Τρίτη, Δεκεμβρίου 20, 2011

Μια ανώνυμη, ημίγυμνη διαδηλώτρια




Η γυναίκα είναι νέα, λεπτή, μάλλον ψηλή. Τη βλέπουμε πεσμένη ανάσκελα στον δρόμο, να τη σέρνουν δύο αστυνομικοί από τα χέρια, ενώ ένας τρίτος την κλωτσά στην κοιλιά. Δεν αντιστέκεται. Να έχει χάσει άραγε τις αισθήσεις της; Δεν μπορούμε να ξέρουμε. Δεν βλέπουμε καν το πρόσωπό της, είναι καλυμμένο από την αμπάγια της, το ισλαμικό της φόρεμα που έχει ανοίξει και αποκαλύπτει το γαλάζιο σουτιέν και τη γυμνή κοιλιά της. Είναι μια «ανώνυμη» διαδηλώτρια, που έγινε σύμβολο μιας επανάστασης που συνεχίζεται.

Πριν από έξι χρόνια, γράφει η αιγύπτια συγγραφέας Αχνταφ Σουέιφ στην «Γκάρντιαν», οι Αιγύπτιοι είχαν ξαναβγεί στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τη νόθευση των εκλογικών αποτελεσμάτων από το καθεστώς Μουμπάρακ. Οι Αρχές απάντησαν τότε με μια καινοτομία: αντί να καταφύγουν στους παραδοσιακούς ασφαλίτες, έριξαν εναντίον των διαδηλωτών ειδικά εκπαιδευμένους μπράβους, οι οποίοι επιφύλασσαν διαφορετική μεταχείριση στους άνδρες και τις γυναίκες. Τους πρώτους απλώς τους χτυπούσαν. Τις δεύτερες τις χτυπούσαν, τους έσχιζαν τα ρούχα και τις πασπάτευαν. Η ιδέα ήταν να αφήσουν να εννοηθεί ότι οι γυναίκες που λάμβαναν μέρος στις διαδηλώσεις έψαχναν στην πραγματικότητα άνδρες να τις πασπατέψουν.

Σε μια προσπάθεια να αμυνθούν, οι γυναίκες ανέπτυξαν διάφορες τεχνικές. Φορούσαν, ας πούμε, πολλά λεπτά ρούχα, το ένα πάνω στο άλλο. Απέφευγαν τα κουμπιά. Και συνέχισαν να διαδηλώνουν. Σε πολλές τοπικές πρωτοβουλίες που εξελίχθηκαν σε ένα πραγματικό κίνημα και είχαν συνθήματα όπως «Κατά της διαφθοράς» ή «Σας βλέπουμε», πρωταγωνίστριες ήταν εκείνες. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα. Στην αρχή, οι νέοι δυνάστες αιφνιδιάστηκαν. Δεν άργησαν όμως να επιστρέψουν στις παλιές συνταγές. Συλλαμβάνουν ανθρώπους στον δρόμο, τους οδηγούν στα τμήματα κι εκεί τους χτυπούν και τους βασανίζουν. Με τις γυναίκες το γλεντούν ιδιαίτερα - η Σουέιφ το ξέρει καλά, έκαναν ηλεκτροσόκ στις δύο ανιψιές της. Συνέλαβαν μια ηλικιωμένη γυναίκα που έδινε τρόφιμα στους διαδηλωτές και τη χαστούκισαν μέχρι να γονατίσει και να ζητήσει συγγνώμη. Χτύπησαν έναν νεοεκλεγέντα βουλευτή, φωνάζοντάς του «τρέχα στο Κοινοβούλιο για να σε προστατέψει!». Εσυραν, κλωτσώντας τη, μια ημίγυμνη γυναίκα στους δρόμους. Και σκότωσαν 14 ανθρώπους μέσα σε τέσσερις ημέρες.

Χθες, ο αντιστράτηγος Αντέλ Εμάρα - μέλος του στρατιωτικού συμβουλίου που ανέλαβε την εξουσία μετά την ανατροπή του Μουμπάρακ - ξεκίνησε μια εκστρατεία δυσφήμησης των διαδηλωτών. Μια κρατούμενη μιλούσε για τον άνδρα της, για να «παραδεχθεί» στη συνέχεια ότι δεν ήταν παντρεμένη. Ενας κρατούμενος «αναγνώρισε» ότι ένας εκδότης μετέτρεψε το γραφείο του σε αρχηγείο των διαδηλωτών. Ενας άλλος «ομολόγησε» ότι έπαιρνε 20 δολάρια την ημέρα για να ρίχνει πέτρες στους αστυνομικούς. Δύσκολα πάντως θα πιστέψουν οι εξεγερμένοι τέτοιες ανοησίες. Η αιγυπτιακή κοινωνία έχει ωριμάσει, δεν φοβάται πια, είναι αποφασισμένη να μη γυρίσει πίσω.