Τετάρτη, Νοεμβρίου 15, 2006

Αγαπώ, άρα υπάρχω



«Από τον Καρτέσιο μέχρι τον Χέγκελ, η αγάπη βρισκόταν πάντα σε κατώτερη θέση από τη συνείδηση, αντιμετωπιζόταν σχεδόν ως αρρώστια. Κι όμως, κατέχει κεντρική θέση στην έλλογη σκέψη».

Εξήντα ετών σήμερα, καθηγητής στη Σορβόννη και το Σικάγο, ο Ζαν-Λυκ Μαριόν έχει συναναστραφεί κατά καιρούς με τα μεγαλύτερα ονόματα της γαλλικής φιλοσοφίας, όπως είναι ο Ρικέρ, ο Λεβινάς ή ο Ντεριντά. Έχει διατρέξει πολλούς αιώνες της δυτικής σκέψης κι έχει διαπιστώσει με έκπληξη την περιθωριακή θέση που κατείχαν πάντα η επιθυμία, ο έρωτας, το πάθος. Μοναδική εξαίρεση είναι ο Φρόυντ, αλλά κι εκεί η αγάπη αντιμετωπίζεται ως ένα παθολογικό ζήτημα, μια αδυναμία, που πρέπει να εξαφανιστεί μπροστά στον κολοσσό που λέγεται ορθός λόγος. Μα η αγάπη είναι η πιο βαθιά ανθρώπινη επιθυμία, η ανάγκη των ανθρώπων να αγαπούν και να αγαπιούνται αποτελεί τον κοινό τους ορίζοντα και μ' αυτή την έννοια ο ορθός λόγος δεν προηγείται, αλλά έπεται της αγάπης. Η επιθυμία και η υπόσχεση, η εγκατάλειψη και η πίστη, η ζήλεια και το ψέμα, αποκαλύπτουν μια άλλη, ευρύτερη λογική, την ερωτική λογική.

Ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει χωρίς την αγάπη, λέει ο Γάλλος φιλόσοφος στη Στάμπα, με αφορμή την ομιλία του στη νεοσύστατη Σχολή Φιλοσοφικής Διαπαιδαγώγησης στο Τορίνο. Το να παραιτηθείς από τη δυνατότητα να αγαπήσεις και να αγαπηθείς αποτελεί έναν «υπερβατικό ευνουχισμό», σε μετατρέπει σε μηχανικό υπολογιστή, σε δαίμονα. Η λογική είναι πάντα η ίδια, είτε αγαπάς τη μητέρα σου, το παιδί σου, τον σύντροφό σου ή τον Θεό. Αλλά όταν πρόκειται για τον έρωτα, είναι αλήθεια ότι υπάρχει μια ισχυρή αντίφαση. Για να ζήσουμε την ολοκληρωτική εμπειρία του ερωτικού φαινομένου, έχουμε ανάγκη από το απόλυτο. Δεν μπορείς να πεις σε μια γυναίκα ότι την αγαπάς για μια ώρα ή για ένα μήνα. Έρωτας σημαίνει αιωνιότητα, κάτι που στην ανθρώπινη διάσταση σημαίνει μια ολόκληρη ζωή. Το ερωτικό φαινόμενο προϋποθέτει μια ολότητα, ο άνθρωπος την έχει ανάγκη, αλλά δεν μπορεί να την προσφέρει. Κι αυτή είναι μια τραγική πλευρά του πεπρωμένου του.

Μπορεί άραγε η αγάπη να γίνει κι ένα εργαλείο για να γίνει καλύτερος ο κόσμος; Ο Μαριόν δεν απαντά σ' αυτή την ερώτηση προκειμένου να διαφυλάξει τη σοβαρότητά του, η πολιτική φιλοσοφία άλλωστε δεν τον απασχόλησε ποτέ. Το ζητούμενο δεν είναι να χρησιμοποιήσουμε την αγάπη, αλλά να πάψουμε να τη φοβόμαστε. Η κοινωνία μας δίνει τεράστια έμφαση στην ασφάλεια κι εμείς φοβόμαστε καθημερινά ότι το αντικείμενο του πόθου μας θα μας εξαπατήσει, θα μας εγκαταλείψει, θα μας χλευάσει. Μα όποιος παραιτείται από την αγάπη επειδή αισθάνεται ανασφάλεια θα καταλήξει να μισήσει τον εαυτό του, αφού αργά ή γρήγορα θα συνειδητοποιήσει ότι αποχωρίστηκε την πιο βαθιά και αυθεντική δύναμη που υπάρχει, την επιθυμία. Και με την επιθυμία συμβιβασμοί δεν γίνονται.

5 Comments:

At 15/11/06 3:50 μ.μ., Blogger Rodia said...

Το πρώτο βήμα είναι να μάθουμε να δεχόμαστε την αγάπη, να νιώθουμε ικανοί να αγαπηθούμε, να μας αγαπήσουν. Ενα παιδί που έχει δεχτεί αγάπη, σπάνια (ή καθόλου) συμβαίνει να μετατραπεί σε ένα μίζερο ενήλικα. Το πρόβλημα ξεκινά από την αμφιβολία του πόσο και αν μας αγαπούν, του πόσο και αν είμαστε αγαπητοί. Η λύση; Να αγαπούμε τα παιδιά, τους νέους, να ενθαρρύνουμε την καλλιέργεια αυτού του άνθους με υπομονή χωρίς να το... πνίγουμε!
..από υπερβολή ή αδιαφορία -όπως ακριβώς καλλιεργούμε ένα κοινό λουλουδάκι..

 
At 15/11/06 3:58 μ.μ., Blogger Sissi Soko said...

Άλλο αγάπη, άλλο έρωτας. Ο έρωτας είναι μία παράξενη κατάσταση της ψυχής όπου νιώθεις παράξενα. Αναπνέεις δύσκολα, λες "είμαι χάλια" και όμως είσαι ωραία. Μία αγωνία, (νόστος, μελαγχολία ;) που ευτυχεί συγχρόνως. Δεν μπορείς να είσαι συνέχεια σε αυτή την κατάσταση. Τουλάχιστον όχι στην οξύ του μορφή.
Η αγάπη είναι η σιγουριά του πραγματωμένου έρωτα. Αλλά του προηγείται επίσης. Είναι πριν και μετά τον έρωτα.

 
At 15/11/06 3:58 μ.μ., Blogger philos said...

Από τα καλύτερα ποστ που διάβασα. Γίνεται να μην είναι όταν πραγματεύεται το πιο ωραίο και το πιο δυνατό πράγμα στην ζωή?
Και θα συμφωνήσω απόλυτα και με το σχόλιο της Ροδιάς.

 
At 15/11/06 7:25 μ.μ., Blogger Caesar said...

Πολύ σωστή και ακριβής η προσέγγιση της silva okallova, άλλωστε ό έρωτας δεν είναι επιλογή ούτε ελευθερία, αλλά αναπόδραστη ορμή και μοίρα της ανθρώπινης ψυχής.

 
At 15/11/06 10:03 μ.μ., Blogger trol said...

Ήταν και ένας άλλος τύπος που κάτι έλεγε για αγάπη... πως τον λέγαν, να δεις...jesus στο μικρό νομίζω

.me hides

and unfortunately i do not think i believe in him, damn

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home