Παρασκευή, Μαρτίου 13, 2009

Διακυβεύεται το αμερικανικό όνειρο
«Η ευημερία της Αμερικής δεν ήταν ποτέ αποτέλεσμα τόσο του τρόπου με τον οποίο συσσωρεύουμε τον πλούτο όσο του τρόπου με τον οποίο εκπαιδεύουμε τα παιδιά μας».

Μιλώντας την περασμένη Τρίτη στο Ισπανικό Εμπορικό Επιμελητήριο της Ουάσιγκτον, ο Μπαράκ Ομπάμα είπε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα για την κατάσταση της εκπαίδευσης στη χώρα του και για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Επισήμανε κατ΄ αρχάς ότι η παρακμή της αμερικανικής εκπαίδευσης είναι «αφόρητη για την οικονομία μας, απαράδεκτη για τη δημοκρατία μας και αβάσταχτη για τα παιδιά μας». Παρά τους μεγαλύτερους προϋπολογισμούς στον κόσμο, συνέχισε, «αφήσαμε τα διπλώματα να χάσουν την αξία τους, τα σχολεία να υποβαθμιστούν, την ποιότητα των καθηγητών μας να πέσει και άλλες χώρες να μας ξεπεράσουν». Αυτό που διακυβεύεται, τόνισε, είναι το αμερικανικό όνειρο.

Παρ΄ όλο που τα αμερικανικά πανεπιστήμια αποτελούν πρότυπο για όλο τον κόσμο, η κατάσταση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης γίνεται όλο και χειρότερη. Σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης Αmerica΄s Ρromise Αlliance, τo 25% των Αμερικανών μαθητών δεν τελειώνει το λύκειο, ποσοστό που διπλασιάζεται στην περίπτωση των Αφροαμερικανών και των ισπανόφωνων μαθητών. Στην τελευταία έκθεση ΡΙSΑ του ΟΟΣΑ, αναφέρεται ότι οι 15χρονοι Αμερικανοί μαθητές παίρνουν κατά μέσον όρο 489 μονάδες στις συνδυασμένες εξετάσεις μαθηματικών και επιστήμης, 12 μονάδες κάτω από τον μέσο όρο των χωρών που συμμετέχουν. Για να αλλάξει αυτή η κατάσταση, ο Αμερικανός πρόεδρος έριξε στο τραπέζι μια πρόταση που θα τον φέρει αντιμέτωπο με τα ισχυρά συνδικάτα των καθηγητών: να αμείβονται οι καθηγητές σε συνάρτηση με τις επιδόσεις των μαθητών τους. Οι καλοί καθηγητές θα ανταμείβονται και θα τους ζητείται να αναλαμβάνουν μεγαλύτερες ευθύνες για τη βελτίωση των σχολείων τους. Στους κακούς θα δίνονται μία, δύο, τρεις ευκαιρίες, και αν δεν υπάρχουν αποτελέσματα θα παύουν να διδάσκουν. «Απορρίπτω το σύστημα που επιβραβεύει την αποτυχία και προστατεύει κάποιον από τις συνέπειές της», τόνισε ο Ομπάμα.

Στα μέτρα που εξήγγειλε περιλαμβάνεται επίσης η αύξηση των επενδύσεων στους παιδικούς σταθμούς και τα λεγόμενα ανάδοχα σχολεία (charter schools, δημόσια σχολεία που χαίρουν μεγαλύτερης αυτονομίας από τα άλλα, με αποτέλεσμα να παίρνουν περισσότερες πρωτοβουλίες), καθώς και η αύξηση της διάρκειας του σχολικού έτους - όσο κι αν η ιδέα αυτή δεν αρέσει σε κανέναν μαθητή, «ούτε βέβαια στη Σάσα και τη Μάλια».

Μετά την οικονομία, τα βλαστοκύτταρα και την εξωτερική πολιτική, ανοίγει έτσι στην Αμερική και το μέτωπο της παιδείας. Ο Ομπάμα κατηγορείται από ορισμένες πλευρές ότι ασχολούμενος με τόσο πολλά προβλήματα πριν ακόμη κλείσει δύο μήνες στην εξουσία κινδυνεύει να χάσει την ουσία. Αν βέβαια δεν το έκανε, θα τον κατηγορούσαν ότι ξέχασε γρήγορα τις προεκλογικές του υποσχέσεις...

