Πέμπτη, Μαΐου 08, 2008

Οι ευθύνες της ολιγαρχίας



Εκτός από το να επισημαίνει τις ευθύνες των άλλων, πιστεύει πως πρέπει να συμβάλει και ο ίδιος στην εξοικονόμηση ενέργειας. Έτσι, πηγαίνει με το ποδήλατο στη δουλειά. Και στο σπίτι του δεν έχει ούτε τηλεόραση ούτε πλυντήριο πιάτων ούτε φούρνο μικροκυμάτων.

«Συγγνώμη, παιδιά έχετε;» ρωτάμε τον Ερβέ Κεμπφ σε μια συζήτηση που είχαμε αυτή την εβδομάδα μαζί του στο περιθώριο ενός διεθνούς συνεδρίου για τις κλιματικές αλλαγές. «Πέντε! Αλλά δεν τους πειράζει που δεν έχουν τηλεόραση, όλα είναι θέμα συνήθειας, ξέρετε». Δεν ξέρουμε, αλλά το θέμα της συζήτησης δεν είναι αυτό, είναι το βιβλίο που έγραψε ο δημοσιογράφος της Μοντ και κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες στα ελληνικά με τον τίτλο «Πώς οι πλούσιοι καταστρέφουν τον πλανήτη» (Εκδ. Κασταλία). Εκεί χρησιμοποιεί εκφράσεις κάπως παρωχημένες: επιμένει, ας πούμε, να χαρακτηρίζει την κυρίαρχη τάξη «ολιγαρχία». Προτείνει μέτρα κάπως ουτοπικά: να θεσπιστεί, για παράδειγμα, «Ανώτατο Αποδεκτό Εισόδημα», κι όποιος κερδίζει περισσότερα να εξαναγκάζεται να τα διαθέτει σε συλλογικούς σκοπούς! Από τη συζήτηση μαζί του, όμως, αναδεικνύεται ένας άνθρωπος σοβαρός, συγκροτημένος, με ισχυρά επιχειρήματα.

«Το πρόβλημα δεν είναι ότι οι πλούσιοι είναι πλούσιοι, αλλά ότι εδώ και τριάντα χρόνια οι ανισότητες έχουν αυξηθεί πολύ σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες», μας λέει ο Γάλλος δημοσιογράφος, που αποφάσισε να ασχοληθεί με τα οικολογικά θέματα μετά την καταστροφή του Τσερνόμπιλ. «Την ίδια στιγμή, η ολιγαρχία προωθεί ένα πολιτιστικό μοντέλο υπερκατανάλωσης. Για να αρχίσουμε να επιλύουμε την κρίση, πρέπει να μειώσουμε το συλλογικό μας ίχνος στη βιόσφαιρα, τα οικοσυστήματα. Και αυτό σημαίνει να μειώσουμε την υλική μας κατανάλωση, κάτι που δεν μπορούμε να ζητήσουμε από τους φτωχούς, αλλά από τη μεσαία τάξη».

Πρώτα, λοιπόν, η ατομική ευθύνη: λιγότερο κρέας, λιγότερη βενζίνη, λιγότερα γκάτζετ. Κυρίως, όμως, μέτρα κατά των υπευθύνων για την κρίση. «Πριν από 30 χρόνια, ο πρόεδρος της Πεζώ έπαιρνε 30 φορές περισσότερα από τον μέσο υπάλληλο του εργοστασίου του. Σήμερα, η αναλογία φτάνει το 1 προς 150! Δεν λέω να παίρνουν όλοι τα ίδια, αλλά να μειωθεί αυτό το χάσμα, που προκαλεί κοινωνικές εντάσεις. Γιατί σας εκπλήσσει η πρόταση για Ανώτατο Αποδεκτό Εισόδημα; Σε δημοκρατίες ζούμε. Τον 19ο αιώνα, δεν υπήρχε φόρος εισοδήματος. Όταν αποφασίστηκε, οι αντιδράσεις ήταν τεράστιες. Αλλά ο νόμος εφαρμόστηκε. Το ίδιο έγινε με την παιδική εργασία. Η κοινωνία θα πρέπει να διαφυλάξει το κοινό συμφέρον».

Ο Ερβέ Κεμπφ τάσσεται κατά της πυρηνικής ενέργειας, που ήρθε πάλι στην επικαιρότητα στη χώρα μας. Για λόγους τεχνικούς, οικονομικούς, κοινωνικούς, πάνω απ΄ όλα όμως ηθικούς: «Στη Βρετανία, που θέλει να κατασκευάσει μια νέα γενιά αντιδραστήρων, ρώτησα πρόσφατα τον υπουργό Περιβάλλοντος αν έχουν σκεφτεί λύσεις για τα πυρηνικά απόβλητα. Όχι, μου απάντησε, αλλά μέχρι να τελειώσουν οι αντιδραστήρες κάτι θα έχει βρεθεί. Ε, στο όνομα των παιδιών μας, αυτό το βρίσκω ηθικά ανέντιμο...».

