Πέμπτη, Αυγούστου 21, 2008

Επειδή ζήτησαν να διαδηλώσουν



Η Ημερησία της Κίνας είναι ενθουσιασμένη. Όπως έγραφε στο προχθεσινό φύλλο της, μπορεί τον τελευταίο μήνα να υποβλήθηκαν 77 αιτήσεις για πραγματοποίηση διαδηλώσεων στο Πεκίνο, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ούτε μία...

Στις 23 Ιουλίου, δύο εβδομάδες πριν αρχίσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα μέτρο που προκάλεσε αίσθηση και ενθουσίασε τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή: όρισε τρεις ζώνες του Πεκίνου όπου θα μπορεί να πραγματοποιούνται νομίμως διαδηλώσεις αυτή την περίοδο, υπό τον όρο να υποβάλλεται σχετικό αίτημα πέντε ημέρες νωρίτερα. Το μέτρο όμως αποδείχθηκε καθαρά προληπτικό, αφού οποιοδήποτε πρόβλημα έχουν οι Κινέζοι επιλύεται αμέσως από την κυβέρνησή τους. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γραφείου Ασφαλείας του κόμματος, και οι 77 αιτήσεις που υποβλήθηκαν και αφορούσαν θέματα κοινωνικά, ιατρικά ή καθημερινής ζωής αποσύρθηκαν. Οι 74, ύστερα από «φιλικό διακανονισμό ανάμεσα στα ενδιαφερόμενα μέρη και τις αρχές». Οι δύο, επειδή η διαδικασία που είχε ακολουθηθεί δεν ήταν η πρέπουσα. Και μία ακόμη, επειδή εμπλέκονταν παιδιά, κάτι που αντίκειται στην κινεζική νομοθεσία.

Ο εκπρόσωπος δεν διευκρίνισε σε ποια από τις κατηγορίες αυτές εμπίπτουν η 79χρονη Βου Ντιανιουάν και η 77χρονη Ουάνγκ Σιουγίνγκ, οι οποίες εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους το 2001, τη χρονιά που ανατέθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Πεκίνο. Στη χώρα αυτή, όπου δεν υπάρχει ανεξάρτητη δικαιοσύνη, οι πολίτες που αισθάνονται θύματα μιας αδικίας δεν έχουν παρά έναν τρόπο να διαμαρτυρηθούν: να στείλουν υπόμνημα στις αρχές. Η Βου και η Ουάνγκ έστειλαν επανειλημμένα τέτοια υπομνήματα τα τελευταία χρόνια, χωρίς αποτέλεσμα. Όταν πληροφορήθηκαν λοιπόν το μέτρο για τις διαδηλώσεις, αποφάσισαν να επωφεληθούν: από τις 5 έως τις 18 Αυγούστου, επισκέφθηκαν το Γραφείο Ασφαλείας πέντε φορές ζητώντας να τους επιτραπεί να διαδηλώσουν στις ενδεδειγμένες ζώνες. Την πρώτη φορά, συνελήφθησαν και ανακρίθηκαν επί δέκα ώρες. Και την περασμένη Κυριακή έμαθαν ότι κρίθηκαν ένοχες για διασάλευση της δημόσιας τάξης και καταδικάστηκαν σε ενός έτους «επανεκπαίδευση μέσω της εργασίας». Με άλλα λόγια, στέλνονται σε στρατόπεδο καταναγκαστικών έργων. Η απόφαση, που έχει ημερομηνία 30 Ιουλίου (ώστε να δικαιολογηθεί προκαταβολικά η απόρριψη του αιτήματός τους να διαδηλώσουν!), ελήφθη χωρίς να διεξαχθεί δίκη, χωρίς να μεσολαβήσουν δικηγόροι, χωρίς δικαίωμα έφεσης. Έτσι γίνονται τα πράγματα στην Κίνα.

Η υπόθεση των δύο γυναικών ήλθε στο φως ύστερα από χθεσινή καταγγελία του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Κίνα, μιας οργάνωσης που εδρεύει στη Νέα Υόρκη. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, που είχε συγχαρεί την κινεζική κυβέρνηση για τη γενναία απόφασή της να επιτρέψει αυτή την περίοδο τις διαδηλώσεις, δεν έχει αντιδράσει ακόμη. Ίσως το κάνει την επόμενη εβδομάδα, όταν οι Αγώνες θα έχουν τελειώσει και οι προβολείς της δημοσιότητας θα έχουν απομακρυνθεί.