Παρασκευή, Μαρτίου 20, 2009

Το σύνδρομο του Τιτανικού
Διακόσιες χιλιάδες άνθρωποι, 30% περισσότεροι από πέρυσι, επισκέφθηκαν την Έκθεση Βιβλίου του Παρισιού που έκλεισε τις πόρτες της προχθές το βράδυ. Το βιβλίο αντιστέκεται στην κρίση.

O επίσημος προσκεκλημένος φέτος ήταν το Μεξικό. Και μόνο με αυτό το θέμα πουλήθηκαν στη διάρκεια της Έκθεσης 20.000 βιβλία. «Το βιβλίο παραμένει μια αξία-καταφύγιο για τους Γάλλους», δηλώνει ο Σερζ Ερόλ, πρόεδρος του εθνικού συνδικάτου εκδοτών. Μπορεί ο περυσινός τζίρος των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ να είναι ελαφρά (0,5%) μειωμένος σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, αλλά η μείωση αυτή είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με άλλα πολιτιστικά προϊόντα όπως η μουσική.

Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα και από τη Γερμανία, όπου ο αριθμός των βιβλίων που πουλήθηκαν τον Ιανουάριο ήταν αυξημένος κατά 2,3%. Εκτός από τα βιβλιοπωλεία, όμως, αύξηση των επισκεπτών αναφέρουν σε διάφορες χώρες και τα μουσεία. Στην Ιταλία, για παράδειγμα, η αύξηση έφτασε τον περασμένο μήνα το 31%. Γεμάτες είναι και οι αίθουσες όπου δίνονται συναυλίες. Ίσως να πρόκειται για το λεγόμενο σύνδρομο του «Τιτανικού»: καθώς αισθανόμαστε το πλοίο να βουλιάζει, ρίχνουμε έναν τελευταίο χορό στο κατάστρωμα. Ίσως πάλι να ισχύει αυτό που λέει η διευθύντρια των μουσείων της Γαλλίας, η Μαρί-Κριστίν Λαμπουρντέτ: την ώρα που όλα γύρω μας αλλάζουν, αναζητούμε παρηγοριά στην αιωνιότητα της τέχνης. Δεν πρόκειται άλλωστε για καινούργιο φαινόμενο: όπως επισημαίνουν οι ιστορικοί, στη διάρκεια της κρίσης του ΄29 οι κινηματογράφοι ήταν γεμάτοι.

Ο φόβος των πολιτών για τα αποτελέσματα της κρίσης είναι μεγάλος, οι δημοσκοπήσεις είναι σαφείς. Αυτός ο φόβος, όμως, προσφέρει και μια ευκαιρία να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά, να ξεχωρίσουμε το ουσιαστικό από το μη ουσιαστικό, να αναθεωρήσουμε τις προτεραιότητές μας. «Οι κρίσεις», λέει ο ανθρωπολόγος Μαρκ Οζέ στη Λιμπερασιόν, «συνιστούν μια μοναδική και ανεπανάληπτη ευκαιρία να αλλάξουμε νοοτροπία, να εγκαταλείψουμε τον κομφορμισμό. Από μία έννοια, οι κοινωνίες προοδεύουν μόνο όταν αντιμετωπίζουν μεγάλες δοκιμασίες». Ποιος ισχυρίστηκε ότι η Ιστορία τελείωσε; Ποιος βιάστηκε να κηρύξει τον καπιταλισμό νικητή; Πού μας οδήγησε η «μονόδρομη σκέψη»;

Το πιο απροσδόκητο αποτέλεσμα αυτής της κρίσης (θα μπορούσε να) είναι η επιστροφή της ευγένειας και της γενναιοδωρίας. «Η τέχνη τού να είμαστε καλοί»: έτσι λέγεται το βιβλίο του Σουηδού ογκολόγου Στέφαν Άινχορν που έχει γίνει παγκόσμιο μπεστ σέλερ. Ας χαμογελάμε περισσότερο, ας δείχνουμε μεγαλύτερη αλληλεγγύη στους συνανθρώπους μας κι ας αντλήσουμε διδάγματα από κοινωνίες που μέχρι τώρα θεωρούσαμε ξένες. Ο Ιταλός ανθρωπολόγος Αλμπέρτο Σάλτσα έχει ζήσει σαράντα χρόνια στην Αφρική. Παρατηρώντας τις παραγκουπόλεις, λέει, βρίσκεις τρόπους να ξεπερνάς τα προβλήματά σου. Ένα ξυπόλητο παιδί στο Ναϊρόμπι ίσως να έχει κάτι να διδάξει στους μάνατζερ της Ουόλ Στριτ. Αλλά οι τελευταίοι δεν θα το παραδεχθούν ποτέ.

1 Comments:

At 22/2/17 10:33 π.μ., Blogger Jeffer Shen said...

In fact, one of the only "published" reasons replica watches uk watch brands offer to encourage people to purchase at authorized dealers and replica watches uk boutiques is warranties. Watches purchased at gray market dealers do not come with official warranties, meaning that if there are replica watches uk issues with the watches the consumer will be forced to pay for repairs that would otherwise fall replica watches sale within warranty coverage – or, in some instances, the grey market dealer will offer their replica watches sale own warranty. To be honest, most watch warranties aren't that great to begin with. They can "save" you in many replica watches sale instances, but customer satisfaction when it comes to watch brand warranties and rolex replica servicing isn't that high - but of course, that also depends on the brand... and things are getting better.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home