Τετάρτη, Απριλίου 01, 2009

Εύπιστος και παραπλανημένος




Δεν έφταναν όλα τα προβλήματα στους Νιου Γιορκ Τάιμς, κατηγορούνται τώρα και για... αντισημιτισμό. Το όλο ζήτημα θα ήταν ιδανική τροφή για ένα βιβλίο του Φίλιπ Ροθ.

O Ρότζερ Κόεν είναι ένας από τους πιο γνωστούς και πιο έγκυρους Αμερικανούς δημοσιογράφους. Είναι Εβραίος, όπως φαίνεται κι από το όνομά του. Και πριν από λίγο καιρό επισκέφθηκε το Ιράν. Ανάμεσα στα άρθρα που έγραψε στους Νιου Γιορκ Τάιμς ήταν κι ένα για την εβραϊκή κοινότητα της χώρας, που αριθμεί 25.000 ψυχές και ζει χωρίς σοβαρά προβλήματα. Είναι αλήθεια ότι πριν από την ισλαμική επανάσταση οι Εβραίοι του Ιράν έφταναν τους 100.000. Αλλά η έξοδος εδώ ήταν μικρότερη από ό,τι σε άλλες μουσουλμανικές χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως η Αλγερία, η Τυνησία, η Λιβύη και η Αίγυπτος. Στην Τεχεράνη υπάρχουν περισσότερες από 12 συναγωγές. Και επιθέσεις εναντίον Εβραίων δεν έχουν σημειωθεί ποτέ, ακόμη και στο αποκορύφωμα των διαδηλώσεων εναντίον της ισραηλινής εισβολής στη Γάζα.

Ο Αμερικανός δημοσιογράφος επισκέφθηκε το μαγαζί ενός Εβραίου αντικέρ στο Ισφαχάν και τον ρώτησε πώς αισθάνεται όταν ακούει συνθήματα όπως Θάνατος στο Ισραήλ. «Έχω αυτό το μαγαζί 43 χρόνια και δεν αντιμετώπισα ποτέ οποιοδήποτε πρόβλημα. Έχω επισκεφθεί τους συγγενείς μου στο Ισραήλ, αλλά όταν βλέπω πράγματα όπως αυτά που συμβαίνουν στη Γάζα διαδηλώνω κι εγώ, ως Ιρανός πολίτης», απάντησε ο Σολεϊμάν Σεντιγκπούρ. Τι ήταν να τα γράψει όλα αυτά ο Κόεν; Όλο το ισραηλινό λόμπι της Αμερικής έπεσε να τον φάει. Ο πιο μετριοπαθής χαρακτηρισμός ανήκει στην Τζερούζαλεμ Ποστ: «Παραπλανηθείς». Το περιοδικό Ατλάντικ Μάνθλι τον αποκάλεσε «εύπιστο». Και ένας συντάκτης της ιστοσελίδας Αμέρικαν Θίνκερ αναρωτήθηκε αν ο δημοσιογράφος θα πειθόταν και από τους ισχυρισμούς των Ναζί ότι μεταχειρίζονταν με ανθρωπισμό τους Εβραίους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης...

Ο Κόεν περίμενε αντιδράσεις, αλλά όχι τόσο μεγάλες. Ίσως το μέγεθος της οργής να εξηγείται από το γεγονός ότι είναι ο ίδιος Εβραίος. Ίσως να φταίει ότι χαρακτήρισε επικίνδυνο και παραπλανητικό να παραλληλίζεται με το Μόναχο του ΄38 οποιαδήποτε συζήτηση για συμβιβασμό με το Ιράν. Από τις επιθέσεις δεν γλίτωσαν πάντως ούτε οι Νιου Γιορκ Τάιμς, εφημερίδα με ευρύ εβραϊκό κοινό. Πολύ περισσότερο που διέπραξαν και δεύτερο έγκλημα: δημοσίευσαν ένα σκίτσο του Πατ Όλιφαντ που δείχνει μια ακέφαλη φιγούρα να περπατά με το βήμα της χήνας και να σπρώχνει το αστέρι του Δαυίδ προς την κατεύθυνση μιας γυναίκας από τη Γάζα, που κρατά ένα μωρό στην αγκαλιά της και βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. «Τέτοια σκίτσα υπέθαλψαν το μίσος τη δεκαετία του ΄30 και έστησαν το σκηνικό για τη ναζιστική γενοκτονία», ανακοίνωσε το Κέντρο Σιμόν Βίζενταλ. Κάπου η κατάσταση έχει ξεφύγει, οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους, είναι φανερό.

6 Comments:

At 1/4/09 1:05 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Περιμέναμε οι αναγνώστες σου να μας πεις εσύ Μιχάλη γι αυτά, όχι ο Κοέν !
;-)

 
At 1/4/09 1:53 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Ηθελες, ρε φίλε, στις ελάχιστες μέρες που έμεινα να αποκτήσω και άποψη για τον τρόπο που αντιμετωπίζει το Ιράν την εβραϊκή του κοινότητα;
Πάντως, τόσες ώρες έχουν περάσει κι ακόμη ο Αθήναιος δεν με έχει καταγγείλει για αντισημιτισμό...

 
At 1/4/09 5:00 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Διαβάζω και χαμογελάω καθώς σε φαντάζομαι να το γραφεις, να ταυτίζεσαι με τον Κοέν και να έχεις φορέσει το ύφος του θύματος, του ήρωα της δημοσιογραφίας! :-) Μισέλ, δεν υποφέρεσαι με τίποτα, cheri.

Έχω να σχολιάσω και επί της ουσίας αλλά αργότερα, αν έχω κέφι.

 
At 1/4/09 6:24 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Αχ, βρε Αθήναιε, πότε θα σχολιάσεις, πότε;

 
At 2/4/09 10:11 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Παρουσιάζεται, στην ανάρτηση, η Εβραϊκή σάτιρα 'κρυπτογραφημένα'.
Πάντως οι Εβραίοι μάθανε να μη παίζουνε το παιχνίδι της Διελκυστίνδας μεταξύ των συμφερόντων τους. Αφήνουνε στους συμπλεγματικούς να "κυβερνάνε τον κόσμο", αυτοί κάνουν τον ανήξερο.
Εξάλλου το σώμα που σπρώχνει 'άσκεφτα' το σύμβολο, εκτός απο σάτιρα του συμβόλου τους δε λέει πουθενά σε ποιόν ανήκει!

 
At 2/4/09 9:57 μ.μ., Blogger ANTEPTO said...

Ο μαγαζάτορας απλά και με πάσα ειλικρίνεια ανέφερε: "Έχω επισκεφθεί τους συγγενείς μου στο Ισραήλ,αλλά όταν βλέπω πράγματα όπως αυτά που συμβαίνουν στη Γάζα διαδηλώνω κι εγώ, ως Ιρανός πολίτης". Άρα δεν δείχνει να βιώνει εμφανή τουλάχιστον ρατσισμό ως θρησκευτική μειονότητα στη χώρα που ζει. Αυτό κρατάω περισσότερο από το πολύ ενδιαφέρον άρθρο.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home