Δευτέρα, Απριλίου 14, 2008

Δύο απελπισμένες Ιταλίδες



Η σύγκριση είναι αποκαλυπτική: την ώρα που στην Ιταλία ολοκληρωνόταν η πιο ανδροκρατική εκστρατεία των τελευταίων ετών, ο Θαπατέρο ανακοίνωνε στη Μαδρίτη τη σύνθεση μιας κυβέρνησης όπου οι γυναίκες είναι για πρώτη φορά περισσότερες από τους άνδρες.

Η Έμμα Μπονίνο είναι απελπισμένη. Μπορεί το ποσοστό των γυναικών υποψηφίων να είναι αυτήν τη φορά υψηλότερο από ποτέ (25%), αλλά ούτε αυτές δεν μιλούν για τις γυναίκες. «Με τη βοήθεια της Εκκλησίας, η Ιταλία εξακολουθεί να θεωρεί ότι ο πυρήνας της οικοδόμησης της κοινωνίας είναι η οικογένεια, όχι οι πολίτες», λέει η απερχόμενη υπουργός Εμπορίου και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στον ανταποκριτή της Ελ Παΐς. «Κυριαρχεί πάντα η φιλοσοφία ότι η γυναίκα πρέπει να είναι στο σπίτι, να προσέχει την οικογένεια και, αν έχει καιρό, να δουλεύει. Έτσι φτάσαμε να έχουμε έξι εκατομμύρια γυναίκες έξω από την αγορά εργασίας. Αν στη θέση τους ήταν έξι εκατομμύρια άνδρες, θα είχε επιβληθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Για την κατάσταση αυτή φταίνε οι πολιτικοί, δεξιοί και αριστεροί, που σπανίως τοποθετούν γυναίκες σε σημαντικά πόστα. Φταίνε όμως και οι γυναίκες. Όταν ο Μπερλουσκόνι πρότεινε σε μια νεαρή άνεργη να ψάξει να βρει έναν εκατομμυριούχο σύζυγο όπως ο γιος του, κατηγορήθηκε- και δικαίως- για ματσίσμο. Όταν όμως η άνεργη δήλωσε στη συνέχεια ότι ο Καβαλιέρε έκανε απλώς πλάκα και ότι φυσικά θα τον ψήφιζε, κανείς δεν την κατηγόρησε για αθεράπευτη βλακεία. Κανείς δεν δραστηριοποιείται επίσης για να καταπολεμηθεί το φαινόμενο της ανδρικής βίας, που πλήττει το 32% των γυναικών. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 2006 κακοποιήθηκαν 1,1 εκατ. γυναίκες, οι περισσότερες μεταξύ 16 και 24 ετών. Κάτι πήγε να κάνει ο Πρόντι με τη δημιουργία ενός Εθνικού Παρατηρητηρίου, αλλά φυσικά η κυβέρνησή του έπεσε προτού το σχέδιο προχωρήσει.

Σε γενικές γραμμές, ο Πρόντι έκανε περισσότερα πράγματα απ΄ όσα του αναγνωρίζονται. Στον τομέα της οικονομίας, για παράδειγμα, η κυβέρνησή του διαχειρίστηκε την κατάσταση με έναν ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Δεν τόλμησε όμως να προωθήσει στη Βουλή τον νόμο για τη σύγκρουση συμφερόντων. Αυτός είναι άλλωστε και ο βασικός λόγος που ο Μπερλουσκόνι αναμείχθηκε με την πολιτική: να προστατεύσει τον εαυτό του από τυχόν διώξεις. Και μέχρι τώρα τα κατάφερε πολύ καλά. Πρόκειται για έναν μάγο του μάρκετινγκ, λέει στην Ελ Παΐς άλλη μια απελπισμένη Ιταλίδα, η 80χρονη αστροφυσικός Μαργκερίτα Χακ. Μαζί με τον Ποντίφικα, αποτελούν ένα τρομακτικό δίδυμο. «Ο Πάπας Ράτσινγκερ θέλει να μας γυρίσει στον Μεσαίωνα. Στον τομέα της βιολογίας, ονειρεύεται την επιστροφή στην εποχή της Ιεράς Εξέτασης. Χρειαζόμαστε έναν πολιτικό σαν τον Θαπατέρο, που να ψηφίσει έναν καινούργιο νόμο για τα βλαστοκύτταρα κι έναν νόμο που αναγνωρίζει τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων και ετεροφυλόφιλων ζευγαριών. Δεν θέλω να σκέφτομαι καν πώς θα είναι το μέλλον με το ζευγάρι Μπερλουσκόνι- Ράτσινγκερ. Φοβάμαι πολύ».

15 Comments:

At 14/4/08 3:50 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Μπορει να είναι η ιδέα μου αλλά εγώ βλέπω τουλαχιστον τρία πουλάκια να κάθονται στου Διάκου το κιβούρι...

