Σάββατο, Σεπτεμβρίου 08, 2007

Ο άνθρωπος που ξέρει πολλά



Έντεκα χρόνια μετά την παραπομπή του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία με την κατηγορία της γενοκτονίας, ο Ράντοβαν Κάρατζιτς εξακολουθεί να διαφεύγει τη σύλληψη. Είναι άραγε τόσο ικανός; Είναι τυχερός; Έχει γερές «πλάτες»; Ή είναι ανίκανοι οι διώκτες του; Στο βιβλίο της «Ειρήνη και Τιμωρία», που θα κυκλοφορήσει μεθαύριο στη Γαλλία από τις Εκδόσεις Flammarion, η πρώην εκπρόσωπος τής γενικής εισαγγελέως Κάρλα ντελ Πόντε κάνει πολύ ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις.

Μία ημέρα του Μαΐου του 1997- γράφει η Φλοράντς Αρτμάν- ο Ζακ Σιράκ δέχθηκε στο προεδρικό μέγαρο τον Αμερικανό ομόλογό του, Μπιλ Κλίντον τον Γερμανό καγκελάριο Χέλμουτ Κολ και τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ. Είχαν περάσει 17 μήνες από την υπογραφή της συνθήκης του Ντέιτον, αλλά ο Σιράκ δεν μπορούσε ακόμη να χωνέψει την απαγωγή δύο Γάλλων πιλότων από τους Σέρβους λίγο πριν από το τέλος του πολέμου. Ζήτησε λοιπόν το κεφάλι του Κάρατζιτς. Ο Κλίντον απάντησε ότι δεν μπορούσε να αρχίσει μια επιχείρηση χωρίς τη συγκατάθεση των Ρώσων. Ο Σιράκ αντέτεινε ότι αν ενημερώνονταν οι Ρώσοι θα ειδοποιούσαν αμέσως τον Κάρατζιτς, αλλά μπροστά στην επιμονή των συνομιλητών του αναγκάστηκε να υποχωρήσει. Αργότερα θα μετέφερε στην Κάρλα ντελ Πόντε μια συνομιλία του με τον Μπόρις Γιέλτσιν, στη διάρκεια της οποίας ο Ρώσος ηγέτης τον είχε προειδοποιήσει ότι δεν θα επέτρεπε ποτέ τη σύλληψη του Κάρατζιτς επειδή ήξερε πολλά για τον Μιλόσεβιτς. Πράγματι: την παραμονή των εκλογών στη Βοσνία, ο Κάρατζιτς μεταφέρθηκε για λίγους μήνες στη Λευκορωσία με ένα αεροπλάνο που ναύλωσε ο Γιέλτσιν.

Στις αρχές του 2000 εντοπίστηκε εκ νέου στη Βοσνία. Η Κάρλα ντελ Πόντε ζήτησε από τον Σιράκ να παρέμβει, αλλά εκείνος απάντησε ότι οι Αμερικανοί τού είχαν δέσει τα χέρια, προφανώς επειδή έγινε κάποιο deal στο Ντέιτον. Όταν η γενική εισαγγελέας απευθύνθηκε στον Αμερικανό στρατηγό Ουέσλεϊ Κλαρκ, διοικητή των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, εκείνος κατηγόρησε με τη σειρά του τον Σιράκ ότι έκανε μια μυστική συμφωνία με τον Κάρατζιτς και τον Μλάντιτς προκειμένου να αποσπάσει την απελευθέρωση των δύο πιλότων. «Κάθε μεγάλη δύναμη έχει τα δικά της χρέη, χώρια τα χρέη που μοιράζονται όλες μαζί», σημειώνει η συγγραφέας. Στη διάρκεια των 11 τελευταίων ετών, έγιναν όλες κι όλες τρεις πραγματικές επιχειρήσεις. Καμιά δεν είχε στόχο τη σύλληψη του φυγάδα, αλλά τον τερματισμό των πολιτικών δραστηριοτήτων του.

Το 2004 οι Σέρβοι συμφώνησαν με τους Γάλλους να παραδώσουν τον άλλοτε ισχυρό άνδρα των Σερβοβοσνίων στη Χάγη. Όταν το έμαθαν οι Αμερικανοί, έστειλαν αμέσως ένα ελικόπτερο να πετάξει πάνω από το κρησφύγετό του. Ο Κάρατζιτς κατάλαβε ότι του είχαν στήσει παγίδα και διέφυγε ξανά. Η ντελ Πόντε απείλησε να τα πει όλα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά το ΝΑΤΟ βρήκε τον τρόπο να τη μεταπείσει...

7 Comments:

At 9/9/07 3:25 μ.μ., Blogger nikos10 said...

