Παρασκευή, Νοεμβρίου 03, 2006

Προπαντός μην το μάθει κανείς



Ο Κ. είναι άρρωστος, και ανησυχεί για τα παιδιά του. Δεν έκανε τίποτα κακό, την αρρώστια τού την έστειλε ο Θεός, είναι σίγουρος γι'αυτό. Ο Κ. είναι 41 ετών, είναι άρρωστος, και δεν πρέπει να το μάθει κανείς.

Όλα ξεκίνησαν πριν από ένα χρόνο, όταν λιποθύμησε ενώ δούλευε σε ένα εργοτάξιο. Τον μετέφεραν αμέσως σε ένα νοσοκομείο της Χεβρώνας και τον έβαλαν στην απομόνωση. Έμεινε εκεί δώδεκα μέρες, ημιαναίσθητος, κανείς δεν τολμούσε να τον πλησιάσει. «Εγώ δεν ήξερα τι ήταν το AIDS κι εκείνοι δεν ήξεραν πώς να το αντιμετωπίσουν». Από τη Χεβρώνα τον έστειλαν στην Ιερουσαλήμ, κι από 'κεί στο σπίτι του, στη Δυτική Όχθη. Αν και είχε μείνει πια σαράντα κιλά, δίπλα στην οικογένειά του άρχισε να αισθάνεται καλύτερα. Αργότερα η γυναίκα του θα μάθαινε ότι είναι κι εκείνη φορέας, αλλά τα επτά παιδιά τους δείχνουν προς το παρόν να την έχουν γλιτώσει.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, ο Κ. προσβλήθηκε από τον ιό HIV το 1993, όταν έκανε δέκα μεταγγίσεις μολυσμένου αίματος στο νοσοκομείο Αλία της Χεβρώνας και σε ένα άλλο νοσοκομείο της ανατολικής Ιερουσαλήμ. «Εκείνη την εποχή, το πλάσμα εισαγόταν από τις χώρες του Κόλπου και οι έλεγχοι ήταν ανύπαρκτοι», λέει στην Κοριέρε ο Σουλεϊμάν Εϊντ, που διευθύνει το κέντρο Αμμάν στη Γάζα. Πολλοί Παλαιστίνιοι μολύνθηκαν με αυτόν τον τρόπο - ή τουλάχιστον έτσι λένε. «Το κοινωνικό στίγμα είναι ισχυρό», συνεχίζει ο Εϊντ, «το AIDS θεωρείται μια τιμωρία του Θεού, όλοι πιστεύουν ότι για να έχεις αρρωστήσει, είτε παίρνεις ναρκωτικά είτε είσαι ομοφυλόφιλος ή κοιμάσαι με πόρνες».

Το ταμπού της αρρώστιας επιβαρύνεται και από διάφορες θεωρίες συνωμοσίας, που είναι τόσο προσφιλείς στην περιοχή. Οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες φοβούνται ότι τα θύματα του AIDS θα χρησιμοποιηθούν από τους εξτρεμιστές σε επιθέσεις αυτοκτονίας και περιορίζουν ακόμη περισσότερο τις καθημερινές τους κινήσεις: από τον περασμένο Μάρτιο, ο Κ. δεν έχει καταφέρει να πάρει άδεια για να πάει στην Ιερουσαλήμ. Οι Παλαιστίνιοι, από την πλευρά τους, κατηγορούν τους αρρώστους ότι είναι συνεργάτες της ισραηλινής ασφαλείας, επειδή στο παρελθόν η Σιν Μπετ είχε αναζητήσει πληροφοριοδότες μεταξύ των ομοφυλοφίλων και των τοξικομανών. Ο Κ. έχει έτσι κάθε λόγο να κρύβεται. Πόσοι να βρίσκονται άραγε στη θέση του; Εκατό; Διακόσιοι; Μερικές χιλιάδες; «Ο προηγούμενος υπουργός Υγείας, ο Ριάντ Ζανούν, με διαβεβαίωνε ότι κανείς Παλαιστίνιος δεν πάσχει από AIDS, λες και πρόκειται για αγγέλους», λέει ο Ομάρ Χαντί, ένας Ισραηλινός Άραβας που έχει ιδρύσει την Ένωση για την Καταπολέμηση του AIDS.

