Παρασκευή, Οκτωβρίου 19, 2007

Η μεγάλη μπλόφα



Η Τουρκία απέσπασε ήδη από τους Δημοκρατικούς την απόσυρση του ψηφίσματος για τη γενοκτονία των Αρμενίων. Ο Ερντογάν θα ζητήσει κι άλλα ανταλλάγματα τον ερχόμενο μήνα από τον Μπους. Κι όλα αυτά, για να μη γίνει μια εισβολή στο Ιράκ που έτσι κι αλλιώς δεν συμφέρει κανέναν.

Το 80% των έργων υποδομής στο ιρακινό Κουρδιστάν εκτελείται από τουρκικές εταιρείες. Το χερσαίο εμπόριο μεταξύ Τουρκίας και Κουρδιστάν εκτιμάται σε 5 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Τουρκία είναι ο αποκλειστικός προμηθευτής ηλεκτρικού ρεύματος στο δυτικό Κουρδιστάν και χρειάζεται τη συνεργασία των Κούρδων για να εξασφαλίσει τη συνέχιση της οικονομικής της παρουσίας στην περιοχή, που αποτελεί και τη βάση της στρατηγικής της παρουσίας. Δεν μπορεί όμως να διαπραγματευθεί απευθείας μαζί τους για το ζήτημα των ανταρτών του ΡΚΚ, γιατί κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με αναγνώριση της ανεξαρτησίας της περιοχής. Για τον λόγο αυτό, δεν έχει ανοίξει και προξενείο, αντίθετα με το Ιράν. Οι Κούρδοι που θέλουν να ταξιδέψουν στην Τουρκία είναι υποχρεωμένοι να μεταβαίνουν με κίνδυνο της ζωής τους στη Βαγδάτη για να πάρουν βίζα.

Η Τουρκία ζητά έτσι από την ιρακινή κυβέρνηση να λάβει εκείνη μέτρα κατά του ΡΚΚ. Όπως επισημαίνει όμως η εφημερίδα Χααρέτζ, το αίτημα αυτό είναι ανάλογο με το αίτημα του Ισραήλ προς την Παλαιστινιακή Αρχή να λάβει μέτρα κατά της Χαμάς. Με μια διαφορά: οι άνδρες της παλαιστινιακής ασφάλειας μπορούν θεωρητικά να μπουν στις περιοχές που ελέγχει η Χαμάς, ενώ οι Ιρακινοί στρατιώτες δεν μπορούν ούτε να διανοηθούν να διασχίσουν τα φανταστικά σύνορα του Κουρδιστάν με άλλες περιοχές του Ιράκ. Στο Κουρδιστάν δεν μπορείς να βρεις ιρακινή σημαία ούτε για δείγμα. Άλλωστε, η ιρακινή κυβέρνηση δεν μπορεί να πολεμήσει ούτε τους τρομοκράτες γύρω από τη Βαγδάτη, θα τα βάλει με τους αντάρτες στα βουνά του Κουρδιστάν;

Στη θεωρητική περίπτωση μιας τουρκικής εισβολής, οι Κούρδοι θα απέσυραν χιλιάδες Πεσμεργκά που υπηρετούν στην περιοχή της Βαγδάτης προκειμένου να πολεμήσουν τους Τούρκους. Έτσι, όχι μόνο θα παρουσίαζε σοβαρά προβλήματα η τροφοδοσία του αμερικανικού στρατού (το 70% των αεροσκαφών τροφοδοσίας και το 30% των καυσίμων ξεκινούν από την Τουρκία), αλλά θα υπονομευόταν και η μάχιμη δυνατότητά τους σε μια κρίσιμη στιγμή για την έκβαση του πολέμου στο Ιράκ. Οι Αμερικανοί το ξέρουν. Οι Τούρκοι το ξέρουν, όπως ξέρουν και ότι οι 24 επιχειρήσεις που έχουν πραγματοποιήσει ως τώρα στο κουρδικό έδαφος δεν απέφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τον μπαμπούλα της εισβολής αφενός για να αποσπάσει όσο μπορεί περισσότερα οφέλη από την Ουάσιγκτον- αφού το όνειρο της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση απομακρύνεται όλο και περισσότερο - αφετέρου για να δείξει ότι τηρεί τις προεκλογικές του εξαγγελίες για προστασία των πολιτών από την τρομοκρατία. Αλλά από τα σύνορα με το Κουρδιστάν θα εξακολουθήσουν να διέρχονται περισσότερα φορτηγά παρά στρατιώτες.

8 Comments:

At 19/10/07 3:16 μ.μ., Blogger π. said...

Όντως έτσι ακριβώς είναι και μονολεκτικά λέγεται και εκβιασμός (λέγεται και πολιτική). Βέβαια εκβιασμός στις ΗΠΑ είναι ενδιαφέρον βήμα, να δούμε αν κάποιος θα βιαστεί να δείξει ότι είναι πιο χαζός και κάνει κάποιο αδέξιο βήμα..

 
At 19/10/07 4:09 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

"" Οι Αμερικανοί το ξέρουν. Οι Τούρκοι το ξέρουν,.."" Oι έλληνες τί ξέρουν;

"".. αφού το όνειρο της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση απομακρύνεται όλο και περισσότερο....""
Ποτέ η Δυτική Ευρώπη, πλήν της εποχής των Θαλάσσιων εξερευνήσεων δεν απομακρύνθηκαν απο τα συμφέροντα τους στη Μέση Ανατολή. Πέραν των όσων φλυαρούν δεν έχουν άλλη διέξοδο παρά να επιδιώξουν την σύνδεση της Τουρκίας στο άρμα της Ε.Ε. Αυτή είναι η στρατηγική τους, τάλλα μάλλον περιορίζονται σε τακτικές.

