Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 13, 2007

Αθώοι, μέχρις αποδείξεως του εναντίου



Έκπληξη. Σύγχυση. Πάθη. Η υπόθεση Μάντλιν έχει πάρει συνταρακτικές διαστάσεις. Μα στοιχειώδες ηθικό μας χρέος είναι να θεωρούμε τους γονείς αθώους μέχρις αποδείξεως του εναντίου. Αν τελικά κριθούν ένοχοι, θα έχουμε όλο τον χρόνο να τους καταδικάσουμε.

Στην ιστοσελίδα του βρετανικού καναλιού Sky Νews, η «Μάντλιν» αποτελεί ξεχωριστή κατηγορία, όπως οι εσωτερικές και οι διεθνείς ειδήσεις. Δεν χρειάζεται το επώνυμο ούτε άλλες διευκρινίσεις: η υπόθεση είναι πασίγνωστη, όλος ο κόσμος τη γνωρίζει, σ΄ όποια χώρα κι αν ζει, σ΄ όποια κοινωνική τάξη κι αν ανήκει. Όσο κι αν τους αναγνωρίστηκε εξαρχής κάποια ευθύνη για το ότι άφησαν μόνα τα παιδιά τους, οι συντετριμμένοι γονείς κέρδισαν τη συμπάθεια και την εμπιστοσύνη όλων των Μέσων Ενημέρωσης, του πρωθυπουργού της Βρετανίας, της συζύγου του Αμερικανού προέδρου και του Πάπα. Και, ξαφνικά, όλα άλλαξαν. Η ανακοίνωση των πορτογαλικών αρχών ότι τους θεωρεί πλέον υπόπτους για την εξαφάνιση του παιδιού τους, μαζί με κάποια ευρήματα στο αυτοκίνητο που νοίκιασαν ύστερα από 25 ημέρες, έφεραν στην επιφάνεια ένα ανατριχιαστικό ερώτημα: κι αν η απαγωγή είναι στην πραγματικότητα παιδοκτονία; Κι αν οι γονείς έπαιζαν θέατρο όλους αυτούς τους μήνες για να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους για τον θάνατο του παιδιού τους; Όπως έγραφε χθες η Γκάρντιαν, οι Βρετανοί δημοσιογράφοι έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα, υπέρ και εναντίον του ζεύγους, με μερικούς να αρνούνται ακόμη και να μιλήσουν σε συναδέλφους τους από το άλλο στρατόπεδο. Ο διευθυντής ενός ταμπλόιντ, λέει, αλλάζει γνώμη κάθε μία ώρα!

Αν το ζευγάρι ανήκε σε κατώτερη κοινωνική τάξη, όπως συμβαίνει συνήθως με τους παιδοκτόνους, η τυχόν ενοχή τους θα γινόταν ευκολότερα πιστευτή. Όμως, οι Μακάν αποτελούν ένα πρότυπο ζεύγους της μεσαίας τάξης. Επιπλέον, είναι γιατροί, ανήκουν δηλαδή στην επαγγελματική κατηγορία που εμπιστεύεται η κοινή γνώμη περισσότερο από κάθε άλλη. Είναι δυνατόν να έκαναν λάθος στις ποσότητες υπνωτικού που έδωσαν στα παιδιά τους; Είναι δυνατόν να έκρυψαν επί 25 ημέρες το πτώμα (πού;) και στη συνέχεια να το μετέφεραν με το αυτοκίνητο (κάτω από τη μύτη των δημοσιογράφων) και να το έθαψαν (έξω από την εκκλησία όπου προσεύχονταν συχνά, υποστηρίζουν κάποιες πορτογαλικές εφημερίδες); Έχει αποδειχθεί επανειλημμένως ότι ο άνθρωπος, αντίθετα με τα ζώα, είναι ικανός για τα πάντα, για την πιο ακραία και ανήκουστη πράξη. Οι Μακάν μπορεί να είναι ένοχοι. Μπορεί όμως και να αποτελούν θύματα μιας σκευωρίας που έστησε η πορτογαλική αστυνομία για να μην πληγεί ο τουρισμός στο Αλγκάρβε. Το γεγονός ότι οι αστυνομικοί (ο επικεφαλής των οποίων διώκεται για βασανισμό υπόπτου σε ανάλογη υπόθεση!) προσέφεραν «κίνητρα» στο ζευγάρι προκειμένου να ομολογήσει, ασφαλώς δεν τους τιμά.

