Σάββατο, Οκτωβρίου 13, 2007

Όταν ο τενίστας έχει χρέη



O αγώνας του περασμένου Αυγούστου ανάμεσα στον Αργεντινό Μαρτίν Βασάγιο Αργκουέγιο και τον Ρώσο Νικολάι Νταβιντένκο ήταν άνισος. Ο δεύτερος ήταν νούμερο 4 στον κόσμο και μόνο με ένα θαύμα θα μπορούσε να χάσει. Το πρώτο σετ το κέρδισε εύκολα. Και τότε, κάποιος στοιχημάτισε μέσω Ιnternet μερικά εκατομμύρια δολάρια ότι ο Αργκουέγιο θα κερδίσει. Λίγα λεπτά αργότερα, ο Ρώσος αποσύρθηκε από το παιχνίδι τραυματισμένος. Ο τολμηρός άγνωστος έγινε πλούσιος.

Τέτοια επεισόδια έχουν πολλαπλασιαστεί τον τελευταίο καιρό στον κόσμο του τένις. Ενας άλλος Ρώσος, ο Ντμίτρι Τουρσούνοφ, παραδέχθηκε την περασμένη εβδομάδα ότι στο Μaster της Μαδρίτης του υποσχέθηκαν χρήματα για να κάτσει να χάσει. Ο Σέρβος Γιάνκο Τιπσάρεβιτς, γνωστός και ως «φιλόσοφος τενίστας» επειδή διαβάζει πολύ, έχει κουραστεί να αποκρούει τους αγνώστους που τον πλησιάζουν κάθε τόσο και του ψιθυρίζουν πως έχουν γι΄ αυτόν «μια καλή δουλειά». Ο Τιπσάρεβιτς, που ένα μεγάλο τατουάζ στο σώμα του γράφει «Η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο», είναι καλός παίκτης, αλλά όχι και πολύ καλός, κερδίζει κάποια χρήματα από το τένις αλλά δεν είναι και πλούσιος, με άλλα λόγια είναι το ιδανικό θύμα για τη Μαφία που λυμαίνεται αυτό το άθλημα.

«Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που καθορίζουν το ποσό που θα προσφέρεις στον παίκτη», εξηγεί στην «Ελ Παΐς» ο Μάικλ Φραντσέζε, πρώην αρχιμαφιόζος της οικογένειας Κολόμπο στη Νέα Υόρκη. «Αν έχει χρέη, μπορείς να του τα ξεπληρώσεις σε ένα ή περισσότερα παιχνίδια. Σε αντίθετη περίπτωση, οι περισσότεροι παίκτες των αμερικανικών πανεπιστημίων είναι ικανοποιημένοι με 10.000 δολάρια. Φυσικά, αυτός που κάνει την προσφορά γνωρίζει εκ των προτέρων ποιο ποσό θα προσελκύσει την προσοχή του παίκτη. Όπως επίσης γνωρίζει πως το να πιάσει έναν μεγάλο παίκτη δεν έχει νόημα, εκτός κι αν είναι βουτηγμένος στα χρέη. Η βασική αρχή είναι να στήσεις έναν αγώνα χωρίς να τραβήξεις την προσοχή των αρχών».

Ο Φραντσέζε γνωρίζει τον Ραφαέλ Ναδάλ. Γνωρίζει και τον Ρότζερ Φέντερερ. Συναντήθηκε μαζί τους, όπως και με άλλους κορυφαίους παίκτες, στη διάρκεια του Μaster του Μαϊάμι. Από τότε που βγήκε από τη φυλακή, γυρίζει τον κόσμο και δίνει διαλέξεις εξηγώντας τις στενές σχέσεις του τένις με τη Μαφία. «Όταν εντοπίσουν έναν παίκτη που έχει σχέσεις με παράνομα γραφεία στοιχημάτων, ξέρουν ότι αποτελεί υποψήφιο στόχο. Αν αρχίσει και έχει χρέη, έρχονται σε επαφή μαζί του και του προτείνουν τρεις επιλογές: να πληρώσει, να καθήσει να χάσει ή να καταλήξει στο νοσοκομείο. Αν δεχθεί να χάσει, τον έχουν δεμένο για πάντα. Ποτέ δεν θα μπορέσει να ξεφύγει. Ξέρω για τι πράγμα μιλάω, έχω πείρα 17 χρόνων».

4 Comments:

At 14/10/07 12:14 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

""Αν δεχθεί να χάσει, τον έχουν δεμένο για πάντα. Ποτέ δεν θα μπορέσει να ξεφύγει""
λέει ο έμπειρος ήρωας σου.

Αλλά προσθέτω και ένα απόσπασμα του Γ.Αγγελόπουλου για τον Ιρανό εκδότη ΜΜΕ, Χοσεΐν Σαριατμανταρί.
Ο άνθρωπος που βασάνισαν οι μυστικοί αστυνομικοί του σάχη, διατηρεί τώρα εξαιρετικές σχέσεις με τις υπηρεσίες πληροφοριών...
διότι.., «εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι που αμφισβητούν τις αξίες», εξηγεί... ''γυναίκες που δεν σέβονται τους ενδυματολογικούς κανόνες ... άνδρες που χτενίζουν τα μαλλιά τους με τρόπο που δεν σέβεται......

Αυτά είναι αναπότρεπτα συμπτώματα μιας πολιτικής ζωής σε στρατόπεδο.
Μηδέν ανεκτικότητα χωρίς οδούς διαφυγής και ευκαιριών.

 
At 14/10/07 2:52 μ.μ., Blogger palestine said...

..Και τότε, κάποιος στοιχημάτισε μέσω Ιnternet μερικά εκατομμύρια δολάρια ότι ο Αργκουέγιο θα κερδίσει.

Είναι πολλά τα λεφτά, Μιχάλη.

 
At 14/10/07 6:44 μ.μ., Blogger Suspect said...

ας τα βλεπουν αυτοι που τζογαρουν

 
At 14/10/07 8:29 μ.μ., Blogger nik-athenian said...

οι μέθοδοι στο τένις μοιάζουν με τις μεθόδους του μποξ. Οι μέθοδοι του μποξ μοιάζουν με αυτές του ποδοσφαίρου κ.λ.π. ώσπου καταλήγουμε ότι όλες οι μέθοδοι είναι παιδιά της κοινωνίας.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home