Σάββατο, Απριλίου 21, 2007

Μια πραγματική πρόεδρος



Η στήλη έχει προδοθεί: είναι με τη Σεγκολέν. Όχι επειδή συμφωνεί κατ΄ ανάγκην με όλες τις προτάσεις της ή με την όλη στάση της στην προεκλογική εκστρατεία της, αλλά επειδή η υποψήφια του Σοσιαλιστικού Κόμματος είναι μια δυναμική γυναίκα που ξέρει να ακούει. Επειδή έχει δεσμευτεί, εφόσον εκλεγεί, να αυξήσει τον ελάχιστο μισθό και τις συντάξεις και να μη μειώσει τους φόρους. Επειδή θεωρεί τους μετανάστες καλοδεχούμενους και όχι σκουπίδια. Επειδή η κοινωνική Ευρώπη είναι γι΄ αυτήν προϋπόθεση, όχι εμπόδιο σε μια ισχυρή Ευρώπη. Επειδή δεν είναι τουρκοφάγος. Επειδή ενδιαφέρεται για το περιβάλλον. Και, φυσικά, επειδή ο αντίπαλός της είναι κυνικός, υποκριτής, αδίστακτος και επικίνδυνος. Δεν είναι μόνο η εξαγγελία του για την ίδρυση υπουργείου Εθνικής Ταυτότητας. Δεν είναι μόνο εκείνο το «αλήτες» που είχε πει για τους εξεγερμένους των προαστίων. Είναι και η δέσμευσή του- που έμεινε σχετικά ασχολίαστη- να «αναθεωρηθεί», δηλαδή να καταργηθεί, ο νόμος του 1905 που προβλέπει τον χωρισμό της Εκκλησίας από το Κράτος, ώστε να καταστεί δυνατή η χρηματοδότηση της θρησκείας από δημόσιους πόρους. Όπως έγινε και με τους Ρεπουμπλικανούς στην Αμερική, τα αυτονόητα θα τεθούν ξανά στο τραπέζι.

Αλλά οι απόψεις της στήλης ελάχιστη σημασία έχουν. Πολύ πιο ενδιαφέρον, αντίθετα, είναι να διαβάσει κανείς γιατί ένα περιοδικό σαν τον Νουβέλ Ομπζερβατέρ και ένας δημοσιογράφος σαν τον Ζαν Ντανιέλ δηλώνουν ορθά-κοφτά ότι θα ψηφίσουν Σεγκολέν. Ο αποκλεισμός της Αριστεράς στον πρώτο γύρο θα ήταν εξίσου σοβαρός με μια νίκη του Σαρκοζί στον δεύτερο, σημειώνει ο βετεράνος δημοσιογράφος στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού. Η πρόταση του Μισέλ Ροκάρ για συμμαχία της Σεγκολέν με τον Μπαϊρού είναι παραπλανητική: η Γαλλία χρειάζεται καθαρές προτάσεις και το Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν αντέχει άλλη μια αποτυχία. Οι επιφυλάξεις των Γάλλων για τη Σεγκολέν είναι αναμενόμενες, αν λάβει κανείς υπ΄ όψιν την ύπαρξη ενός ματσίσμο α λα γαλλικά. Η διαδρομή όμως αυτής της γυναίκας μέσα από ενέδρες και εμπόδια, η αντίστασή της στις επιθέσεις και τις παγίδες, η σημαντική πρόοδος των παρεμβάσεών της στους τομείς της Ευρώπης και της οικονομίας, η παρουσία δίπλα της ισχυρών προσωπικοτήτων όπως ο Ντομινίκ Στρος-Καν, αλλά και η πρόθεσή της να αναθέσει ειδικό ρόλο σε έναν άνθρωπο σαν τον Ζακ Ντελόρ, όλα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η Σεγκολέν Ρουαγιάλ θα είναι μια μεγάλη κυρία και μια πραγματική πρόεδρος.

Αμφιβολίες υπήρχαν και για τον Φρανσουά Μιτεράν, ο Ζαν Ντανιέλ θυμάται ακόμα τις επιθέσεις που του είχε εξαπολύσει. Η ιστορία όμως επιφύλαξε σε εκείνον τον πολιτικό μια λαμπρή θέση. Τίποτα δεν αποκλείει να γίνει το ίδιο και με τη μαθήτριά του.

