Τρίτη, Απριλίου 08, 2008

«Μύθος» η εβραϊκή εξορία



«Αφού εκδιώχθηκε βιαίως από τη γη του, ο εβραϊκός λαός παρέμεινε πιστός σ΄ αυτήν και δεν σταμάτησε να προσεύχεται και να ελπίζει στην επιστροφή και στην ανάκτηση της πολιτικής του ελευθερίας».

Αυτή είναι η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας που διδάσκεται σε όλα τα σχολεία του Ισραήλ από τότε που την υπέγραψε ο Νταβίντ Μπεν-Γκουριόν, στις 14 Μαΐου 1948. Αλλά ο ισραηλινός ιστορικός Σλόμο Σαντ υποστηρίζει ότι όλα αυτά είναι προπαγάνδα. Εβραϊκή εξορία δεν υπήρξε ποτέ, πρόκειται για έναν μύθο που βολεύει όλο τον κόσμο. Τους Εβραίους, επειδή δικαιολογούν έτσι την ύπαρξη ενός ομοιογενούς έθνους. Και τους Χριστιανούς, επειδή ενισχύουν με τον τρόπο αυτό τη χριστιανική πίστη, την οποία οι Εβραίοι υποτίθεται ότι απέρριψαν και για τον λόγο αυτό τιμωρήθηκαν στη συνέχεια με την εξορία. «Δεν υπήρξε διάχυση κανενός λαού», τονίζει ο Σαντ στο βιβλίο του με τίτλο Πότε και Πώς Εφευρέθηκε ο Εβραϊκός Λαός;, που είναι ανάμεσα στα πέντε πρώτα σε πωλήσεις. « Το μόνο που διαχύθηκε ήταν η εβραϊκή θρησκεία».

Σύμφωνα με τον συγγραφέα, οι Εβραίοι που ζουν σήμερα στο Ισραήλ και σε άλλες περιοχές του κόσμου δεν είναι απόγονοι του αρχαίου λαού που κατοικούσε στο Βασίλειο της Ιουδαίας κατά την περίοδο του Πρώτου και του Δεύτερου Ναού. Οι απόγονοι εκείνου του λαού είναι μάλλον οι Παλαιστίνιοι. Οι Εβραίοι, αντίθετα, προέρχονται από διάφορους λαούς που ασπάστηκαν κατά καιρούς τον ιουδαϊσμό σε διάφορες γωνιές της Μεσογείου και γειτονικών περιοχών. Οι Εβραίοι της Βόρειας Αφρικής είναι απόγονοι των Βερβέρων, που αλλαξοπίστησαν πριν από 1.500 χρόνια. Οι Ασκενάζι προέρχονται από τους Χαζάρους, που κατοικούσαν στον Βόρειο Καύκασο και ασπάστηκαν τον ιουδαϊσμό πριν από 1.200 χρόνια.

Αν υποστήριζε μια τέτοια άποψη κάποιος Παλαιστίνιος, και μάλιστα λίγες ημέρες πριν από την 60ή επέτειο από την ίδρυση του ισραηλινού κράτους, είναι βέβαιο ότι θα τον εξίσωναν τουλάχιστον με τους αρνητές του Ολοκαυτώματος. Ο Σαντ, αντίθετα, χαρακτηρίστηκε απλώς «ένα νέο μέλος της ταξιαρχίας των Εβραίων εχθρών του εβραϊκού εθνικισμού» (βλέπε σχετικό άρθρο στο Τhe Jewish Chronicle ), ενώ μαρξιστές ιστορικοί τον κατηγόρησαν ότι αγνοεί την οικονομική ιστορία των Εβραίων. Υπήρξαν όμως κι εκείνοι που τον υπερασπίστηκαν. «Είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά βιβλία που έχουν εκδοθεί σε αυτή τη χώρα εδώ και πολλά χρόνια», λέει ο ιστορικός Τομ Σεγκέβ, που έχει αμφισβητήσει κι αυτός πολλούς από τους μύθους που συνοδεύουν την ιστορία του Ισραήλ. Ο ίδιος ο Σαντ παρομοιάζει το θέμα του βιβλίου με το σεξ. «Οι γονείς δεν μιλούν γι΄ αυτό μπροστά στα παιδιά, περιμένουν να πάνε για ύπνο», είπε σε μια δημόσια συζήτηση μεταξύ ιστορικών. «Αγαπητοί συνάδελφοι, ξέρετε όπως κι εγώ ότι δεν υπήρξε καμιά εξορία, αλλά αρκείστε να το ψιθυρίζετε μεταξύ σας. Επιτρέπετε έτσι να διδάσκονται τα παιδιά μας ψέματα. Είναι ώρα να μιλήσουμε ανοιχτά για σεξ».

