Δευτέρα, Οκτωβρίου 22, 2007

Ραντεβού με τον θάνατο



Το Φουσούν είναι μια βιομηχανική πόλη της παλιάς Μαντζουρίας, βορειοανατολικά του Πεκίνου. Εδώ έμεινε η Λιου Τσουνλάν για πάνω από 25 χρόνια, μέχρι το φθινόπωρο του 2004 που έφυγε για το Παρίσι. Ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή.

Στην πραγματικότητα, η Λιου και ο σύζυγός της, ο Ζανγκ Μπαϊλιάνγκ, δεν είχαν ποτέ χρήματα. Ούτε καμιά σοβαρή επαγγελματική προοπτική. Η Λαϊκή Δημοκρατία είχε όμως εξασφαλισμένη την καθημερινή τους επιβίωση. Εκείνη δούλευε σε μια υφαντουργία, εκείνος σε ένα εργοστάσιο επίπλων. Πρότυπό τους, όπως και όλων των Κινέζων που γεννήθηκαν μετά το 1949, ήταν ο σύντροφοςπρότυπο Λέι Φενγκ, τον οποίο εφηύρε ο Μάο το 1963. Τα χαμογελαστά του πορτρέτα εξακολουθούν να βρίσκονται παντού, στα εστιατόρια, τα βενζινάδικα, τα δημόσια κτίρια. Σ΄ αυτόν ονειρευόταν η Λιου να μοιάσει και ο γιος της. Αλλά τα πράγματα άλλαξαν. Τα εργοστάσια άρχισαν να κλείνουν, οι καμινάδες έπαψαν να καπνίζουν, στο Πεκίνο ο Ντενγκ Σιαοπίνγκ άρχισε να μιλά για μια πολιτική μεταρρυθμίσεων που θα οδηγούσε τη χώρα στην κινεζική εκδοχή του σοσιαλισμού, δηλαδή σε έναν ανεξέλεγκτο καπιταλισμό. Η Λιου μάθαινε τη λειτουργία της οικονομίας της αγοράς κερδίζοντας 600 γιουάν (60 ευρώ) το μήνα. Και το 1998, όταν η υφαντουργία ξαφνικά έκλεισε, έγινε μια «σιαγκάνγκ», όπως λένε στα κινέζικα τους ανέργους.

Η ιδέα να μεταναστεύσει της ήρθε το 2003, όταν ο άνδρας της έχασε κι αυτός τη δουλειά του και ο γιος τους άρχισε να μιλά για γάμο. Γύρω της οι γυναίκες είχαν αρχίσει να εξαφανίζονται, οι φήμες έλεγαν ότι πήγαιναν στη Δύση κι έβγαζαν πολλά λεφτά. Την ίδια εποχή μιλούσαν στο Παρίσι για μια νέα γενιά Κινέζων μεταναστών, συνήθως μεσήλικες γυναίκες, πιο φτωχές και πιο χαμένες από την πρώτη γενιά. Τις έλεγαν «ντονγκμπέι» (βορειοανατολικές). Το ταξίδι Πεκίνο- Παρίσι κόστιζε 70.000 γιουάν (7.000 ευρώ), μόνο πήγαινε χωρίς έλα, όσο οι μισθοί δέκα ετών στο εργοστάσιο της Λιου. Τη συγκέντρωση των χρημάτων την ανέλαβε η μεγάλη της αδελφή. Κι ένα πρωί, η Λιου έφυγε, με μερικά δεκάευρα στην τσέπη, χωρίς να ξέρει λέξη γαλλικά ή αγγλικά, ούτε το πότε θα επιστρέψει.

Ήταν ήδη κουρασμένη: όπως διέγνωσε ένας γιατρός στη Γαλλία, έπασχε από υπέρταση και διαβήτη. Δύο επιλογές είχε, ή να κρατά παιδιά ή να γίνει πόρνη. Στην αρχή πρόσεχε παιδιά, αλλά κουραζόταν γρήγορα κι έτσι έκανε διάφορες άλλες δουλειές. Ό,τι χρήματα κέρδιζε, τα έστελνε στην πατρίδα για να ξεπληρώσει το οικογενειακό της χρέος. Όταν η αίτησή της για χορήγηση ασύλου απορρίφθηκε τον Νοέμβριο του 2005, πέρασε στην παρανομία. Στις 20 Σεπτεμβρίου οι αστυνομικοί κτύπησαν την πόρτα της κι εκείνη πήδησε από τον πρώτο όροφο. Την επομένη πέθανε. Οι δικοί της το έμαθαν έξι μέρες αργότερα. Αυτό που τους ενδιαφέρει τώρα είναι να επαναπατρίσουν τη σορό της. «Στην Κίνα», λέει ο Ζανγκ Μπαϊλιάνγκ, «το τελευταίο ραντεβού με τον θάνατο έχει μεγάλη σημασία».

2 Comments:

At 22/10/07 12:05 μ.μ., Blogger Anastasia Konstantakatou said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

 
At 22/10/07 12:08 μ.μ., Blogger Anastasia Konstantakatou said...

Μια ακόμη διάσταση , λοιπόν, του σοβαρού ζητήματος της μετανάστευσης και των εγγενών παραμέτρων του - νομίζω ο manu chao αποτυπώνει σε ένα στίχο μόνο την τραγική πλην αληθινή πραγματικότητα όταν λέει "correr es mi destino / por no llevar papel" - ότι δηλαδή η μοίρα του μη-κατόχου των "χαρτιών" είναι ακριβώς αυτή: να τρέχει. Πώς και για πού αυτή είναι μια άλλη ιστορία..

Βέβαια η ιστορία της Λιου Τσουνλάν διαφέρει, καθώς φέρει το ηχόχρωμα της Κίνας σε μια ακόμη υπενθυμιση των αλλαγών που συμβαίνουν θεωρητικά μακριά μας, αλλά στην ουσία δίπλα μας.

Και φυσικά κανείς εδώ έχει πολλά να πει αλλά ένεκα της ώρας θα αρκεστώ να προτείνω, με μια επιφύλαξη ωστόσο, τη δουλειά της Anne Fontaine με τον ιδιαιτερο τίτλο Augustin, Roi du Kung-Fu - στα ελληνικά, "Ωγκυστέν, ο βασιλιάς του Κουνγκ-Φου" με την προϋποθεση ότι έχει μεταφραστεί ο γαλλικός τίτλος (...) Η ταινία αυτή, πραγματεύεται τη ζωή μιας Κινέζας στο Παρίσι που ειναι πιο τυχερή. Δεν στεκεται όμως εκεί και αφουγκράζεται τη ζωή των μεταναστών μπαίνοντας στους Ναούς ή ακόμα δείχνοντας τη δύσκολη ζωή των γυναικών που για να επιβιώσουν θα κάνουν τα πάντα..

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home