15 Comments:

At 21/4/07 12:00 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Γιατί είναι η στήλη με τη Σεγκολέν, το έχει εξηγήσει αναλυτικά. Γιατί είναι με το "νουβέλ ομπσερβατέρ", το έχει εξηγήσει λιγότερο :-)

Εν πάσει περιπτώση, χάρηκα το "στρατευμένο" σημερινό σημείωμα.

Ας ξεκαθαρίσουμε όμως από τώρα, οτι αν εκλεγεί η Σεγκολέν δεν θα είναι επειδή (υποσχέθηκε οτι) θα αυξήσει το βασικό μισθό - θα τον πάει εκεί που τον οδηγεί ο "αυτόματος πιλότος" της αγοράς, δηλ. εκεί που τον τοποθετεί η προβολή της προηγούμενης ιστορίας των αυξήσεών του. Δεν θα είναι ούτε γιατί (υποσχέθηκε οτι) δεν θα μειώσει τους φόρους, γιατί πολύ απλά οι άμεσοι φόροι θα μειωθούν κατά τις δεσμεύσεις της Λισσαβώνας, ενώ οι έμμεσοι (ΦΠΑ) μπορεί κάλλιστα ν'αυξηθούν, κοκ.
Θα είναι επειδή ο αντίπαλος Σαρκοζύ, με το θατσερικό/νεοφιλελεύθερο στίγμα που έχει εντυπώσει στον πολιτικό χώρο (παρόλο που, την τελευταία περίοδο, έκανε το παν για να το αλλάξει), τρομάζει τους κοινωνικά αδύνατους.

Έχω την αίσθηση οτι η Σεγκολέν δεν έπεισε ούτε στο ελάχιστο, για την ας πούμε "θετική" πλευρά των προτάσεών της. Ας ρισκάρουμε να υιοθετήσουμε το χονδρικό σχήμα που αναδεικνύεται από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Η συνεπέστερη ερμηνεία του, φέρει τον έναν στους τέσσερεις ψηφοφόρους του Ζοσπέν το 2002, να έχει μετακινηθεί στο κέντρο. Φέρει επίσης την κίνηση αυτή να αντισταθμίζεται από μια άλλη, πολύ μεγαλύτερης έκτασης: από τις "λοιπές αριστερές δυνάμεις", προς την υποψήφια των σοσιαλιστών. Συμπέρασμα; Qui peut se payer Sarko, ne roule pas pour la Ségolène, όπως λένε στους καφενέδες. Ήγουν, μεταφράζοντας και απο-σλογκανίζοντας, μεγάλο μέρος όσων ψηφοφόρων των σοσιαλιστών δεν αισθάνονται να τους απειλεί ζωτικά η υποθετική "θατσερική" πολιτική Σαρκοζύ, εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για τη Σεγκολέν με το να μεταφερθούν στο κέντρο.

Οι "καινούργιοι" ψηφοφόροι της Σεγκολέν δε, είναι ακριβώς αυτοί που κρίνουν οτι δεν θα άντεχαν την πολιτική που φοβούνται οτι θ'ασκούσε ο Σαρκό. Εκφράζουν δε την απογοήτευσή τους από τη Σεγκολέν και το πρόγραμμά της, με μια απόλυτη έλλειψη ενθουσιασμού, παραδόξως ανάλογη της αποφασιστικότητας με την οποία θα την ψηφίσουν αύριο.

Για το Μπαϋρού τα έχουμε ξαναπεί - υποθέτω οτι θα ξαναμιλήσουμε γι'αυτόν, ενόψει του β'γύρου (όπου ελπίζω να σχολιάσεις τις σχετικές τοποθετήσεις του Κον-Μπεντίτ).

Γράφω κι άλλα εδώ

Πιστεύω οτι η Σεγκολέν έχει καλές πιθανότητες να εκλεγεί. Σίγουρα, είναι καλύτερη από τον και σε προσωπικό επίπεδο άθλιο Σαρκοζύ.
Σε κάθε περίπτωση όμως, θα νοσταλγήσουμε το Ζακ Σιράκ...

