Πέμπτη, Απριλίου 10, 2008

Πάνω απ΄ όλα, η νόρμα



Τα πράγματα δεν πάνε καλά στη Γαλλία. Ο πρόεδρος έχει δώσει εντολή για 25.000 απελάσεις μεταναστών τον χρόνο και οι νομάρχες δεν μπορούν να καλύψουν τη νόρμα. Πρόκειται για ένα ανθρώπινο δράμα που χρειάζεται επειγόντως λύση.

ΠΡΩΤΑ ΤΑ ΚΑΛΑ ΝΕΑ. Στις αρχές του μήνα, η 38χρονη Ελιζαμπέτ Γκερέν από το Μπενίν που ζούσε στη Γαλλία από τον Οκτώβριο του 2005 πληροφορήθηκε ότι έγινε άρση της αδείας παραμονής της και τέθηκε υπό κράτηση. Ο λόγος; Ο Γάλλος σύζυγός της πέθανε και η νομαρχία έκρινε ότι η χήρα έπρεπε να απελαθεί επειδή η σχέση της με τον σύζυγό της είχε διακοπεί (λόγω του θανάτου του!) λιγότερο από τρία χρόνια μετά τον γάμο. Η Μοντ κατήγγειλε το σκάνδαλο, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις ξεσηκώθηκαν και ο υπουργός Μετανάστευσης αναγκάστηκε να παρέμβει και να τακτοποιήσει τα χαρτιά της γυναίκας.

ΤΩΡΑ ΤΑ ΚΑΚΑ ΝΕΑ. Κυνηγημένος από την αστυνομία του Ζουανβίλ-λεΠον, ο 29χρονος Μπαμπά Τραορέ από το Μάλι έπεσε την περασμένη Παρασκευή στον Μάρνη για να σωθεί, έπαθε καρδιακή προσβολή και πέθανε. Όπως αποκαλύφθηκε, είχε έρθει στη Γαλλία πριν από τέσσερα χρόνια για να προσφέρει το ένα του νεφρό στην αδελφή του και από τότε εργαζόταν παράνομα. Η Γαλλίδα σκηνοθέτις Μαρί Βερμιγιάρ, που παρακολούθησε τη σκηνή, έγραψε τα εξής στη Μοντ: «Είχα μόλις βγει από το RΕR, όταν με έσπρωξε ένας νεαρός που έτρεχε σαν τρελός. Από πίσω του έτρεχαν επίσης σαν τρελοί δύο αστυνομικοί με πολιτικά φωνάζοντας: “Πιάστε τον! Αστυνομία! Πιάστε τον!”. Αναρωτήθηκα τι να είχε κάνει: ληστεία, εμπόριο ναρκωτικών; Τον είδα να στρίβει αριστερά πριν από τη γέφυρα, οι αστυνομικοί είχαν εξαντληθεί, σκέφτηκα ότι τους ξέφυγε. Το βράδυ διάβασα στο Ιnternet: “Θάνατος ενός λαθρομετανάστη που κυνηγούσε η αστυνομία”. Μου ήρθε να κάνω εμετό. Ένας άνθρωπος πέθανε μ΄ αυτόν τον τρόπο; Ένας άνθρωπος που δεν έκανε τίποτα κακό, απλώς έτρεχε επειδή δεν είχε χαρτιά, πνίγηκε σ΄ έναν ποταμό των περιχώρων του Παρισιού; Κάποιοι που βρίσκονται ψηλά έχουν κηρύξει έναν ανελέητο πόλεμο εναντίον αυτών των αν δρών και των γυναικών που έρχονται από μακριά για να ζήσουν εδώ λίγο καλύτερα. Είναι απαράδεκτο, κι εμείς το ανεχόμαστε».

Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΞΥΠΝΗΣΕ. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα ζήτησε από την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις γι΄ αυτά τα δύο επεισόδια και να λάβει μέτρα ώστε να μην επαναληφθούν. Η πολιτική των αριθμών είναι παράλογη- τονίζεται στην ανακοίνωση- και το μόνο που πετυχαίνει είναι να σπέρνει τον τρόμο στους μετανάστες και τις οικογένειές τους. Οι Σοσιαλιστές, πάντως, θεώρησαν ότι με την ανακοίνωση αυτή εκπλήρωσαν το χρέος τους και δεν έλαβαν μέρος στις διαδηλώσεις που έγιναν το Σάββατο σε διάφορες γαλλικές πόλεις.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ. Πέρυσι «απομακρύνθηκαν» μόνο 23.000 άνθρωποι, φέτος πρέπει να καλυφθεί και η νόρμα και η διαφορά.

2 Comments:

At 10/4/08 12:46 μ.μ., Blogger kpk said...

Οπως έλεγε και ο Κασοβιτς στο "Μίσος" : "Οταν μια κοινωνία βρίσκεται σε πτώση , αυτοπαραπλανάται και κοιτώντας κάτω λέει "Μέχρι εδώ καλά πάμε". Ομως το θέμα σ' αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι η πτώση αλλά η πρόσκρουση..."

 
At 11/4/08 12:21 π.μ., Blogger nik-athenian said...

Και το κράτος, τί κάνει το κράτος επιτέλους;
Πρέπει κατά τη γνώμη μου να προσκαλέσει στο Παρίσι μερικά εκατομμύρια Αφρικανούς και Ασιάτες και να τους παραχωρήσει κατοικίες, εκπαίδευση, περίθαλψη και επιδόματα.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home