Τρίτη, Οκτωβρίου 02, 2007

Ένα υπέροχο λευκό νυφικό



Από όσους βρίσκονταν εκείνη τη μοιραία στιγμή στο σημείο πρόσκρουσης του αεροπλάνου ή στους πιο πάνω ορόφους, μόνο 19 επέζησαν. Αλλά η ιστορία της Τάνια Χεντ είναι αναμφισβήτητα η πιο εντυπωσιακή.

Όταν το πρώτο αεροπλάνο προσέκρουσε στον Βόρειο Πύργο, εκείνη βρισκόταν στον 78ο όροφο του Νότιου και συζητούσε για λογαριασμό της Μerrill Lynch ένα σχέδιο συγχώνευσης της εταιρείας Fiduciary Τrust, που καταλάμβανε τον όροφο, με τη Franklin Resources Ιnc. Έτρεξε στο ασανσέρ για να φύγει, όταν κτύπησε τον Νότιο Πύργο το δεύτερο αεροπλάνο. Τα ρούχα της πήραν φωτιά, κι εκείνη άρχισε να έρπει προς την έξοδο. Πριν φτάσει στη σκάλα έπεσε σε έναν άνθρωπο που καιγόταν, ο οποίος πρόλαβε και της έδωσε τη βέρα του παρακαλώντας την να την παραδώσει στη γυναίκα του. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, η Χεντ λιποθύμησε. Και θα είχε ασφαλώς προστεθεί στους 3.000 νεκρούς εκείνης της ημέρας αν ένας νεαρός εθελοντής πυροσβέστης δεν έσβηνε με αυταπάρνηση τις φλόγες στις οποίες είχαν τυλιχτεί τα ρούχα της. Όταν ανέκτησε τις αισθήσεις της στο νοσοκομείο, πέντε μέρες αργότερα, έμαθε ότι ο αρραβωνιαστικός της έχασε τη ζωή του στον Βόρειο Πύργο. Την ίδια τύχη είχε και ο πυροσβέστης που την έσωσε. Εκείνη τα κατάφερε γιατί, όπως είπε, σκεφτόταν συνεχώς το υπέροχο λευκό νυφικό που θα φορούσε στον γάμο. Λίγους μήνες αργότερα εκπλήρωσε και την τελευταία επιθυμία του ανθρώπου που της έδωσε τη βέρα.

Η δραματική ιστορία της Τάνια Χεντ έκανε τον γύρο του κόσμου. Η ίδια, ως ξεναγός στο Ground Ζero, τη διηγήθηκε σε υψηλούς επισκέπτες όπως ο δήμαρχος Μάικλ Μπλούμπεργκ και ο πρώην δήμαρχος Ρούντολφ Τζουλιάνι. «Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτά που έζησα εκεί πέρα», είπε σε μια εκδήλωση το 2006. «Είδα πολύ θάνατο και μεγάλη καταστροφή, είδα όμως και ελπίδα». Πολύ συγκινητικό, πολύ ανθρώπινο, σχεδόν χολιγουντιανό. Και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα: κανένα τμήμα της διήγησής της δεν έχει επαληθευτεί. Η οικογένεια και οι φίλοι του ανθρώπου που λέει ότι ήταν έτοιμη να παντρευτεί, ο οποίος πράγματι πέθανε στον Βόρειο Πύργο, λένε ότι δεν γνωρίζουν καμιά Τάνια Χεντ. Εκπρόσωπος της Μerrill Lynch βεβαιώνει ότι από τα αρχεία της εταιρείας δεν προκύπτει ότι η γυναίκα εργαζόταν ποτέ εκεί. Όσο για τον άνθρωπο με τη βέρα, οι δικοί του δεν έχουν παραλάβει τίποτα. Απλώς σέβονταν τόσα χρόνια τον πόνο της Χεντ και δεν ήθελαν να αμφισβητήσουν τα λεγόμενά της.

Όλες οι προσπάθειες που έχουν κάνει τον τελευταίο καιρό οι Νιου Γιορκ Τάιμς για να της πάρουν συνέντευξη έχουν αποτύχει. Το Δίκτυο που έχουν συγκροτήσει οι Επιζήσαντες της 11ης Σεπτεμβρίου αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να την καθαιρέσει από πρόεδρο. Κανείς δεν αμφισβητεί το πάθος της. Κανείς δεν υποστηρίζει ότι κέρδισε χρήματα από την ιστορία που, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, κατασκεύασε. Η Τάνια Χεντ κέρδισε απλώς τα λίγα λεπτά δημοσιότητας που της αντιστοιχούν.

