Δευτέρα, Αυγούστου 13, 2007

Το μνημόσυνο του Ούρι



Πριν από έναν ακριβώς χρόνο, οι εφημερίδες όλου του κόσμου δημοσίευσαν πρωτοσέλιδο τον θάνατο του γιου τού Νταβίντ Γκροσμάν στον Λίβανο. Ήταν μάταιος άραγε εκείνος ο θάνατος;

O Αβραάμ Γεοσούα δεν είναι ειρηνιστής. Ούτε οι άλλοι γνωστοί αριστεροί διανοούμενοι του Ισραήλ είναι ειρηνιστές. Οι περισσότεροι είχαν καταδικάσει- κι ας ήταν πολύ νεαροί τότε- την εισβολή της χώρας τους στον Λίβανο το 1982, αλλά τάχθηκαν υπέρ της στρατιωτικής απάντησης στις περυσινές προκλήσεις της Χεζμπολάχ. Θέλουν την ειρήνη με τους Παλαιστίνιους, αλλά δεν ανέχονται από καμιά οργάνωση στο όνομα αυτής της ειρήνης να σκοτώνει εν ψυχρώ Ισραηλινούς στρατιώτες στο ισραηλινό έδαφος. Γι΄ αυτό θεώρησαν πέρυσι δίκαιο τον πόλεμο που εξαπέλυσε η χώρα τους στον Λίβανο, χωρίς αυτό να τους εμποδίσει να ταχθούν κάποια στιγμή υπέρ της κατάπαυσης του πυρός που πρότεινε ο ΟΗΕ.

Λίγες μέρες αργότερα, στις 12 Αυγούστου 2006, ο Ούρι Γκροσμάν κάηκε ζωντανός μέσα στο άρμα του. Είχε μόλις συμπληρώσει τα είκοσι χρόνια του. Ο Γεοσούα θυμάται καλά εκείνες τις μέρες, τα τηλεφωνήματα στο σπίτι του φίλου του, τον εθνικό θρήνο, τα μηνύματα απ΄ όλο τον κόσμο. Ο τραγικός πατέρας είχε καταρρεύσει. «Έχω παραλύσει, δεν μπορώ πια να γράψω», είπε μια μέρα στον Γεοσούα. «Τι θα απογίνω;». Αλλά εκείνος τού είπε να μη φοβάται, οι συγγραφείς είναι κατά κάποιο τρόπο προστατευμένοι από τον πόνο, το γράψιμο είναι μια αποτελεσματική θεραπεία. Υπάρχουν οι χαρακτήρες του Φλωμπέρ, που προσπαθούσε να ορθώσει ένα φράγμα ανάμεσα στο έργο του και τις ιδιωτικές τραγωδίες, και υπάρχουν εκείνοι του Ντοστογιέφσκι, που εμπνεύστηκε από τον θάνατο του πατέρα του για να γράψει τους «Αδελφούς Καραμαζώφ», τον «Ηλίθιο», το «Έγκλημα και Τιμωρία». Κάπου ανάμεσα κινήθηκε ο Γκροσμάν- αυτές τις μέρες ολοκληρώνει ένα βιβλίο που το ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια. Μεγάλη νίκη.

Αυτή όμως είναι η προσωπική πλευρά εκείνης της τραγωδίας. Από πολιτική άποψη, πολλοί εντός και εκτός του Ισραήλ θεωρούν ότι ο πόλεμος του 2006 ήταν τυχοδιωκτικός και μάταιος, τζάμπα έχασαν τη ζωή τους ο Ούρι και τόσοι άλλοι, στρατιώτες και άμαχοι. Αλλά ο Γεοσούα διαφωνεί. «Δεν συμφωνώ με όσους χαρακτηρίζουν τη Χεζμπολάχ τρομοκρατική οργάνωση», λέει στην Κοριέρε ντέλα Σέρα. «Πρόκειται για μια ομάδα μαχητών που θέλουν να μας εξοντώσουν. Κι εμείς έχουμε χρέος να τους πολεμήσουμε. Οι ισχυρισμοί ότι το Ισραήλ έχασε εκείνο τον πόλεμο είναι κατασκευάσματα που διογκώθηκαν από τα κλαψουρίσματα των στρατιωτών, από τις διαμαρτυρίες των επιτροπών γονέων, από την πραγματικότητα μιας ανοιχτής και δημοκρατικής κοινωνίας σαν τη δική μας. Η αλήθεια είναι ότι ο Χασάν Νασράλα σήμερα κρύβεται, οι άνδρες του ελέγχονται από τη δύναμη του ΟΗΕ και οι στρατιωτικές του δυνατότητες έχουν εκμηδενιστεί».

4 Comments:

At 13/8/07 1:09 μ.μ., Blogger hotel iris said...

