Τετάρτη, Μαρτίου 11, 2009

Η πιο δύσκολη στιγμή




Ποια ήταν άραγε η πιο δύσκολη στιγμή απ΄ όλες; Όταν έδιωξαν τον γιο τους από το σπίτι, λίγες μόνο μέρες μετά τα 17α γενέθλιά του, και τον κοίταζαν να απομακρύνεται κρατώντας ένα σακίδιο όπου είχε βάλει μια μπλούζα κι ένα ζευγάρι παπούτσια;

Ή να ήταν μία ώρα νωρίτερα, όταν τόσο εκείνος όσο και η γυναίκα του συνειδητοποίησαν, χωρίς να ανταλλάξουν ούτε λέξη, ότι είχαν φτάσει στο σημείο μη επιστροφής; Είχαν αρνηθεί επί δύο χρόνια να κάνουν αυτό που τους έλεγαν τα εγχειρίδια και οι γιατροί: «εκτοπισμός του ασθενούς μέχρι να καταλάβει την κατάστασή του και να ζητήσει βοήθεια». Γιος μας είναι, έλεγαν, θα κάνουμε τα πάντα προκειμένου να τον κρατήσουμε κοντά μας. Αλλά όταν συνειδητοποίησαν την καταστροφική επιρροή που ασκούσε στα μικρότερα αδέλφια του, άλλαξαν στάση.

Μήπως η πιο δύσκολη στιγμή ήταν αρκετές εβδομάδες πριν απ΄ αυτό, όταν ο συγγραφέας παρέστη για πρώτη φορά σε μια συνάντηση των Ανωνύμων Οικογενειών και δεν τόλμησε να ψελλίσει τη φράση που τον βασάνιζε «Ο γιος μου είναι εθισμένος στην κάνναβη»;

Ή να ήταν ενάμιση χρόνο αργότερα, κι ενώ ο γιος τους είχε φύγει κι είχε γυρίσει δύο φορές, όταν αποφάσισαν να του νοικιάσουν ένα διαμέρισμα για να μείνει μόνος του και να σκεφτεί; Πέντε εβδομάδες κράτησε, μέχρι να βαρεθούν οι γείτονες τους καβγάδες και τις φασαρίες και να φωνάξουν την αστυνομία. Ο Τζέικ πήρε ξανά τους δρόμους, αφήνοντας πίσω του ένα χάος και την αγαπημένη του γάτα.

Όχι, η πιο δύσκολη στιγμή ήταν έξι μήνες μετά. Ο Τζέικ είχε έρθει στο σπίτι για να πάρει μερικά πράγματα, ο πατέρας λογομάχησε μαζί του και πιάστηκαν στα χέρια. «Προσπάθησα να κτυπήσω τον γιο μου, να τον γρονθοκοπήσω μέχρι να πονέσει» γράφει ο Τζόναθαν Μάγιερσον σε ένα συγκλονιστικό άρθρο του στη χθεσινή Γκάρντιαν. «Πώς φτάνει ένας άνθρωπος σ΄ αυτό το σημείο; Πώς φτάνει ένας πατέρας να χάσει τον γιο του;».

Η απάντηση είναι μονολεκτική: σκανκ. Μεταλλαγμένη κάνναβη. Κάνναβη από την οποία έχει αφαιρεθεί η κανναβιδιόλη, μια φυσική ουσία που έχει αντιψυχωτικές ιδιότητες, και κατά συνέπεια είναι πιο ισχυρή και πολύ πιο επικίνδυνη από τη συμβατική ναρκωτική ουσία. Επικίνδυνη ιδιαίτερα για τους εφήβους, μεταξύ των οποίων είναι ιδιαίτερα δημοφιλής. Ο Τζέικ κοιμόταν τη μέρα και έμενε ξύπνιος τη νύχτα, έκλεβε τακτικά τους γονείς του, κλώτσαγε κλειδωμένες πόρτες, εμφανιζόταν στο τραπέζι με το σώβρακο, ξύπναγε μέσα στη νύχτα τα αδέλφια του για να κουβεντιάσουν, τσακωνόταν με όλους για όλα. Η ζωή του διακόπηκε. Μπορεί να επανέλθει, μπορεί και όχι.

Η μάνα περιγράφει την ιστορία σε ένα υπό έκδοση βιβλίο, για το οποίο επικρίθηκε από μεγάλο μέρος του Τύπου. Ο πατέρας έγραψε ένα άρθρο με το οποίο προσπαθεί να εξηγήσει. Και να ξεγελάσει κάπως τη μοναξιά του.

2 Comments:

At 11/3/09 4:52 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

To Μαύρο Πρόβατο να γράψει για το "μαύρο πρόβατο" των Α. Οικογενειών, η σειρά του.

 
At 11/3/09 7:29 μ.μ., Blogger katerina said...

Το απολυτα τραγικό. όταν ΠΡΕΠΕΙ να υπερβείς τον ρόλο σου.
Όταν πρέπει να μην συμπαρασταθείς.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home