Παρασκευή, Δεκεμβρίου 16, 2011

Σε αναζήτηση του Θεού - ή του σωματιδίου του




Είναι αλήθεια ότι ο τίτλος του δημοσιεύματος των ΝΕΩΝ για την πολυαναμενόμενη ανακοίνωση που έκανε αυτή την εβδομάδα το CERN μας εξέπληξε. «Εστειλε», λέει, «ο Θεός σημάδι μέσω CERN». Υστερα από πολλά εκατομμύρια χρόνια, οι επιστήμονες είδαν το μποζόνιο Χιγκς, επονομαζόμενο και «σωματίδιο του Θεού», σε μια από τις οθόνες της αίθουσας ελέγχου του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων. Σύμφωνα μάλιστα με τον Ρόμπερτ Σρίμσλεϊ των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, οι επιστήμονες είναι πεισμένοι ότι το μποζόνιο βρίσκεται για φορολογικούς λόγους στη Γενεύη, στην ελβετική δηλαδή πλευρά των συνόρων. Ο λόγος μάλιστα που δεν μπόρεσαν να μάθουν περισσότερες πληροφορίες γι’αυτό είναι οι αυστηροί ελβετικοί νόμοι περί τραπεζικού απορρήτου.

Για την αναζήτηση του δυσδιάκριτου σωματιδίου, που θεωρείται ότι προσδίδει μάζα στο Σύμπαν, έχουν ήδη δαπανηθεί δισεκατομμύρια ευρώ. Πολλοί είναι αυτοί που εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους, όχι γιατί πιστεύουν ότι τα χρήματα αυτά θα έπρεπε να δοθούν για την καταπολέμηση της φτώχειας, αλλά γιατί θεωρούν πως στόχος όλης αυτής της περιπέτειας είναι να διατηρηθεί η πίστη σε επιστημονικές θεωρίες που παρουσιάζουν μεγάλα κενά. Εξέχοντες βρετανοί αμφισβητίες, μάλιστα, εξόργισαν πρόσφατα την επιστημονική κοινότητα τοποθετώντας διαφημίσεις στα λεωφορεία που έγραφαν: «Το σωματίδιο του Θεού μάλλον δεν υπάρχει. Σταματήστε λοιπόν να ανησυχείτε και απολαύστε τη ζωή σας».

Ενώ όμως οι επιστήμονες έχουν συγκεντρωμένο το ενδιαφέρον τους στο CERN, ο βρετανός δημοσιογράφος έχει να αναφέρει σημαντικές εξελίξεις στον Μεγάλο Επιταχυντή Παραισθήσεων του Βατικανού. Οι μυστικιστές που εργάζονται εκεί ανακοίνωσαν ότι βρίσκονται πολύ κοντά στην απόδειξη της ύπαρξης του λεγόμενου «Θεού». Γνωστή και ως «μποζόνιο άλφα και ωμέγα», η θεότητα αυτή θεωρείται ο ελλείπων κρίκος στο μοντέλο του μυστικισμού που εξηγεί τη δημιουργία του Σύμπαντος, και ιδιαίτερα τον τρόπο με τον οποίο το σκοτάδι έγινε φως. Φαίνεται πως όταν το απέραντο σκοτάδι πέρασε μέσα από την έννοια του Θεού, απέκτησε μάζα και μετατράπηκε σε φως. Κατά τον ίδιο τρόπο, η αλληλεπίδραση με τον Θεό μετέτρεψε τις απέραντες δέσμες χρόνου στις επτά ημέρες της εβδομάδας και γέμισε θλίψη όλους εκείνους που μισούν τη Δευτέρα και θα προτιμούσαν ο Θεός να έχει ξεκινήσει την εβδομάδα από την Τρίτη.

Ο Επιταχυντής αυτός είναι ένα τούνελ μήκους 35 χιλιομέτρων, όπου διοχετεύονται καλόγεροι με μεγάλη ταχύτητα, με την ελπίδα πως όταν συγκρουστούν μπορεί να αντικρύσουν τον Θεό. Τα πρώτα αποτελέσματα ήταν αποθαρρυντικά. Οι καλόγεροι συγκρούονταν, αλλά αντί να δουν το φως περιορίζονταν να ζητούν συγγνώμη και να μιλούν για τον καιρό ή για το φαγητό στο μοναστήρι. Οι επιστήμονες έκριναν σκόπιμο λοιπόν να τους αντικαταστήσουν με Τραππιστές μοναχούς, προκειμένου να μειωθεί τουλάχιστον ο θόρυβος.

Τα πειράματα συνεχίζονται, τόσο στο Βατικανό όσο και στη Γενεύη. Ο Θεός εξακολουθεί να αντιστέκεται, αλλά οι ερευνητές τον πλησιάζουν όλο και περισσότερο, μια μέρα θα τον πιάσουν, τον ίδιο ή το σωματίδιό του.