Πέμπτη, Ιανουαρίου 10, 2008

Ένας πολιτικός επικήδειος



Υπόσχεται ότι θα παραμείνει στη μάχη μέχρι το συνέδριο. Γνωρίζει και ο ίδιος, όμως, ότι δεν έχει καμία τύχη. Είναι λοιπόν η κατάλληλη στιγμή για έναν θερμό πολιτικό επικήδειο.

Όταν είσαι η Εxxon Μobil και θέλεις να ασκήσεις επιρροή στην κυβέρνηση, τα πράγματα είναι απλά: προσλαμβάνεις μια από τις μεγάλες εταιρείες των λόμπι. Οι μισοί λομπίστες είναι Δημοκρατικοί και οι μισοί Ρεπουμπλικανοί. Όταν το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα βρίσκεται στην εξουσία, το πάνω χέρι έχουν οι Ρεπουμπλικανοί λομπίστες, όπως και τα χρήματα. Όταν κυβερνούν οι Δημοκρατικοί, την κατάσταση ελέγχουν οι Δημοκρατικοί λομπίστες. Και οι μεν και οι δε ακολουθούν τους ίδιους στόχους για τις ίδιες εταιρείες. Και εμποδίζουν την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων. Φαινόμενο του θερμοκηπίου; Αδύνατο να λυθεί όσο οι πολιτικοί και των δύο κομμάτων αναζητούν χρηματοδότηση από τις πετρελαϊκές εταιρείες. Σαράντα επτά εκατομμύρια Αμερικανοί χωρίς ασφαλιστική κάλυψη; Τόσοι θα είναι, κι ακόμη περισσότεροι, όσο τα κόμματα εξαρτώνται από τις φαρμακευτικές και ιατρικές εταιρείες.

Η επιχειρηματολογία αυτή ανήκει σε έναν άνθρωπο που δεν θα γίνει ποτέ πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών: τον Τζων Έντουαρντς. Και ο λόγος δεν έχει να κάνει ούτε με τον ρατσισμό (που απειλεί τον Ομπάμα) ούτε με τον σεξισμό (που απειλεί τη Χίλαρι), αλλά με το πολύ απλό γεγονός ότι δεν είναι δυνατόν να τον στηρίξουν οι ίδιες εταιρείες τις οποίες καταγγέλλει. Όπως σημειώνει ο Γιόχαν Χάρι στην Ιντιπέντεντ, η Χίλαρι έχει εισπράξει από στρατιωτικούς ομίλους και εταιρείες που πολεμούν τα συνδικάτα περισσότερα χρήματα από όσα έχει εισπράξει οποιοσδήποτε άλλος υποψήφιος, είτε του Δημοκρατικού είτε του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Στενότερος σύμβουλός της είναι ο Μαρκ Πεν, η εταιρεία του οποίου έχει υπερασπίσει στο παρελθόν από τη χούντα της Αργεντινής και τη Shell μέχρι τη Union Carbide μετά την καταστροφή του Μποπάλ. Ο Αλ Γκορ τον είχε απολύσει το 2000 επειδή ήταν πολύ δεξιός.

Αλλά και ο Ομπάμα έχει χρηματοδότες που δεν είναι ακριβώς προοδευτικοί, όπως η Goldman Sachs, η JΡ Μorgan Chase και η εταιρεία τηλεπικοινωνιών και στρατιωτικών επενδύσεων Ηenry Crown and Company. Ακόμη και να μην ήθελε να ζητήσει τη βοήθειά τους (αφού έχει την ικανότητα να συγκεντρώνει χρήματα μέσα από το Ιnternet με δωρεές των 50 δολαρίων), είναι υποχρεωμένος να το κάνει, για να μη θεωρήσουν ότι βρίσκεται στο αντίπαλο στρατόπεδο και ταχθούν εναντίον του. Κάπως έτσι έγινε υπέρμαχος της αιθανόλης, παρ΄ ότι τα βιοκαύσιμα που παράγονται από αυτήν έχουν πυροδοτήσει τεράστια αύξηση της τιμής των τροφίμων.

