Σάββατο, Δεκεμβρίου 17, 2011

Δημοσιογράφος κσι σκεπτικιστής, ετών 17




Ο Ρις Μόργκαν ήταν μάλλον ένα εύπιστο και αφελές παιδί. Μέχρι τα έντεκά του, για παράδειγμα, πίστευε στον Αγιο Βασίλη. Κι όταν οι γονείς του του είπαν τα κακά νέα, στενοχωρήθηκε πολύ. Ηταν επίσης θρήσκος, πήγαινε κάθε Κυριακή στην εκκλησία με τους παππούδες του κι ένα καλοκαίρι πήγε σε μια χριστιανική κατασκήνωση όπου πέρασε υπέροχα. Λίγες εβδομάδες αργότερα, για λόγους που δεν θυμάται, έπαψε ξαφνικά να πιστεύει. Υστερα ανακάλυψε ένα σάιτ, το Snopes.com, που ειδικευόταν στην κατάρριψη αστικών μύθων. Και σιγά-σιγά έφτασε στον κόσμο των εναλλακτικών φαρμάκων. Βοήθησαν οι ιδιότητες των γονιών του – ο πατέρας του είναι γιατρός κι η μητέρα του νοσοκόμα – και η προσβολή του από μια σοβαρή ασθένεια, τη νόσο του Κρον.

Εξαιτίας της αρρώστιας, ο Μόργκαν χρειάστηκε πέρυσι να μείνει για μεγάλο διάστημα στο σπίτι του, στο Κάρντιφ. Ερευνώντας λοιπόν την περίπτωσή του στο Internet, ξαφνιάστηκε από την πληθώρα «θαυματουργών» φαρμάκων που έβρισκε. Ένα απ’αυτά, το Θαυματουργό Συμπλήρωμα Ορυκτών (ΜΜS), χαρακτηρίζεται στην ιστοσελίδα της εταιρείας απάντηση στο AIDS, την ηπατίτιδα Α, Β και C, τη φυματίωση, τον έρπη, την ελονοσία και τους περισσότερους καρκίνους. Εψαξε να βρει τι λέει γι’αυτό η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων. Κι όπως διαπίστωσε έκπληκτος, η FDA προειδοποιεί ότι το διάλυμα αυτό είναι ένα «ισχυρό λευκαντικό» και καλό θα είναι όποιος το καταναλώνει να σταματήσει αμέσως.

Ο Μόργκαν βάλθηκε να μεταδώσει την πληροφορία αυτή σε όσο περισσότερους μπορούσε, τόσο στο άμεσο περιβάλλον του όσο και στο Διαδίκτυο. Υστερα έγινε καλύτερα, επέστρεψε στο σχολείο και το φετινό καλοκαίρι έπεσε σε μια άλλη προφανή απάτη: μια εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων για να σταλεί μια ασθενής με ανίατο καρκίνο σε μια «θαυματουργή» κλινική στο Τέξας. Όπως λέει στην Γκάρντιαν, εξοργίστηκε με την ιδέα ότι απελπισμένοι άνθρωποι πείθονται να περάσουν τις τελευταίες ημέρες της ζωής τους καταφεύγοντας σε διάφορες σκοτεινές θεραπείες. Εγραψε στο μπλογκ του ένα κείμενο για την κλινική και επέστρεψε στα μαθήματά του.

Λίγες ημέρες αργότερα άρχισε να δέχεται απειλητικά e-mail. Κάποιος Μαρκ Στίβενς τον κατηγορούσε ότι δυσφημεί την κλινική, τον προειδοποιούσε ότι θα ειδοποιηθεί το σχολείο του και αναρτούσε μια δορυφορική φωτογραφία του σπιτιού του. Ο Μόργκαν τρόμαξε, αλλά δεν το’βαλε κάτω. Συνέχισε να γράφει στο μπλογκ του, ώσπου η κλινική αναγκάστηκε να πάρει τις αποστάσεις της από τον Στίβενς και να ζητήσει συγγνώμη για τα απειλητικά μηνύματα, επιμένοντας πάντως ότι η γυναίκα πηγαίνει πολύ καλύτερα.

Τώρα ο Μόργκαν ετοιμάζεται να ανοίξει τον φάκελλο μιας δεύτερης «θαυματουργής» κλινικής. Στη σελίδα του στο Twitter χαρακτηρίζει τον εαυτό του «δημοσιογράφο και σκεπτικιστή». Κι όταν τον ρωτούν σε τι πιστεύει, απαντά: «Στην ιατρική που στηρίζεται σε στοιχεία. Όταν κάτι είναι τεκμηριωμένο, το υποστηρίζω. Και μ’εκνευρίζει όταν ακούω ότι οι σκεπτικιστές είναι δογματικοί. Τουναντίον, ένας πραγματικός σκεπτικιστής πείθεται από τα στοιχεία». Λεπτομέρεια: ο Μόργκαν είναι 17 ετών.