Πέμπτη, Μαρτίου 19, 2009

Στρατηγική απειλή




Οι Ιρακινοί παρήγαγαν τον Σαντάμ. Οι Σέρβοι, τον Μιλόσεβιτς. Οι Ιρανοί, τον Αχμαντινετζάντ. Και τώρα οι Ισραηλινοί παρουσιάζουν στην ανθρωπότητα το δικό τους τέρας, έναν πολιτικό που είναι «σαρονικότερος του Σαρόν».

Κανείς δεν θα μπορούσε να περιγράψει καλύτερα τον νέο υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ από τον Ρόμπερτ Φισκ. «Κάλυψα την αιματοχυσία στη Βοσνία στις αρχές της δεκαετίας του ΄90», γράφει ο έμπειρος δημοσιογράφος στη χθεσινή Ιντιπέντεντ, «και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι το λεξιλόγιο του Άβιγκντορ Λίμπερμαν είναι ίδιο με το λεξιλόγιο του Μλάντιτς, του Κάρατζιτς και του Μιλόσεβιτς». Όπως εκείνοι, έτσι κι αυτός απαιτεί δήλωση νομιμοφροσύνης από κάθε μειονότητα, αλλιώς απειλεί να την πετάξει στη Νεκρά Θάλασσα. Ο άνθρωπος που έχει δηλώσει ότι όποιος Άραβας του Ισραήλ μιλά με τη Χαμάς θα εκτελείται, ο ακροδεξιός πολιτικός που μπροστά του ο Αριέλ Σαρόν είναι περιστέρι, θα επισκεφθεί προσεχώς την Ουάσινγκτον και θα συζητήσει με την Αμερικανίδα ομόλογό του το ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή! Αν η Χίλαρι και το αφεντικό της θέλουν να καταλάβουν με ποιον έχουν να κάνουν- σημειώνει ο Φισκ- καλά θα κάνουν να ξεσκονίσουν τα παλιά τους βιβλία για τη Γιουγκοσλαβία.

Εκτός από υπουργός Εξωτερικών, ο Λίμπερμαν ορίστηκε από τον εντολοδόχο πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Ντενιάχου και υπεύθυνος του στρατηγικού διαλόγου της χώρας του με τις Ηνωμένες Πολιτείες για θέματα όπως το Ιράν. Δεν πρόκειται για καινούργιο πόστο: ήδη από το 2006 ο προηγούμενος πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ τον είχε ορίσει «υπουργό στρατηγικών υποθέσεων», με κύρια αρμοδιότητα την ιρανική απειλή προς το Ισραήλ. Ένας αξιωματούχος του Εργατικού Κόμματος, ο Οφίρ Παζ-Πίνες, είχε κάνει την εποχή εκείνη την εξής δήλωση: «Υπουργός στρατηγικών υποθέσεων; Πρόκειται για ανέκδοτο. Ο Λίμπερμαν αποτελεί ο ίδιος στρατηγική απειλή».

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί τη δεύτερη ήττα της κυβέρνησης Ομπάμα μετά τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του Τσαρλς Φρίμαν, που προαλειφόταν για επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Αντικατασκοπίας. «Η ωμή καταπίεση των Παλαιστινίων από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης», είχε δηλώσει σε μια ομιλία του το 2007. «Η ταύτιση της Αμερικής με το Ισραήλ είναι πλήρης». Τώρα λοιπόν που η ταύτιση αυτή άρχισε να παρουσιάζει ρωγμές, το πανίσχυρο ισραηλινό λόμπι της Ουάσινγκτον δεν μπορούσε να επιτρέψει σε έναν εικονοκλάστη να αναλάβει μια τόσο υψηλή θέση.

Την περασμένη εβδομάδα επισκέφθηκε την Ουάσινγκτον ο αρχηγός του ισραηλινού Γενικού Επιτελείου, ο στρατηγός Ασκενάζι. Ζήτησε να συναντηθεί με ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης για να συζητήσουν τρόπους αντιμετώπισης της ιρανικής απειλής. Του διαμηνύθηκε ότι τα στελέχη αυτά δεν είναι διαθέσιμα. Του επισημάνθηκε ότι και η Χίλαρι, όταν επισκέφθηκε το Ισραήλ, παρέμεινε σιωπηλή κατά τις ενημερώσεις που της έγιναν για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Η κυβέρνηση Ομπάμα προσπαθεί να χαράξει μια νέα γραμμή για τη Μέση Ανατολή. Αλλά διαπιστώνει καθημερινά πως δεν είναι καθόλου, μα καθόλου εύκολο.