Τρίτη, Σεπτεμβρίου 04, 2007

Οι «συνήθεις ύποπτοι» ετοιμάζονται



Αυτές οι μέρες είναι κρίσιμες. Αν ο Μπους και ο Τσέινι ετοιμάζουν πράγματι κάτι στο Ιράν, θα αρχίσουν να εμφανίζονται κατευθυνόμενα ρεπορτάζ στη Γουόλ Στριτ Τζέρναλ και το Fox. Όπως ακριβώς πριν από πέντε χρόνια, για το Ιράκ.

«Το ιρακινό καθεστώς βελτιώνει με ταχείς ρυθμούς τις δυνατότητές του στους τομείς των χημικών και βιολογικών ουσιών, ενώ συνεχίζει και το πυρηνικό πρόγραμμα που ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια. Αυτά τα όπλα δεν αποσκοπούν στην υπεράσπιση του Ιράκ, αλλά στην πρόκληση θανάτων σε μαζική κλίμακα». Αυτά δήλωνε ο αντιπρόεδρος Τσέινι στις 26 Αυγούστου 2002, μιλώντας σε μια οργάνωση Βετεράνων. Λίγες ημέρες αργότερα, ξεκινούσε ο πόλεμος προπαγάνδας που θα οδηγούσε στον πόλεμο κατά του Ιράκ.

Πέντε ακριβώς χρόνια αργότερα, στις 28 Αυγούστου 2007, ο πρόεδρος Μπους μίλησε σε μια άλλη οργάνωση Βετεράνων και χαρακτήρισε το Ιράν «τον μεγαλύτερο υποστηρικτή της τρομοκρατίας στον κόσμο». Η τεχνολογία που αναπτύσσει η χώρα αυτή- συνέχισε- μπορεί να οδηγήσει σε πυρηνικά όπλα και να απειλήσει μια περιοχή που υποφέρει ήδη από αστάθεια και βία. «Αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αντιμετωπίσουν αυτόν τον κίνδυνο πριν να είναι πολύ αργά». Την ίδια ώρα, άρχισαν να ανεβάζουν τους τόνους και οι Ιρανοί. Και την περασμένη Κυριακή δημοσιεύτηκε ένα άρθρο στους Σάντεϊ Τάιμς, σύμφωνα με το οποίο το Πεντάγωνο έχει εκπονήσει σχέδιο εξουδετέρωσης των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων μέσα σε τρεις μόλις ημέρες.

Και μετά; Έχει σκεφτεί η αμερικανική ηγεσία τις επιπτώσεις μιας τέτοιας επιχείρησης, την επόμενη μέρα- ή θα τα αφήσει όλα στην τύχη όπως έγινε με το Ιράκ; Οι ομοιότητες με το φθινόπωρο του 2002 είναι εξόχως ανησυχητικές. Ο Μπάρνετ Ρούμπιν, ένας ειδικός για το Αφγανιστάν που διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, δημοσίευσε πριν από λίγες μέρες στο μπλογκ του (icga. blogspot. com) το περιεχόμενο της συνομιλίας μ΄ ένα φίλο του που έχει σχέσεις με ένα νεοσυντηρητικό ίδρυμα στην Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με αυτόν, το συγκεκριμένο ίδρυμα έχει «οδηγίες» από το Γραφείο του αντιπροέδρου να ξεκινήσει μια εκστρατεία προπαγάνδισης του πολέμου κατά του Ιράν από την επομένη της Ημέρας των Εργαζομένων (δηλαδή από σήμερα). Η εκστρατεία αυτή θα γίνει σε συντονισμό με το Αmerican Εnterprise Ιnstitute, τη Γουόλ Στριτ Τζέρναλ, το κανάλι Fox, τη Γουίκλι Στάνταρντ και τους άλλους «συνήθεις υπόπτους». Ο στόχος είναι να πειστεί η κοινή γνώμη ότι ένας τέτοιος πόλεμος είναι αναγκαίος. Όπως είναι φυσικό, ο αντιπρόεδρος και οι νεοσυντηρητικοί δεν περιμένουν να υποστηριχθεί ο πόλεμος από την πλειοψηφία των Αμερικανών- ένα ποσοστό 35% με 40% τούς είναι αρκετό.

Έχουν κάποια βάση αυτές οι πληροφορίες; Είναι δυνατόν η αμερικανική κυβέρνηση να μη διδάχθηκε τίποτα από την τραγωδία του Ιράκ; Ίσως να λάβουμε απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα τις επόμενες ημέρες. Αφού κλάψει ο Μπους στον ώμο του Θεού.

2 Comments:

At 4/9/07 6:38 μ.μ., Blogger passing bee said...

Αν ο μπους κλαψει στον ωμο του Θεου, εγω θα ψηφισω ΝΔ. Εαν ο μπους κλαψει γενικα, εγω θα ψηφισω ΛΑΟΣ.
Καλο το αρθρο. Περαστικα παλι απο δω, κοντοσταθηκα να το διαβασω.

 
At 5/9/07 1:16 π.μ., Blogger Σχολάριος said...

Πάρα πολύ ωραίο. Αναμένουμε τις εξελίξεις.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home