Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 10, 2007

Ο Γούντυ Άλλεν και οι μετανάστες



Σύμφωνα με μια τελευταία έρευνα, η μετανάστευση υπονομεύει την κοινωνική αλληλεγγύη. Αλλά ας μη βιαστεί να χαμογελάσει ο κ. Καρατζαφέρης: η λύση δεν είναι να διώξουμε τους μετανάστες, αλλά να τους υποδεχόμαστε με μεγαλύτερη θέρμη.

Πριν από δύο χρόνια, στη διάρκεια μιας επίσκεψής του στο Λονδίνο, ο Ρόμπερτ Πάτναμ δέχθηκε πρόσκληση από τη βασίλισσα. Οι σύμβουλοι του Παλατιού είχαν ακούσει τις θεωρίες του Αμερικανού κοινωνιολόγου για το «κοινωνικό κεφάλαιο», το δίκτυο σχέσεων που συνιστά τον πλούτο της κοινωνίας των πολιτών και στηρίζει την οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας, και ήθελαν να τον ρωτήσουν ποια πρέπει να είναι η στρατηγική της βασιλικής οικογένειας στον τομέα αυτόν. «Γνωρίζω ότι το πρόβλημα της Βρετανίας είναι η οικοδόμηση μιας ολοκληρωμένης κοινωνίας, και ότι οι βασιλικές οικογένειες χρησιμοποιούν ιστορικά τον γάμο ως μέσο για τη σύναψη συμμαχιών», απάντησε εκείνος. «Πιστεύω λοιπόν πως πρέπει να βρείτε για έναν από τους πρίγκιπες μια χαριτωμένη κοπέλα από το Μπανγκλαντές».

Στην αίθουσα έπεσε παγερή σιωπή. Αλλά ο Πάτναμ είχε εκθέσει με παραστατικό τρόπο το επιχείρημά του: η λύση για τη μετανάστευση, που είναι ένα φαινόμενο αναπόφευκτο, δεν είναι να διατηρούνται οι διάφορες εθνότητες χωριστές, αλλά να δημιουργούνται γέφυρες ανάμεσα στα «κοινωνικά κεφάλαια». Ακόμα και σήμερα- λέει στο Λ΄Εσπρέσσο ο συγγραφέας του Βowling Αlone - οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πιστεύουν πως οι μετανάστες πρέπει να γίνουν σαν κι εμάς. Είναι λάθος. Η αμερικανική εμπειρία δείχνει πως πρέπει να δημιουργηθεί ένα καινούργιο «εμείς». Το χιούμορ του Γούντυ Άλλεν παραπέμπει στις παραδόσεις του εβραϊκού θεάτρου, που φτάνουν στον 19ο αιώνα. Πριν από έναν αιώνα μιλούσαν για εβραϊκό χιούμορ. Αν σήμερα το χιούμορ αυτό είναι καθαρά αμερικανικό, ο λόγος είναι η επιτυχημένη ενσωμάτωση μέρους της εβραϊκής κουλτούρας στην αμερικανική κοινωνία.

Τα πρώτα χρόνια είναι δύσκολα. Ο Πάτναμ έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα μια μελέτη βασισμένη σε 30.000 συνεντεύξεις που έγιναν σε δεκάδες αμερικανικές πόλεις, από την οποία προκύπτει ότι στους φυλετικά ομοιογενείς τόπους η κοινωνική αλληλεγγύη είναι υψηλότερη. Η άφιξη ανθρώπων από διαφορετική εθνότητα έχει ως αποτέλεσμα να μεγαλώνει η δυσπιστία όχι μόνο ανάμεσα στους λευκούς και τους μαύρους ή τους Λατίνους, αλλά και στους κόλπους των ίδιων των λευκών. Το ίδιο έχει παρατηρηθεί και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Μακροπρόθεσμα, όμως, τα οφέλη από τη μετανάστευση είναι μεγαλύτερα από το βραχυπρόθεσμο κόστος τους. Για τον λόγο αυτό, η μεταβατική περίοδος πρέπει να επισπεύδεται, οι μετανάστες πρέπει να ενθαρρύνονται να μαθαίνουν τη γλώσσα της χώρας υποδοχής τους ώστε να ενσωματωθούν πιο γρήγορα και πιο αρμονικά σ΄ αυτήν. Ακόμη και ο όρκος στη σημαία βοηθάει, κι ας προκαλεί αλλεργία το θέμα αυτό σε μέρος της Αριστεράς.

Πάντως με το χιούμορ θα τα πηγαίναμε καλύτερα. Κρίμα που δεν υπάρχει ισχυρή παράδοση αλβανικού θεάτρου.

6 Comments:

At 10/9/07 8:07 μ.μ., Blogger karina rubinstein said...

Τελικα τι σημαινει 'μεταναστης'? Μεταναστης μπορει να αισθανεσαι και στη χωρα που γεννηθηκες η και στη δουλεια σου. Αν δεν απλωσεις χερι να γεφυρωσεις με τους συνΕλληνες,που πας καραμητρο? Δεν εισαι ο Καλατραβα! Εν παση περιπτωσει το προβλημα των εβραιων δεν ηταν να μεταδωσουν το χιουμορ τους, ηταν να μην καουν. Και οι Ρωσιδες ,τι ειναι? Μεταναστριες,φιλοξενουμενες η δακτυλος του κρατους για τον ευγονισμο των Ελληνων? Και μια Εβραια-Ρωσιδα? Κριμα που δεν εχουμε βασιλικη παραδοση 5 o'clock tea!