4 Comments:

At 8/4/08 2:45 μ.μ., Blogger Ασμοδαίος said...

Δεν είμαι ειδικός της ιστορίας της εβραϊκής Διασποράς, αλλά μου φαίνεται εκ πρώτης όψεως λανθασμένη η κρίση του κ. Σαντ. Ήδη το 2ο π.Χ. αιώνα συναντούμε στη Δήλο την αρχαιότερη εκτός Ιουδαίας συναγωγή χτισμένη από Εβραίους αποίκους και μάλιστα Σαμαρείτες. Στη Θεσσαλονίκη των ρωμαϊκών χρόνων δεν υπάρχουν -αν θυμάμαι καλά- προσήλυτοι, αλλά Σαββατιστές, οι οποίοι απλώς ακολουθούν το εβραϊκό θρησκευτικό τυπικό.

 
At 8/4/08 7:08 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Δεν επρόκειτο μάλλον περί εξορίας αλλά "αιχμαλωσίας" της ηγετικής πολιτικής ομάδος από Αιγυπτίους, αργότερα από Βαβυλωνίους και τρίτον από Ρωμαίους, του μοναδικού επιζήσαντα Φλάβιου Ιώσηππου.
Από Αίγυπτο, Βαβυλωνία επιστρέφουν και αξιοποιούν θετικά την εμπειρία, ενώ απο την Ρωμαϊκή αιχμαλωσία επιστρέφουν υπό τον Μπέν Γκουριόν(?) Εκτός άν παραδεχόμαστε ότι o κόσμος ζεί σε Παγκόσμιο Χωριό ...

 
At 30/4/08 9:23 μ.μ., Blogger bmplefour135 said...

Εδώ βάζεις ένα σοβαρό ερώτημα: ποιος είναι τελικά Εβραίος;
Με τι κριτήρια;
Αυτός που είναι Ιουδαίος το θρήσκευμα;
Αυτός που ναι μεν είχε Εβραία μάνα, αλλά δεν έχει ασπαστεί το θρήσκευμα, είναι Εβραίος;
Αν οι Παλαιστίνιοι είναι Εβραίοι, τότε ο Σαντ έχει βρει τη λύση του προβλήματος της Μέσης Ανατολής.

 
At 12/8/16 5:08 π.μ., Blogger Unknown said...

zhengjx20160812
michael kors outlet online
louis vuitton handbags
louis vuitton outlet
uggs for men
louis vuitton
oakley sunglasses
coach outlet online
louis vuitton outlet stores
louis vuitton purses
abercrombie outlet
supra footwear
cheap toms shoes
jordan 6s
michael kors handbags
nike store
jordan 3 powder blue
coach factory outlet online
rolex watches
canada goose sale
coach outlet store online clearances
timberland boots
louis vuitton outlet
ralph lauren sale
hermes birkin handbags
toms outlet
jordan retro 4
cheap jerseys
cheap air jordans
fitflop clearance
san antonio spurs jerseys
rolex watches
ugg boots
michael kors
oakley sunglasses
louis vuitton purses
clarisonic
ugg outlet store
cheap jerseys
uggs for women
washington wizards jerseys

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home