Δευτέρα, Μαΐου 12, 2008

Οι γυναίκες βγήκαν στους δρόμους



Για να χωρίσει ένας άνδρας, αρκεί να το πει τρεις φορές μπροστά σε δύο μάρτυρες. Αν όμως ξεκινήσει τη διαδικασία διαζυγίου μια γυναίκα χάνει κάθε δικαίωμα στην οικογενειακή ιδιοκτησία, ενώ τα παιδιά άνω των επτά ετών περνούν αυτομάτως στη δικαιοδοσία του πατέρα. Καλώς ορίσατε στο Ιράν.

Υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που έχουν τέτοιο δυναμισμό, τέτοιο πείσμα και τέτοια πίστη στη ζωή, ώστε καθιστούν γρήγορα σαφές στους αντιπάλους τους ότι ο μόνος τρόπος να τους σταματήσουν είναι με κάποιο τρόπο να τους εξαφανίσουν. Πάρτε την περίπτωση της Ιρανής Σαλά Σερκάτ. Πρώην οπαδός του επαναστατικού ισλαμισμού, πριν από 16 χρόνια πέρασε στον ισλαμικό φεμινισμό ιδρύοντας το περιοδικό Ζanan (Γυναίκες), που είχε μεγάλη απήχηση στη νεολαία. Ο τελευταίος χρόνος ήταν πολύ δύσκολος: πρώτα πεθαίνουν οι γονείς της, ο ένας μετά τον άλλο, ύστερα οι αρχές κλείνουν το περιοδικό και στη συνέχεια γεννιέται η τρίτη της κόρη, που θα τη μεγαλώσει και αυτή μόνη της όπως τις δύο μεγαλύτερες, ηλικίας σήμερα 22 και 19 ετών. Η Σαλά όμως είναι αθεράπευτα αισιόδοξη. Και για να το δείξει, αποφάσισε να ντυθεί με πολύ έντονα χρώματα για μια συνέντευξή της στην Άνχελες Εσπινόσα της Ελ Παΐς, μόνο τη μαντίλα της φτιάχνει λίγο όταν είναι να φωτογραφηθεί, για να μην ξεφύγει καμιά τούφα και έχει προβλήματα με τις αρχές.

«Δεν μπορώ να καθήσω στο σπίτι, έτσι θα έκανα το χατίρι αυτής της κυβέρνησης. Για τους συντηρητικούς οι γυναίκες πρέπει να προσέχουν τους άνδρες τους, τα παιδιά τους και το σπίτι τους», λέει η ηλικίας 51 ετών Σαλά. Αυτό τον καιρό προσπαθεί να εκδώσει ένα καινούργιο περιοδικό, αλλά στο Ιράν κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο όταν ήδη σου έχουν απαγορεύσει ένα έντυπο. Έτσι, στο τέλος μπορεί να δεχθεί την πρόταση μιας συναδέλφου της να αναλάβει τη διεύθυνση του Fekr-e Ruz (Σύγχρονες Ιδέες). Η Σαλά και οι άλλες φεμινίστριες του Ιράν αποτελούν σήμερα το υγιέστερο και μαχητικότερο κομμάτι της κοινωνίας και γι΄ αυτό τον λόγο έχουν μπει στο στόχαστρο των αρχών. Πενήντα ακτιβίστριες δικάζονται αυτό τον καιρό για τη συμμετοχή τους στις διαδηλώσεις υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών, που έγιναν τον Ιούνιο του 2006 στην πλατεία Χαφτ-ε Τιρ της Τεχεράνης. Πολλές έχουν περάσει ήδη από το κολαστήριο του Έβιν, άλλες περιμένουν από μέρα σε μέρα να τις συλλάβουν.

Αιχμή του δόρατος της Εκστρατείας για την Ισότητα (www. change4equality. com) είναι ο νόμος για το διαζύγιο, στον οποίο συμπυκνώνεται όλη η παράνοια της ισλαμικής επανάστασης. Το τζίνι όμως έχει βγει από το μπουκάλι. Όπως λέει η 24χρονη Ντελαράμ Αλί, που καταδικάστηκε πρόσφατα σε δυόμισι χρόνια φυλάκιση για προπαγάνδα κατά του καθεστώτος, «από τη στιγμή που βγήκαν οι γυναίκες στους δρόμους, κανείς δεν θα μπορέσει να τις κάνει να επιστρέψουν».

1 Comments:

At 12/5/08 3:16 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Άψογο! Ο κόσμος αλλάζει, χάρις στις γυναίκες.

Κι ο Πάνος Χαρίτος, έγραψε προ ημερών για την ακτιβίστρια δικηγόρο Σάθα Νάσερ και την ιστορική απόφαση δικαστηρίου της Υεμένης.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home