Τετάρτη, Απριλίου 25, 2007

Ιστορικός συμβιβασμός για χάρη των δασών



Οι συνωμοσιολόγοι ασφαλώς θα καγχάσουν. Το βέβαιο όμως είναι ότι αυτός ο «ιστορικός συμβιβασμός» ανάμεσα σε δύο παραδοσιακούς αντιπάλους αποδεικνύεται πιο αποτελεσματικός για το περιβάλλον από όλα τα κυβερνητικά μέτρα που έχουν κατά καιρούς εξαγγελθεί.

Η οκταμελής παρέα σ΄ εκείνο το σκάφος που ανέβαινε τον Αμαζόνιο τον περασμένο Ιανουάριο ήταν ομολογουμένως περίεργη. Οι μισοί ήταν οικολόγοι της Γκρηνπής, Βραζιλιάνοι και Ευρωπαίοι. Οι άλλοι μισοί ήταν στελέχη της ΜακΝτόναλντ΄ς, από την έδρα της εταιρείας στο Σικάγο και από την Ευρώπη. Ο λόγος που βρέθηκαν μαζί, γράφει η Ουάσινγκτον Ποστ, ήταν για να σταματήσουν τους αγρότες που καταστρέφουν τα δάση προκειμένου να καλλιεργήσουν σόγια- με προορισμό, μεταξύ άλλων, τη... ΜακΝτόναλντ΄ς. Και απ΄ ό,τι φαίνεται, τα κατάφεραν. Έπεισαν τους μεγαλύτερους εμπόρους σόγιας της Βραζιλίας να σταματήσουν για τα επόμενα δύο χρόνια να αγοράζουν σόγια από εκτάσεις που έχουν πρόσφατα αποψιλωθεί. «Η ΜακΝτόναλντ΄ς και η Γκρηνπής ήταν οι καταλύτες», λέει η Λώρι Τζόνσον, εκπρόσωπος της πολυεθνικής εταιρείας Cargill που εφοδιάζει τη ΜακΝτόναλντ΄ς με σόγια για να ταΐσει τα κοτόπουλα που θα γίνουν στη συνέχεια ΜcΝuggets. «Κινητοποίησαν κόσμο και προκάλεσαν θόρυβο».

Αντίθετα με τους Αμερικανούς καταναλωτές, οι Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν με δυσπιστία τις γενετικά τροποποιημένες τροφές. Ενώ λοιπόν οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλοι παραγωγοί σόγιας στρέφονται όλο και περισσότερο στις μεταλλαγμένες μορφές, οι περισσότερες από τις εταιρείες που έχουν συμφέροντα στην Ευρώπη είναι αναγκασμένες να χρησιμοποιούν συμβατική σόγια. Με τη βοήθεια λοιπόν πολυεθνικών εταιρειών σαν την Cargill, πολλοί Βραζιλιάνοι αγρότες άρχισαν να κόβουν δέντρα στην Αμαζονία για να καλλιεργούν σόγια και άλλους καρπούς. Το μέγεθος της επιχείρησης έγινε αντιληπτό από την Γκρηνπής και άλλες οικολογικές οργανώσεις το 2003, όταν είδαν δορυφορικές φωτογραφίες που έδειχναν εκτεταμένη αποψίλωση των δασών. Η πρώτη τους αντίδραση ήταν να οργανώσουν διαδηλώσεις έξω από καταστήματα της ΜακΝτόναλντ΄ς στην Ευρώπη και να αποκλείσουν το λιμάνι Σανταρέμ, στον Αμαζόνιο, που χρησιμοποιεί η Cargill. Κι ύστερα ξεκίνησαν μια εκστρατεία για να πείσουν τον γίγαντα του γρήγορου φαγητού ότι είναι προς το συμφέρον του να αποδείξει έμπρακτα ότι σέβεται το περιβάλλον και δεν κακομεταχειρίζεται τα ζώα.

Η διπλή αυτή τακτική απέφερε καρπούς. «Ακούσαμε αυτά που μας είπε η Γκρηνπής για τη σόγια που προέρχεται από τα δάση της Αμαζονίας και καταλάβαμε ότι είχε δίκιο», λέει ο αντιπρόεδρος της ΜακΝτόναλντ΄ς Μπομπ Λάνγκερτ. «Έχουμε ξεκινήσει μια ενεργή εκστρατεία για τη σωτηρία των δασών, και διαπιστώσαμε ότι εμείς και η ΜακΝτόναλντ΄ς έχουμε παρόμοιους στόχους», τονίζει ο Τζων Σόβεν, επικεφαλής της πρωτοβουλίας της οργάνωσης για τα δάση. Η συνεργασία των δύο πλευρών μπορεί να επεκταθεί τώρα και σε άλλους τομείς. Ο στόχος είναι ιερός, οι σκοπιμότητες του καθενός είναι δευτερεύουσας σημασίας, αυτό που μετρά είναι το αποτέλεσμα.

2 Comments:

At 26/4/07 12:28 π.μ., Blogger μαριέλε μαστροκάλου said...

Μιχάλη,καλωσόρισες,έστω καθυστερημένα.
Δεν μάς έγραψες τίποτα γιά τήν νιού γιόρκ...,

Πρός όλους.

Θυμήθηκα τήν συντροφιά τού μπλόγκ μία νύχτα στά ΜΑΚΝΤΟΝΑΛΝΤΣ,τρώγοντας παγωτό χωνάκι,στο Σύνταγμα,κοντά σε μία εκδήλωση γιά τήν γενοκτονία τών Αρμενίων.
Καλό βράδυ σε όλους...
{πρός μαυροπρόβατο...
εσύ,βρέ παιδί μου,είσαι ακόμα στά μακντόναλντς απέναντι,γιατί εγώ είμαι μέσα...}

Καλό βράδυ σε όλους.{γιατί δέν σχολίασε κανείς μας σήμερα άραγε?
Να βάλω τόν Ρούσσο Βρανά,από απέναντι,να σχολιάζει εδώ μέσα,ας πούμε...?}

 
At 26/4/07 12:30 π.μ., Blogger μαριέλε μαστροκάλου said...

υστερόγραφο,
παρατηρώ ,δυό φορές καλό βράδυ,στό σχολιό μου..λέτε να σημαίνει,κακό,ψυχρό κι ανάποδο βράδυ...?

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home