 
At 21/4/07 12:03 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

PS: Καλό Σαββατοκύριακο. Εμείς θα είμαστε βέβαια online όπως πρέπει - με μεζεδάκια και κρασί. Στην υγειά σας! :-)

 
At 21/4/07 12:27 μ.μ., Blogger christina said...

Ενώ δε θέλω να εκλεγεί ο Σαρκοζί, λόγω της γενικότερης πορείας του, δεν αισθάνομαι και πολύ ασφαλής με τη Ρουαγιάλ ως εναλλακτική.
Είναι πολύ μελετημένα ρευστή, μου θυμίζει ον με πολλές βεντούζες. Ακόμα κι έτσι, σκεφτομαι το Σαρκοζί αρχηγό και την προτιμάω, αλλά με άλλον αντίπαλο δεν ξέρω αν θα τη λάμβανα καθόλου υποψιν.

 
At 21/4/07 3:22 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Μαυροπρόβατε, μου έδωσες θάρρος. Συμφωνώ μαζί σου για την κριτική που μπορεί να ασκήσει κανείς στη Σεγκολέν, και λίγα λες. Αλλά πρέπει να βγει. Εστω και μόνο για να σκάσει ο Μπλαιρ!
Αν τελικά βγει τέταρτος ο Μπαϊρού, θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον, δεν νομίζεις;
Πες μου τώρα κάτι άλλο. Θα βγάλεις εκτιμήσεις των ινστιτούτων δημοσκοπήσεων πριν κλείσουν οι κάλπες; Κι αν φοβάσαι να τις βγάλεις δημοσίως, θα μου τις στείλεις τουλάχιστον στο e-mail μου; :-)

 
At 21/4/07 7:17 μ.μ., Blogger Dorotheos said...

Και να μην είχε "προδοθεί η στήλη", το είχαμε εδώ και καιρό μαντέψει. Το αίμα νερό δε γίνεται, που λένε. Στα λόγια, μεταξύ των σοσιαλρεφορμιστών και των συντηρητικών, όντως, υπάρχει ειδοποιός διαφορά. Στην πράξη;

 
At 21/4/07 8:07 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Η στήλη δεν έχει προδοθεί, έχει εκτεθεί αλλά αυτό κατά την άποψή μου την τιμά.

Η επίκληση του αίματος στην πολιτική, δλδ του συναισθήματος περισσότερο και της καταγωγής, είναι κατ'εξοχήν αριστερή νοοτροπία.

Το πρόγραμμά της Σεγκολέν είναι νεφελώδες και πατάει στις πλάτες της ΕΕ, μιας Ένωσης που γέννησε και οραματίστηκε η Χριστιανοδημοκρατία στην Ευρώπη. Με την έννοια αυτή, θα την έλεγα τζαμπα μάγκα.

Δυστυχώς μου θύμισε πάρα πολύ τον Ανδρέα Παπανδρέου, το όλο στυλ της ήταν τόσο ξεπερασμένα παπανδρεϊκό που ήταν σχεδόν εμετικό.

Ο αντίπαλός της είναι για τα πανηγύρια όμως προέρχεται από ένα χώρο με κραταιά πολιτική παράδοση όπου τα πάντα κρίνονται από το αποτέλεσμα και όχι από το συναίσθημα. Ακραιφνώς συντηρητικός μεν, απόλυτα ταιριαστός με τη γαλλική παράδοση των Δελαπατρίδηδων Λουδοβίκων που οι Γάλλοι ποτέ δεν ξεπέρασαν.

Θεωρώ θλιβερό το γεγονός ότι οι λαοί εγκλωβίζονται ανάμεσα στα δίπολα. Θεωρώ θλιβερό που χρεοκοπημένοι πολιτικοί σχηματισμοί όπως οι σοσιαλδημοκράτες έχουν ακόμη ψηφόρους και με καταθλίβει που απέναντί τους βρίσκουν τη συντήρηση που μάλλον θα κυβερνήσει.

Οι λαοί δεν είναι ακόμη έτοιμοι για μία φιλελεύθεροι αντιπρόταση. Φοβούνται την ελευθερία γιαυτό και ασχολούνται ακόμη με καρικατούρες της πολιτικής τύπου Σεγκολέν και Σαρκοζύ.