13 Comments:

At 13/3/09 1:40 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Το ζήτημα της εκπαίδευσης, και δη της αμερικανικής, έχει θιγεί κάμποσες φορές από τη στήλη. Ο συντάκτης έχει μεταφέρει διάφορες φανταιζί ιδέες που κυκλοφόρησαν κατά καιρούς από την άλλη μεριά του ατλαντικού: να πληρώνονται οι μαθητές ανάλογα με την επίδοσή τους, να βολευτούν μερικοί βετεράνοι λεγεωνάριοι του Ιράκ σε θέσεις δασκάλων, κτλ κτλ.
Για το καινούργιο φροὐτο, να προσαρμοστεί η ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας με κατάλληλη ρύθμιση της παραμέτρου χρήμα που παίρνουν οι καθηγητές, τι λέει λοιπόν η στήλη;

 
At 13/3/09 2:55 μ.μ., Blogger Ασμοδαίος said...

Ως αίτιο της παρακμής της αθηναϊκής δημοκρατίας έχει καταδειχθεί -μεταξύ άλλων- η αποτυχία διάδοσης της νέας γνώσης και το χάσμα ανάμεσα στους πολλούς και τους [ολίγους] μορφωμένους. Υπό το φάσμα του λαϊκίστικου χριστιανικού φονταμενταλισμού της Πέηλιν, η επιτυχία του σχεδίου του Ομπάμα για την εκπαίδευση είναι το πλέον κρίσιμο σημείο της εσωτερικής πολιτικής του και η [φαινόμενη] αποφασιστικότητά του είναι ελπιδοφόρα για το μέλλον των ΗΠΑ.

 
At 13/3/09 3:18 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Όμως, αγαπητέ, αυτό που καταγράφεται ως κρίση της εκπαίδευσης στις ΗΠΑ δεν εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια! Παρακολουθήστε ακόμα και τους δείκτες της PISA, που λίγα πράγματα λένε, από τότε που υπάρχει η καταγραφή. Η σημερινή κατάσταση των ΗΠΑ στον τομέα βρίσκεται στην τροχιά μιας μακράς πορείας...
Η κατάσταση σκιάζεται από την επίδοση των κορυφαίων ΑΕΙ κι ερευνητικών ινστιτούτων, αλλά κανείς δε φαίνεται να θυμάται οτι αυτή είναι αποτέλεσμα ενός "circle vertueux" που είχε να κάνει με την παγκόσμια ηγετική θέση της χώρας: αυτή επέτρεπε τις τεράστιες χρηματοδοτήσεις της έρευνας, που εκπορεύονταν κυρίως από το στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα. Το χρήμα επέτρεπε την επιλογή των παγκοσμίως καλύτερων μυαλών. Η συγκομιδή αυτή επέτρεπε με τη σειρά της τεράστιες οικονομίες στην εκπαίδευση (προσλαμβάνοντας πχ τον καλύτερο από 10000 Ινδούς, επιτρέπει να εξοικονομηθούν τα χρήματα εκπαίδευσης όχι ενός, αλλά 10000). Οι οικονομίες αυτές μπορούσαν να αξιοποιηθούν καλύτερα ως επένδυση στην έρευνα, με την πανταχού παρούσα διαμεσολάβηση του "συμπλέγματος", κοκ. Ο συλλογισμός είναι απλουστευμένος, αλλά κατουσία σωστός. Είναι ουσιαστικά έκφανση του κύκλου αναπαραγωγής της ηγεμονίας των ΗΠΑ σε όλον τον πλανήτη (ή παλαιότερα, στο δυτικό κόσμο).
Η κρίση, φέρνει και την κρίση της ηγεμονίας. Ο κύκλος αυτός διαταράσσεται, και οι ΗΠΑ είναι υποχρεωμένες και γι αυτόν το λόγο να κοιτάξουν τα του οίκου τους στη μέση και βασική εκπαίδευση. Πολύ φοβάμαι όμως, οτι τα προτεινόμενα μέτρα είναι της πλάκας σε σχέση με το πρόβλημα, και μπορεί ενδεχομένως να λύσουν μόνο το πρόβλημα της ποιότητας της εκπαίδευσης κάποιων μεσαίων στρωμάτων. Μόνο εκεί, όπου όλες οι άλλες παράμετροι είναι "εντάξει", μπορεί να φταίει η ευσυνειδησία των καθηγητών, και μπορεί να διαορθωθεί αυτή με μια πολιτική εργασιακών σχέσεων και μισθών.
Αλλιώς, φίλτατε, τι να σου κάνει ο καλός ή άσχετος καθηγητής σε μια τάξη πιθηκανθρώπων από διαλυμένες οικογένειες, σε συνολικό περιβάλλον αμορφωσιάς και αποκτήνωσης; Θαύματα; Δε γίνονται - κι αν γίνονται, δε σώζουν παρά μόνο ελάχιστους. Σαν τον Ομπάμα.