Ομως , σοβαροτερα τωρα, επανηλθε δριμυτερη η συφιλη ως 'ασσυμετρη απειλη'. Αποτελεσμα ΚΑΙ της μεταναστευσης. 10 νεα περιστατικα την εβδομαδα στο 'Ανδ.Συγγρος'.
Για την ενσωματωση των μεταναστων εδω στην χωρα μας πολυ λιγα γινονται. 2-3 τμηματα Ελληνικης γλωσσας(ημερησια),ενω χρειαζονται βραδυνα. Δυσπιστια υπαρχει και εδω. Λιγοτερη, οσο εντασσονται οι δακτυλοδεικτουμενοι 'ξενοι'. Λιγοτερη εδω στη πολυπολιτισμικη Αθηνα. Αλλα ο ρατσισμος καλα κρατει. Αλλο θεμα ο ρατσισμος.

Παρα πολλα θεματα σημερα στην στηλη και στο blog σας δεν προκειται να καταχραστω τον χωροχρονο σας. Ο τιτλος τοσο αστοχος ομως. Φταιει το Λ'Εσπρεσσο,σαφως. "Ο Woody Allen και οι μεταναστες?" Το χιουμορ του ειναι βαθεια χαραγμενο στο προσωπο του γι'αυτο και ειναι αγελαστος. Στο Carlyle Ηotel οπου παλαιοτερα επαιζε τις Δευτερες κλαρινετο, ηταν παντα απομακρος και απομονωμενος στην κοσμαρα του. Τωρα βεβαια,τον χτυπησε ο ερωτας και πολυ καλα του εκανε.Fan εγω. Και του W.Allen και του ερωτα.

 
At 10/9/07 8:17 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Αγαπητή Καρίνα, ο τίτλος είναι δικός μου, αλλά γιατί είναι άστοχος; Κάνω ένα καλαμπούρι με τον Γούντυ Αλλεν, το εβραϊκό θέατρο με τη μεγάλη παράδοση που βοήθησε στη δημιουργία ενός νέου "εμείς" και το αλβανικό θέατρο χωρίς παράδοση που δεν βοηθά να δημιουργηθεί στην Ελλάδα ένα άλλο "εμείς". Θα άκουγα πρόθυμα όμως έναν τίτλο που θα βρίσκατε πιο εύστοχο.

 
At 10/9/07 10:44 μ.μ., Blogger nik-athenian said...

Αναμφίβολα το νέο "εμείς" που πρέπει να δημιουργηθεί θα περιλαμβάνει, προκειμένου για τη χώρα μας, τα ελληνο-αλβανο-πακιστανικά ως νέα γλώσσα και την ΝΕΑ Republica ως πλατειάς κυκλοφορίας εφημερίδα.

 
At 11/9/07 2:06 π.μ., Blogger karina rubinstein said...

Αγαπητε Μιχαλη, Πραγματικα νομιζα οτι και ο τιτλος ηταν μεταφραση. Ο πιο καταλληλος τιτλος ηταν ακριβως το θεμα σας: "Παιζοντας μποουλινγκ μονος η με τον Ρ.Πατναμ?"
Να επισημανω οτι ο W.Allen ειχε γονεις-μεταναστες. Δεν ειχε προβλημα να ενσωματωθει. Τα παιδια των σημερινων Αλβανων,Πακιστανων,Ουκρανων,Βουλγαρων δεν θα εχουν το προβλημα των γονιων τους. Και θα εχουν και χιουμορ. Θα φροντισουμε εμεις γι'αυτο. Οσο περισσοτερο τους πονεσουμε, τοσο περισσοτερο χιουμορ θα αποκτησουν.
(σ.Σ. Στο πρωτο comment μαλλον πρεπει να διευκρινισω οτι η πρωτη παραγραφος απο το "Τελικα...." εως το "....ο'clock tea" ηταν βαθια χιουμοριστικη παραγραφος.Για αποφυγη παρεξηγησεων.)

 
At 11/9/07 2:12 π.μ., Blogger karina rubinstein said...

Καλα κανατε ομως και βαλατε εκεινον τον τιτλο, διοτι αλλιως δεν θα προσεχα το αρθρο και δεν θα ειχα την ευκαιρια να σας γραψω. To Woody Allen ηταν 'πιασαρικο' για το σκανερ του ματιου μου.

 
At 12/8/16 5:07 π.μ., Blogger Unknown said...

zhengjx20160812
michael kors outlet online
louis vuitton handbags
louis vuitton outlet
uggs for men
louis vuitton
oakley sunglasses
coach outlet online
louis vuitton outlet stores
louis vuitton purses
abercrombie outlet
supra footwear
cheap toms shoes
jordan 6s
michael kors handbags
nike store
jordan 3 powder blue
coach factory outlet online
rolex watches
canada goose sale
coach outlet store online clearances
timberland boots
louis vuitton outlet
ralph lauren sale
hermes birkin handbags
toms outlet
jordan retro 4
cheap jerseys
cheap air jordans
fitflop clearance
san antonio spurs jerseys
rolex watches
ugg boots
michael kors
oakley sunglasses
louis vuitton purses
clarisonic
ugg outlet store
cheap jerseys
uggs for women
washington wizards jerseys

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home