 
At 14/4/08 5:34 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Νομίζω οτι από ειδησεογραφικής απόψεως το μόνο που ενδιαφέρει είναι αν ο Μπ. θα πλειοψηφίσει και στη Γερουσία.

Κατά τα άλλα, επειδή - όσο καταλαβαίνω - για το Μπ. εγείρεις αντιρρήσεις κυρίως αισθητικού χαρακτήρα, σου αφιερώνω αυτή τη φωτογραφία pour te consoler :-))

 
At 14/4/08 6:16 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Ε ναι, όταν δεν έχουμε πολιτικά επιχειρήματα το ρίχνουμε στο σεξισμό που τον υφίστανται κατεξοχήν οι γυναίκες που ασχολούνται με την πολιτική. Κάποια δεν είναι όμορφη, αρχίζουν τα σχόλια για την εμφάνισή της. Είναι όμορφη, αρχίζουν τα σχόλια για τις αντιληπτικές της ικανότητες.

Μην ανησυχείς, Πρόβατε, ζούμε στην Ελλάδα και είμαστε εμβολιασμένοι από την αισθητική κάποιων βουλευτίνων του ΚΚΕ που τις έχουμε δει στην ΤΒ με κασκώλ του ΠΑΟ, κομποσχοίνι και τσιγάρο στο χέρι.

Δεν λες καλύτερα ότι με πολιτικά επιχειρήματα σαν των δύο παρλιακών που τις έκανε άρθρο ο Μισέλ, ο Μπερλουσκόνι θα μείνει στην εξουσία πιο πολύ κι απ'όσο θα μείνει ο Καραμανλής.

 
At 14/4/08 7:09 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

κ. Βλάχου, βγείτε επιτέλους από τον Αθήναιο κι αφήστε τον ήσυχο!

Είστε άουτ οφ κόντεξτ, και τον θέσατε άουτ οφ όρντερ :-)

Άντε να αναφέρω εξπλίσιτλυ το πόιντ του προηγούμενου σχόλιου, αφού δε συννενοούμαστε ελληνικά:

1) Η αμφίεση της κ.Μέρκελ στα εγκαίνια της όπερας του Όσλο προκάλεσε καταιγισμό (αρνητικών) σχολίων στον τουρκικό Τύπο - που πιάνονταν από το "αισθητικό", με μπόλικο σεξισμό, και το πηγαίναν στο πολιτικό.
2) Η "αισθητικού τύπου" κριτική στο Μπερλουσκόνι (βλ. για τη βλεφαροπλαστική του και άλλα συναφή), μου φαίνεται οτι είναι ένα συμμετρικό φαινόμενο. Ως προς τι; Ως προς το οτι αποφεύγεται η πολιτική ουσία, που ενοχλεί. Στην περίπτωση της Μέρκελ, το όλον λογύδριον καταλήγει στο "φάε ρε κάτι χριστιανούς που δε μας θέλουν στην Ευρώπη". Η πολιτική συγκάλυψη εδώ αφορά στο οτι οι διαδοχικές μεθοδεύσεις της Γερμανίας σχετικά με την προοπτική ένταξης ή μη της Τουρκίας στην ΕΕ έχουν να κάνουν αποκλειστικά με τα στρατηγικά συμφέροντα του γερμανικού καπιταλισμού κι όχι με την "παλιομέρκελ". Στην περίπτωση του Μπερλουσκόνι, το λογύδριο καταλήγει στο "μον ντιε, τι γλοιώδης μισογύνης θα μας κυβερνήσει!". Η συγκάλυψη εδώ αφορά στην ταυτότητα απόψεων και πολιτικής κεντροδεξιάς και κεντροαριστεράς για την Ιταλία.
Βεβαίως, υπάρχει διαφορά στο "αισθητικό" επιχείρημα: τα λεχθέντα του Μπερλουσκόνι είναι όντως μισογύνικα και γλοιώδη - όπως ακριβώς και τα σχολιασθέντα για το ντεκολτέ της συμπαθούς σε ανθρώπινο επίπεδο Μέρκελ. Η εργαλειοποίηση που αποβλέπει στην πολιτική συγκάλυψη όμως, ομοιάζει...

Κατά τα άλλα, η τοποθέτηση της κ. Μπονίνο επιδρά στη θέση της γυναίκας στην Ιταλία, όσο η γεροντοκρατία στη δυτική γείτονα επιδρά στη θέση των ηλικιωμένων τμημάτων των λαϊκών στρωμάτων.

Για τα περί ΚΚΕ, θα θεωρήσω οτι τα εκστόμισε η κ.Βλάχου - ή μήπως είναι το δαπιτάκι που κρύβεις ακόμα μέσα σου;

 
At 14/4/08 7:19 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Δεν θα με καλοπιάσεις με κοπλιμέντα, αποκαλώντας με Ελένη Βλάχου και πρώην Δαπιτάκι.

