά. Η Ρεπούμπλικα μας θυμίζει ότι στην ίδια αυτή θάλασσα περιπλανιόντουσαν επί οκτώ χρόνια, από το 1522 ώς το 1530, εφτά χιλιάδες Ιππότες της Ιερουσαλήμ, για να καταλήξουν τελικά- τι σύμπτωση!- στη Μάλτα. Στα ίδια νερά βρέθηκε το 1947 το πλοίο Έξοδος με 4.515 Εβραίους πρόσφυγες που είχαν γλιτώσει από τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης: το πλοίο είχε αναχωρήσει από τη Γαλλία με προορισμό την Παλαιστίνη, αλλά το βρετανικό ναυτικό διέταξε την επιστροφή του στην Ευρώπη. Μα από τα περιστατικά εκείνα έχουν περάσει δεκαετίες, αιώνες, ο ανθρώπινος πολιτισμός έχει προχωρήσει, στο όνομα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων γίνονται σήμερα στρατιωτικές επεμβάσεις, πώς είναι δυνατόν είκοσι επτά άνθρωποι να μένουν γαντζωμένοι για τρία μερόνυχτα από τα δίχτυα ενός αλιευτικού και όλοι οι υπόλοιποι να αποστρέφουμε το βλέμμα;

Δεν φταίνε μόνο η Μάλτα ή η Λιβύη, δεν φταίει μόνο αυτός ο απίστευτος καπετάνιος, στη χθεσινή Ελ Παΐς διαβάζουμε ότι ένα ισπανικό ρυμουλκό περίμενε επί τέσσερις μέρες εντολές από τη Μαδρίτη για το τι να κάνει 26 ναυαγούς από την Ακτή του Ελεφαντοστού που μάζεψε από τη θάλασσα. Τελικά η κυβέρνηση δέχθηκε να τους πάρει, ίσως επειδή ο καπετάνιος βεβαίωσε ότι είναι καλοί άνθρωποι, δεν παραπονέθηκαν λέει ούτε μια φορά, παρ΄ όλο που τους έβαλαν να κοιμηθούν στους διαδρόμους, δίπλα στις μηχανές...

18 Comments:

At 30/5/07 1:22 μ.μ., Blogger Tin Man said...

..καί λέγει αυτοίς: Δεύτε οπίσω μου, καί ποιήσω υμάς αλιείς ανθρώπων.
Ματθ. δ' 18:23

Λεζάντα, αντί σχολίου.

 
At 30/5/07 2:14 μ.μ., Blogger Πάνος said...

H ιστορία είναι συγκλονιστική, αλλά τα σχόλια (μέσα το ποστ) ...άστα καλύτερα!

(Με συγκίνησε -μεταξύ πολλών άλλων- ιδιαίτερα η διαπίστωση ότι σήμερα γίνονται επεμβάσεις στο όνομα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων!)

 
At 30/5/07 2:23 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Τι εννοείς ακριβώς, Πάνο μου αγαπημένε;
Και η επέμβαση κατά της Σερβίας για ποιους ακριβώς λόγους θεωρείς ότι έγινε; Ξέρω, ξέρω, για να επεκτείνει η Γερμανία τα συμφέροντά της στα Βαλκάνια, για να διευκολυνθεί η δημιουργία του ισλαμικού τόξου και για να διώξουν οι Αμερικάνοι από την εξουσία τον Μιλόσεβιτς που δεν τους καθόταν.
Οπως λέει κι ο γιος μου, ξέρω κι ένα με τον Τοτό.

 
At 30/5/07 2:34 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Ντρέπομαι που ενώ μπαίνω στις σελίδες των μεγάλων ειδησεογραφικών πρακτορείων δύο φορές την ημέρα, δεν παρατήρησα την είδηση.

Νομίζω πως θα συμφωνήσουμε πως κάτι τέτοια μας κάνουν να συνειδητοποιήσουμε πόσο λιγο έχει προχωρήσει ο πολιτισμός. Βέβαια, όπως λέει και ο φίλος μου ο Κέβιν, η σκέψη μου αυτή δεν στέκει γιατί απλά,παλαιότερα, κανείς δεν θα σκεφτόταν πως αυτό που έγινε είναι κάπου λάθος. Σήμερα έχουμε αναγνωρίσει την έννοια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μιχάλη, μέχρι τώρα ο τρόπος που έχουν γίνει οι διάφορες επεμβάσεις ( που εγώ τις θεωρώ αναγκαίες) δεν πείθουν για τις προθέσεις τους.