4 Comments:

At 8/5/08 4:58 μ.μ., Blogger Ziggy said...

Συγγνώμη Μιχάλη, αλλά διάβασε σε παρακαλώ το σχόλιο του Ν. Μάργαρη στη σελίδα 10 του ίδιου φύλλου σχετικά με τα πυρηνικά απόβλητα της Μ. Βρετανίας. Καταλαβαίνω ότι ο καθένας μπορεί να λέει ελεύθερα την άποψή του, αλλά, τελικά, εμείς ως αναγνώστες της εφημερίδας τι πρέπει να πιστέψουμε;;!!
Φιλικά,
Γιώργος

 
At 8/5/08 6:05 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Παρ'όλη τη χρήση εντελώς πασέ ορολογίας, έχω το gut feeling ότι ο τύπος δεν είναι τόσο μλκς όσο προσπαθεί να μας πείσει ότι είναι γιαυτο και θα το διαβάσω το βιβλίο του. Βέβαια, με λυπεί η άποψη ότι αντί να αγωνιστούμε για την καθιέρωση της πρότασης τους Φρήντμαν για το κατώτατο εγγυημένο εισόδημα, κάποιος κάθεται και σκέφτεται πώς θα επιβάλλει ανώνατο επιτρεπτό, δλδ μιλάμε για την επιτομή του αριστερού φασισμού.

On a different tone έχω κι εγώ κάτι μακρυνά ξαδέλφια που δεν είχαν στο πατρικό τηλεόραση. Αφού πέρασαν τη νιότη τους πουλώντας σκουλαρίκια στα νησιά ως χίππιδες τώρα η μία είναι μεγαλοστέλεχος της Ιντρακόμ και ο άλλος μεγαλοστέλεχος μιας Γαλλικής Τράπεζας και μένει στο Παρίσι παντρεμένος με μια πάμπλουτη Γαλλίδα. Ο ασφαλέστερος δρόμος που οδηγεί στον καπιταλισμό και στον ατομικισμό περνάει μέσα από την παιδική χαρά της άρνησής του...

 
At 8/5/08 6:29 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Συγγνώμη Γιώργο (Ziggy?), αλλά έχεις ακούσει περί πολυφωνίας;
Και τι εννοείς, "τι πρέπει να πιστέψουμε"; Γραμμή χρειάζεσαι; Διαβάζεις, κρίνεις και αποφασίζεις.

 
At 8/5/08 7:04 μ.μ., Blogger nikiplos said...

Καλησπέρα... Η πυρηνική σήμερα ενέργεια είναι πολύ ακριβή, αν συνυπολογίσει κανείς τη διαχείριση των αποβλήτων. Ο σωστός τρόπος είναι να τα βράσει κανείς με άμμο, να παράγει τσιμέντο, και να τα εκτοξεύσει στο διάστημα... Μα είναι τόσο απαγορευτικός οικονομικά, που προτιμάται είτε η πόντισή των στις αβύσσους, είτε το κρυφό «θάψιμο» στον τρίτο κόσμο... Μου αρέσει πάντως ιδιαίτερα που εμείς οι Έλληνες το συζητάμε, ενώ ακόμη δεν έχουμε βρει που θα βάζουμε τους κάδους των απορριμάτων (στο παράθυρο του γείτονα) ή τους ΧΥΤΑ (άλλο ανέκδοτο ετούτο)...
Μάλλον η συζήτηση στην ελλάδα είναι «για ξένα κόλυβα»... ας κοιτάξουμε κατ’ αρχήν τα χάλια μας... κι όσο για την τηλεόραση, φαντάζεστε να ζείτε σε μια Αθηναϊκή πολυκατοικία χωρίς τηλεόραση? Έχετε ζήσει ποτέ? Επειδή στα φοιτητικά μου χρόνια το έκανα, είναι μαρτύριο, καθώς των διπλανών διαμερισμάτων παίζουν στη διαπασών... θα ακούτε αναμεμιγμένα με τσιρίδες ατάκες από διάφορετικά προγράμματα και θα σας προκαλέσει σύγχυση... Σύντομα θα καταφύγετε στο να βάλετε δυνατά κι εσείς μουσική στο ραδιόφωνο, ακυρώνοντας βέβαια την όποια ενεργειεκή συνεισφορά είχατε κατά νου...

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home