Τρίτη, Μαρτίου 10, 2009

Με οδηγό τις τύψεις




Ο ψίθυρος έχει τελικά άμεση σχέση με τις δικτατορίες. «Ψιθυριστές» λέγεται το τελευταίο βιβλίο του Ορλάντο Φίτζες για την καθημερινή ζωή επί Στάλιν, «Κινέζικοι ψίθυροι» τιτλοφορείται το πόνημα της Γιαν Βονγκ για την εποχή του Μάο. Και αμφότερα τα βιβλία ενοχλούν.

Στο βιβλίο της Red China Βlues, που εκδόθηκε το 1996 και εξακολουθεί να είναι απαγορευμένο στην Κίνα, η κινεζικής καταγωγής Καναδέζα δημοσιογράφος Γιαν Βονγκ διηγείται πώς το 1972, εν μέσω της Πολιτιστικής Επανάστασης, έγινε δεκτή στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου. Ήταν πολύ επιμελής και πολύ μαοϊκή- τόσο πολύ, ώστε δεν δίστασε να καταγγείλει στις αρχές ότι μια συμφοιτήτριά της, η Γιν Λουογί, προσπαθούσε να φύγει από τη χώρα και να εγκατασταθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μετά την αποφοίτησή της, η Γιαν επέστρεψε στον Καναδά όπου σπούδασε δημοσιογραφία. Από το 1988 ώς το 1994 ήταν ανταποκρίτρια της καναδικής εφημερίδας Globe and Μail στο Πεκίνο. Έγραψε πολλά ρεπορτάζ για τη σφαγή της πλατείας Τιαν Ανμέν και τα όσα ακολούθησαν. Κι ύστερα γύρισε στο Τορόντο, παντρεύτηκε, έκανε δύο παιδιά κι έγραψε άλλα δύο βιβλία. Αλλά εκείνη η πράξη της δεν σταμάτησε να τη βασανίζει. Τι να απέγινε εκείνη η κοπέλα; Πόσα χρόνια να έμεινε στη φυλακή; Κι όταν βγήκε- αν βγήκε- τι να έκανε άραγε στη συνέχεια;

Ο μόνος τρόπος να βρει τις απαντήσεις ήταν να επιστρέψει στον τόπο του εγκλήματος και να κάνει η ίδια την απαραίτητη έρευνα. Δεν ήταν εύκολο. Η κινεζική γραφειοκρατία τής έβαζε συνεχώς εμπόδια. Το Πεκίνο είχε αλλάξει, είχε γίνει πιο σκληρό, πιο απάνθρωπο και πολύ πιο βρώμικο. «Το νέφος καλύπτει την πόλη σαν το καπάκι ενός τάπερουερ», γράφει στο βιβλίο όπου περιγράφει την περιπέτειά της ( Κινέζικοι ψίθυροι, Εκδ. Αtlantic). Στιγμές χαλάρωσης υπήρχαν, όπως για παράδειγμα όταν την αναλάμβανε ο μασέρ από την αγροτική Μαντζουρία: «Δουλεύει τη σπονδυλική μου στήλη, βρίσκοντας στα οπίσθιά μου μύες που δεν ήξερα ποτέ ότι είχα». Στο μεγαλύτερο διάστημα της παραμονής της, όμως, συναντούσε πρώην δασκάλους και συμμαθητές, έψαχνε, ρωτούσε, ενοχλούσε, επαλήθευε, ενθουσιαζόταν, πονούσε.

Μια μέρα έμαθε ότι η Γιν μετακόμισε στη Μαντζουρία, όπου έγινε μια επιτυχημένη επιχειρηματίας. Άρα ξεπέρασε το τραύμα! Ύστερα έφυγε στο εξωτερικό, για να ξαναγυρίσει στη συνέχεια στην Κίνα και- το χειρότερο- να αλλάξει αριθμό στο κινητό της. Πώς να βρεις την άκρη ανάμεσα σε 450 εκατομμύρια Κινέζους συνδρομητές της κινητής τηλεφωνίας; Κι όμως τη βρήκε. Και συνειδητοποίησε ότι η γυναίκα που είχε καταγγείλει δεν έκρινε σκόπιμο να αναφέρει αυτό το επεισόδιο, και τις συνέπειες που είχε, ούτε στον νέο αρραβωνιαστικό της ούτε στην 29χρονη κόρη της. Η Κίνα- συμπεραίνειαδυνατεί να αντιμετωπίσει την ιστορία της. Αλλά αυτό δεν απαλλάσσει τη Δύση από την υποχρέωση να απολογηθεί για τις δικές της ευθύνες.

5 Comments:

At 10/3/09 5:23 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Η Δύση τί ευθύνες έχει στην προκειμένη περίπτωση;

 
At 10/3/09 8:53 μ.μ., Blogger Yannis K. said...

ειναι αλλα τα μετρα και τα σταθμα. αυτο δεν το λεω για ελαφρυντικο στη περιπτωση τους αλλα για ελαφρυντικο στην αδυναμια μας κατανοησης τους.
θα επανελθω αμα επανελθεις

 
At 11/3/09 10:40 π.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Ωραία εικονογράφηση/αφίσσα!

 
At 11/3/09 11:36 π.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Θυμήθηκες τα νιάτα σου, Μαυροπρόβατε;
Κίνα vs Δύση, όπως η αντιπαράθεση των δύο γυναικών, Αθήναιε.
Οι Κινέζοι πρέπει μόνοι τους να αντιμετωπίσουν το παρελθόν τους, Aegean Qingdao. Οπως και οι Σέρβοι. Οι Γερμανοί, ας πούμε, το έκαναν.

 
At 11/3/09 11:57 π.μ., Blogger Yannis K. said...

Ισως ειναι δυσκολο να το αντιμετωπισουν γιατι απλα ολοκληρες γεννιες το αγνοουν.
Τα γεγονοτα της Τιεν Αν Μεν τους σερβιρονται ως αποπειρα εχθρων της Κινας για παραδειγμα. Η λογοκρισια ειναι πολυ μεγαλη οπως σιγουρα γνωριζεις. Ολο το γουορντπρεςς π.χ. ειναι μη προσβασιμο (το γραφω ελληνικα μη με τσιμπησουνε και δεν εχω καμια διαθεση να κανω αντισταση) και το μπλογκσποτ απολυτα ελεγχομενο.
Επισης ειναι στοιχειο της ψυχολογιας τους η παθητικη σταση και η αναζητηση της ασφαλειας κυριως παρα της ατομικης ελευθεριας. Θα μπορουσαμε να τους προσαψουμε πολλα και διαφορα αλλα μ' αυτα και μ' αυτα κρατουν μια αχανη χωρα γεματη εκρητκτικες αντιθεσεις συμπαγη. Και μιας και πρωτη φορα μπαινω εδω συγχαρητηρια για τα εξαιρετικα και παντα ενδιαφεροντα κειμενα σου.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home