Η βασική μας διαφορά είναι ότι ενώ και οι δύο εντοπίζουμε την έλλειψη πολιτικής εσύ την αντιλαμβάνεσαι ως αποτέλεσμα συνωμοσιολογίας ενώ εγώ δείγμα παρακμής της αστικής δημοκρατίας που δεν αντιλαμβάνεται καν τον πολιτικό βίο χωρίς τα δεσμά της κρατικής εξουσίας. Είστε πολύ πίσω. Τουλάχιστον συμφωνούμε πως οι σημερινές "Διαστάσεις" είναι χιουμοριστικές.

 
At 14/4/08 7:25 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

δείγμα παρακμής της αστικής δημοκρατίας που δεν αντιλαμβάνεται καν τον πολιτικό βίο χωρίς τα δεσμά της κρατικής εξουσίας
ε, πρέπει να σου πω οτι συμφωνούμε και σε αυτό. Μόνο που εγώ πιστεύω οτι αυτή η παρακμή που επακριβώς χαρακτηριζεις, αρχίζει ψιλά χοντρά από τα μισά του 19ου αιώνα...

 
At 14/4/08 9:23 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Το θέμα είναι ότι ξαναβγήκε αυτός ο απίστευτος τύπος, και μάλιστα με διαφορά. Δεν το χωράει ο νους μου.

 
At 14/4/08 10:40 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Τι δεν χωράει ο νους σου βρε Μιχάλη, τις λεπτομέρεις; Αφού τα γενικά τα είχες γράψει ο ίδιος πριν από δυό μήνες!

 
At 14/4/08 11:58 μ.μ., Blogger nasopoulos said...

Να κάνω μια ερώτηση; Γιατί όλοι αντιδρούν σαν να μην ταιριάζει ο Μπερλουσκόνι στο μέσο (γηρασμένο κατά μέσο όρο είναι η αλήθεια) Ιταλό;
Νομίζω από τα πιο εύστοχα σχόλια που έχω ακούσει σε ανύποπτο χρόνο είναι ότι λίγο μ*****κος, λίγο τεμπέλης, ίσως μισογύνης και με την ανάγκη να προστατέψει το τσιφλίκι του, ο μέσος Ιταλός νιώθει να ταυτίζεται με τον Μπερλουσκόνι. Άλλωστε, δυστυχώς παρόμοια άποψη έχω για τα καθ' ημάς.
Πάντως εγώ δεν το βλέπω σαν στοιχείο παρακμής της δημοκρατίας. Καθαρά συστήματα δεν υπάρχουν. Κάθε ζωντανός θεσμός έχει τα πάνω του και τα κάτω του. Αλλά ακόμη και αν δεχτούμε την μόνιμη αλλαγή προς κάτι άλλο, νομίζω ότι το βάθος χρόνου που χρησιμοποιεί το μαύρο πρόβατο μας βγάζει στα μισά της διαδρομής. Ίσως και λιγότερο

 
At 15/4/08 5:26 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Τί έγινε; Γιατί δεν ανεβάζεις το σημερινό; Σκέφτεσαι τί θα σου σούρω, έτσι; Καημένε μου... αν δεν είχες συμβάλλει καθοριστικά στην πιο ανατρεπτική πράξη που έκανε ποτέ ο ελληνικός τύπος ( τη δημοσίευση της "Λίστας") θα ερχομουν στο γραφείο να σου πετάξω γιαούρτι.

 
At 16/4/08 10:24 π.μ., Blogger christina said...

Οπου αρχίζω κι αναρωτιέμαι τι εξωπραγματικό έγινε σήμερα και τι ήταν η Λίστα.

(passer by, που προσπαθεί να μπει σε διάφορes ενημερωτικές σελίδες διακριτικά από τη δουλειά και δε βγάζει άκρη)

 
At 16/4/08 12:04 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Δε μας λές ρε Μητσέ, αυτή η αστροφυσικός, πιστεύει στά κρίνα;
είναι παντρεμένη με το Μπερλουσκόνι ή τον Ράτσινγερ;

 
At 16/4/08 12:12 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

μέχρι η ιταλική αριστερά αλλάξει
κι' αναπροσανατολιστεί διεθνώς
ο Μπερλουσκόνι έχει το προβάδισμα,
αλλ' είναι δύσκολο πολύ
στη γή με τη κληρονομιά του Βαρλαάμ.

 
At 16/6/18 4:10 π.μ., Blogger Unknown said...

qzz0616
cheap snapbacks
mulberry bags
polo shirts
polo outlet
polo ralph lauren
ralph lauren pas cher
cheap mlb jerseys
ferragamo outlet
christian louboutin shoes
hermes outlet

 
At 19/10/18 6:39 π.μ., Blogger Unknown said...

kyrie 4 shoes
fila sneakers
lebron shoes
hermes handbags
harden shoes
michael kors outlet online
adidas shoes
golden goose outlet
rolex replica
air max 270

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home