6 Comments:

At 2/10/07 7:12 μ.μ., Blogger Le Panao said...

Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει (τουλάχιστον σε μένα) είναι το κατά πόσο κάθε αντίστοιχη "μοιραία" ιστορία σε παρόμοια γεγονότα σαν αυτά της 11ης Σεπτεμβρίου είναι κατασκευασμένη η όχι.Και ακόμη περισσότερο κατά πόσο τέτοιες αφηγήσεις για γεγονότα ακόμη παλαιότερα (π.χ. του Β' Π.Π.), που δεν έχουμε πλέον την δυνατότητα να διασταυρώσουμε την εγκυρότητά τους και αποτελούν ίσως κομμάτι πλέον της παγκόσμιας ιστορίας, είναι αληθείς. Και αν αυτές οι ιστορίες έχουν κρίνει μετέπειτα τις τύχες κάποιων ανθρώπων; Ή μήπως βασιζόμαστε στην επιστημονική διαδικασία που ακολούθησε ο μελετητής που τις κατέγραψε;...

 
At 2/10/07 8:32 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ρωτάει o le panao αυτο που υπαγορεύει ο Μ.Μητσός στην ιστοριούλα του,.. "κατά πόσο κάθε αντίστοιχη "μοιραία" ιστορία σε παρόμοια γεγονότα σαν αυτά της 11ης Σεπτεμβρίου είναι κατασκευασμένη η όχι."

"«Είδα πολύ θάνατο και μεγάλη καταστροφή, είδα όμως και ελπίδα». Πολύ συγκινητικό, πολύ ανθρώπινο, σχεδόν χολιγουντιανό"
Εδώ κερδίζεις σίγουρα μερικά λεπτά κυνισμού και σκόπιμης ειρωνίας.
Η κυρία μπορεί να λέει αλήθειες χωρίς να επιβεβαιώνεται απο τρίτους για λόγους προσωπικών δεδομένων. Μπορεί να αφηγείται μυθιστορηματικά το γεγονός της 11.9, αυτό δεν κάνει τη πραγματικότητα του γεγονότος αφορμή για την αμφισβήτηση του.

 
At 2/10/07 9:02 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Μα δεν αμφισβητεί κανείς το γεγονός, για όνομα του Θεού. Μιλάμε για μια συγκεκριμένη ιστορία ενός συγκεκριμένου ανθρώπου, ο οποίος φαίνεται ότι την κατασκεύασε για να γίνει γνωστός. Καμιά σχέση με τα προσωπικά δεδομένα. Οι Νιου Γιορκ Τάιμς έψαξαν την ιστορία κι είδαν ότι μπάζει από παντού. Γι'αυτό και η γυναίκα αποσύρεται από την κυκλοφορία.

 
At 2/10/07 10:21 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

O.K.αλλά άν "η γυναίκα αποσύρεται", αλλού πρέπει να ψαχτεί (cherchez la femme ou l' institution). Διότι σίγουρα δεν μοιάζει με 'Λουκά' των πρωϊνάδικων.
Δεν μπορούμε να παραβλέπουμε ότι κάθε γεγονός casus belli, έχει τις πολιτικές ερμηνείες του και διαφορετικά κίνητρα.

 
At 3/10/07 3:29 μ.μ., Blogger Le Panao said...

gb winzip θα ήθελα να μου πεις σε ποιό ακριβώς σημείο από τα λεγόμενά μου αμφισβήτησα το ευρύτερο γεγονός της 11ης 9ου. Δέχτηκα απλά την πιθανότητα κάποια σχόλια να περιέχουν ίσως κάτι αναληθές. Αντίθετα εσύ αναγνωρίζεις ότι πίσω από ΚΑΘΕ παρόμοια ιστορία κρύβονται πολιτικές ερμηνείες (ανεξάρτητα αν έχουμε ή όχι ενδείξεις γι' αυτό;). Δηλαδή υποστηρίζεις με άλλα λόγια ότι η κυρία του άρθρου ήταν από κάποιους υποκινούμενη;

 
At 3/10/07 4:56 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

"...κατά πόσο τέτοιες αφηγήσεις για γεγονότα ακόμη παλαιότερα (π.χ. του Β' Π.Π.),"
?.. "που δεν έχουμε πλέον την δυνατότητα να διασταυρώσουμε την εγκυρότητά τους" ?"
Το ερωτηματικό μου βρίσκεται σε αυτό το σημείο.

Φυσικά δεν υπάρχει λόγος να υποκινείται η κυρία αλλά δεν αποκλείει ότι κάποιοι να ενοχλούνται και άλλοι να την υποστηρίζουν.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home