ας μην ξεχάσουμε κι αυτό:

"19χρονος Γιαννιώτης νεκρός στον Λίβανο

Υπηρετούσε την θητεία του στον Ισραηλινό στρατό

Πέμπτη, 27 Ιουλίου 2006



Ένας 19χρονος Γιαννιώτης μέλος της Εβραϊκής Κοινότητας, σκοτώθηκε στις εχθροπραξίες μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, πιθανότατα κάπου στον Λίβανο, υπηρετώντας την θητεία του στον Ισραηλινό στρατό. Γιος της κόρης του γνωστού συμπολίτη εμπόρου (συνταξιούχου σήμερα), κ. Σαμουήλ Κοέν, γεννήθηκε στα Γιάννινα, τέλειωσε το Λύκειο εδώ, στη συνέχεια με την οικογένειά του ζούσε στο Ισραήλ και πέρυσι το καλοκαίρι, ήταν οι τελευταίες του διακοπές στα Γιάννινα κοντά στον παππού του.

Πρόσφατα κλήθηκε να υπηρετήσει την θητεία του στον Ισραηλινό στρατό, όπως γίνεται με όλους τους Εβραίους που είναι εκτός Ισραήλ και οι οποίοι έχουν την υποχρέωση να υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις εκεί, άσχετο αν ζουν σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.

Σκοτώθηκε προχθές, κάτω από συνθήκες που δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές σε κάποιο σημείο των εμπόλεμων περιοχών. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, συμμετείχε σε μάχη μέσα στον Λίβανο, όπου είχαν προχωρήσει ισραηλινά στρατεύματα. Δεν έγινε γνωστό αν ο 19χρονος σκοτώθηκε από πυραύλους της Χεζμπολάχ, ή σε κάποια μάχη.

Η πληροφορία έφθασε προχθές στα Γιάννινα και προκάλεσε την θλίψη όχι μόνο στην Ισραηλιτική Κοινότητα της πόλης, αλλά και στους συμπολίτες που γνώριζαν την οικογένειά του και τον ίδιο. Ο παππούς του Σαμουήλ Κόεν, μαζί με άλλα μέλη της οικογένειάς του, αναχώρησε προχθές για το Ισραήλ, προκειμένου να παραστούν στην κηδεία και να αποχαιρετήσουν τον μόλις 19 χρόνων στρατιώτη, που το όνομά του συγκαταλέγεται πλέον μεταξύ των θυμάτων του Ισραήλ, του Λιβάνου και της Παλαιστίνης, σ’ αυτό τον παράλογο ακήρυκτο πόλεμο της Μ. Ανατολής.

Η οικογένεια Κοέν, είναι από παλιά, μια από τις πλέον γνωστές και ιδιαίτερα συμπαθής της Εβραϊκής Κοινότητας Ιωαννίνων και κυρίως στον εμπορικό κόσμο της πόλης, αφού δεκαετίες τώρα ασχολούνται με το εμπόριο, με καταστήματα στην περιοχή του Κουρμανιού ενώ κατοικούσαν στην οδό Γιοσέφ Ελιγιά.

Στάθηκε αδύνατον μέχρι αργά χθες το βράδυ, να συγκεντρώσουμε περισσότερα στοιχεία για τον 19χρονο, αφού ούτε καν το όνομά του δεν έγινε γνωστό, ενώ στοιχεία αναζήτησε στο Ισραήλ και ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Μωϋσης Ελισάφ, που μέχρι στιγμής δεν έχουν φθάσει.

Αδυναμία να μας δώσει πληροφορίες εκδήλωσε τόσο η ισραηλινή πρεσβεία στην Αθήνα, όσο και η ελληνική στο Ισραήλ. Με έλληνες συναδέλφους που επικοινωνήσαμε στην εμπόλεμη περιοχή, μας ενημέρωσαν ότι στο χάος που επικρατεί, είναι αδύνατον και κυρίως από την ισραηλινή πλευρά, να μάθουν στοιχεία για νεκρούς ή τραυματίες, παρά την προσπάθειά τους."



Αρθρογράφοsς : ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΥΡΟΥΣΗΣ (gkirousis@epirotikosagon.gr)

από την τοπική εφημερίδα Ιωαννίνων,
είδηση αναδημοσιευμένη στον ημερήσιο τύπο της περιόδου.

 
At 13/8/07 4:11 μ.μ., Blogger Tin Man said...

"Η αλήθεια είναι ότι ο Χασάν Νασράλα σήμερα κρύβεται, οι άνδρες του ελέγχονται από τη δύναμη του ΟΗΕ και οι στρατιωτικές του δυνατότητες έχουν εκμηδενιστεί".

Μου κάνει εντύπωση, Μιχάλη, που κλείνεις το κείμενο με αυτή την εξώφθαλμα εξωπραγματική διαπίστωση του Γεοσούα, χωρίς να τη σχολιάσεις!

