Παρασκευή, Νοεμβρίου 09, 2007

Υπέροχοι καταρράκτεςΟ επαναστάτης πρόεδρος της Βενεζουέλας είναι ένας από τους σφοδρότερους κατήγορους της παγκοσμιοποίησης. Αλλά η χώρα του έχει γίνει παγκόσμιο κέντρο ξεπλύματος, λαθρεμπορίου και διαφθοράς.

Η Ναόμι Κάμπελ ήταν καταγοητευμένη με «την αγάπη και την τόλμη» του οικοδεσπότη της. Φορώντας ένα «επαναστατικό και φίνο λευκό φόρεμα από τον διάσημο οίκο μόδας Fendi»- όπως έγραψε μια εφημερίδα της Βενεζουέλας- εξέφρασε τον θαυμασμό της για τους υπέροχους καταρράκτες της χώρας. Λίγες ημέρες νωρίτερα, και αφού πέρασε ένα ολόκληρο 24ωρο με τον πρόεδρο Τσάβες, ο Σων Πεν δήλωνε ότι γνώρισε μια «μεγάλη χώρα». Η χώρα είναι βέβαια μεγάλη επειδή έχει έναν μεγάλο πρόεδρο. Και για τον λόγο αυτό, ετοιμάζεται στις 2 Δεκεμβρίου να εγκρίνει μια τροποποίηση του Συντάγματος που θα επιτρέπει την ανανέωση της θητείας αυτού του προέδρου για όσες φορές το επιθυμεί, αντί για τις δύο που είναι σήμερα. Ο Τσάβες έχει χωρίσει δυο φορές, και σήμερα δεν έχει μια σύζυγο διαθέσιμη για να εναλλάσσει μαζί της την εξουσία όπως συμβαίνει στην Αργεντινή. Καλύτερα λοιπόν να προχωρήσει μόνος του. Όπως σημειώνει η Αν Άπλμπομ στην Ουάσιγκτον Ποστ αναφερόμενη στην περίφημη ρήση του Λένιν για τους ξένους που υποστήριζαν τη Ρωσία, θα υπάρχουν πάντα κάποιοι «χρήσιμοι ηλίθιοι» που θα τον χειροκροτούν.

Αλλά αυτά έχουν γραφτεί και αναλυθεί πολλές φορές. Στο κάτω- κάτω, αν οι Βενεζουελανοί θέλουν έναν αυταρχικό πατερούλη, δικαίωμά τους. Υπάρχει όμως μια άλλη, πιο σκοτεινή πλευρά αυτής της ιστορίας που αφορά όλο τον κόσμο. Το 2003 βγήκαν από τα σύνορα της Βενεζουέλας 75 τόνοι κοκαΐνης. Φέτος, τα φορτία αναμένεται να φτάσουν τους 276 τόνους. Άλλοτε, ο βασικός προορισμός ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Καραϊβική. Σήμερα, είναι σε μεγάλο βαθμό η Ευρώπη (κάπου πρέπει να παίζουν και τα Ζωνιανά). Ανώτατο στέλεχος της ολλανδικής αστυνομίας έλεγε στον Βενεζουελανό οικονομολόγο Μοϊσές Ναΐμ, που διευθύνει το περιοδικό Foreign Ρolicy, πως ο ίδιος και οι συνάδελφοί του περνούν περισσότερο χρόνο στο Καράκας παρά στην Μπογκοτά και ότι πολλοί από τους «ιεράρχες» των καρτέλ του οργανωμένου εγκλήματος έχουν σήμερα έδρα τη Βενεζουέλα. Η τελευταία περιλαμβάνεται πλέον σε όλους τους καταλόγους των Παραδείσων του ξεπλύματος χρήματος. Και στη λίστα της οργάνωσης Τransparency Ιnternational καταλαμβάνει την τιμητική 162η θέση, σε σύνολο 179 χωρών.

Η Βενεζουέλα του Ούγκο Τσάβες έχει γίνει επίσης κέντρο λαθρεμπορίου όπλων και διαμαντιών. Με πρόσφατη έκθεσή τoυς, οι οργανώσεις Global Witness και Ρartnership Αfrica ζητούν την αποπομπή της χώρας από τον μηχανισμό Κίμπερλεϋ, που έχει θεσπίσει ο ΟΗΕ για την καταπολέμηση της διακίνησης των «ματωμένων διαμαντιών». Μπορεί βέβαια όλα αυτά να συνιστούν προπαγάνδα σκοτεινών κέντρων κατά της Μπολιβαριανής Επανάστασης. Και τα χθεσινά ρεπορτάζ για πυρά εναντίον αντικυβερνητικών φοιτητών μάλλον στην ίδια συνωμοσία εντάσσονται.

