Πέμπτη, Νοεμβρίου 15, 2007

Ο φίλος του Μαντέλα



«Σε δέκα χρόνια από σήμερα, η ιδέα ότι κάποιος δουλεύει για το περιοδικό κι όχι για την ιστοσελίδα θα μοιάζει παράλογη. Δηλαδή δεν μπορείς να οδηγείς και να ακούς ραδιόφωνο ταυτόχρονα;».

O Ρικ Στένγκελ είναι πολύ χαρούμενος με το άγαλμα του Νέλσον Μαντέλα που αποκαλύφθηκε πρόσφατα στην Πλατεία Τραφάλγκαρ. «Ο Μαντέλα είναι ένθερμος φίλος της Αγγλίας, όταν ήταν νέος διάβαζε Ντίκενς και σήμερα παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον τους αγώνες κρίκετ και ράγκμπι», είπε ο διευθυντής του περιοδικού ΤΙΜΕ σε μια πρόσφατη επίσκεψή του στη Βρετανία. Ο Στένγκελ γνωρίζει προσωπικά τον πρώην πρόεδρο της Νότιας Αφρικής, το 1993 τον βοήθησε να γράψει την αυτοβιογραφία του («Μια Μακρά Πορεία προς την Ελευθερία») και τρία χρόνια αργότερα συνεργάστηκε στην παραγωγή του ντοκιμαντέρ «Μαντέλα». Ο ίδιος ο Μαντέλα γράφει ότι νοσταλγεί τις πρωινές βόλτες με τον Στένγκελ στο Τρανσκέι.

Τα χρόνια πέρασαν, ο Στένγκελ έγραψε διάφορα βιβλία (όπως τη «Σύντομη Ιστορία της Κολακείας»), ένα φεγγάρι πέρασε από το Πρίνστον, δούλεψε για τον Μπιλ Μπράντλεϊ, που το 2000 διεκδίκησε το χρίσμα των Δημοκρατικών, και πέρυσι επέστρεψε στα παλιά του λημέρια: ανέλαβε τη διεύθυνση του ΤΙΜΕ, όπου έγραφε στα τέλη της δεκαετίας του ΄80. Το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να αλλάξει την ημέρα έκδοσης του περιοδικού από Δευτέρα σε Παρασκευή. «Οι παλιοί ρυθμοί δεν ωφελούσαν τους αναγνώστες, αλλά τους δημοσιογράφους», λέει στην Ιντιπέντεντ. Ύστερα κατήργησε το σύστημα της συλλογής των ανταποκρίσεων και της σύνθεσής τους από έναν συντάκτη στη Νέα Υόρκη. «Πιστεύω πως οι αναγνώστες θέλουν μια φωνή, μια άποψη. Πάντα έβρισκα περίεργο να έχουμε έναν ανταποκριτή στο Πεντάγωνο που είναι ειδικός στα στρατιωτικά θέματα, μιλά με τους στρατηγούς και μετά γράφει ένα χλιαρό άρθρο». Πήρε βέβαια και δυσάρεστες αποφάσεις, έκλεισε τα γραφεία του περιοδικού σε πολλές πόλεις, απέλυσε δεκάδες ανθρώπους.

Σύμφωνα με τον Στένγκελ, μια από τις απροσδόκητες συνέπειες της 11ης Σεπτεμβρίου ήταν να συνειδητοποιήσουν οι Αμερικανοί ότι αποτελούν μέρος αυτού του κόσμου. Οι νέοι άνθρωποι ενδιαφέρονται για τις διεθνείς εξελίξεις πολύ περισσότερο από τις προηγούμενες γενιές- κι αυτό δεν αφορά μόνο τον πόλεμο ή την τρομοκρατία, αλλά τον τρόπο ζωής σε διάφορες χώρες. Αντί λοιπόν το ΤΙΜΕ να είναι ένα περιοδικό με διαφορετικό εξώφυλλο ανάλογα με την περιοχή στην οποία κυκλοφορεί, είναι καλύτερα να αποτελεί ένα έντυπο που προσφέρει στους αναγνώστες όλου του κόσμου μια αμερικανική προοπτική. Και οι ανταγωνιστές του δεν είναι πλέον μόνο τα άλλα περιοδικά, αλλά και ένας ποδοσφαιρικός αγώνας, η τηλεόραση, μια ταινία στον κινηματογράφο. «Ζούμε τη μεγαλύτερη επανάσταση της πληροφορίας στην ιστορία», λέει ο φίλος του Μαντέλα. «Ένα παιδί που μεγαλώνει στη Ζανζιβάρη έχει πρόσβαση σε όλα τα βιβλία που γράφτηκαν πριν από το 1500 χάρη στην ιστοσελίδα του Βρετανικού Μουσείου. Κι αυτό είναι καταπληκτικό όχι μόνο για τα μέσα ενημέρωσης, αλλά και για την ανθρωπότητα».

13 Comments:

At 15/11/07 4:13 μ.μ., Blogger palestine said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

 
At 15/11/07 4:23 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Ρε τον βλάκα τον Ian Burrell της Ιντιπέντεντ που μπερδεύει τις πλατείες! Λοιπόν, Speaker, δεν ξέρω πότε και με ποιον ήσουν στο Λονδίνο και τι έκανες, αλλά μάλλον τελούσες σε σύγχυση. Γιατί δεν μπορώ να πιστέψω ότι ένας εξέχων βρετανός δημοσιογράφος μπερδεύει την Trafalgar Square με τη μικρή πλατεία που αναφέρεις εσύ...
Η φωτογραφία, πάντως, είναι άριστη.

