Παρασκευή, Μαΐου 04, 2007

Ο πρόεδρος και η Μαντάμ



«Υπάρχει κάτι το οικεία ανησυχητικό πάνω του. Αυτό το πάντα κακοξυρισμένο πρόσωπο, οι βαθουλωμένοι ώμοι, το πόδι που φεύγει σε απρόβλεπτες γωνίες». Κάτι του θυμίζει ο Σαρκοζί του Νάιτζελ Μπάρλεϋ, αλλά δεν μπορεί να θυμηθεί τι.

Αν κάποιος παρακολουθούσε την τηλεοπτική συζήτηση ανάμεσα στον Σαρκοζί και τη Σεγκολέν χωρίς να ξέρει πολλά για τη Γαλλία, θα μπορούσε θαυμάσια να μπερδευτεί και να νομίζει ότι παρακολουθεί μια συζήτηση ανάμεσα σε έναν άνδρα που έχει ήδη κερδίσει και δεν μπορεί να κρύψει την αλαζονεία του και σε μια γυναίκα που έχει χάσει και προσπαθεί να διασκεδάσει την απογοήτευσή της. Εκείνος ήταν σίγουρος για τον εαυτό του, σαφής, αποφασιστικός, κυνικός, ανεβασμένος ήδη στον θρόνο του. Εκείνη ήταν ευγενική, παθιασμένη, μαχητική αλλά αόριστη. Την είχαν συμβουλεύσει να προσπαθήσει να τον εκνευρίσει: αντί γι΄ αυτό, αναγκάστηκε να τον ακούει επί δυόμισι ώρες να την αποκαλεί κάθε δύο λεπτά με ένα γλυκερό, συγκαταβατικό «Μαντάμ». Εκείνος ήταν ο αυριανός πρόεδρος. Εκείνη ήταν, απλώς, μια Μαντάμ.

Σε ένα τέτοιο κλίμα, οι θέσεις των υποψηφίων δεν είχαν και τόση σημασία. Ήταν χαρακτηριστικό το απόσπασμα για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες. Όταν ο Σαρκοζί αναφέρθηκε στην ανάγκη να γίνονται δεκτά στα σχολεία, η Σεγκολέν τού απάντησε σε οργίλο ύφος ότι η δική του κυβέρνηση κατάργησε το πρόγραμμα που εκείνη (ως υπουργός Παιδείας) είχε εκπονήσει γι΄ αυτά τα παιδιά. Εκείνος τότε, αντί να της απαντήσει επί της ουσίας, παρατήρησε με το ίδιο συγκαταβατικό ύφος ότι δεν είναι πρέπον για κάποιον που θέλει να γίνει αρχηγός του κράτους να οργίζεται. «Υπάρχει και υγιής οργή, θα οργίζομαι και ως πρόεδρος», του είπε, για να γυρίσει εκείνος και να της απαντήσει ξερά: «Θα έχει πλάκα».

Στα πυρηνικά, η Σεγκολέν έπιασε τον αντίπαλό της αδιάβαστο. Στο ζήτημα των κακοποιημένων γυναικών, τον παρέσυρε σε αντιφάσεις. Στο 35ωρο, τον οδήγησε να πει ότι δεν θα το καταργήσει. Αλλά σε πολλά από τα θέματα που καίνε τους Γάλλους, βρέθηκε σε μειονεκτική θέση. Σε ό,τι αφορά τους μετανάστες, παραδέχθηκε ότι θα εξετάζει κάθε περίπτωση χωριστά. «Χαίρομαι που επιτέλους συμφωνείτε μαζί μου», θριαμβολόγησε ο Σαρκοζί. Και στο θέμα της Τουρκίας, εκείνη υπερασπίστηκε τη θέση της Ευρώπης (χρειάζεται μια παύση, υπάρχουν προϋποθέσεις, θα δούμε) και εκείνος τη δική του: η Τουρκία ανήκει στη Μικρά Ασία, δεν θα επιτρέψω να μπει ποτέ στην Ευρώπη, τελεία και παύλα. Στην Άγκυρα, οι στρατηγοί το γιόρτασαν όλη τη νύχτα με άφθονη ρακή.