Τί να κάνουμε. Ο καθένας, έχει ό,τι του αξίζει.

Για θυμήστε μου πώς ακριβώς ήταν το στοίχημα;

 
At 22/4/07 4:27 π.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

@Αθήναιος: ν'αλλάξουμε λαό, ως γνωστόν, δεν γίνεται...
@Μιχάλης: Ο,τι θα πάρω πρέφα, θα το "ανεβάσω". Γενικώς, στη διάθεσή σας! :-)
Πάρε προς το παρόν το "παράνομο" που δημοσιεύει η tribune de genève:
sarko 26
sego 23
bayrou 20,5 (αλλάζει σε σχέση με τα άλλα!...)
Le Pen 12,5
(n'importe quoi μου φαίνεται...)

 
At 22/4/07 11:28 π.μ., Blogger Αθήναιος said...

Ούτε θέλω ν'αλλάξω το λαό. Φιλοδοξώ να πείσω τους συμπολίτες μου για τις ιδέες μου.

Έχω φοβερές υποψίες Μαύρο Πρόβατο πως έχετε γραφτεί κρυφά στη Φ.Σ. Κοιτάω στο σάιτ ( μιας και το κόμμα μας είναι ηλεκτρονικό στα πάντα, virtual θα πουν οι καχύποπτοι) ξανά και ξανά προσπαθώντας να αναγνωρίσω το σημάδι εκείνο που θα οδηγούσε στην ταυτοποίησή σας και θα με καλούσε στην αποκάλυψη μέσα στους κόλπους της Συμμαχίας μίας συνομωτικής άμα τε και μυθιστορηματικής Epingle noire... (:-P)

Κοιτάξτε, αν το άλλο Σάββατο είστε under cover στην Ανάβυσσο, ξέρω γω, αν έχετε ρίξει πάνω στην προβιά μία λεοντή ( λέμε τώρα) να βγείτε από την αίθουσα όταν θα παρουσιάσω την ιδρυτική διακήρυξη που ξαναγράφτηκε από το παθιασμένο μου πληκτρολόγιο. Θα με ερωτευτείτε,σας προειδοποιώ! Θα γίνετε παθιασμένος Φιλελεύθερος και μετά κινδυνεύετε να αρχίσετε να γράφετε μλκς ως σχόλια μπλογκ σαν κι αυτές που γράφω εγώ.

 
At 22/4/07 2:02 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Μου φτιάχνετε το κέφι - είναι κι αυτή η υπέροχη λιακάδα σήμερα :-)

Να είστε βέβαιη οτι σε επίπεδο εκτιμήσεων συμφωνώ πάνω απ'όλα με αυτές των μεγαλοκαρχαριών του κεφάλαιου και του κράτους - πράγμα που σημαίνει έχουμε μια προσωπική πολιτική διαφορά (πιστεύω οτι ο καπιταλισμός είναι περίπου το αντίθετο από αυτό που νομίζετε ;-))

Για την πολιτική πάλη, είναι πάλι άλλη υπόθεση :-) Ποιός ξέρει, ίσως συναντηθούμε σε κανένα μετωπικό σχήμα λαϊκής εξουσίας :-)))) Μέχρι τότε, εκτιμώ και με γοητεύει όποιος - από την άλλη μπάντα - ανακατεύεται, σε τέτοιους καιρούς, με την πολιτική με τη διάθεση ν'αλλάξει τον κόσμο, έχοντας αποκλειστικά ευγενή κίνητρα. Ένα λάθος μας χωρίζει - κι αυτό είναι λίγο!

 
At 22/4/07 2:03 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

 
At 22/4/07 2:45 μ.μ., Blogger ioannisk said...

Δεν μπορώ να καταλάβω το πάθος των Ελλήνων δημοσιογράφων για τη Royal.

Αν ίσχυαν αυτά που λέτε στην πρώτη παράγραφο τότε θα συμφωνούσα μαζί σας αλλά σχεδόν όλα δεν ισχύουν (ειδικά η κατάργηση της laicite από τον Sarkozy παρά είναι χοντρό, αν το είχε πει θα τον είχαν λυντσάρει. Ούτε η boutin δεν το λέει).