«Όλες οι ωραίες ιδέες σε αυτό τον κόσμο δεν μπορούν να εφαρμοστούν αφού πρέπει να περάσουν από ένα διεφθαρμένο σύστημα που ελέγχεται από τις μεγάλες εταιρείες και τους λομπίστες τους», λέει ο Έντουαρντς. Το ήξερε από την αρχή. Αλλά αυτό δεν κάνει τον αγώνα του λιγότερο ευγενικό.

4 Comments:

At 10/1/08 5:41 μ.μ., Blogger Πάνος said...

Α, είναι πραγματική τέχνη να καταφέρνεις να λες τέτοια (όπως ο Έντουαρντς) και ταυτόχρονα να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι (οι εταιρείες) ότι δεν έχουν κανένα λόγο να μην σε υποστηρίξουν - το αντίθετο μάλιστα!

Τέτοιοι "αρτίστες" της πολιτικής δε βγαίνουν κάθε μέρα - στην Ελλάδα ο τελευταίος απεβίωσε το 1996.

 
At 10/1/08 7:25 μ.μ., Blogger άσκεπος said...

Α, θα συμφωνήσω με τον προλαλήσαντα! Το παράδειγμά του είναι καταπληκτικό!

Δυστυχώς σπανίζουν οι πολιτικοί που τα λένε έξω από τα δόντια για τις εταιρίες κατασκευής όπλων. Ο αείμνηστος ήταν υπέρμαχος των προσωπικών σχέσεων και όχι των απρόσωπων εταιριών. Εξ ου και η μοναδική του επιλογή προσώπων για φίλους και δανειστές. Για να μείνουμε και στο θέμα, είναι κρίμα που τον αξιότιμο κ. Έντουαρντς δεν θα τον δούμε εν δράσει...

 
At 10/1/08 7:42 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Ο,τι και να λένε οι προλαλήσαντες, το lobbying δεν είναι παράνομη δραστηριότητα, ειδικά σ'ενα ομοσπονδιακό κράτος. Μην ξεχνάτε τί είναι η Αμερική, άσχετα αν η Ομοσπονδία βασίζεται στην ισοτιμία γιαυτό και δίνει σε φτωχές περιοχές όπως η Άιοβα μεγαλύτερη εκπροσώπηση.Στην πραγματικότητα πρόκειται περί Ομοσπονδίας Ανεξάρτητων πολιτειών με διαφορετική ιστορία, διαφορετική κοινωνική σύνθεση και διαφορετικά συμφέροντα. Οι κοινωνίες οι οποίες για να εκλεξουν εκπροσώπους περιμένουν απο αυτούς να δαπανούν τεράστια ποσά, είναι προφανές ότι θέλουν πολιτικούς ικανούς να μπορούν να εξασφαλίσουν τη δύναμη πολυπληθών κοινωνικών ομάδων. Εξάλλου η λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος κρίνεται από τη διάκριση των εξουσιών και την εφαρμογή του νόμου εξίσου από όλους τους πολίτες κάτι στο οποία οι ΗΠΑ αποτελούν υπόδειγμα, οποτε βλέπω μάλλον άστοχους του παραλληλισμούς με την εδώ μπανανία και τους πάλαι ποτέ ηγέτες της.

 
At 11/1/08 2:08 μ.μ., Blogger Προκόπης said...

Ο Έντουαρντς ήταν υποψήφιος αντιπρόεδρος του Κέρι το 2004, ο οποίος δεν νομίζω ότι ήταν εκτός του συστήματος των λόμπι. Επίσης οι πιθανότητες να πάρει το χρίσμα είναι μεν μικρές αλλά όχι ακριβώς μηδενικές, πολλά μπορούν να συμβούν ειδικά αν χοντρύνει πολύ η κόντρα Ομπάμα-Χίλαρι.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home