Σάββατο, Αυγούστου 25, 2007

Πάτι και Μπρους



Η Πάτι Σκιάλφα το διασκέδαζε πολύ όταν έγραφε το «Βad for you», την ιστορία ενός φλερτ. Όταν όμως έκανε να το τραγουδήσει, συνειδητοποίησε ότι ήταν ένα πολύ προκλητικό τραγούδι, που χρειαζόταν ανάλογη ατμόσφαιρα. Κι επειδή το στούντιο είναι χώρος εργασίας, αποφάσισε να κάνει την εγγραφή αργά το βράδυ, αφού πρώτα κάπνισε πολλά τσιγάρα και ήπιε πολλή τεκίλα. Το αποτέλεσμα ίσως να μην είναι πολύ αρμονικό, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά, μεθυσμένος τραγουδούσε κι ο Τομ Ουέιτς εκείνο το συγκλονιστικό «Ιnnocent when you dream», της είχε υποσχεθεί ότι δεν θα χωρίσουν ποτέ, της χάρισε κι ένα μενταγιόν, κι ύστερα της έσκισε την καρδιά...

Αλλά ξεφύγαμε. Ο καινούργιος δίσκος της Ιρλανδέζας κοκκινομάλλας, το «Ρlay it as it lays», θα κυκλοφορήσει στις 4 Σεπτεμβρίου, έναν ολόκληρο μήνα πριν κυκλοφορήσει ο νέος δίσκος του κατά πολύ διασημότερου συζύγου της. Είναι ένα πολύ τρυφερό ζευγάρι η Πάτι Σκιάλφα και ο Βoss, φαίνεται κι όταν τραγουδούν μαζί, παντρεύτηκαν το 1991, λέγεται πως είχαν κι ένα σύντομο δεσμό επτά χρόνια νωρίτερα, έκαναν τρία παιδιά, στην αρχή γκρίνιαζαν που οι γονείς τους έλειπαν πολύ, ύστερα μεγάλωσαν, έγιναν περίεργα, περήφανα, όταν ακούνε σήμερα κομμάτια αναφωνούν: «Οh, it΄s cool». Εν τάξει, το ροκ είναι ανδρική υπόθεση, αλλά κι εκείνη κάνει ό,τι μπορεί, τα τραγούδια της στηρίζονται πάντα σε προσωπικές εμπειρίες, εκείνο το «αδελφός, μάνα, αδελφή, ερωμένη, σύζυγος, φίλη, έμπιστη, ένας άγγελος ή, ίσως, κατά βάθος μονάχα μια ανόητη» είναι εν πολλοίς αυτοβιογραφικό. Τώρα, πάντως, είναι ευτυχισμένη, ή τουλάχιστον αυτό το μήνυμα θέλει να στείλει με μια συνέντευξή της που δημοσιεύτηκε προχθές στη Ρεπούμπλικα, και την ευτυχία της την οφείλει φυσικά σ΄ εκείνον, στον Θεό, στον Μπρους. Χάρις σ΄ αυτόν ξεπέρασε την απομόνωσή της, ανοίχτηκε, γέλασε, ονειρεύτηκε.

Και δεν την πειράζει καθόλου που είναι κι αυτός παρών στον δίσκο της. Όπως λέει, δημιουργήθηκε μια πολύ κεφάτη ομάδα μουσικών, περνούσαν πολύ ωραία, και μια μέρα εμφανίστηκε ο Μπρους, τους αγαπά πολύ αυτούς τους μουσικούς και του αρέσει να παίζει μαζί τους, επιπλέον δεν ήταν δικός του ο δίσκος και δεν είχε ευθύνες ούτε άγχος, κάποια στιγμή έπαιξε ένα σόλο κι είπε στη γυναίκα του, «βάλε και το δικό μου όνομα στον δίσκο». Έπρεπε να απομακρυνθεί και λίγο από τον εαυτό του, έτσι λέει η Πάτι, να πει τραγούδια που δεν τα έγραψε εκείνος, κι είναι ωραία τραγούδια, γι΄ ανθρώπους που έφτασαν στην Αμερική πιστεύοντας στο αμερικανικό όνειρο και σήμερα βλέπουν αυτό το όνειρο να χάνεται. Σε ένα μήνα, άλλωστε, ο Βoss θα βρεθεί πάλι στο προσκήνιο, το «Μagic» είναι βέβαιο ότι θα μας κάνει παρέα για καιρό.

4 Comments:

At 26/8/07 2:13 π.μ., Blogger passing bee said...