"η παρουσία δίπλα της ισχυρών προσωπικοτήτων όπως ο Ντομινίκ Στρος-Καν" έγινε για να σωθεί το PS, αν θυμόσαστε αρχικά ο μόνος που την υποστήριζε ήταν ο chevenement δηλαδή ο παπαθεμελής της Γαλλίας (οκ υπερβάλω).

Ο αποκλεισμός της Αριστεράς από τον πρώτο γύρο δεν είναι αυτονόητο πως θα είναι καταστροφικός. Ίσως αυτή την φορά να μάθουν από το πάθημα, το 2002 υποστήριζαν το zero tolerence για την εγκληματικότητα και τους κέρδισε ο le pen μιας και είναι δικό του σύνθημα. Φέτος επέλεξαν τη Royal που τα προσόντα της είναι δύο: είναι γυναίκα και μάλιστα ωραία (αυτό δεν είναι σεξισμός;). Αν χάσει η Royal ελπίζω το PS να μάθει και την επόμενη φορά να διαλέγει υποψήφιους με βάση την αξία τους, σαν το DSK, όχι την εμφάνιση τους (αν ήταν beau mec o DSK ίσως να ήταν ο εκλεκτός του PS)...

 
At 22/4/07 3:09 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Αν με το ακρωνύμιο DSK εννοούμε τον Dominique Strauss Khan, εκπλήσσομαι. Δεν είναι γοητευτικός άντρας;! Απλά, το κριτήριο των σοσιαλιστών στην Ευρώπη ήταν πάντα ένα: η ροπή στον λαϊκισμό, ένα προσωπείο politically correct, μία ντε μεκ σύμβαση με το status quo. Δήθεν προσήλωση στις αρχές της θρησκείας και της οικογένειας τις οποίες παρωδούν με το λάϊφ στάιλ τους το οποίο βέβαια το έχουν υιοθετήσει όχι γιατί το πιστεύουν αλλά γιατί θέλουν να γίνουν αρεστοί στους τάχα μου προοδευτικούς.

Δεν υπάρχουν μεγαλύτεροι υποκριτές από τους σοσιαλιστές.

Κρίμα μου η Σεγκολέν δεν πήγε στην Ταϊτή ή στην Ταϋλάνδη που την κάλεσαν για να κάνει παραδοσιακό γάμο με τον Ολάντ για να γελάμε για τα επόμενα 10 χρόνια. Δήλωσε πως ήθελε πολύ να το κάνει αλλά οι αντίπαλοί της ήταν ανώριμοι και θα τη λοιδορούσαν.
Μπουχαχα.

 
At 22/4/07 3:52 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Αγαπητέ Ioannisk, νομίζω πως το χοντραίνετε λιγάκι. Το να κατηγορείτε έναν επαγγελματία δημοσιογράφο πως τίποτα απ'όσα γράφει δεν ισχύει νομίζω πως ακυρώνει κάθε λόγο που θα είχατε να παρακολουθείτε τα γραφτά του και αυτό το blog.
Φυσικά και ισχύουν όλα όσα γράφω στην πρώτη παράγραφο. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα τα εφαρμόσει η Σεγκολέν αν εκλεγεί. Αποτελούν όμως μέρος του προγράμματός της.
Ισχύει επίσης (μα γιατί να το έγραφα αν δεν ήταν έτσι; Δεν είμαι πολιτικός, αγαπητέ, δημοσιογράφος είμαι) η υπόσχεση του Σαρκοζί να αλλάξει το νόμο του 1905. Εχουν γραφτεί κάποια σχόλια γι'αυτό, όχι πολλά αλλά υπήρξαν αντιδράσεις στη Λιμπερασιόν, λυπάμαι αν δεν διαβάζετε γαλλικό Τύπο, δεν μπορώ να κάνω κάτι γι'αυτό.
Οσο για το επιχείρημα ότι είναι σεξισμός να είναι η Ρουαγιάλ "γυναίκα και μάλιστα ωραία", ομολογώ πως δεν το είχα ξανακούσει. Πρωτότυπο, πράγματι.