Στο σπίτι του, ο Κ. έχει τοποθετήσει σάκους στα παράθυρα που κόβουν το κρύο, αλλά δεν μπορούν να κόψουν και τις φήμες. Ο Κ. είναι άρρωστος, και δεν πρέπει να το μάθει κανείς.

16 Comments:

At 3/11/06 6:53 μ.μ., Blogger dohant said...

πολύ καλό το "ίχνος σου" Ιχνηλάτη

 
At 3/11/06 10:15 μ.μ., Blogger gb said...

Φαίνεται λογικό να λένε ,
... "O άνθρωπος δεν μπορεί να είναι ατομικά ελεύθερος όσο η πατρίδα στενάζει, επέμεναν."

Οταν η πατρίδα στενάζει, αρκετοί αδιαφορούν και μερικοί ανησυχούν
Οταν η πατρίδα στενάζει,
αυτοί που αδιαφορούν δεν εχουν ελευθερίες
οι άλλοι που ανησυχούν έχουν ελευθερίες
όταν η πατρίδα αναστενάζει.
Πάλι, οι Παλαιστίνιοι να προσέχουν τους Δαναούς και δώρα φέροντες
μές στη κοιλιά του Δούριου τους ίππου.

Ο Ζενέ.."προσπαθούσε να τους εξηγήσει ότι η απελευθέρωση μιας πατρίδας
προϋποθέτει την απελευθέρωση του ανθρώπου"

Πάλι, ο Ζενέ κάνει λάθος,
που είναι η κολυμβήθρα του Σιλωάμ,
για την απελευθέρωση ανθρώπου;
εκεί όπου η πατρίδα στενάζει.
Μετά, η απελευθέρωση μίας πατρίδας
διαλύει τον φαύλο κύκλο των προυποθέσεων.

 
At 4/11/06 5:56 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

gb eisai poly noumero re file. Ti malakies einai aftes pou grafeis se ksena blog; Mipos perimeneis na pareis kai to nobel poihshs;

 
At 4/11/06 10:07 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

gb said,
δεν το εγραψα εγώ
o anonymous το εγραψε,

 
At 4/11/06 10:40 π.μ., Blogger gb said...

Τισε πείραξε ρε ανώνυμε, Νουμ,5.56;
σου θίξανε τα ιερά και τα όσια του Ζαν Ζενέ; Πιθανόν να μή καταλαβαίνω τί εννοεί όταν η "ελευθερία τού.. προυποθέτει την ελευθερία τού.."
γι αυτό, όπως λέει και ο ιχνηλάτης
"υφίστανται διακρίσεις και κοινωνικόί αποκλεισμό στις πλέον ανεπτυγμένες δυτικές κοινωνίες σήμερα" και επιπλέον δίνουν τα άλλοθι να συνεχίζουν τον β'Π.Π.
Αν η συνείδηση και οι γνώσεις μας δεν αρκούν για να καταλάβουμε το μερίδιο της ευθύνης ενός εκάστου στον πόλεμο της Μ.Ανατολής, φυσικά δε μπορούμε να συμβάλλουμε στην ειρήνη, πραγματικότητα η οποία βοά και φαίνεται.
"υπογραφή Ζ.Ζ."g

 
At 4/11/06 10:45 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

"se ksena blog" ;
anonyme number556 ;

 
At 4/11/06 5:08 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Akatanohta sxolia ego; Ti mas les re Casmapolitan; Ante gia na min arxiso pali

 
At 4/11/06 5:10 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

esy eise noumero

 
At 4/11/06 5:42 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Kατ΄αρχήν, άγαπητέ ιχνηλάτη, εκτιμώ τα σχόλια σου και εκτιμώ την ευκαιρία που δίνουν να γίνει αξιόλογος σχολιασμός. Ούτε η παραμικρή σκέψη δεν πέρασε να συνδέσω με τον ανώνυμο 5.56.

