Τρίτη, Μαΐου 06, 2008

Ιστορική συμφιλίωση



Δεν ξέρουμε τι θα κάνει ως δήμαρχος, αλλά ο Τζάνι Αλεμάνο έχει πετύχει ήδη κάτι σημαντικό: ένωσε τους φασίστες και τους Εβραίους της «αιώνιας πόλης».

Oι νεαροί νοσταλγοί του φασισμού ξέρουμε πώς πανηγύρισαν την περασμένη Δευτέρα για τη νίκη του «δικού τους»: συγκεντρώθηκαν έξω από το δημαρχείο, χαιρετούσαν φασιστικά και φώναζαν συνθήματα εναντίον των κομμουνιστών και των ξένων. Κάποιοι υπήρξαν ακόμη σαφέστεροι, φωνάζοντας «Ντούτσε, Ντούτσε!» (ήταν βέβαια και η επέτειος του θανάτου του Μουσολίνι). Είναι όπως στα μπαρ, σχολίασε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Εντμόντο Μπερσέλι: κερδίζει όποιος φωνάζει πιο δυνατά.

Αυτό που δεν ξέραμε, και το επισημαίνουν εύστοχα στο χθεσινό τους φύλλο οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, είναι ότι δίπλα στους φασίστες πανηγύριζαν και οι Εβραίοι. Η μικρή, αλλά σημαντική, κοινότητα της Ρώμης (κάπου 9.000 άνθρωποι) ψήφισε μαζικά υπέρ του πρώην αρχηγού της φασιστικής νεολαίας επειδή το σημερινό του κόμμα έχει φιλο-ισραηλινές θέσεις. «Η ιταλική Κεντροδεξιά είναι πολύ πιο κοντά στο Ισραήλ απ΄ ό,τι οι κεντροαριστεροί προκάτοχοί της», λέει ο Μισέλ Μποχόμπζα, που η οικογένειά του έφυγε από τη Λιβύη για τη Ρώμη το 1967, μετά τον πόλεμο των Έξι Ημερών. Το σημείο καμπής για τους Εβραίους της Ιταλίας ήταν η επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Τζανφράνκο Φίνι στο Ισραήλ, το 2003, στη διάρκεια της οποίας χαρακτήρισε τον φασισμό «το απόλυτο κακό». Συγχωρεμένος λοιπόν κι αυτός και οι υπασπιστές του για τις αμαρτίες του παρελθόντος...

Όλα αυτά έχουν συμβολική, όχι ουσιαστικά πολιτική σημασία, να εξηγούμαστε. Το κεντρικό πρόβλημα της Ιταλίας είναι η επιστροφή του Μπερλουσκόνι και του Μπόσι, όχι των νεοφασιστών (αν και προκαλεί αλγεινή εντύπωση η άρνηση της Νομικής Σχολής του Μπάρι να δεχθεί την πρόταση του κοσμήτορα να μετονομαστεί από Μπενίτο Μουσολίνι σε Άλντο Μόρο!). «Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο απ΄ όλα είναι η τεράστια διείσδυση του Μπερλουσκόνι στον ιστό της χώρας, και αυτή η κολοσσιαία σύγκρουση συμφερόντων που συγκεντρώνεται στο πρόσωπό του», λέει ο καθηγητής Τζοβάνι Σαρτόρι στην Ελ Παΐς. «Ο άνθρωπος αυτός επιστρέφει για να κλείσει παλιούς λογαριασμούς - και υπάρχουν ακόμη πολλοί. Καμιά διάθεση δεν έχει να κάνει τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα. Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να περνά καλά, να χαμογελά και να λέει ανέκδοτα. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, τα μέσα ενημέρωσης θα είχαν πέσει πάνω του. Αλλά εδώ είναι υποταγμένα».

Δεν είναι αλήθεια, πάντως, ότι δεν ενδιαφέρει τίποτα άλλο τον Μπερλουσκόνι. Θέλει, ας πούμε, να διώξει όλους τους λαθρομετανάστες με συνοπτικές διαδικασίες. Και έχει πείσει την Ευρωπαϊκή Ένωση πως το ίδιο πρέπει να γίνει και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Αύριο θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις στις Βρυξέλλες, οι οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν σημάνει συναγερμό.

4 Comments:

At 6/5/08 2:53 μ.μ., Blogger Yannis Zabetakis said...

και μη ...χειρότερα

η λαίλαπα της Δεξιάς μέχρι πού θα φτάσει;;;

 
At 6/5/08 5:27 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Ήμουν νια και γέρασα για να διαβάζω περί επικείμενης εκδίωξης των μεταναστών από την Ευρώπη. Από την Ευρώπη μόνον τους Εβραίους έχουν εξαφανίσει κι αυτό επειδή το πρότζεκτ το εφερε σε πέρας η Καθολική Εκκλησία. Ήμουν νια και γέρασα ακούγοντας τις εκκλήσεις των φιλελευθέρων να εφαρμοστεί η μονη ρεαλιστική πολιτική για τη μετανασταση: η απόλυτα ελεύθερη διακίνηση ατομων και άνοιγμα των συνόρων.

