Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 14, 2007

Προθάλαμος δικτατορίας



Από μια πρώτη ματιά, μπορεί να έχει πλάκα. Ο Μπέπε Γκρίλο είναι δυναμικός, πεισματάρης και, το κυριότερο, έχει χιούμορ. Αλλά το σύνθημα «ούτε Δεξιά ούτε Αριστερά, κάτω όλα τα κόμματα» είναι πολύ, πολύ επικίνδυνο.

Η Δεξιά; «Ένα συνονθύλευμα απατεώνων». Η Αριστερά; «Ακόμη χειρότερη». Τα κόμματα είναι ο καρκίνος της δημοκρατίας. Οι μεγάλες επιχειρήσεις διευθύνονται από κλέφτες και αλήτες. Οι διανοούμενοι έχουν την καρδιά αριστερά και το πορτοφόλι δεξιά. Τα μέσα ενημέρωσης ανεβάζουν με χαρά το θεατράκι της πολιτικής. Κανείς δεν γλιτώνει από το δηλητήριο του 59χρονου Ιταλού κωμικού. Και το κοινό του είναι ενθουσιασμένο. «Εγώ δεν θέλω να ιδρύσω κόμμα, αλλά να κλείσω όλα τα κόμματα». Μπράβοοο! «Να φύγουν από το Κοινοβούλιο όσοι έχουν καταδικαστεί για οποιοδήποτε αδίκημα». Ναιιιι! «Να φύγουν κι όσοι έχουν ολοκληρώσει δύο θητείες». Εύγεεεε! Ά-ντε γα-μη-θεί-τε! Ά-ντε γα-μη-θεί-τε!

Τριακόσιες χιλιάδες υπογραφές μέσα σε μία μέρα συγκέντρωσε ο Γκρίλο για τα επαναστατικά αιτήματά του. Εκατόν εξήντα χιλιάδες επισκέψεις δέχεται καθημερινά το μπλογκ του, όπου τα βάζει με όλους και με όλα. Ποια θα είναι άραγε η επόμενη κίνησή του; Να ηγηθεί μιας επίθεσης εναντίον των χειμερινών ανακτόρων; Να απαιτήσει, καταχειροκροτούμενος, την κατάργηση της Βουλής και τη θέσπιση των νόμων από τον λαό; Να προτείνει τον εθελοντικό απαγχονισμό των θυμάτων του προτού τα διασύρει με την ψήφο του ο λαός, όπως έγραφε πριν από λίγες μέρες ο εξ αριστερών συγκάτοικος; Είναι βέβαιο ότι η πολιτική γνωρίζει κρίση, το είδαμε στην Αμερική, το βλέπουμε στην Ιταλία, θα το δούμε ενδεχομένως μεθαύριο και στην Ελλάδα. Η λύση να είναι άραγε η κατάργησή της;

Ο αναρχο-συνδικαλισμός, γράφει ο Εουτζένιο Σκάλφαρι στη Ρεπούμπλικα, είναι εξ ορισμού ο εχθρός της εξουσίας. Οι αντίπαλοί του είναι πάντα οι ίδιοι: η συγκροτημένη εξουσία και η φανταστική εξουσία, εκείνοι που φτιάχνουν τους νόμους κι εκείνοι που τους προτείνουν και τους εφαρμόζουν. Σε δικτατορικά και αυταρχικά καθεστώτα, λειτουργεί συχνά ως μια αναγκαία βαλβίδα υπερπίεσης. Είναι όμως ένα μέσο αναχρονιστικό στις δημοκρατίες, όπου υπάρχουν μορφές έκφρασης, αντίδρασης και καταγγελίας πιο αποτελεσματικές και πιο πολιτισμένες από τα πανό που γράφουν «Vaffanculo». Κινήματα απολίτικου χαρακτήρα όπως αυτό του Μπέπε Γκρίλο θέλουν να καταργήσουν τη διάκριση ανάμεσα στους κυβερνώντες και τους κυβερνώμενους, εγκαθιστώντας τη «συνέλευση των πολιτών». Την «αγορά». Την πλατεία. Το ισοδύναμο του μπλογκ στη διακυβέρνηση της χώρας. Μα πίσω απ΄ όλα αυτά διαφαίνεται η σκιά του «law & order», του νόμου και της τάξης, στις πιο ακραίες του εκδοχές. Η «αγορά» είναι ο προθάλαμος της δικτατορίας.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Εuromedia, το 63% των Ιταλών εμπιστεύεται σήμερα τον Μπερλουσκόνι (!) έναντι 23% που προτιμά τον Ρομάνο Πρόντι. Να αποτελεί άραγε αυτό το στοιχείο αντίφαση με όλα τα παραπάνω; Όχι: ταιριάζει απόλυτα.