 
At 22/4/07 4:50 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

@ioannisk: δεν υπάρχει "ελληνική ιδιαιτερότητα". Κι εδώ η πλειοψηφία των ρενταξιόν των μεγάλων εφημερίδων, είναι με τη Ρουαγιάλ σε ποσοστά από 30 ώς 45%. Προσοχή, αναφέρομαι στους δημοσιογράφους - όχι στην εκδοτική γραμμή.

Βεβαίως ο Σαρκοζύ τάχθηκε ανοιχτά κατά του νόμου του 1905 που θεμελιώνει το χωρισμό κράτους-εκκλησίας στη Γαλλία. Απλώς κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, όταν έγινε καθαρό οτι δεν μπορεί ούτε το κατεστημένο να τον εμπιστευτεί κάνοντας το Ρήγκαν, την έκανε γαργάρα την αντιμεταρρύθμισή του. Δεν ξαναμίλησε γι αυτή, σύμφωνα άλλωστε με την επιθυμία της μεγάλης πλειοψηφίας της γαλλικής κοινής γνώμης - κατά τον ίδιο τρόπο που βγήκε όψιμος υποστηρικτής της γαλλικής θέση για το Ιράκ...

 
At 22/4/07 5:29 μ.μ., Blogger ioannisk said...

Πωπω απέκτησα πολλούς φίλους σε αυτό το Blog :)

@αθήναιος
Ναι τον Dominique Strauss Khan εννοούσα. Για τους σοσιαλιστές νομίζω πως είναι υπερβολή.

@Μιχάλης Μητσός
Δεν είχα σκοπό να σας μειώσω σαν δημοσιογράφο, ζητάω συγνώμη αν φαίνεται κάτι τέτοιο από το κείμενο μου.

"Αυτό δεν σημαίνει ότι θα τα εφαρμόσει η Σεγκολέν αν εκλεγεί.", αυτό όμως έχει σημασία σε ένα πολιτικό σωστά;

Αν θυμάμαι καλά η αλλαγή του νόμου που είχε πει ο Σαρκοζύ ήταν επειδή ο τωρινός νόμος είναι άδικος για τους Μουσουλμάνους και γενικά για τις θρησκείες που δεν ήταν διαδεδομένες στη Γαλλία το 1905. Παράξενο για ένα "ρατσιστή". Αν έχετε URL από Γαλλικά ΜΜΜ που να λένε πως ο Σαρκοζύ "Όπως έγινε και με τους Ρεπουμπλικανούς στην Αμερική, τα αυτονόητα θα τεθούν ξανά στο τραπέζι." είναι παραπάνω από καλοδεχούμενα. Αν δεν κάνω λάθος η λογική του ήταν πως οι εκκλησίες στην Γαλλία είναι κρατικά κτίρια άρα τα έξοδα συντήρισης δεν τα πληρώνει η καθολική εκκλησία αλλά οι Γάλλοι πολίτες. Αυτό δεν ισχύει για τα τζαμιά που τα συντηρούν οι μουσουλμάνοι. Μία "Γαλλική ιδιαιτερότητα" είναι πως ο νόμος του 1905 δεν ισχύει στην Alsace-Lorraine γιατί το 1905 αυτές οι περιοχές δεν ήταν Γαλλία.

Σίγουρα είναι κατακριτέα η πρόταση του Σαρκοζύ για "υπουργείο Εθνικής Ταυτότητας".

Αυτό που δεν είναι πρωτότυπο είναι να κερδίζει τις εντυπώσεις μία γυναίκα επειδή είναι ωραία.

Έχετε πληροφορίες ότι η Royal χάνει "βασιλικά" για αυτό σας εκνεύρισα; Κάνω πλάκα, σας ζητάω ξανά συγνώμη που σας πείραξε το σχόλιο μου.

@Μαύρο πρόβατο
Άρα μένουν 55-70% που δεν την υποστηρίζουν, δηλαδή η πλειοψηφία :P Η εκδοτική γραμμή στην Ελλάδα είναι Royal, πχ Καθημερινή που διαβάζω.

Έχεις πηγές για τη κατάργηση της laicite από τον Σαρκοζύ;

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home