Παρασκευή, Μαρτίου 27, 2009

Κανίβαλος παιδεραστής




Προκλητικός. Κυνικός. Αδίστακτος. Αλλά νόμιμος. Προϊόν του συστήματος, που δεν απειλείται ασφαλώς από τα σπασμένα τζάμια μιας πολυτελούς βίλας ή μιας αστραφτερής μαύρης Μερτσέντες.

«Στα μάτια της κοινής γνώμης είναι πιο μισητός από έναν κανίβαλο παιδεραστή που αμφισβητεί την υπερθέρμανση του πλανήτη»: έτσι χαρακτήρισε τον Φρεντ Γκούντγουιν ο γνωστός για τον σαρκασμό του δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον. Πράγματι, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της RΒS που την οδήγησε από τη δόξα στη χρεοκοπία είναι σήμερα ο υπ΄ αριθμόν ένα δημόσιος εχθρός. Ο Βετανός πρωθυπουργός, που ήταν ανέκαθεν φίλος των τραπεζιτών, είναι έξαλλος μαζί του. Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τζων Πρέσκοτ ζήτησε να του πάρουν τη χρυσή του σύνταξη- «κι ας καταφύγει στα δικαστήρια». Ο σκανδαλοθηρικός Τύπος προχωρεί περισσότερο, απαιτώντας να του κατάσχουν την Πόρσε και να τον κλείσουν στη φυλακή. Και προχθές τα ξημερώματα η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση «Τα αφεντικά των τραπεζών είναι εγκληματίες» επιτέθηκε εναντίον της βίλας του στο Εδιμβούργο και ενός από τα αυτοκίνητά του.

Ο Γκούντγουιν δεν βρισκόταν εκεί. Εδώ και μερικές εβδομάδες ζει στο εξωτερικό με την οικογένειά του και αναζητεί κάποιον φορολογικό παράδεισο για να ασφαλίσει τη σύνταξή του, που φτάνει τα 800.000 ευρώ τον χρόνο. Την απέσπασε νόμιμα, με βάση ένα συμβόλαιο που υπέγραψε κατά την «πρόωρη» αποχώρησή του. Και δεν είναι διατεθειμένος να δώσει πίσω ούτε μια πένα. Ο γιος του ηλεκτρολόγου, που έχει χριστεί από το περιοδικό Forbes «παγκόσμιος επιχειρηματίας της χρονιάς», που η βασίλισσα τού απένειμε τον τίτλο του σερ, που αποτελούσε για χρόνια καθημερινό επισκέπτη της Ντάουνινγκ Στριτ, θα πληρώσει τώρα για ένα λάθος; Ο άνθρωπος που έκανε τη Βασιλική Τράπεζα της Σκωτίας τέταρτη πιο κερδοφόρα τράπεζα στον κόσμο θα τιμωρηθεί επειδή πήραν τα μυαλά του αέρα και προσπάθησε να εξαγοράσει την ΑΒΝ Αmro την ώρα που ξεσπούσε η κρίση; Δεν είναι άδικο, δεν είναι κομμουνιστικό;

Ο Φρεντ Γκούντγουιν πατά πάνω στην ατιμωρησία του, εξηγεί στη Λιμπερασιόν ο Μάικλ Μίτσερ, βουλευτής της αριστερής πτέρυγας του Εργατικού Κόμματος. «Με την πολιτική του Γκόρντον Μπράουν, οι ένοχοι δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο και τα τοξικά προϊόντα που οι ίδιοι εφηύραν πέφτουν στην πλάτη των φορολογουμένων. Το νεοφιλελεύθερο πλοίο, που καθελκύστηκε επί Θάτσερ, οδηγήθηκε στη συνέχεια από τους Νέους Εργατικούς. Το ηθικό δίδαγμα δεν είναι να πεις “Σόρι”, αλλά να αλλάξεις το σύστημα που επέτρεψε αυτή την κρίση». Προς το παρόν, πάντως, οι Βρετανοί προσπαθούν να εκδικηθούν τον Γκούντγουιν. Αφού δεν μπορούν να του πάρουν τη σύνταξη, μήπως γίνεται τουλάχιστον να του αφαιρέσουν τον τίτλο; Δύσκολο: η τελευταία φορά που έγινε κάτι τέτοιο ήταν το 1979 με τον διπλό πράκτορα Άντονυ Μπλαντ, που αποκαλύφθηκε ότι δούλευε επί πενήντα χρόνια για την ΚGΒ. Ο Γκούντγουιν, αντίθετα, ένα αφεντικό υπηρετούσε πάντα, έναν θεό: το κέρδος.

1 Comments:

At 27/3/09 4:43 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Δεν είναι άδικο, δεν είναι κομμουνιστικό;
Δεν είναι κυρίως, μια ελεϊνή απάτη για να περιμαζέψει το κεφάλαιο λίγη κοινωνική νομιμοποίηση;

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home