 
At 13/3/09 4:10 μ.μ., Blogger Ασμοδαίος said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

 
At 13/3/09 5:13 μ.μ., Blogger Ασμοδαίος said...

Mr. Mouton,

Μου φαίνεται εύλογη η εξήγηση της -από ένα σημείο και πέρα- αυτοτροφοδοτούμενης ανάπτυξης των αμερικανικών πανεπιστημίων, αλλά άσχετη με την ομιλία από την οποία αφορμάται το άρθρο, γιατί αυτή ασχολείται δευτερευόντως με τα πανεπιστήμια [δηλαδή μόνο σε ό,τι αφορά την προσβασιμότητα και την "ισότητα ευκαιριών"], και με το σχόλιο.

Αμφιβάλλω, πάντως, για το αν είναι το "σπάσιμο" αυτού του κύκλου ο [μόνος] λόγος για την παρατηρούμενη ένταση του ενδιαφέροντος για τις άλλες δύο εκπαιδευτικές βαθμίδες.

Σχετικά με την επάρκεια των μέτρων: νομίζω ότι ήδη έχει παρατηρηθεί ότι σημειώνεται μία στροφή προς περισσότερο εξισωτικές πολιτικές, που σπάνε την παράδοση των τελευταίων 30 χρόνων διαρκώς αυξανόμενων αδίκων ανισοτήτων.

Άλλωστε, ας μην ξεχνούμε ότι ο καθοριστικός παράγοντας της ιστορίας, σε τελική ανάλυση, είναι η νοο|τροπία. ;-)

 
At 13/3/09 5:56 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Θα περίμενε κανείς ότι έχει φτάσει η στιγμή να αφήσει κατά μέρους τις ηθικολογίες. Όμως οχι, οι λόγοι του ιεροκήρυκα συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

 
At 13/3/09 8:56 μ.μ., Blogger nik-athenian said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

 
At 13/3/09 8:58 μ.μ., Blogger nik-athenian said...

Λίγοι σήμερα στον πλανήτη τολμούν να πάρουν αποφάσεις αλλαγών ευελπιστώντας ότι θα πετύχουν κάποιους μετρήσιμους στόχους. Μεταξύ αυτών είναι και το επιτελείο του Ομπάμα. Καθόλου λοιπόν ιεροκήρυκας δεν είναι σε πολλούς τομείς. Αντίθετα, τον βλέπουμε να σχεδιάζει και να υλοποιεί συνεχώς.
Οι υπόλοιποι απλά συζητάνε, συζητάνε, γκρινιάζουν, γκρινιάζουν και που και που αντιγράφουν από τους πρώτους κανένα μέτρο.
Αν από την πολιτική σκοπιά που ανήκει ο καθένας μας, συμφωνούμε ή όχι με τους στόχους προς επιδίωξη, είναι άλλο ζήτημα.

 
At 15/3/09 6:26 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Μα νόμιζα ότι "ιεροκήρυκα" χαρακτήρισε ο Αθήναιος τον Μαυροπρόβατο. Λάθος έκανα;

 
At 16/3/09 2:05 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Μιχάλη, εκτίθεσαι... ο φανατικός παντού ιεροκήρυκες βλέπει - το μόνο που μπορεί να διακρίνει, είναι αν είναι της δικής του αίρεσης ή "των άλλων". Μ'αυτά και μ'αυτά, συμμετέχεις στη συζήτηση που τεχνικά επιτρέπουν τα σχόλια, ή να τα κλείσεις τα ρημάδια;

 
At 16/3/09 3:54 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Τον Ομπάμα εννοούσα.

