Τρίτη, Αυγούστου 14, 2007

Την κακοποιούσαν «για το καλό της»



Η μετανάστευση είναι ασφαλώς ένα από τα οξύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Ένα πρόβλημα που γίνεται ακόμη πιο εκρηκτικό με αποφάσεις όπως αυτή του ιταλικού Αρείου Πάγου.

Την κτύπησαν. Την εξευτέλισαν. Την κράτησαν δεμένη και φυλακισμένη για μέρες. Τους κατήγγειλε. Το τοπικό δικαστήριο τη δικαίωσε. Αλλά εκείνοι οι δικαστές ήταν επαρχιώτες, δεν είχαν ακούσει για πολυ-πολιτισμική κοινωνία και άλλα τέτοια βαρύγδουπα. Τον Σεπτέμβριο του 2006, το Εφετείο ανέτρεψε την απόφαση. Αλλά ο εισαγγελέας άσκησε νέα έφεση, υπενθυμίζοντας ότι οι γονείς και ο αδελφός της Φάτιμα, μιας έφηβης μουσουλμάνας που ζει στην Μπολώνια, την είχαν δεμένη για μέρες σε μια καρέκλα, και την έλυναν μονάχα για να την κτυπήσουν ξανά, κι όλα αυτά για να την τιμωρήσουν επειδή έβγαινε με ένα φίλο της. Ο Άρειος Πάγος συνεδρίασε την περασμένη εβδομάδα και επικύρωσε την αθωωτική απόφαση. Την κοπέλα, λέει, δεν την κτυπούσαν εκδικητικά οι δικοί της, ούτε η συμπεριφορά τους έδειχνε περιφρόνηση. Άλλωστε, ο πατέρας της δεν την είχε κτυπήσει μέχρι τότε παρά μονάχα (!) τρεις φορές. Η τιμωρία είχε σωφρονιστικό χαρακτήρα. Ήθελαν να δείξουν στη Φάτιμα ότι η συμπεριφορά της ήταν λανθασμένη. Για το καλό της τα έκαναν όλα. Χώρια που αν την άφηναν ελεύθερη μπορεί αυτό το ανώριμο κορίτσι να έκανε καμιά κουτουράδα, και μετά ποιος θα είχε την ευθύνη;

Πριν από ένα χρόνο, ο πατέρας της νεαρής Πακιστανής Χίνα Σαλεέμ τη στραγγάλισε στην Μπρέσια επειδή δεν μπορούσε να ανεχθεί άλλο το «δυτικότροπο» στυλ της ζωής της. Η υπόθεση είχε προκαλέσει σάλο και πολλά ερωτήματα. Αλλά αυτό δεν εμπόδισε τώρα τον Άρειο Πάγο να εκδώσει μια σκανδαλώδη απόφαση, που ουσιαστικά νομιμοποιεί την εφαρμογή της σαρίας στην οικογένεια. Οι ανεγκέφαλοι δικαστές έκριναν ότι αποτελεί «δικαίωμα» του όποιου αγράμματου ή καθυστερημένου μετανάστη να κακοποιεί την κόρη του ή τη γυναίκα του επειδή η συμπεριφορά της δεν συνάδει προς τις δικές του ιδέες. «Είναι ντροπή!» αναφωνεί η Σουάντ Σμπάι, πρόεδρος της Ένωσης Μαροκινών Γυναικών στην Ιταλία. «Στο όνομα της πολυ-πολιτισμικής κοινωνίας και του σεβασμού των παραδόσεων, οι δικαστές εφαρμόζουν δύο είδη κανόνων, ένα για τους Ιταλούς κι ένα άλλο για τους μετανάστες. Ένας καθολικός πατέρας που θα είχε συμπεριφερθεί με τον ίδιο τρόπο θα είχε καταδικαστεί αυστηρά».

Οι βασανιστές της Φάτιμα κυκλοφορούν ελεύθεροι. Ίσως να συμβεί το ίδιο και με τον δολοφόνο της Χίνα, που δικάζεται τον άλλο μήνα. Ίσως κι αυτός να ισχυριστεί πως ό,τι έκανε στην κόρη του το έκανε για το καλό της. Η Ένωση Μαροκινών Γυναικών καταγγέλλει ότι τουλάχιστον εννιά ακόμη μουσουλμάνες έχουν βρει τον θάνατο τον τελευταίο χρόνο στην Ιταλία από τα χέρια των οικείων τους. Καλύτερα νεκρές παρά βέβηλες, δεν υπάρχει αμφιβολία.

3 Comments:

At 14/8/07 3:36 μ.μ., Blogger Tin Man said...

Αγαπητέ Μιχάλη, σου σφίγγω το χέρι θερμά και σε συγχαίρω για το θάρρος σου να θίξεις σήμερα ένα θέμα ταμπού το οποίο βλέπω ότι η Ευρωπαική Αριστερά προσποιείται ότι δεν το βλέπει, ή στην καλύτερη περίπτωση το υποβαθμίζει χάρη της politically corret ψευτοαριστερής αντίληψης για την πολυπολιτισμικότητα, εξευμενίζοντας τον ισλαμικό φονταμενταλισμό που έχει ήδη φτάσει στην Ευρώπη, και φοβούμενη (η Ευρωπαική Αριστερά ) να πει τα πράγματα με το όνομα τους ίνα μη ταυτιστεί με τη ρατσιστική ρητορεία της άκρας δεξιάς.