 
At 15/11/07 4:46 μ.μ., Blogger palestine said...

Δηλαδή εμπιστεύεσαι τον εγγλέζο περισσότερο από μένα ρε αχάριστε που σε διόρθωσα κιόλας για να μην εκτεθείς;!

Αφού τα θέλει ..το μπλογκ σου λοιπόν, μάθε ότι ο δήμαρχος ήθελε όντως να τοποθετηθεί το άγαλμα στην Πλατεία Τραφάλγκαρ αλλά το δημοτικό συμβούλιο απέρριψε την πρόταση του. Το άγαλμα στήθηκε τελικά στη μικρή parliament square και τα αποκαλυπτήρια έγιναν στις 27 Αυγούστου, εκεί ακριβώς που σου λέω και εκεί ακριβώς που το βρήκα:)))))))

Αν δεν σε πείσει αυτό, τότε ίσως σε πείσει αυτό!

(βλέπεις πουθενά συντριβάνια;)

υγ
Μην τα βάλεις μαζί μου. Πάρε τηλέφωνο την αξιόπιστη Ιντιπέντεντ και τον ..εξέχων Μπάρελ για παράπονα:))))))

 
At 15/11/07 6:42 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Στο πρώτο έτος του Πολυτεχνείου τσακωνόμουν με μια Κνίτισσα, την Ελένη (όχι, δεν ήμουν στην ΚΝΕ, όπως ισχυρίζονται κατά καιρούς διάφοροι κακεντρεχείς). Είχα φρέσκα τα διαβάσματά μου (δεν νομίζω πως έκτοτε ξαναδιάβασα Μαρξ) και την είχα σκίσει. Οταν στριμώχτηκε για τα καλά, μου είπε το έσχατο επιχείρημα: "Εχε χάρη που δεν έχω διαβάσει αρκετά, αλλοιώς θα σε είχα κολλήσει στον τοίχο!"
Κάτι ανάλογο λέω λοιπόν κι εγώ σήμερα στον Speaker: έχε χάρη που δεν έχω καιρό να ψάξω στο Internet, αλλοιώς θα σου είχα αποδείξει ότι έχω δίκιο. Λίγο που έψαξα, όλοι για την Parliament Square μιλάνε, αλλά δεν μπορεί, λάθος θα κάνουν...

 
At 15/11/07 9:25 μ.μ., Blogger Πάνος said...

Μιχάλη, παραδέξου το: Ο speaker μπορεί να υστερεί σε ορισμένα θέματα (πχ στη στιχοπλεκτική) αλλά σε κάποια άλλα ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΤΑΙ! :-)

 
At 15/11/07 9:31 μ.μ., Blogger Πάνος said...

...κι αν ξεπεράσει την εμμονή της απόκρυψης και συναντηθούμε για ένα δυο (έξι-εφτά) ποτά, κάπου στο κέντρο, εκεί προς τα Χριστούγεννα που θα είμαι στην Αθήνα, υπόσχομαι να του γράψω μια επαινετική κριτική ΚΑΙ για τους στίχους του!

*

Εδώ, βρε Ιχνηλάτη, στα γενέθλια της καλύβας μας ήρθε (με πολιτικά) κάποιος πασίγνωστος καλυβίστας (που δε γνωρίζαμε) και αποδείχτηκε ...επίσκοπος! Και δεν κώλωσε!

 
At 15/11/07 9:55 μ.μ., Blogger palestine said...

Πάνο, αν υποψιαστώ ότι ο Θείος Ισίδωρος είναι δεσπότης θα.. θα.. θα αναρτήσω κανονική φωτογρφία μου στην Καλύβα σου με φαρδιά πλατιά την υπογραφή μου:))))))))

 
At 15/11/07 10:07 μ.μ., Blogger palestine said...

Μιχάλη, κάποτε με κόλλησε στον τοίχο μια Κνίτισσα και ..αααχχχ ..δεν σου λέω τι έχασες:))))))))))

 
At 24/1/20 11:11 π.μ., Blogger Ravi said...


Thanks for sharing an article like this. The information which you have provided is better than another blog.
xy findit tracker

 
At 27/11/20 8:40 π.μ., Blogger Starscope Monocular said...

best laptop cooling pads
best smartwatches
complete guide to sanitizing your house
oshenwatch scam or not

 
At 3/12/20 8:10 π.μ., Blogger Daniel Evans said...

Exceptional piece of substance in the wake of scrutinizing this I'm feeling overwhelming so much that I've increment a sort of information from this page. Continue doing great!!
https://theviraltech.com/koresphere-review/

 
At 3/1/21 11:54 π.μ., Blogger Products Review said...

The Research you have did on this topic, is really appreciable, thanks for posting this article, if you also want to read review about electronics gadget than visit to my site also.
What is PureAir Max
What is ZoomShot Pro
How Bit Watch Works

 
At 2/3/21 3:46 μ.μ., Blogger Etisalat said...

Thanks for sharing this informative blog with us. Find out the best Surveying Instruments in UAE on Etisalat yellowpages.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home