Παρατηρώντας τον Σαρκοζί σε διάφορες εμφανίσεις του, ο Βρετανός ανθρωπολόγος Νάιτζελ Μπάρλεϋ προσπαθούσε μανιασμένα να καταλάβει ποιον του θυμίζει. Τελικά τα κατάφερε. «Ω, Θεέ μου», γράφει στη Λιμπερασιόν , «είναι ο Μίστερ Μπην!» Ίσως. Αλλά η γαλλική εκδοχή του Βρετανού κωμικού έχει μια ιδιαιτερότητα: δύσκολα, πολύ δύσκολα, θα γελάμε τα επόμενα χρόνια μαζί του.

8 Comments:

At 4/5/07 1:15 μ.μ., Blogger Tin Man said...

Νομίζω κάπως έτσι έχουν τα πράγματα - δυστυχώς για όσους στηρίζουμε με πάθος την πιο σέξι πενηντάρα :)

Διαβάζω μάλιστα ότι σε συνέντευξη του στο χθεσινό φύλλο της ΛεΜοντ, ο αλγερινός πρωθυπουργός κατηγορεί ανοικτά τον Σαρκοζί για κρυφή ατζέντα, και συγκεκριμένα ότι έχει δεσμευτεί (ο Σαρκοζί) σε οργανώσεις της άκρας δεξιάς να αποκαταστήσει ηθικά τον ΟΑΣ (!!!) και να χαρακτηρίσει με προεδρικό διάταγαμα "εθνομάρτυρες" τους 50 ακροδεξιούς νεκρούς της διαδήλωσης του Ιουνίου του 1962 που είχαν συγκρουστεί με τη γαλλική αστυνομία στο Παρίσι, ανοίγοντας εμφυλιοπολεμικές πληγές του παρελθόντος.

Μακάρι να αποδειχθεί τόσο άκακος όσο ο Μιστερ Μπην, αλλά φοβάμαι ότι ο άνθρωπος απλά είναι επικίνδυνος.

 
At 4/5/07 2:06 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

" H πιο σέξυ πενηντάρα"; Και κάποιος άλλος που γνωρίζουμε πολύ καλά εδώ μέσα το λέει αυτό.

Νομίζω πως είναι υπερβολή να χαρακτηρίσει κάποιος τον Σαρκοζύ ως Mr.Bean και πιστεύω πως το Madame δεν ήταν υποτιμητικό, έτσι μιλούν οι Γάλλοι. Αυτό που ήταν ο Σαρκοζί δεν έχει σημασία, σημασία έχει πως η Σεγκολέν ήταν πραγματικά πολύ λίγη καθ'όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και η συνεχής επίκληση του φύλου της, νομίζω πως της γύρισε μπούμερανγκ.

 
At 4/5/07 3:49 μ.μ., Blogger Tin Man said...

@Αθήναιο,

δηλαδή δεν είμαι ο μόνος που τη θεωρεί ως την πιο σέξι πενηντάρα που ξέρει ;)

υγ
..και η συνεχής επίκληση του φύλου της, νομίζω πως της γύρισε μπούμερανγκ.

Συμφωνώ.

 
At 4/5/07 7:57 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

 
At 4/5/07 8:05 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Στους καφενέδες της (γαλλικής) επικρατείας, η συζήτηση για τη "συζήτηση" των μονομάχων εξαντλήθηκε.
Ο Ζοσπέν έκανε χτες μια ομιλία υποστήριξης της Σεγκολέν, επικεντρώνοντας στον αρνητικό απολογισμό της δεξιάς κυβέρνησης και το συνεπαγόμενο "δείγμα γραφής" του Σαρκοζύ.
Ο Στρως Καν δίνει συνεντεύξεις για την προοπτική της κεντροαριστεράς.
Οι Μπαϋρουτίστες κολλάνε αφίσες του τύπου "ανοίξαμε και σας περιμένουμε", ενώ κατάληξε σήμερα για το όνομα του νέου κόμματος, που δε θα είναι πεντέ (παρτι ντεμοκρατίκ) αλλά εμντέ (μουβμάν εξίσου ντεμοκρατίκ).
Το καλύτερο επιχείρημα υπερψήφισης της Σεγκολέν που κυκλοφορεί, είναι: "ψήφισε τη μαντάμ, και δεν πρόκειται να βγει, οπότε δε θα το μετανοιώσεις, και κανείς δε θα σου λέει μετά οτι εσύ φταις που βγήκε ο Σαρκοζύ"!

