Τρίτη, Ιανουαρίου 15, 2008

Της άρεσαν οι νέοι άνδρες



Τι θα έλεγε άραγε η ίδια η Σιμόν ντε Μπωβουάρ αν έβλεπε δημοσιευμένη αυτή τη φωτογραφία; Θα θύμωνε, θα γελούσε, θα επικροτούσε, θα διαφωνούσε, θα αδιαφορούσε; Δεν θα το μάθουμε ποτέ. Αλλά όλος αυτός ο θόρυβος είναι μάλλον υπερβολικός, μια χαρά είναι η φωτογραφία, ιδίως η αρετουσάριστη.

Oγδόντα πέντε ετών σήμερα, ο Αμερικανός φωτορεπόρτερ Αρτ Σέι θυμάται πολύ καλά εκείνο το επεισόδιο. Τη συγγραφέα τη συνάντησε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 1952 στο Σικάγο, στο σπίτι του Αμερικανού εραστή της- και φίλου του- Νέλσον Όλγκρεν. «Ο Νέλσον έμενε σε μια κακόφημη συνοικία του Σικάγου, σε ένα διαμέρισμα χωρίς μπάνιο, και μου ζήτησε να βρω ένα μέρος όπου η Σιμόν θα μπορούσε να κάνει μπάνιο», θυμάται ο Σέι. Την επομένη, συνόδευσε τη συγγραφέα σε ένα διαμέρισμα με μπανιέρα που του είχε δανείσει μια φίλη του. Ο Όλγκρεν τον είχε προειδοποιήσει: «Να προσέχεις, της αρέσουν οι νέοι άνδρες!». Η ντε Μπωβουάρ μπήκε για μπάνιο χωρίς να κλείσει την πόρτα. Κι όταν τελείωσε και στάθηκε μπροστά στον καθρέφτη για να φτιάξει τα μαλλιά της, εκείνος πλησίασε με τη Leica του και τη φωτογράφισε. Εκείνη τον άκουσε, γύρισε και του πέταξε γελώντας: «Κακό παιδί!». Δεν είχε θυμώσει, βεβαιώνει ο Σέι. «Είχε ελεύθερα ήθη, όπως και ο Νέλσον».

Η φωτογραφία άργησε πολύ να δημοσιευτεί. Ο Σέι δεν την είχε ξεχάσει, αλλά νόμιζε πως είχε χάσει τα αρνητικά, κι όταν τα βρήκε η συγγραφέας είχε πια πεθάνει, δεν μπορούσε να πάρει την άδειά της. Σίγουρος ότι δεν θα είχε αντίρρηση, τη δημοσίευσε το 2000 στο βιβλίο του «Άλμπουμ μιας εποχής». Τον περασμένο Απρίλιο, η φωτογραφία εκτέθηκε στην γκαλερί Αlbert Loeb του Παρισιού, μαζί με άλλες, σεμνότερες φωτογραφίες της συγγραφέα. Και την περασμένη εβδομάδα έγινε εξώφυλλο στη γαλλική έκδοση του Νουβέλ Ομπζερβατέρ (η ευρωπαϊκή έκδο ση προτίμησε να κάνει εξώφυλλο την Μπεναζίρ Μπούτο), με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση της συγγραφέα του «Δεύτερου Φύλου». Ο διευθυντής του περιοδικού και τα μεγαλύτερης ηλικίας στελέχη εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους, αλλά υποχώρησαν μπροστά στην επιμονή των νεωτέρων. Η φωτογραφία του εξωφύλλου υπέστη μάλιστα ρετουσάρισμα, τα μαξιλαράκια του λίπους αφαιρέθηκαν. «Δεν κάναμε δα και λίφτινγκ, διορθώσαμε λίγο το κοντράστ που έδειχνε άσχημα στο ύψος της γάμπας», δικαιολογείται ο αναπληρωτής διευθυντής σύνταξης Μισέλ Λαμπρό. Εδώ, σίγουρα, η Σιμόν ντε Μπωβουάρ θα έσκαγε στα γέλια.