5 Comments:

At 14/9/07 12:18 μ.μ., Blogger passing bee said...

Επαθα ενα ντέζά βού τωρα. Ολα αυτα δεν τα εγραψε και ο Ρουσσος ο Βρανάς την Τριτη 11/9; Τι πάθατε κυριε Μητσέ, εκλογικό πυρετό; Πως θα γραψουμε τωρα 'εξοχο αρθρο' και πως θα γραφει το σοκολατόπραμα αντιγραφές ποιημάτων; Βλεπω αμβλυνθηκε το φαν κλαμπ σας. Αν εγραφα 'αντε γαμηθείτε' εγώ, θα με στέλνατε να παιξω αλλού με τα κουβαδάκια μου.

 
At 14/9/07 12:58 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Ζήτησα κοσμιότητα. "Σοκολατόπραμα" και λοιπές εκφράσεις, παρακαλώ στην παρέα σας.
Επί της ουσίας. Εγραψε κάτι τις προάλλες ο Ρούσσος, από μια συγκεκριμένη οπτική γωνία. Εγραψα κάτι εγώ, από μια άλλη οπτική γωνία, αναφερόμενος κιόλας στο προηγούμενο. Αν δεν καταλάβατε τις διαφορές, και να σας τις εξηγήσω πάλι δεν θα τις καταλάβετε.
Το "άντε γαμηθείτε" είναι μετάφραση του "Βαφανκούλο", που ήταν το σύνθημα εκείνης της ημέρας.

 
At 14/9/07 1:26 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Φοβάμαι οτι σε λίγο θα δούμε την ίδια απογοήτευση στη Γαλλία - αυτή τη φορά, ενάντια στο Σαρκοζύ.

Μα σοβαρά, ποιός περίμενε οτι η κυβέρνηση Πρόντι θα άλλαζε τη ζωή των ιταλών; Οτι θα έπαυε να υπήρχε η "γενιά των 1000€";
Μήπως δεν ήταν όλα γνωστά από τα πριν; Όσο για το φασισμό, όπως και στο 20ο αιώνα, έτσι και τώρα, παραμένει γέννημα της κρίσης και ταυτόχρονα ρεζέρβα του συστήματος, για πιό δύσκολες ώρες...

 
At 14/9/07 4:36 μ.μ., Blogger nik-athenian said...

Όλοι οι ρόλοι έχουν παιχτεί ξανά και ξανά στο παρελθόν και όλα τα πολιτικά και αντιπολιτικά συνθήματα έχουν εκτοξευτεί ήδη από την εποχή της αρχαίας Αθήνας.
Μια επανάληψη από τους ΙΠΠΗΣ του Αριστοφάνη είναι και τα σημερινά.

 
At 14/9/07 5:30 μ.μ., Blogger passing bee said...

nik-athenian..δεν προσέχετε.Ειπαμε οτι ο Βρανάς έγραψε τα ίδια την Τριτη σελ.52 με τίτλο 'Στους "Ιππής"...' απο την Λιμπερασιόν, ενω ο κ.Μητσός τα ίδια απο την Ρεπούμπλικα. Ατυχής επιλογή της εβδομάδας.Δεν υπάρχει καλή δικαιολογία. Αν εγραφα 'vaffanculo' εγώ, θα με στέλνατε να παιξω αλλού με τα κουβαδάκια μου.
Εμείς που ζωγραφίζουμε i culi στα λευκά ψηφοδέλτια είμαστε δηλαδή αναρχο-συνδικαλιστές ή κοινώς Μπέπε Γκριλιστές.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home