Έχω υπόψη μου πολλές – παρα πολλές – περιπτώσεις «εγκλημάτων τιμής» που διέπραξαν μουσουλμάνοι μετανάστες σε πολλές ευρωπαικές χώρες, και δημοσιεύτηκαν στον τύπο. Το καλό είναι ότι μέχρι σήμερα τουλάχιστον οι δράστες δικάζονται και τιμωρούνται σύμφωνα με το δυτικό ποινικό δίκαιο. Πολύ φοβάμαι όμως ότι αν συνεχιστεί αυτός ο ακατανόητος εξευμενισμός του ισλαμικού φονταμενταλισμού στην Ευρώπη δεν θα αργήσει η μέρα που οι μουσουλμανικές κοινότητες στην Ευρώπη, που αποτελούνται πλέον από ανθρώπους πρώτης και δεύτερης γενιάς που έχουν αποκτήσει υπηκοότητα και άρα πλήρη δικαιώματα, θα ζητήσουν – υποκινούμενοι από τους ακραίους ιμάμηδες των τζαμιών που ξεφυτρώνουν πλέον σαν μανιτάρια παντού - την θεσμοθέτηση Ισλαμικών δικαστηρίων – στο πλαίσιο της ισότητας των πολιτών ανεξαρτήτου θρησκεύματος! - για την επίλυση θεμάτων που άπτονται του οικογενειακού δικαίου, και που αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τις μεσαιωνικές επιταγές της σαρία σε ΟΛΕΣ τις αραβο-μουσουλμανικές χώρες.

Για παράδειγμα, ένας ευρωπαίος πολίτης μουσουλμανικού θρησκεύματος (είτε μετανάστης πρώτης ή δεύτερης γενιάς, ή απλά κάποιος που ασπάστηκε το Ισλάμ) θα απαιτήσει από το κράτος να του αναγνωρίσει το δικαίωμα της πολυγαμίας (αυτό δεν είναι κακό εδώ που τα λέμε:)

Τι γίνεται όμως όταν σκοτώσει τη γυναίκα του ή την κόρη του για λόγους «τιμής» - υπό τις επευφημίες της υπόλοιπης οικογένειας και με το σόι του να τον συγχαίρει για το ξέπλυμα της «ντροπής» - και απαιτήσει να δικαστεί σύμφωνα με τους νόμους της θρησκείας του για να αθωωθεί;;;!!!..

Τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ατομικές ελευθερίες είναι οι σημαντικότερες κατακτήσεις της δημοκρατικής Αριστεράς μετά από αγώνες αιώνων. Είναι το κατεξοχήν πεδίο όπου η Αριστερά έχει το πλεονέκτημα απέναντι στη Δεξιά. Συνεπώς, θεωρώ χρέος της Αριστεράς να ηγηθεί της προσπάθειας για την αντιμετώπιση του ισλαμικού – αλλά και κάθε θρησκευτικού φονταμενταλισμού, όχι με ρατσιστική μισαλλοδοξία όπως επαγγέλλεται η άκρα Δεξιά, αλλά με μια δημοκρατική προσέγγιση κυρίως προς τις ίδιες τις μουσουλμανικές κοινότητες αφυπνίζοντας τις και ενημερώνοντας τις για τις βασικές αρχές δικαίου που διακρίνουν τον πολιτισμό από τη βαρβαρότητα.

 
At 15/8/07 6:46 μ.μ., Blogger christina said...

Εγω νομιζω πως αν το θεμα, εκτος απο θρησκευτικα, χρωματιστει και πολιτικά, δεν προκειται να λυθει ποτε.

Οι ανθρωποι χρησιμοποιουν τετοια θεματα σαν δηλωση πολιτικης ταυτοτητας, ακομα και οταν δεν πιστευουν στις αρχες που τελικα εφαρμοζουν.

Ο κινδυνος να προσκολληθουν στις πρακτικες τους, μονο και μονο επειδη τις απορριπτουν καποιες πολιτικες παραταξεις, ειναι σοβαρος.

 
At 16/8/07 9:00 μ.μ., Blogger Zaphod said...

Και έλεγα πως μόνο εμείς έχουμε κατάλοιπα θεοκρατίας!!


Τι είναι τούτα; Δεν με ενδιαφέρει αν είναι μουσουλμάνοι, χριστιανοί ή λάτρεις της τυρόπιτας. Δεν με ενδιαφέρει αν είναι στο πιστεύω τους η κάθε ****** που κάνουν.

Αν είναι δυνατόν η δικαστική εξουσία να υποτάσσεται στα πιστεύω του κάθε χαμένου!

Συγνώμη για το ύφος αλλά μόλις το διάβασα μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι!

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home