Αλλά το σημαντικό είναι αλλού,
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΟΥ ΣΤΙΣ 5.08 (ΥΠ ΑΡ.9)ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΜΟΥ.
Οπότε να μη παρασυρθείς.
Νομίζω ότι ο Μ.Μητσός έχει χρέος να αποκαλύψει ποιός υπογράφει αυτό το πλαστογραφημένο σχόλιο στις 5.08.

 
At 4/11/06 5:53 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Αφήσε με ήσυχο ρε ήλιθιε

 
At 4/11/06 5:59 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Είναι σαν να εξηγώ τη θεωρία της σχετικότητας σε πιθήκους

 
At 4/11/06 10:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

έχει πλάκα αλλά και πίκρα, κυρίως πρωτοτυπία
Οταν λές ιχνηλατη στο ΥΓ3,
"Μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση δηλώνω ρητά ότι από τούδε σταματώ να γράφω σχόλια"
λες να είναι το κίνητρο;
ή τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται;
Νομίζω ότι ήρθε η ώρα του Μ.Μ. του οικοδεσπότη να ξεκαθαρίσει την ομίχλη. gb

 
At 5/11/06 1:08 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Είναι τρελός
είναι τρελός ο παλαβός!!!

Φυσικά και γνωρίζω τι κάνω , με περνάς για ηλίθιο? Απλώς ήθελα να δείξω πόσο εύκολο είναι να πλαστογραφήσεις ονόματα στο δίκτυο. Δεν θα με βρείς ούτε με ΙΡ address γιατι είμαι πίσω απο anonymizer. Και φυσικά κανείς δεν μπορεί να καταργήσει αυτά τα μηχανήματα γιατι προσφέρουν ελεύθερη είσοδο στο ίντερνετ σε όλους όσους βιώνουν την καθήμερινη καταπίεση στο πετσί τους, πχ σε κουμμουνιστικές χώρες όπως η Κίνα και η Κούβα. Επίσης, ήθελα να δείξω πως ανόητες ενέργειες όπως φυλακίσεις ατόμων επειδή έγινε αναμετάδοση δυσφήμησης απο άλλη ιστοσελίδα ειναι απλώς παράλογη. Μόνο στην ελλάδα... το τελευταίο προπύργιο του κουμμουνισμού στην ευρώπη.
Κάντε μου μήνυση αν θέλετε, ζητήστε και την έκδοσή μου…



BruteForce

“Always outnumbered, never outgunned”

 
At 5/11/06 1:20 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Επείδη βαρέθηκα το αστείο, και το πιστέυω οτι έγινα κατανοητός δεν θα συνεχίσω. Γιαυτο... Γαμιέται ο
Λιακόπουλος

BruteForce
"Με ένα φάσγανο δυό βόδια...."

 
At 5/11/06 9:59 π.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Εκανα διάλειμμα μια μέρα από το blog, μπήκα Κυριακή πρωί και βλέπω το χάος. Δυστυχώς, αδυνατώ να παρέμβω καθώς δεν διαθέτω τις απαραίτητες τεχνικές γνώσεις. Θα ήθελα να παρακαλέσω μόνο τους όποιους προβοκάτορες να μείνουν μακρυά από ένα χώρο αντιπαράθεσης απόψεων και πολιτισμένου διαλόγου. Σε κάθε περίπτωση, σ'αυτό το "τραπέζι" έχουμε λίγο-πολύ γνωριστεί και οι προβοκάτορες ξεχωρίζουν σαν τη μύγα μες το γάλα.

 
At 5/11/06 8:36 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

φασγανο, λιακό, casmapolitan
αυτα ειναι τα συνορα σου,

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home