Ας διατηρήσουμε λοιπόν την αξιοπρέπεια και την ευαισθησία μας. Όσο κι αν το θέλουν ο Μπους ή οι Πορτογάλοι αστυνομικοί, δεν είμαστε όλοι ένοχοι μέχρι να αποδειχθεί η αθωότητά μας, αλλά ακριβώς το αντίθετο.

8 Comments:

At 13/9/07 1:45 μ.μ., Blogger takis said...

Mεγαλη υποκρισια
Μεγαλο κολπο των ΜΜΕ
Πουλαει πολυ ελεος

 
At 14/9/07 1:42 π.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

πφφφ... μπορεί να πει κανείς τίποτα;

Πάντως, στη συγκεκριμένη περίπτωση, το "αθώοι, μέχρις αποδείξεως του εναντίου" ισχύει και για τις κατηγορίες εναντίον της πορτογαλικής αστυνομίας, όχι;;

 
At 14/9/07 10:11 π.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Οχι, μαυροπρόβατε. Οι πορτογάλοι αστυνομικοί δεν χαρακτηρίστηκαν "ύποπτοι" από κανέναν, και για τίποτα. Επιπλέον, έχουν καταπλήξει όλο τον κόσμο με την ανικανότητά τους. Συναγωνίζονται ακόμη και τους δικούς μας...

 
At 14/9/07 10:39 π.μ., Blogger nik-athenian said...

Ο κύριος λόγος που συντηρείται για τόσο χρόνο στή συνείδηση του κοινού το θέμα, είναι γιατί δεν έχουμε εξοικειωθεί με τα άκρα της ανθρώπινης συμπεριφοράς.
Άλλα εγκλήματα όπως αυτό του 11χρονου στο Λίβερπουλ, ή του δικού μας Άλεξ, διατηρούνται επίσης αρκετά για τον ίδιο λόγο. Τα όρια της εφηβικής συμπεριφοράς δεν τα έχουμε εξερευνήσει.
Αντίθετα, εγκλήματα που τα βλέπουμε συχνά μας δημιουργούν εθισμό και σύντομα ξεχνιούνται, όσο αποτρόπαια κι αν είναι.

 
At 14/9/07 1:15 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

 
At 14/9/07 1:17 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Όχι συμφωνώ Μιχάλη, δεν είναι το ίδιο να σε χαρακτηρίζει επίσημα η αστυνομία (ή η δικαιοσύνη;) "ύποπτο", με το να υιοθετείς τις καταγγελίες εναντίον της αστυνομίας, περί εξαναγκασμού σε ομολογία και ανικανότητας.

Αλλά, νομίζω οτι είναι επικίνδυνο να εκφέρουμε την οποιαδήποτε κρίση ξεκινώντας από μια εικασία για το ίδιο το συμβάν. Πώς να ξέρουμε τι διάολο έγινε;...

(Νικ, νομίζω οτι έχεις δίκιο από την πλευρά που το θέτεις)

 
At 8/12/15 7:44 π.μ., Blogger John said...

oakley sunglasses
coach outlet
ugg outlet
michael kors outlet
michael kors outlet online
ugg australia
christian louboutin outlet
celine bags
uggs on sale
louis vuitton outlet
nike free run
fitflops
ray-ban sunglasses
montblanc
louis vuitton bags
louboutin pas cher
louis vuitton
uggs outlet
instyler curling iron
burberry outlet
ugg boots
cheap oakley sunglasses
louis vuitton
michael kors outlet online
oakley sunglasses
north face jacket
nike air huarache
ralph lauren polo
michael kors outlet
prada outlet
toms shoes
coach outlet
tods outlet
20151208yuanyuan

 
At 10/12/18 11:43 π.μ., Blogger Rairaka Herbal said...

I am very happy, because I can get the information that I am currently looking for
Thank you very much for sharing a very interesting writing.
Greetings and good luck always :)

Mengenal Ciri-Ciri Kanker Payudara Stadium 1 Cara Mengobati Gondokan Dalam Secara Alami Cara Mengobati Infeksi Jamur Pada Miss V dan Area Selangkangan Cara Alami untuk Menghilangkan Kutil Obat Herbal untuk Menyembuhkan Usus Buntu Cara Menghilangkan Rasa nyeri Pada Sendi Lutut Biaya Operasi Usus Buntu dengan Laparoskopi Salep / Obat Oles Penghilang Gatal Di Selangkangan & Sekitar Kemaluan Perbedaan Benjolan Di Payudara Karena Kanker & Non Kanker Cara Menghilangkan Koreng

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home