 
At 30/5/07 2:40 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Ασφαλώς και δεν πείθουν. Πάντως οι Αλβανοί του Κοσόβου σώθηκαν. Και τώρα θέλουν να κάνουν ένα άγαλμα προς τιμήν του Κλίντον. Ναι, εκείνου που ήθελαν να τον κηρύξουν περσόνα νον γκράτα στην Ελλάδα.

 
At 30/5/07 2:53 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Και τώρα θέλουν να κάνουν ένα άγαλμα προς τιμήν του Κλίντον.

Έλα τώρα, ξέρεις πως αναγείρονται τα αγάλματα.

Ναι, εκείνου που ήθελαν να τον κηρύξουν περσόνα νον γκράτα στην Ελλάδα.

Εδώ είναι η χώρα του "καλά να πάθουν".

 
At 30/5/07 2:55 μ.μ., Blogger hotel iris said...

Συγκλονιστικό όντως…
εμένα με κάνει να ντρέπομαι γενικώς.

 
At 30/5/07 3:16 μ.μ., Blogger Διαγόρας ο Μήλιος said...

Μπορείς σε παρακαλώ να μας πεις ποιές είναι οι πηγές σου και που μπορούμε να βρούμε κι εμείς αυτή τη φωτογραφία σε κάποιο ευθεώρητο μέγεθος;

 
At 30/5/07 3:41 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

H φωτογραφία μεταδόθηκε από τα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στην πρώτη σελίδα της Ιντιπέντεντ και χθες κατέλαβε μιάμιση σελίδα στη Λιμπερασιόν. Για το θέμα έγραψε επίσης η Ρεπούμπλικα. Στον ελληνικό Τύπο δεν το είδα, με εξαίρεση τα ΝΕΑ που αφιέρωσαν χθες στο θέμα μία σελίδα.

 
At 30/5/07 4:10 μ.μ., Blogger Tin Man said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

 
At 30/5/07 4:15 μ.μ., Blogger Tin Man said...

@Διαγόρα,
Ανέβασα τη φωτογραφία από τη σελίδα των Νέων, σε μεγαλύτερο μέγεθος, αλλά και πάλι το αποτέλεσμα δεν είναι σπουδαίο.
Μπορούμε μόνο να φανταστούμε τις εκφράσεις των ανθρώπων αυτών, αν και αμφιβάλλω αν μπορούμε να φανταστούμε τον πόνο τους, τις προσδοκίες τους, τα όνειρα τους..

(μπορείς να τη δεις κάνοντας κλικ ΕΔΩ)

 
At 30/5/07 8:09 μ.μ., Blogger nik-athenian said...

Δυσδιάκριτες οι διαφορές μεταξύ πρόσφυγα και οικονομικού λαθρομετανάστη. Οι ίδιοι υποσαχάριοι άνθρωποι όταν περνούν τα σύνορα προς άλλη Αφρικανική χώρα λέγονται από τους Ευρωπαίους, πρόσφυγες. Όταν όμως πλησιάζουν τα Ευρωπαϊκά σύνορα ονομάζονται λαθρομετανάστες.
Έτσι κι αλλιώς όμως, όσο ο καιρός θα καλυτερεύει, η Μεσόγειος και η περιοχή γύρω από τα Κανάρια νησιά θα βρεθεί σε ανθρωπιστική κρίση.
Ζητούνται ικανοί διαχειριστές της κρίσης.

 
At 30/5/07 9:47 μ.μ., Blogger Caesar said...

[.. ο ανθρώπινος πολιτισμός έχει προχωρήσει..]

Προς ποιά κατεύθυνση έχει προχωρήσει ;))

 
At 30/5/07 11:17 μ.μ., Blogger Πάνος said...

Αποχωρώ ειρηνικά από τα σχόλια του παρόντος ποστ, γιατί βλέπω το Μιχάλη έτοιμο να στείλει βομβαρδιστικά στην καλύβα... :-)

 
At 30/5/07 11:30 μ.μ., Blogger christina said...