8 Comments:

At 9/11/07 6:20 μ.μ., Blogger Tzaki Jazz said...

Υπάρχουν επαναστάτες. Υπάρχουν και "επαναστάτες". Πάντα πίστευα οτι επανάστης είναι εκείνος που πράττει με προσωπικό κόστος ενάντια σε μια αρρωστημένη κοινή πρακτική.

Όμως ο επαναστάτης δεν αρκεί να κάνει μονάχα αυτό. Ο επαναστάτης πολεμάει για το δίκαιο και για την αλήθεια. Δεν νοείται επανάσταση με άλλο αντικείμενο. Ο Τσε διαφώνησε με τον Φιντέλ -και οι πραγματικοί λόγοι της διαφωνίας τους ποτέ δεν απασχόλησαν σοβαρά τους ιστορικούς της επανάστασης. 'Η μήπως της "επανάστασης";

 
At 9/11/07 8:23 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Συμφωνώ απολύτως. Πώς εξηγείς όμως ότι ο Τσάβες έχει τόσους θαυμαστές (και) στην Ελλάδα;

 
At 9/11/07 10:35 μ.μ., Blogger nik-athenian said...

πάλι καλά που το καταλάβατε στο τέλος του ποστ αγαπητέ Μιχάλη.
Είναι φανερό ότι ο σύντροφος Τσάβες και οι λαϊκές κατακτήσεις διαβάλλονται από τον ιμπεριαλισμό και το πολυεθνικό κεφάλαιο.
Αλλά η διεθνής αλληλεγγύη προς τους βαρόνους της κοκαϊνης (συγνώμη προς την Βενεζουέλα ήθελα να πω) θα συντρίψει τη συνωμοσία. :-)

 
At 9/11/07 11:10 μ.μ., Blogger speaker said...

Δεν θα μπορούσα παρά να συμφωνήσω με τον Τζάκι τον Τζαζ, αφού είμαστε ομόθρησκοι. Πιστεύει κι αυτός φανατικά σε ένα και μοναδικό θεό: τον Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα.

(το έμαθα από τον ίδιο, στην καταπληκτική δημόσια ομολογία πίστεως που κάνει:)

υγ
Μιχάλη, ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ συνωμότησαν - με τη χθεσινή διακοπή του ιντερνετ στη μισή Ελλάδα - για να μη σου ευχηθούμε στο μπλογκ για τη γιορτή σου. Πολύχρονος, να χαίρεσαι ό,τι αγαπάς κλπ.. κλπ.. και να συνεχίζεις να σφάζεις με το μπαμπάκι και με το χιούμορ αυτούς που δεν γουστάρεις:)))))))

 
At 10/11/07 11:18 π.μ., Blogger Tzaki Jazz said...

Κύριε Μιχάλη, ο λόγος που ο Τσάβες έχει τόσους θαυμαστές στην Ελλάδα είναι ο ίδιος λόγος για τον οποίο οτιδήποτε "αριστεροφέρνει" κερδίζει ευκολότατα ακόλουθους στη χώρα μας.

Είναι ο ίδιος λόγος για τον οποίο η αφίσα του Τσε κοσμεί 1 στα 5 φοιτητικά δωμάτια χωρίς να ξέρει ούτε ο ένας στους 100 από αυτούς που την έχουν στον τοίχο τους ότι ο ίδιος ο Τσε αποκήρυξε την κομουνιστική πραγματικότητα της ΕΣΣΔ.

Ο ίδιος λόγος για τον οποίο με ένα απλό υποννοούμενο συγκεντρώνεται στρατός ολάκερος να διαδηλώσει "κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16" χωρίς -το λέω με πάσα βεβαιότητα- να γνωρίζει ούτε ο ένας στους χίλιους εκ των διαδηλωτών τι ΑΚΡΙΒΩΣ προβλέπει αυτό το ρημαδιασμένο άρθρο.