Κάθε φορά που γίνεται κάποια αναφορά στον Κάρατζιτς στον τύπο ή την τηλεόραση, αυτό που παρέχεται ως εξήγηση για την αδυναμία εντοπισμού του επί 15 χρόνια είναι ότι ο σερβικός πληθυσμός τον κρύβει και δεν συνδράμει στη σύλληψή του.

Όσο αληθές και αν είναι αυτό, μοιάζει απίστευτο να είναι η μοναδική εξήγηση. Ποιος μπορεί να πιστέψει ότι τα Ηνωμένα Έθνη, η Η.Π.Α, η Γαλλία, η Ρωσία, η Βρετανία και δεν ξέρω ποιος άλλος καταδιώκουν αυτόν τον άνθρωπο επί τόσα χρόνια και αυτός απλώς ξεφεύγει;

Μιχάλη, με το σημερινό σου άρθρο θέτεις το ζήτημα στην πραγματική σου βάση.

Και να κάνω και έναν παραλληλισμό, που, αν και ομολογώ ότι μπορεί να μην είναι επιτυχής, παρόλα αυτά μου ήρθε στο μυαλό διαβάζοντας το άρθρο: Οσάμα Μπιν Λάντεν.

 
At 9/9/07 3:32 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Καλά τώρα. Θεωρίες συνωμοσίας.
;-)))))

 
At 9/9/07 4:06 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Πρέπει να του το αναγνωρίσω του μπαγάσα. Δεν θυμάμαι αν έχουμε τσακωθεί με τον Μαυροπρόβατο για τη συγκεκριμένη πτυχή του Γιουγκοσλαβικού (έχουμε διαφωνήσει για τόσο πολλές...), αλλά είναι πολύ πιθανό να υποστήριζε ότι η Δύση δεν θέλει να πιάσει τον Κάρατζιτς κι εγώ να έλεγα (αφελώς) πως κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο.

Το κακό (για μένα) είναι ότι θα εξακολουθήσω να λέω το ίδιο και για τον Μπιν Λάντεν: είναι αδιανόητο να ξέρουν οι Δυτικοί πού είναι και να μην τον πιάνουν.

 
At 9/9/07 6:59 μ.μ., Blogger nik-athenian said...

Και ύστερα μας λένε ότι οι Ελληνικές αρχές είναι ανίκανες να αποδώσουν κατηγορίες για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Τς τς τς
Η συγγραφέας πάντως του βιβλίου ή που θα κολυμπήσει στο χρήμα ή που θα κολυμπήσει σε κανένα κανάλι.

 
At 9/9/07 10:50 μ.μ., Blogger passing bee said...

@νικος10--Οσαμα.Ναι και εγω τον σκεφτηκα. Ποσοι αλλοι διαφευγουν; Για εγκληματα πολεμου, για εγκληματα κατα της ανθρωποτητας. Η Καρλα ντελ Ποντε κανει αποκαλυψεις και μακαρι και δικοι μας εισαγγελεις να κανουν. Οταν βγουν στη συνταξη!

 
At 10/9/07 1:44 μ.μ., Blogger drunk tank said...

δεν ξέρω τι λέτε αλλά εγώ χαίρομαι που δε μπορούν να τον βρουν. αυτή η εμμονή με τους σέρβους"εγκληματίες πολέμου" με εκνεύριζε εξ αρχής. δηλαδή οι κροάτες τι έκαναν; οι βόσνιοι; οι αλβανοί; οι τούρκοι;
έλεος πια!
και χαίρομαι πραγματικά που τους ξεφτυλλίζει. γιατί ό,τι κι αν κρύβεται-αν κρύβεται- πίσω από τη μη σύλληψή του τόσα χρόνια περί ξεφτίλας ο λόγος.
τα ίδια και με τον πάλαι ποτέ σύμμαχό τους τον οσάμα.
Όσο για την κυρία ντελ Πόντε, τι να πούμε. Τι κάνει ένας άνθρωπος για να μείνει στην επικαιρότητα; Για να βγάλει φράγκα;
καλή σας μέρα

 
At 12/9/07 1:55 π.μ., Blogger Aggelo said...

Διαβαζωντας την αρχικη αναρτηση καταληγω σε κατι που δεν φανταζομουνα οτι ολα ειναι σχεδιασμενα σε τετοιο βαθμο στο Γιουκοσλαβικο.Κυνηγανε 11 χρονια τον Καραζιτς και τον Μλαντιτς και ακομα να τους βρουνε...και το απιστευτο ειναι οτι ολες οι μεγαλες δυναμεις αντι να τους συλλαβουν τους υποθαλπταν,για δικους τους λογους η καθε μια,τελικα το Γιουκοσλαβικο ειναι σταυρολεξο για δυνατους λυτες,και εμεις θεατες του εργου που στησανε οι μεγαλοι

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home