Πολλοί Γάλλοι το πήραν πάντως σοβαρά, στα γραφεία του περιοδικού έφτασαν πολλές επιστολές διαμαρτυρίας, τα blogs πήραν φωτιά. «Θα τολμούσατε να δημοσιεύσετε μια ανάλογη φωτογραφία του Σαρτρ;» αναρωτιέται ένας αναγνώστης. Όχι βέβαια. Ίσως όμως ο λόγος να μην είναι ιδεολογικού, αλλά αισθητικού χαρακτήρα...

6 Comments:

At 15/1/08 1:47 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Δεν ξέρω ποια γυναίκα κατά βάθος θα ενοχλούνταν από τη δημοσίευση μιας τέτοιας αισθησιακής και κολακευτικής φωτογραφίας. Σχεδόν σε κάνει να αναρρωτιέσαι αν πράγματι ανήκει σε αυτή την αντιπαθητική γυναίκα.
Τώρα, αυτό: «Κακό παιδί!»,

μου θυμίζει το περίφημο σύμπλεγμα του Πανός με την Αφροδίτη (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο). Ο Παν καταχεριάζει τη γυμνή Αφροδίτη η οποία έχει βγάλει το σανδάλι της να τον χτυπήσει, τάχα μου αντιστέκεται. Σίγουρα θα του έλεγε κάτι σαν "Μη, κακό παιδί".

 
At 15/1/08 4:21 μ.μ., Blogger spiretos72 said...

Εμένα πάλι δεν μου πολυ-άρεσε, μου φαίνετε πολύ στημένη. Η κυρία έχει προσπαθήσει με εμφανη τρόπο: (α) να μειώσει το impact των κοντών ποδιών της και (β) να ανασηκώσει κάποια νικημένα από την βαρύτητα μέρη του σώματός της.

Πάντως θα ήθελα να έβλεπα και μια φωτο της Καρλας Μπρούνι σε τέτοια πόζα για να κάνω σύγκριση :-)))

 
At 15/1/08 9:33 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Αγαπητέ Σπύρο, το σχόλιο αυτό, προερχόμενο από άτομο τόσο εκλεπτυσμένου μουσικού γούστου, με σόκαρε.

Ως γυναίκα ετών 38 που έχει υποστεί τις συνέπειες διαφόρων... φυσικών φαινομένων όπως βαρύτητας, διάβρωσης, υποδιπλασιασμού( :-P) και έχοντας παθιαστεί με ανδρικά σώματα που έχουν υποστεί χειρότερα, διαμαρτύρομαι για το σχόλιό σας αυτό.

Η πλάκα είναι ότι έκανα κι εγώ τον ίδιο συνειρμό, με την Κάρλα, η οποία μου είναι και εξαιρετικά συμπαθής αντίθετα από τη μακαρίτισσα και σκέφτηκα ότι the later τη βγάζει νόκ άουτ στα σημεία και κυρίως γιατί πράγματι θα έσκαγε στα γέλια αν μάθαινε ότι τη φωτοσοπιάσανε.

 
At 15/1/08 10:02 μ.μ., Blogger Greek Sites said...

"To catch a husband is an art; to hold him is a job."

Τα έλεγε ωραία η μακαρίτισσα πάντως..

 
At 16/1/08 10:47 π.μ., Blogger sensualmonk said...

[αλήθεια θα είχε ενδιαφέρον ένα sondage γιά το πόσους/ες νέους/ες θαυμαστές/ριες απέκτησε η ντε μπωβουάρ μέσω αυτής της φωτογραφίας - και πόσοι/ες πρώην αντιπαθούντες/σες μετέβαλαν γνώμη... ;-)]

 
At 23/12/20 4:17 μ.μ., Blogger yanmaneee said...

off white hoodie
jordan 11
nike shox
supreme clothing
jordan shoes
stephen curry shoes
supreme clothing
yeezy boost
steph curry shoes
golden goose outlet

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home