Τι είναι πάλι αυτή η Γιάλτα;
«Η κρίση των μέσων ενημέρωσης είναι κατακλυσμιαία, έστω κι αν ο κόσμος δεν το καταλαβαίνει επειδή είναι σταδιακή. Αν ζούσαμε όμως σε μια καθαρή οικονομία της αγοράς, καθημερινές εφημερίδες δεν θα υπήρχαν πια».
O Ζαν-Φρανσουά Καν έχει διευθύνει τρεις εφημερίδες, τις δύο από τις οποίες τις ίδρυσε ο ίδιος. Αυτές τις ημέρες ετοιμάζεται να αποχαιρετήσει και το περιοδικό Μarianne, που διευθύνει εδώ και δέκα χρόνια. Όπου να ΄ναι πατάει τα 70, κουράστηκε, έχει στα σκαριά κι ένα βιβλίο. Υπάρχει όμως και κάτι άλλο: καταλαβαίνει πως ο δημοσιογραφικός λόγος πρέπει να αλλάξει, να γίνει πιο απλός, πιο άμεσος, κι εκείνος αισθάνεται πια πολύ μεγάλος για να ανταποκριθεί σε αυτή την ανάγκη. Εκείνου του αρέσουν οι μεγάλες, καλά δομημένες φράσεις με πολλές παρενθετικές προτάσεις, αλλά οι αναγνώστες θέλουν σύντομα πράγματα, σπιντάτα. Κάθε μέρα λαμβάνει επιστολές από αναγνώστες που δεν καταλαβαίνουν αυτά που γράφει. Τι είναι αυτός ο «μπουλανζισμός» για τον οποίο έγραφε τις προάλλες, σε κανένα φούρναρη αναφερόταν; Κι εκείνη η Γιάλτα σε ποια ήπειρο βρίσκεται; «Θεωρώ καταστροφικό να μη γνωρίζουν πια οι νέοι ιστορία, αλλά πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας», λέει ο Καν σε συνέντευξή του στη Μοντ. «Δεν πρέπει να κάνουμε σαν τους μαρξιστές, που περιγράφουν την πραγματικότητα όπως θα ήθελαν να είναι. Πρέπει να προσαρμοστούμε σ΄ αυτήν».
Κι εκείνος δεν μπορεί να προσαρμοστεί. Πριν από τριάντα χρόνια, του άρεσε να πασπαλίζει τα άρθρα του με ατελείωτες περιγραφές. Σήμερα, αν δεν προσφέρεις δράση στις τρεις πρώτες γραμμές ο αναγνώστης σε προσπερνά. Πρέπει λοιπόν να προσαρμόσεις αναλόγως το γράψιμό σου, να «σεναριοποιείς» τα κομμάτια σου- κι αν σ΄ αρέσουν οι πολύπλοκες και πολυδαίδαλες προτάσεις, μπορείς θαυμάσια να γράφεις παράλληλα ένα βιβλίο. Επιπλέον, δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν εξειδικευμένοι δημοσιογράφοι που ασχολούνται με το ίδιο αντικείμενο επί πέντε ή δέκα χρόνια. Πρέπει να υπάρχει ένα σύστημα που θα υποχρεώνει τον οικονομικό συντάκτη, για παράδειγμα, να κάνει κάθε τρεις μήνες ένα κοινωνικό ρεπορτάζ, ώστε να γνωρίσει και τις άλλες πλευρές της πραγματικότητας. Αλλά και η ίδια η δομή των εφημερίδων πρέπει να αλλάξει, η πυραμιδική ιεραρχία είναι πια ξεπερασμένη. Οι δημοσιογράφοι είναι εξίσου υπεύθυνοι με τους διευθυντές για την καλή ή την κακή πορεία ενός εντύπου.
Λιγότερη συναίνεση και περισσότερες συγκρούσεις: αυτή είναι η συνταγή του Ζαν-Φρανσουά Καν για να επιστρέψουν οι αναγνώστες (και οι διαφημιστές) στον Τύπο. Γιατί δηλαδή να έχει εξοριστεί ο επιθετικός λόγος στο Διαδίκτυο; Ο 70χρονος δημοσιογράφος είναι έξαλλος και με το free press, δεν μπορεί να καταλάβει γιατί δεν παρεμβαίνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού όπως θα παρενέβαινε αν ένας φούρνος πρόσφερε δωρεάν ψωμί, αλλά αυτή είναι μια άλλη, αμαρτωλή ιστορία, και στο κάτω κάτω αν μια δωρεάν εφημερίδα είναι καλύτερη από μια εφημερίδα του ενός ή των δύο ευρώ η λύση δεν είναι ασφαλώς να απαγορευτεί η δωρεάν εφημερίδα...
3 Comments:
Ωραίο ποστ Μιχάλη με πολλά σημεία αιχμής. Αλλά βλέπεις και συ ότι το καθένα από αυτά θέλει την ανάλυσή του για να αναδειχτούν οι όψεις του. Π.χ, δεν γίνεται να κάτανοήσουμε το φρη πρες με δύο γραμούλες συνθηματικά και αβανταδόρικα όπως επιτάσσει η γραμμή που θαυμάζει ο κος Ζαν φρανσουά Καν.
Όσο για το αν ζούσαμε όμως σε μια καθαρή οικονομία της αγοράς, καθημερινές εφημερίδες δεν θα υπήρχαν πια....η αγορά θέλει να πιστέψουμε άλλα.
Η Καθημερινή, θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι αποτιμάται 110 εκατ. ευρώ.
Ο όμιλος εντύπων που εργάζεσαι κάνει δήθεν 193 εκατ. ευρώ.
Μια ευρωστία, άλλο πράμα βρε παιδί μου!
Δλδ ένας αναγνώστης της "Καθημερινής" ( δεν λέω των Νέων γιατί δεν είμαι συστηματικός αναγνώστης τέτοιων εφημερίδων, μον ντιέ δηλαδήΣ) είναι δυνατόν να εγκαταλείψει την αγαπημένη του εφημερίδα, με την οποία, ίσως έμαθε ανάγνωστη και γραφή, για να διαβάζει free press αποκλειστικά; Αστεία πράγματα για τους μη σοσιαλιστές, κοινωνούς της αστικής κουλτούρας της φιλελεύθερης δημοκρατίας.
Τώρα, αυτή η γκρίνια για τη λεξιπενία των νέων, μου θυμίζει ένα χωρίο από τον υπέροχο "Ερωτικό" του Πλουτάρχου όπου πάλι στην Αθήνα του 4οου προ Χ καυτηρίαζαν τη λεξιπενία. Τώρα μην με ρωτήσετε ακριβώς το χωρίο μετά από Μάλερ και συμφωνική του Λονδίνου και αρκετά μπουκάλια - I don't drink any fucking Μερλό- στα βάθη του Κολωνακίου.
Ωραίο κείμενο, though χωρίς κάποιο ιδιαίτερο νόημα, δε. Δεν τα έχεις βαρεθεί αυτά; Ο ερωτικός Πλούταρχoς θα σε καλούσε να τ'αφήσεις αυτά για τους γέρους. Εμείς είμαστε νέοι και ωραίοι και Φιλελεύθεροι, cher, αν και εσύ προσωπικώς δεν είσαι ακόμη έτοιμος να προσκυνήσεις το φως της ελευθερίας το αληθινό. Μουτς! :-)
Η λέξη "ελευθερία" με το Ε" κεφαλαίο, σ'ιλ βου πλαι.
Δημοσίευση σχολίου
<< Home