 
At 17/3/09 5:09 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Εχεις δίκιο, βρε Μαυροπρόβατε. Ωρες-ώρες δίνω την εντύπωση ότι σνομπάρω τη συζήτηση, αλλά είναι λάθος, απλώς δεν βρίσκω το χρόνο. Σόρυ.

 
At 3/4/09 4:35 μ.μ., Blogger  said...

情趣用品,情趣,A片,AIO,AV,AV女優,A漫,免費A片,AIO交友愛情館,愛情公寓,情色,情色貼圖,色情小說,情色小說,情色文學,色情,寄情築園小遊戲,色情遊戲,嘟嘟情人色網,一葉情貼圖片區,情色論壇,色情影片,微風成人,嘟嘟成人網,成人,18成人,成人影城,成人圖片區,成人圖片,成人貼圖,UT聊天室,聊天室,豆豆聊天室,哈啦聊天室,尋夢園聊天室,聊天室尋夢園,視訊聊天室,視訊聊天

麻將,台灣彩卷,六合彩開獎號碼,運動彩卷,六合彩,線上遊戲,矽谷麻將,明星3缺一,橘子町,麻將大悶鍋,台客麻將,公博,game,,中華職棒,麗的線上小遊戲,國士無雙麻將,麻將館,賭博遊戲,威力彩,威力彩開獎號碼,龍龍運動網,史萊姆,史萊姆好玩遊戲,史萊姆第一個家,史萊姆好玩遊戲區,樂透彩開獎號碼,遊戲天堂,好玩遊戲,遊戲基地,無料遊戲王,好玩遊戲區,麻將遊戲,好玩遊戲區,小遊戲,遊戲區,電玩快打,cs online

情趣用品,情趣,情趣商品,A片,AIO交友愛情館,AIOAV女優,AV,A漫,免費A片,本土自拍,自拍,愛情公寓,情色,情色貼圖,色情小說,情色小說,情色文學,色情,寄情築園小遊戲,色情遊戲,色情影片,情色網,色情網站,微風成人區,微風成人,嘟嘟成人網,成人,18成人,成人影城,成人圖片區,成人圖片,成人貼圖,成人文章,成人小說,UT聊天室,聊天室,豆豆聊天室,哈啦聊天室,尋夢園聊天室,聊天室尋夢園,080中部人聊天室,080聊天室,中部人聊天室,080苗栗人聊天室,苗栗人聊天室,免費視訊聊天,免費視訊,視訊聊天室,視訊聊天

情趣用品,情趣,情趣商品,愛情公寓,情色,情色貼圖,色情小說,情色小說,情色文學,色情,寄情築園小遊戲,色情遊戲,AIO交友愛情館,一葉情貼圖片區,情色論壇,色情影片,色情網站,微風成人區,微風成人,嘟嘟成人網,成人,18成人,成人影城,成人圖片,成人貼圖,成人圖片區,成人文章,成人小說,A片,AV女優,AV,A漫,免費A片,自拍,UT聊天室,聊天室,豆豆聊天室,哈啦聊天室,尋夢園聊天室,聊天室尋夢園,080中部人聊天室,080聊天室,080苗栗人聊天室

情趣用品,情趣,情趣商品,愛情公寓,情色,情色貼圖,色情小說,情色小說,情色文學,色情,做愛,寄情築園小遊戲,色情遊戲,AIO交友愛情館,AIO,色情影片,情色網,微風成人,嘟嘟成人網,成人,18成人,成人影城,成人圖片,成人貼圖,成人圖片區,成人文章,成人小說,成人電影,麗的色遊戲,自拍,A片,AV女優,AV,A漫,視訊交友網,視訊,視訊交友,免費視訊聊天室,免費視訊,視訊聊天,視訊聊天室,UT聊天室,聊天室,豆豆聊天室,哈啦聊天室,尋夢園聊天室,聊天室尋夢園

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home