Κυριε Μ. Μητσο, Σε πολυ πιο ηπιο υφος σημερα λογω εθνικου πενθους. «Τα ομορφα χωρια, ομορφα καιγονται» ΔΥΣΤΥΧΩΣ.
Ειμαστε 4 αναγνωστες της στηλης σας και ανταλλαζουμε αποψεις μεταξυ αλλων, για τις Διαστασεις. Μονο εγω ‘σερφαρω’ στο δικτυο.Οι αλλοι ΕΧΟΥΝ ζωη. Εγω που δεν εχω, δεν σας γραφω για τα κεφια μου, δεν σας γραφω την καθημερινοτητα μου διοτι αυτά μπορει ο καθεις να τα γραψει στο προσωπικο του/της μπλογκ. Κυριως ΔΕΝ αφορουν το μπλογκ σας. Στο δικο σας , οι commentαραδες θελουν να σχολιαζουν τα θεματα της στηλης σας, όπως επιθυμειτε και σεις, γι’αυτό και η δημιουργια του. Tο χθεσινο θεμα σας ηταν η Rosemary Mahoney και τα καταπληκτικα ταξιδια της, αν δεν με απατουν τα ματακια μου -που είναι καποιας ηλικιας.(!) Το πώς επηρεαζει συναισθηματικα την κάθε gourmet μαγειρισσα, πραγματικα δεν αφορα τους fan σας αλλα μονο εσας προσωπικα. Ας σας τα γραφει στο dolnet.gr
Σκεφτειτε , να σας γραφουμε ολοι, ότι και μεις δεν ειμαστε στα κεφια μας και δεν βγηκαμε από τα σπιτια μας, αλλα σημερα πηγαμε στην κεντρικη αγορα για ψαρια.
Σε λιγο θα διαβαζουμε για τα ανδρολογικα και τα γυναικολογικα διαφορων πολιτικων –με την ευρυτερη εννοια-κοοκ. Γνωριζετε ποσα αλλα ωραια ταξιδια εχει κανει η Mαhoney? Γνωριζετε ποσο θα μας αρεσε να μαθαιναμε και αλλα για αυτήν την γυναικα?
Ελατε τωρα , τα προσωπικα σας ΔΕΝ μας αφορουν. Αλλα αρκετα ανεχτηκαμε και μεις τοσο καιρο την δημοσια λατρεια προς το προσωπο σας. Υπαρχουν και αλλοι τροπο να επικοινωνειτε με τις οικειες σας .Κατεβειτε υποψηφιος! (sic)
Στο κατω-κατω :”Τι σχεση εχει η Mahoney με τον Keach? Αδελφια, ξαδελφια ? Αχ, Θεε μου, τι Kitch!

Το κομματι για την Patti και τον Bruce, καταπληκτικο.

 
At 26/8/07 2:30 μ.μ., Blogger Tin Man said...

Καταπληκτικό όντως το κομμάτι, Μιχάλη. Και δεν το λέω από λατρεία στο πρόσωπο σου αλλά στο πρόσωπο του "αφεντικού" Μπρους:)

(φαντάζομαι ο passing bee να εκλάβει ως ειλικρινή τη δήλωση μου, αν μάθει ότι είμαι ο πρώην rockerblogger - μεταξύ πολλών άλλων:)

Βέβαια, θέλοντας να παρουσιάσεις μια ειδυλλιακή εικόνα του ειδυλλίου παρέλειψες να αναφερθείς σε μια σημαντική διάσταση του ρόλου της Πάττι. Είναι γνωστό ότι πριν λίγα χρόνια, όταν ο Μπρους αποφάσισε να διαλύσει τους E Street Band, πολλοί την κατηγόρησαν ως femme fatale που ασκεί παρόμοια επιρροή στο "αφεντικό" με εκείνη της Γιόκο στον Λένον, και την παρομοίασαν με τις άλλες μοιραίες γυναίκες που υπήρηξαν αιτία διάλυσης μεγάλων ροκ συγκροτημάτων. Η επανασύνδεση της παλιάς παρέας του Μπρους για τον καινούργιο δίσκο αποδεικνύει ότι οι κατηγορίες εκείνες εναντίον της Πάττι δεν ευσταθούν.

Για το "Magic" τώρα, έκανα μια μικρή έρευνα και διάβασα καλές κριτικές για τις πρώτες ηχογρφήσεις. Το "Long Walk Home" αναμένεται να συγκινήσει πολλούς.

υγ
@passing bee,
- Keats, όχι Keach.
- Kitsch, όχι Kitch.
- :)

 
At 27/8/07 12:03 π.μ., Blogger passing bee said...

tin man,ευχαριστω για τις διορθωσεις.

 
At 27/8/07 10:29 π.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Να και η έκπληξη: ο (η) passing bee λέει κι ευχαριστώ!
Λοιπόν, έχουμε πράγματι εθνικό πένθος για να συνεχίσουμε να ασχολούμαστε με ανοησίες. Ετσι κι αλλοιώς, αυτό το blog θα κάνει μια εβδομαδιαία παύση. Θα τα πούμε από Δευτέρα. Να είστε όλοι καλά.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home