Ο Γεοσούα προβαίνει σε ένα πρωτοφανές wishful thinking. Δεν έχω υπόψη μου κανένα Ισραηλινό που να τα βλέπει έτσι τα πράγματα, εκτός από τον απερίγραπτο Ολμέρτ που τα λέει αυτά για να γλυτώσει το κεφάλι του ενόψη του πορίσματος Βινογκράντ για τον πόλεμο.

Ο Γεοσούα δεν διαβάζει καν Ισραηλινές εφημερίδες. Η πραγματικότητα είναι το ακριβώς αντίθετο!

Ο Νασράλα δεν κρύβεται. Περιοδείες κάνει στο Λίβανο και βγάζει πύρινους λόγους κατά πάντων! Το αν λαμβάνει μέτρα ασφαλείας στις μετακινήσεις του δεν σημαίνει ότι κρύβεται. Προχθές ακόμα έκανε και ταξίδι στο εξωτερικό! Πήγε στη Δαμασκό όπου μαζεύτηκαν όλοι οι μουλάδες της Χεζμπολά και της Χαμάς για να φιλήσουν το χέρι του Αχμαντί Ναζάντ που βρισκόταν εκεί για να στηρίξει τον δικτατορίσκο Ασαντ.

Όσο για την πολιτοφυλακή της Χεζμπολά προκαλεί γέλιο ο ισχυρισμός του Γεσούα ότι ελέγχεται από τις δυνάμεις του ΟΗΕ! Οι καημένοι οι κυανόκρανοι είχαν ήδη τις πρώτες απώλειες πρόσφατα από ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο στο νότιο Λίβανο, και δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τη ρήψη ρουκετών κατιούσα στο Ισραήλ από μια μικρή και άγνωστη παλαιστινιακή ομάδα, πόσο μάλλον αν αποφασίσει να δράσει η καλά οργανωμένη κι εκπαιδευμένη πολιτοφυλακή της Χεζμπολά (μόλις έρθει η εντολή από Τεχεράνη και Δαμασκό)

Άφησα για το τέλος τα περί εκμηδένισης των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Χεζμπολά. Την περασμένη μόλις βδομάδα ο Νασράλα έδωσε αποκλειστική συνέντευξη στο Αλ Τζαζίρα - που έχει μετατραπεί σε φερέφωνο των φονταμενταλιστών - και δήλωσε με τη γνωστή πειστικότητα ότι η Χεζμπολά έχει ανανεώσει και αναβαθμίσει το οπλοστάσιο της από πέρυσι, και ότι σήμερα διαθέτει πλέον νέους πυραύλους που μπορούν να πλήξουν ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ σημείο στο Ισραήλ..

 
At 13/8/07 6:49 μ.μ., Blogger chocolate chip said...

διαλεξα ενα μικρο αποσπασμα..
"Η ισραηλινο-παλαιστινιακη διενεξη.. δεν ειναι αγωνας μεταξυ καλου και κακου, ειναι μαλλον μια τραγωδια, με την αρχαια και ακριβεστερη εννοια της λεξης, εκεινη της συγκρουσης μεταξυ σωστου και σωστου, μιας συγκρουσης μεταξυ μιας πολυ ισχυρης, βαθια ριζωμενης και πειστικης διεκδικησης και μιας αλλης, πολυ διαφορετικης αλλα το ιδιο πειστικης, το ιδιο ισχυρης, το ιδιο ανθρωπινης διεκδικησης."
ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΥ-Αμος Οζ- εκδοσεις Καστανιωτη-Τοποθετησεις

 
At 13/8/07 8:32 μ.μ., Blogger chocolate cheap said...

Καθώς η φάκα έκλεινε από πάνω του, και η γάτα παραμόνευε εκεί κοντά, ο ποντικός στο διήγημα του Κάφκα «Ενας μικρός μύθος» είπε: «Αλίμονο... ο κόσμος γίνεται ολοένα και πιο στενός».

Εχοντας ζήσει πολλά χρόνια μέσα στη βίαιη πραγματικότητα μιας πολιτικής, στρατιωτικής και θρησκευτικής διαμάχης, μπορώ δυστυχώς να διαβεβαιώσω ότι ο ποντικός του Κάφκα είχε δίκιο: ο κόσμος, πράγματι, γίνεται όλο και πιο στενός, όλο και πιο μικρός, κάθε μέρα που περνάει. Ενας άδειος χώρος αναπτύσσεται, σιγά σιγά, ανάμεσα στο κάθε άτομο και στη βίαιη, χαοτική κατάσταση στην οποία ζει. Την κατάσταση που του υπαγορεύει τη ζωή του."


Γιατί γράφτηκαν όλα τα υπόλοιπα; Δεν καταλαβαίνω.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home