Πιο ισχυρό από κάθε Δεξιά λαίλαπα (δεν τελειώνουμε μ'αυτή την κιτς έκφραση;) είναι το κράτος των δημοσίων υπαλλήλων στα κράτη μέλη της ΕΕ που απασχολούνται με τους μετανάστες συν όλο το κύκλωμα της παρανομίας που πλουτίζει από αυτό και τους συμφέρει η ύπαρξή τους.

Αντί να γράφετε για τη Δεξιά, αγαπητέ γιατί δεν γράφετε για τις θέσεις των Φιλελευθέρων για τη μετανάστευση;

Σκέφτεσαι, Μιχάλη, τί θα γίνει αν εξαφανιστεί η Δεξιά από προσώπου γης; Εσύ και κάτι άλλοι δεν θα έχετε τί να γράψετε πια. Κάθε πρωί που σηκώνεσαι να ευχαριστείς το Θεό που εξελέξη ο Μπερλουσκόνι και ο Σαρκοζί.

Υ.Γ. Απογοητευτηκα από την εβραϊκή κοινότητα της Ρώμης, είναι μια από τις αρχαιότερες κοινότητες της Μεσογείου η οποία συνέβαλε καθοριστικά και στη δογματική ανάπτυξη του Ιουδαϊσμού και ολόκληρη η σκέψη αλλά και η δράση των μελών της πάντα χαρακτηρίζονταν από αυτόν τον ιδιότυπο μεσογειακό ανθρωπισμό ενός εβραϊσμού ιδιαζόντως κοσμοπολίτικου. Τους παπούδες τους δεν τους ντράπηκαν λίγο;

 
At 19/5/08 4:21 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Αντιγράφω απο http://pontosandaristera.wordpress.com/2008/04/29/9-4-2008/#comment-11724 που αναδημοσίευσε την ανάρτηση

Ειδικά το τελευταίο αναρωτιέμαι αν υπονοεί οτι οι εβραίοι καθορίζουν την πολιτική τους ταυτότητα ανάλογα με το ποιος υποστηρίζει το Ισραήλ. Ειδικά στην Ιταλία και ειδικά στις εκλογές της Ρώμης υπάρχει μια μεγάλη ιστορία που έχει ενδιαφέρον.

Οταν ο Φίνι είχε προσπαθήσει να εκλεχθεί δήμαρχος της Ρώμης πριν αρκετά χρόνια, η Εβραϊκή Κοινότητα είχε δημοσίως δηλώσει την αντίθεση της. Αντίστοιχα όταν ένα ρεύμα της λαϊκής Δεξιάς, που είναι οι σημερινοί επίγονοι του φασιστικού κόμματος, προσπάθησε να συνεργαστεί με τον Αλεμάνο η Εβραϊκή Κοινότητα της Ρώμης καταδίκασε την πιθανή συνεργασία.

Από την άλλη υπάρχει μια αυξανόμενη τάση βίαιων επεισοδίων που πρωταγωνιστεί η Ακρα Αριστερα και τα οποία με αφορμή την Μ.Ανατολή στρέφονται κατά εβραίων ιταλών ή κατά των Εβρ.Κοινοτήτων. Μάλιστα ενώ στο παρελθόν η αστυνομία προσέφερε προστασία κατά την διάρκεια διαδηλώσεων που οργανώνονταν από ακροδεξιούς, πλέον “εβραϊκοί στόχοι” προστατεύονται και κατά την διάρκεια διαδηλώσεων ακροαριστερών οργανώσεων.

Προσωπικά πιστεύω οτι είναι υπερβολικές οι δηλώσεις περί “πανηγυρισμού”. Απλώς η εμφάνιση στην εβραϊκή κοινότητα μιας ισχυρής τάσης υποστήριξης της Δεξιάς είναι από μόνη της ένα εντυπωσιακό φαινόμενο που προκαλεί ερωτήματα. Μετά η ερμηνεία του εξαρτάται από τα στερεότυπα του κάθε αναγνώστη. Κάποιος μπορεί να υποστηρίξει οτι αυτό συμβαίνει γιατί η Κεντροδεξιά υποστηρίζει το Ισραήλ. Κάποιος άλλος μπορεί να προβληματιστεί πάνω στο γεγονός οτι οι ιταλοί εβραίοι αισθάνονται μεγαλύτερη βίαιη απειλή από την Ακρα Αριστερά. Ο καθένας βλέπει ότι επιθυμεί.

 
At 12/8/16 4:51 π.μ., Blogger Unknown said...

zhengjx20160812
oakley sunglasses
cheap ray ban sunglasses
the north face outlet
louis vuitton outlet online
ugg boots uk
burberry outlet
oakley canada
canada goose uk
michael kors purses
pandora charms
moncler coat
uggs outlet
kate spade outlet
north face jackets
ray ban sunglasses
michael kors outlet
ghd hair straighteners
cleveland cavaliers jerseys
oklahoma city thunder jerseys
kobe 10
uggs on sale
tommy hilfiger outlet
abercrombie & fitch
louis vuitton borse
ray ban sonnenbrille
mont blanc pens outlet
true religion outlet
polo ralph lauren outlet
fitflops sale
coach outlet store online clearances
coach outlet
cheap jordans
louis vuitton purses
hollister shirts
longchamp sac
ugg boots
juicy couture
michael kors
polo ralph lauren
burberry handbags

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home