Παρασκευή, Ιανουαρίου 09, 2009

Οι λέξεις τρομάζουν




«Μαζί, θα προωθήσουμε τη μεγάλη μεταρρύθμιση της κινεζικής κοινωνίας και τη γρήγορη εγκαθίδρυση ενός ελεύθερου, δημοκρατικού, συνταγματικού Κράτους. Θα εκπληρώσουμε έτσι τα όνειρα και τα ιδανικά που τρέφουν οι Κινέζοι εδώ και περισσότερα από εκατό χρόνια».

Έτσι τελειώνει η «Χάρτα 08», ένα μακροσκελές κείμενο που έδωσαν πριν από έναν ακριβώς μήνα στη δημοσιότητα μέσω του Ιnternet 303 προσωπικότητες της Κίνας, μεταξύ των οποίων πανεπιστημιακοί, νομικοί, ακτιβιστές, δημοσιογράφοι, διαφωνούντες, αλλά και άτομα που ανήκουν στο καθεστώς. Το κείμενο, που συντάχθηκε με αφορμή την 60ή επέτειο από την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, παραπέμπει σαφώς στη «Χάρτα 77» με την οποία οι Τσέχοι διαφωνούντες ήθελαν να πιέσουν το καθεστώς να προβεί σε μεταρρυθμίσεις. Ζητά το τέλος του μονοκομματισμού, τη διεξαγωγή ελευθέρων εκλογών, την αποκατάσταση των διαφωνούντων, τη χορήγηση θρησκευτικών ελευθεριών και τον τερματισμό των παρεμβάσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος στη δικαιοσύνη. Μέχρι τώρα έχει συγκεντρώσει πάνω από 7.000 υπογραφές.

«Πρέπει να πάψουμε να θεωρούμε τις λέξεις εγκλήματα», τονίζεται στο μανιφέστο. Προς το παρόν, πάντως, η κινεζική ηγεσία δεν πτοείται. Ο 53χρονος Λιου Σιαομπό, που πιστεύεται ότι οργάνωσε αυτή την εκστρατεία και έχει ήδη φυλακιστεί για τον ρόλο του στις διαδηλώσεις της πλατείας Τιεν Ανμέν, βρίσκεται σε κατ΄ οίκον περιορισμό. Άλλα 77 άτομα που υπέγραψαν τη διακήρυξη ανακρίθηκαν από την αστυνομία. Η καταστολή καλά κρατεί σε όλα τα επίπεδα: γονείς που ζητούν εξηγήσεις για το σκάνδαλο του γάλακτος (από το οποίο έχουν μολυνθεί 300.000 παιδιά) συλλαμβάνονται, την ίδια τύχη έχουν όσοι θέλουν να μάθουν γιατί τα σχολεία που έκτισαν διεφθαρμένοι αξιωματούχοι κατέρρευσαν και πλάκωσαν τα παιδιά τους στον σεισμό στο Σιτσουάν. Την ίδια ώρα, η αστυνομία μπλοκάρει διάφορες ξένες ιστοσελίδες, μεταξύ των οποίων και την κινεζική υπηρεσία του ΒΒC. Οι λέξεις τρομάζουν, είναι φανερό.

Εξήντα χρόνια μετά την κομμουνιστική επανάσταση, η κατάσταση στην Κίνα είναι δύσκολη. Η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει φτάσει κι εδώ: πάνω από 7.000 εργοστάσια έκλεισαν πέρυσι μόνο στις επαρχίες Σενζέν και Γκουαντόνγκ, 10 εκατομμύρια εσωτερικοί μετανάστες στοιχειώνουν τις μεγάλες πόλεις χωρίς να έχουν ούτε δουλειά ούτε τη δυνατότητα να επιστρέψουν στα χωριά τους, ενώ άλλα 7 εκατομμύρια απόφοιτοι πανεπιστημίων θα πλημμυρίσουν τον Ιούλιο την αγορά εργασίας. «Μπαίνουμε χωρίς αμφιβολία σε μια περίοδο μαζικών ταραχών», αναφέρει το περιοδικό Λιαοουάνγκ (Άποψη), που δεν εκδίδεται από διαφωνούντες αλλά από το επίσημο πρακτορείο Νέα Κίνα. «Το 2009, η κινεζική κοινωνία θα αντιμετωπίσει ακόμη περισσότερες συγκρούσεις που θα δοκιμάσουν τις ικανότητες του κόμματος και της κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα».

Ο πρόεδρος Χου Τζιντάο έχει υποσχεθεί να κάνει την Κίνα μια «αρμονική κοινωνία». Όπως γράφουν όμως οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, αν η κινεζική ηγεσία δεν επιζητήσει μια νομιμοποίηση πέρα από την ωμή δύναμη υπάρχει άμεσος κίνδυνος να εκπληρωθεί η πρόβλεψη του Μανιφέστου 08: μια «βίαιη σύγκρουση καταστροφικών διαστάσεων».

1 Comments:

At 11/1/09 4:44 μ.μ., Blogger sombraluz said...

Επιμένω στον Μονταλμπάν: " Ο άρχοντας των Μπονσάι", Μεταίχμιο. Τις σημαντικές λέξεις πρέπει πάντα να τις κλέβεις από τους αφέντες τους και να τις αποδίδεις σε εκείνους που τις στερούνται.
Λογοτεχνία για παιδιά και για δασκάλους που δε νομίζουν ότι η κυριαρχία της αγοράς θα κάνει την εκπαίδευση και τον κόσμο καλύτερο.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home