Με λίγα λόγια, είμαστε ήδη στο μετά. Με την ευλογοφανή υπόθεση οτι ο Σαρκοζύ εκλέγεται, τα πράγματα βρισκόμαστε μπροστά σε μια πολιτική αντίφαση που αφορά τις βουλευτικές: η δεξιά κυβέρνηση αποδοκιμάστηκε και γνώρισε όλων των ειδών τις πολιτικές ήττες - καταψήφιση ευρωσυντάγματος, ταραχές στα προάστια, απόσυρση νόμου ντεβιλπέν, για να περιοριστούμε στις πιό εμβληματικές. Η πλειοψηφία που συγκεντρώνει κατά πάσα πιθανότητα ο Σαρκοζύ εμπεριέχει σημαντικό μέρος ψηφοφόρων που απορρίπτουν κάθετα την απερχόμενη κυβέρνηση (και δεν είναι μόνον οι προερχόμενοι από το Λεπέν...) Εξ'ού και η ελεγχόμενη δόση της συνθηματολογίας περί "ρήξης" του νάνου, ο οποίος δε θα βρει καθόλου εύκολα την ίδια πλειοψηφία στη βουλή, παρά την περί αυτόν συσπείρωση των πολιτευτών της ευρύτερης δεξιάς, δηλ. και αυτών του UDF (ίσως μάλιστα και εξαιτίας της). Οι ακροδεξιοί που τον ψήφισαν θα έχουν την τάση να ψηφίσουν, τουλάχιστο στον πρώτ γύρο, τους "δικούς τους".

Παρουσιάζεται επίσης το φαινόμενο, ένα μικρό αλλά υπολογίσιμο τμήμα των υποτηρικτών του, να στρέφεται στο Μπαϋρού για τις βουλευτικές, ώστε να μη του δώσει εντελώς "λευκή επιταγή".

Αλλά θα έπανέλθει υποθέτω η στήλη σ'αυτά. Προς το παρόν, ας χαλαρώσουμε ;-))

ΥΓ αγαπητέ tin man, έχεις κάποια (λέμε τώρα) σχέση με την tin machine? Ή να μείνουμε στους Αμέρικα; Να ετοιμάσω αφιέρωμα;

 
At 4/5/07 9:47 μ.μ., Blogger Tin Man said...

@Μαύρο Πρόβατο,

Διεισδυτική ματιά, όπως πάντα, σύντροφε!

υγ1
Ισχύουν όντως οι κατηγορίες του αλγερινού πρωθυπουργού εναντίον του Σαρκοζί ; Πήρε τίποτα το μάτι σου τη συνέντευξη του στη χθεσινή Μοντ ;

υγ2
Ο Tin Man είναι o ομώνυμος χαρακτήρας από τον Μάγο του Οζ! Και το τραγούδι των Αμέρικα σε εκείνον αναφέρεται.
Ελπίζω να εγκρίνεις:)

 
At 5/5/07 12:00 π.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Εδώ το σχετικό άρθρο σύντροφε ;-)

Κατά τη γνώμη μου (αν βγει) ο Σαρκοζύ δεν πρόκειται να τολμήσει να κάνει αυτό το αίσχος - είναι όμως ενδεικτικό οτι το έταξε. Και ύστερα μιλάει για μεσογειακή πολιτική, ο άθλιος!

 
At 5/5/07 4:58 π.μ., Blogger μαριέλε μαστροκάλου said...

Καλησπέρα,σε όλους.
Ακόμα να σχολιάσει ο Ρούσσος Βρανάς από απέναντι γιά τήν Segolene,Royale ,σε μάς πού είμαστε εδώ μέσα,ακόμα?...

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home