Είμαστε ανθρωπιστές μέχρι να χρειαστεί να το εφαρμόσουμε.

Μετά επικαλούμαστε οικονομικές συνέπειες και τρομοκρατίες.

 
At 30/5/07 11:31 μ.μ., Blogger Tin Man said...

χαχαχαχαχαχαχάαααααααααα

Καλόοοοοοοοοοοοοοο ρε μπαγάσα Πάνο!

 
At 31/5/07 2:51 π.μ., Blogger Bak said...

Αν στην θέση των μεταναστών ήταν όλοι οι πολιτικοί την φωτογραφία θα την έκανα κορνίζα! Πότε θα ξυπνήσουμε επιτέλους;Κανείς δεν είναι παράνομος!!!

 
At 20/4/09 12:53 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

A片,A片,A片,A片,A片,A片情趣用品,情趣,A片,AIO,AV,AV女優,A漫,免費A片,AIO交友愛情館,愛情公寓,情色,情色貼圖,色情小說,情色小說,情色文學,色情,寄情築園小遊戲,色情遊戲,嘟嘟情人色網,一葉情貼圖片區,情色論壇,色情影片,微風成人,嘟嘟成人網,成人,18成人,成人影城,成人圖片區,成人圖片,成人貼圖,UT聊天室,聊天室,豆豆聊天室,哈啦聊天室,尋夢園聊天室,聊天室尋夢園,視訊聊天室,視訊聊天

麻將,台灣彩卷,六合彩開獎號碼,運動彩卷,六合彩,線上遊戲,矽谷麻將,明星3缺一,橘子町,麻將大悶鍋,台客麻將,公博,game,,中華職棒,麗的線上小遊戲,國士無雙麻將,麻將館,賭博遊戲,威力彩,威力彩開獎號碼,龍龍運動網,史萊姆,史萊姆好玩遊戲,史萊姆第一個家,史萊姆好玩遊戲區,樂透彩開獎號碼,遊戲天堂,好玩遊戲,遊戲基地,無料遊戲王,好玩遊戲區,麻將遊戲,好玩遊戲區,小遊戲,遊戲區,電玩快打,cs online情趣用品,情趣,情趣商品,A片,AIO交友愛情館,AIOAV女優,AV,A漫,免費A片,本土自拍,自拍,愛情公寓,情色,情色貼圖,色情小說,情色小說,情色文學,色情,寄情築園小遊戲,色情遊戲,色情影片,情色網,色情網站,微風成人區,微風成人,嘟嘟成人網,成人,18成人,成人影城,成人圖片區,成人圖片,成人貼圖,成人文章,成人小說,UT聊天室,聊天室,豆豆聊天室,哈啦聊天室,尋夢園聊天室,聊天室尋夢園,080中部人聊天室,080聊天室,中部人聊天室,080苗栗人聊天室,苗栗人聊天室,免費視訊聊天,免費視訊,視訊聊天室,視訊聊天情趣用品,情趣,情趣商品,愛情公寓,情色,情色貼圖,色情小說,情色小說,情色文學,色情,寄情築園小遊戲,色情遊戲,AIO交友愛情館,一葉情貼圖片區,情色論壇,色情影片,色情網站,微風成人區,微風成人,嘟嘟成人網,成人,18成人,成人影城,成人圖片,成人貼圖,成人圖片區,成人文章,成人小說,A片,AV女優,AV,A漫,免費A片,自拍,UT聊天室,聊天室,豆豆聊天室,哈啦聊天室,尋夢園聊天室,聊天室尋夢園,080中部人聊天室,080聊天室,080苗栗人聊天室情趣用品,情趣,情趣商品,愛情公寓,情色,情色貼圖,色情小說,情色小說,情色文學,色情,做愛,寄情築園小遊戲,色情遊戲,AIO交友愛情館,AIO,色情影片,情色網,微風成人,嘟嘟成人網,成人,18成人,成人影城,成人圖片,成人貼圖,成人圖片區,成人文章,成人小說,成人電影,麗的色遊戲,自拍,A片,AV女優,AV,A漫,視訊交友網,視訊,視訊交友,免費視訊聊天室,免費視訊,視訊聊天,視訊聊天室,UT聊天室,聊天室,豆豆聊天室,哈啦聊天室,尋夢園聊天室,聊天室尋夢園,中古車,二手車

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home