Ο Έλληνας κατά τη γνώμη μου κύριε Μιχάλη είναι ψευτοεπαναστάτης, τσάμπα μάγκας.

Δεν συμφωνώ με γενικεύσεις βέβαια, συμπαθάτε με.

 
At 10/11/07 3:36 μ.μ., Blogger Le Panao said...

tzaki jazz όντας φοιτητής συμφωνώ μεν γενικά με τα γραφόμενα του τελευταίου σχολίου σας, οφείλω να διαφωνήσω δε κάθετα με τη στατιστική της τρίτης παραγράφου σας. Νομίζω πρέπει να αναθεωρήσετε τη βεβαιότητά σας γιατί σε κάποιες διαδηλώσεις για αυτό το άρθρο που λέτε, λιγότεροι από 1/10 συμμετέχοντες ήταν κνήτες (έτσι για να κάνω κι εγώ με τη σειρά μου μια στατιστική...) και σίγουρα παραπάνω από 1/1000 ήταν ενήμεροι για πολλά περισσότερα πράγματα από ένα απλό άρθρο.

 
At 10/11/07 10:24 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

To ζήτημα της Λ.Αμερικής, της πολιτικής νοοτροπίας, έχει να κάνει με την φιλελεύθερη ή μή εκδοχή του Καθολικισμού.Μέχρι το 1990 με τη πτώση των χωρών του υπαρκτού σοσιαλισμού ο Βοϋτίλα επέβαλε αυταρχικό καθεστως και εκκαθάρισε τη προοδευτική πτέρυγα. Χωρίς αυτήν, δημαγωγοί και λαϊκιστές ευνοούνται. Σε λίγα χρόνια πιθανόν, το κατακεραυνωμένο κίνημα να ανακάμψει και να αντισταθεί τη ψευδοαριστερά. Θυμίζει Περσία, έφυγε ο Σάχης της Βενεζουέλας, ήρθε ο Χομεϊνί-Τσάβες. Ισως χρειάζεται μια γενηά ή 15-20 χρόνια να φτιαχτεί ηγεσία που εξόντωσαν οι δηθεν αντίπαλοι του Τσάβες και η οποία θ' αναμετρηθεί εκ νέου με τη γραφειοκρατία, αφού ο ;idiow διαγράψει το κύκλο της αποτυχίας και ξεφουσκώσει τα αιτήματα για ευημερία.
Μάλλον εμπνέεται από Μιλόσεβιτς.

 
At 12/11/07 8:55 μ.μ., Blogger θοδωρής said...

Όταν νεώτεροι συνάδελφοι ερωτούν κάτι και δεν γνωρίζω την απάντηση τους απαντώ πως έλειπα από το μάθημα γιατί είχαμε απεργία για τον Ντανιέλ Ορτενγα.
Παρά το ότι μου διαφεύγουν λεπτομέρειες της συνολικής του σταδιοδρομίας έχω την εντύπωση πως είναι αντίστοιχοι των μεγάλων επαναστατών (Κάστρο, Τζάβες, Γκόρ, Τσέ, Στάλιν, Μπούτο) ίσως και κάποιων άλλων που αδίκως ή δικαίως παρέλειψα.
Το πανεπιστήμιο έγινε άντρο ελεύθερης διακίνησης αναρχικών και όχι ιδεών κανένας δε μίλησε για αναβάθμιση σπουδών στα δε "Νέα" μαθαίνω ότι το Καποδιστριακό της Αθήνας πέτυχε την κατά 300 θέσεις βελτίωσή του με δημοσιεύσεις σε μεγάλα περιοδικά νέων ερευνητών που ο Θεός ξέρει με τι τρόπο έκαναν την έρευνά τους. Στο βωμό της παιδείας ο Γιωργάκης επαινεί την ιδιωτική εκπαίδευση και κανένας φοιτητής της Ιατρικής δεν έστειλε μία βόμβα στο Υπουργείο παιδείας ευχαριστήριο για την από 20ετίας αναγνώριση πτυχίων που αποκτήθηκαν στις χώρες του ανύπαρκτου σοσιαλισμού έναντι προβλεπόμενου τιμήματος (Τι θες παιδί μου να σου αγοράσω μία Cayen ή ένα πτυχίο Ιατρικής Τσέχικης κατασκευής και συναρμολόγησης (Skoda);;

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home