 
At 19/10/07 4:33 μ.μ., Blogger nik-athenian said...

Γιατί να μην το δούμε το θέμα από την άλλη όψη:
Απειλούμε εμείς οι Αμερικανοί ότι θα αναγνωρίσουμε ως ιστορικό γεγονός τη γεννοκτοκτονία των Αρμενίων (ίστορίες πριν από 100 χρόνια κατάληλες μόνο για τα βιβλία), για να παζαρέψουμε την απραξία σας (των Τούρκων) στην περιοχή, ώστε να μη μας φέρνετε κι άλλα απρόβλεπτα εμπόδια στα σχέδιά μας.
Πιθανόν να είμαι αφελής.

 
At 19/10/07 4:37 μ.μ., Blogger palestine said...

Το θέμα που πραγματεύεται το άρθρο σου σήμερα, αγαπητέ Μιχάλη, προσφέρεται για σεμινάρια πολιτικής επιστήμης στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, αφού συμπυκνώνει στοιχεία μακιαβελισμού, οπορτουνισμού, μαξιμαλισμού, ιδεαλισμού, ρεαλισμού, ωφεμιλισμού, και κάθε άλλου ισμού μπορεί να φανταστεί κανείς, ανάλογα με την εμπλεκόμενη πλευρά.

Βεβαίως, θα μπορούσε κανείς να αποφύγει τις δαιδαλώδεις ατραπούς της πολιτικής θεωρίας και να επικαλεστεί απλά τη σοφή – όπως πάντα – λαική ρήση «έχει ο καιρός γυρίσματα»!

«Η Τουρκία έχει το δικαίωμα της αυτοάμυνας» δήλωσε – οπορτουνιστικά – προχθές στην Άγκυρα ο Άσαντ, αναφερόμενος στις απειλές του Ερντογάν για εισβολή στο Ιράκ εναντίον των ανταρτών του PKK!!! «Ξεχνώντας» ποιος πρόσφερε για είκοσι και πλέον χρόνια κάθε είδους στήριξη στο PKK, πού βρισκόταν το αρχηγείο του Οτσαλάν, και ποιος τον έδιωξε κακήν κακώς από τη Συρία μέσα σε μια νύχτα, όταν η Άγκυρα επέδωσε το σχετικό τελεσίγραφο στη Δαμασκό..

Ο Ερντογάν δεν μπορούσε παρά να εκφράσει– ωφελιμιστικά – την ικανοποίηση του για τη στάση αυτή της ..φίλης Συρίας!

Ο Ταλαμπανί καλεί τους μαξιμαλιστές αντάρτες του PKK να αποχωρήσουν από το ιρακινό Κουρδιστάν αμέσως, επιδεικνύοντας τον απαραίτητο ρεαλισμό που του επιβάλλει η συγκυρία.

Οι Αρμένιοι φωνάζουν για την αναγνώριση της γενοκτονίας τους ευελπιστώντας στον ιδεαλισμό της δημοκρατίας, τη στιγμή που το μακιαβελικό τουρκικό στρατιωτικό κατεστημένο τρίζει τα δόντια προς όλες τις πλευρές, της Ουάσιγκτον συμπεριλαμβανομένης!

Οι συμμαχίες και οι αντιπαλότητες που έχουν προκύψει στην περιοχή θα ήταν στη σφαίρα της φαντασίας πριν μερικά χρόνια. Έχει ο καιρός γυρίσματα, όντως.

υγ
Εξαιρετικός ο τίτλος που διάλεξες, αν και εμπεριέχει το ρίσκο της διάψευσης. Ο εθνικισμός διαπερνά κάθετα και οριζόντια τόσο το κοσμικό κατεστημένο όσο και το ισλαμικό κίνημα στην Τουρκία. Και ο εθνικισμός θέλει αίμα για να δικαιωθεί. Και η αναγνώριση μιας γενοκτονίας μπορεί να αποτραπεί με μια άλλη..

 
At 19/10/07 5:05 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Πράγματι, speaker. Μπορεί να διαψευστεί ο τίτλος. Η Ρεπούμπλικα γράφει σήμερα ότι η επίθεση της Τουρκίας θα γίνει τον άλλο μήνα. Πηγή των τουρκικών μυστικών υπηρσιών αναφέρει ότι θα εισβάλουν μόνο οι ειδικές δυνάμεις, και όχι ο κύριος όγκος των στρατευμάτων, και ότι δεν θα γίνει τίποτα πριν τις 8 Νοεμβρίου, που ολοκληρώνει ο Ερντογάν τις επισκέψεις του σε Ουάσινγκτον και Ρώμη.
Εξακολουθώ να πιστεύω, πάντως, ότι όλα αυτά είναι μπούρδες και λέγονται για δημιουργία εντυπώσεων.

 
At 20/10/07 10:15 π.μ., Blogger passing bee said...

@speaker:Μήπως άφησες ανοιχτό το μάτι της κουζίνας; Κάποιο φαγητό καίγεται,Αθήναιε,παιδί μου.

 
At 20/10/07 2:55 μ.μ., Blogger palestine said...

Ενοχλητική Μέλισσα, μου διευκρινίζεις τι εννοείς για να πάρεις απάντηση;

 
At 20/10/07 7:18 μ.μ., Blogger Le Panao said...

Speaker μάλλον εννοεί ότι το εξαιρετικά ενδιαφέρον, κατα την άποψή μου, κατεβατό που γράψατε το εξέλαβε περισσότερο ως... κατεβατό παρά ως εξαιρετικά ενδιαφέρον! Γνώμες είναι αυτές... :) Συμφωνώ με τα λεγόμενά σας πάντως.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home